Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
30 25 апр 2014, 16:54, 15117 прочитания

Чакали ръфат чакали

Как състоятелното разследване срещу Веселин Пенгезов се превърна в несъстоятелен лост за овладяване на съдебната система от Делян Пеевски

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В последният работен ден преди Великден Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедурите за избор на председатели на две съдилища – най-големия апелативен съд в България, Софийския, и вторинстанционния Военно-апелативен съд. В първия работен ден след празниците двамата основни кандидати за постовете – досегашните председатели на съдилищата ген. Веселин Пенгезов и Петър Петков, получиха призовки. Те трябваше да се явят в понеделник в сградата на ДАНС на бул. "Черни връх", за да бъдат привлечени като обвиняеми в престъпление по служба. Това означава със сигурност едно – че са вън от борбата за втори мандат.

Новината се появи първо в сряда предобед в кратка статия на страницата на австрийския "Дер Щандарт". В текста, озаглавен "Българските борци срещу корупцията постигнаха успех в собствения си лагер", Маркус Берхарт, когото познаваме с интервютo със собственика на КТБ Цветан Василев, без да споменава името на Пенгезов и факта, че става дума за разследване отпреди четири години, поощрява българската прокуратура и разказва накратко за случая.


За непросветените в сложната реалност на българската съдебна система австрийски читатели дописката най-вероятно е изглеждала тотално извън контекст. Тя обаче става повод за няколко български медии да цитират "авторитетното австрийско издание" как "ОЛАФ разследва Веселин Пенгезов".

През следващите няколко часа колелото на поредния съдебно-олигархичен скандал се завъртя с пълна сила...

Веселин Пенгезов не без основание посочи за виновен за случващото му се Делян Пеевски. А следователят, издател (който официално вече няма медии), депутат и кандидат за евродепутат му отговори, че не се интересува от Пенгезов, но няма да спре да се бори срещу него.Зад уродливата сценография на поредния скандал в съдебната система седи съвсем истинска история, в която доброто и злото са така преплетени, че трудно могат да бъдат разделени.

Пет години назад...
Преди близо пет години в един майски ден резиденция "Лозенец" събра каймака на номенклатурата на съдебната, изпълнителната и законодателната власт. Поводът беше 50-годишният юбилей на съдия Веселин Пенгезов.

Няколко седмици по-рано той е назначен за председател на Софийския апелативен съд. Това предизвиква недоволството на съдии, реакции на неправителствения сектор и Европейската комисия. Генералът е външно тяло за цивилното правораздаване, по времето на Никола Филчев той е предложен за дисциплинарно нарушение и като цяло не е съвсем ясно защо създаденият от НДСВ, БСП и ДПС ВСС го е предпочел за поста пред другите две кандидатки.

Софийският апелативен съд по думите на самия Пенгезов е "институцията, която правораздава на 1/3 от страната и може би на 95% от най-значимите обществени дела в страната".

Веселин Пенгезов си е спечелил име на човек на президента Георги Първанов (който му присвоява генералско звание). В същото време ловува със Симеон Сакскобургготски. Ползва се със симпатиите и на десните.

Гостите на юбилея в резиденция "Лозенец" - тези, които познават Пенгезов, едва ли могат да разберат възмущението срещу избора му. Та той е всичко това, което го прави подходящ - запален ловец, приятен събеседник на маса и като цяло "пич и мъжкар".

Все качества, които може и да не са разписани в закона, но дават ключово предимство в джунглата на българската действителност, където именно социалният капитал в този му вид е трамплин за израстване.
Веселин Пенгезов беше сред основните двигатели на дисциплинарната саморазправа с председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, поводът за която бяха откритите от него ненаписани от нея дела, а причината – острите критики, които тя отправяше срещу избора му.

И ако съдиите в апелативния съд укротиха бунта си, най-вече заради безконфликтната личност на Пенгезов, през следващите години той успяваше на няколко пъти да попадне в епицентъра на ключови за съдебната система скандали.

