Прокуратурата ще обвини и Мария Дивизиева

Сотир Цацаров ще поиска отстраняването