През 2010 г. стана ясно, че дъщерята на Пенгезов е сред петте роднини на висши магистрати, които са получили право на строеж в Приморско като крайно нуждаещи се.

Пак същата година заради мярката за неотклонение на приближения до Алексей Петров Антон Петров-Хамстера, когото апелативният съд отказа да задържи, Пенгезов попадна под ботуша на вътрешния министър Цветан Цветанов, който чрез в. "24 часа" го обяви за "октопод на съдебната система".

Преди мярката на Хамстера съдията получава обаждане от Цветлин Йовчев (тогава председател на ДАНС), който му намеква, че срещу него има анонимен сигнал, че е взел пари, за да го освободи.

Към края на 2010 г. в атаката срещу Веселин Пенгезов се включиха и медиите на Делян Пеевски - точно в седмицата, в която апелативен съд отмени скандалните запори на "Труд" и "24 часа", наложени в разгара на конфликта между собствениците, председателят на апелативния съд беше титулуван от в. "Уикенд" (а после и от другите издания) за съдия на мафията. Впоследствие Пенгезов осъди вестника за 50 хил. лв.

Всичките тези скандали набързо бяха обществено и институционално забравени. Някъде между 50-годишния юбилей на генерал Пенгезов и сблъсъка му с Цветан Цветанов се развива и историята на престъплението и разследването, които могат да костват главата на магистрата.

Опааа..к

През 2008 г. ръководеният от Веселин Пенгезов Военно-апелативен съд печели проект по оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) на стойност 700 хил. лв. Това е последната година на управлението на тройната коалиция, а ОПАК е под шапката на министерството на Николай Василев. За програмата отговаря зам.-министър Мария Дивизиева (днес шеф на кабинета на Пламен Орешарски). Проектът се казва "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища". Към онзи момент това е една от многото подобни алхимични безсмислици, които съдебната система произвежда, за да усвоява европейските фондове – софтуер с помпозно име, съмнително качество и безсмислено приложение.

Проектът е приключен след избора на Пенгезов за председател на апелативния съд и довършен от неговия наследник – Петър Петков (който също ще получи обвинение).

През 2010 г. МВР започва проверка заради съмненията, че договорите по него са били разбивани изкуствено, за да се заобиколи Законът за обществените поръчки и дейностите да бъдат възложени на предварително избрани и свързани помежду си физически лица. В средата на същата година случаят е докладван в специализираното звено за противодействие на измамите с европейски фондове и разпределен на прокурор Стоил Тойчев - колегите му го определят като честолюбив магистрат. Тойчев е известен с изключително дългите разпити, които провежда, които често продължават до късно през нощта

Командирован е през лятото на 2009 г. от Районна прокуратура - Елин Пелин, по настояване на Маргарита Попова, още от времето, когато тя работеше в държавното обвинение. Той наблюдава ключови разследвания като делото за строежа на автомагистрала "Люлин", обвинението за подкуп срещу Мирослав Найденов. Тойчев работи и първоначално по казуса с печатницата в Костинброд, но след като не споделя мнението, че делото трябва да бъде вкарано в съда, е сменен.

Магистрати, запознати с казуса, разказват, че в момента, в който делото срещу Пенгезов попада при прокурор Тойчев, той се е намерил в менгеме. От едната страна е бил вътрешният министър Цветан Цветанов, който е искал разследването да се осъществи от МВР и ген. Пенгезов да бъде показно задържан. От другата е било ръководство на прокуратурата, чиито виждания за делото са били в обратната посока – то да бъде насочено към военна прокуратура, т.е. смачкано.

Именно това е накарало Стоил Тойчев в постановлението за образуването на делото да запише, че той лично ще проведе разследването. През цялото време то се води срещу неизвестен извършител. Това е ход, целящ заобикаляне на закона – защото ако делото бъде образувано срещу Пенгезов, то трябва да отиде по подсъдност във военната прокуратура.

От военния съд и ОПАК са иззети компютри и документи. Разпитани са над 80 души (общата продължителност на разпитите е 500 часа). Прокурор Тойчев установява, че по проекта е имало корекция, свързана именно с разбиването на обществените поръчки. Привидно тя е станала със санкцията на управляващия орган. От разпитите и събраните доказателства (делото вероятно надхвърля 100 тома) става ясно, че някои от документите са антидатирани, т.е. предварителното одобрение на "разбиването" на поръчките е станало... след събитията. Това, разбира се, не може да стане без съдействието на служители от управляващия орган на програмата.

Запознати разказват как по време на разследването е имало различни форми на натиск. В един от случаите, при които е бил разпитван експерт от оперативната програма, разпитът е бил прекъснат заради обаждане от прокурор от Върховната касационна прокуратура, който е бил "сигнализиран" от... притеснената свидетелка. Същият този прокурор впоследствие влезе в екипа на Сотир Цацаров.

Един от експертите, отговаряли за проекта, е дъщерята на члена на бившия състав на ВСС Иван Колев Мария (която впоследствие става съдебен помощник на Венета Марковска).

По часовниковата стрелка: Веселин Пенгезов, Владимира Янева (председател на СГС), Венета Марковска (бивш зам.-председател на ВАС) и Богдана Желявска (зам.-председател на СГС) по време на събранието за избор на членове на ВСС от съдебната квота, лятото на 2012 г.

Фотограф: Капитал


По разследването е била разпитвана и Мария Дивизиева, настоящ шеф на кабинета на Пламен Орешарски, която до 2009 г. беше зам.-министър на държавната администрация. Пред "Капитал" тя потвърди този факт с уточнението, че е давала показания по всички сигнали, свързани с ОПАК. Последно е била разпитана по делото в средата на миналата година.

Прокурор Тойчев е споделял пред колеги, че му се налага да работи "нелегално" по делото, а понякога работата направо спира. Именно този факт, както и това, че обвинителят провежда всички действия сам, са причините за забавянето – досъдебното производство продължава близо четири години.

"До днес (четвъртък - бел. ред.) не знаех, че има такова разследване", коментира пред "Капитал" Евгени Диков, който оглавяваше СГП от април до края на 2013 г.

Неговият предшественик Николай Кокинов, който беше принуден да подаде оставка след скандала със срещата с Бойко Борисов и Мирослав Найденов в Банкя, каза, че никога не се е интересувал от делото и знаел само, че е в специализираното звено за борба с измамите с еврофондовете.

Главният прокурор Борис Велчев, както и доскорошният ръководител на звеното Борислав Джамбазов отказаха коментар.

В точния момент
В края на март делото е приключено и готово за повдигане на обвинение, т.е. за изпращането му във военна прокуратура. Тогава Стоил Тойчев разбира, че "ръководството на прокуратурата има волята да доведе случаят докрай".

Това, което обвинителят едва ли подозира, е, че изстраданото разследване ще се окаже сериозен коз в боричканията между различните лобита в съдебната система...

В средата на март ВСС гласува периодична оценка на Пенгезов. Разразяват се спорове, защото малкото дела, които магистратът си е разпределял, не подлежат на обжалване. Това е хитър ход – постановените от него актове няма как да бъдат отменени и съответно той получава висока оценка. С 13 гласа (толкова, колкото са необходими, за да бъде избран за втори мандат) кадровият орган на съдебната власт гласува атестацията му. "Видяха, че имам необходимия брой гласове да бъда избран, когато наскоро ме атестираха", каза през седмицата самият Веселин Пенгезов.

Избирането му за втори мандат обаче явно не се вписва във визията на този, който е показал, че има силно влияние над решенията на ВСС – Делян Пеевски.

Доказателствата за това, разбира се, са косвени, но не и малобройни. Встрани от роднинската връзка (бащата на жената, от която депутатът има дете, е член на ВСС), на няколко пъти кадровият орган играе очевидно в полза на сина на Ирена Кръстева. Със скандални мотиви ВСС запази следователското му място, а, дописвайки закона, конституцията и съдебната практика, отказва да разкрие информация за спорния му магистратски статут. В средите на държавното обвинение се коментира, че именно с протекцията на Пеевски за градски прокурор на София е бил избран близкият до ДПС Христо Динев. Последният връща жеста, като също с всички сили крие информация за работата на Пеевски като следовател и остави за ръководител на столичното следствие Петьо Петров, който неведнъж е действал в полза на групата около Пеевски и Цветан Василев.

Няма никакво съмнение, че инсталирането на приближен до депутата от ДПС магистрат (какъвто Пенгезов очевидно не е) за ръководител на най-големия апелативен съд в страната е важна стъпка в мисията за завладяване на съдебната система. За фаворит за поста по думите на Пенгезов Пеевски е "номинирал" зам.-председателя на Софийския градски съд Богдана Желявска. Според магистрати други възможни кандидати, които могат да получат одобрението на съвета, са заместничката на Пенгезов Даниела Дончева и председателят на търговското отделение Стефан Гроздев. Веселин Пенгезов каза, че няма да се откаже и ще участва в конкурса.

Пред "Капитал" Пенгезов определи делото срещу него като поръчка, която идва от Делян Пеевски, който иска да завладее съдебната система и "реже баницата" в държавата. Признава, че го познава от 2003 г. и че синът на Ирена Кръстева му е пращал съобщения как трябва да бъде решено едно или друго дело.

"За какво обаче точно беше образувано [разследването]… не се знаеше какво е извършил този неизвестен извършител. Ставаше дума за програма ОПАК, по която като председател на Военно-апелативния съд работих през 2008 г. Преди образуването на това дело в съда беше изпратена проверка от Агенция за държавен финансов контрол (АДФИ)", каза магистрата на специална пресконференция. Издаденото срещу него наказателно постановление за нарушение на закона за обществените поръчки е отменено от съдия Антон Урумов, а на втора инстанция председателят на административния съд Радостин Радков просто констатира, че... давностният срок е изтекъл.

От своя страна Делян Пеевски отговори през агенция ПИК (шеговито наричана "Пеевски има да каже"): "Пенгезов нито ме интересува, нито някога ме е интересувал, за да му обръщам такова внимание." Няколко реда по-надолу синът на Ирена Кръстева се самоопрадава: "...няма да се откажа да водя битка с Росен Плевнелиев, Иво Прокопиев, Веселин Пенгезов и подобните им и в бъдеще. Само че вече ще го правя в ново качество."

За самия Веселин Пенгезов голямата картина от случилото се изглежда така: "Не съм очаквал, че ще ме изпердашат. Вдигнаха ме във въздуха и с карфичката – бум. Мога само да пърхам."

И ако интересите зад избора на председател на апелативния съд изглеждат големи, е добре да знаете, че това е само началото - след като избере председател на Софийския апелативен съд, ВСС ще трябва да открие процедурата и за председател на Върховния касационен съд. За където фаворитите също са вече известни.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Патриотите искат едното обжалване на екооценките да падне. Уж заради COVID-19 1 Патриотите искат едното обжалване на екооценките да падне. Уж заради COVID-19

Депутати от "Обединени патриоти" тихомълком прокарват промените по ОВОС за общински проекти между първо и четене на друг закон

28 май 2020, 228 прочитания

10% повече европейци в Пловдив 10% повече европейци в Пловдив

Изследване показва, че проектът "Пловдив - европейска столица на културата" е надвишил целите си, но има въпроси за разрешаване

28 май 2020, 1039 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Бъдеще на малките пенсии

Или защо застаряващото население в съчетание с липса на политическа воля за промени може да доведе осигурителната система до ръба на пропастта

Още от Капитал
От скала до хотел: 30 години по-късно в Созопол

Многогодишната история за държавен парцел на брега на морето в Созопол, филмов съюз, съдилища и строителна криза е към развръзка

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Кино: "Едно последно парти"

Антиромантична комедия за щастливото време в Ню Йорк

Шоуто трябва да продължи, но как

Пандемията промени значението и начина на работа на вечерните шоута, независимо дали говорим за Джон Оливър или Николаос Цитиридис

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10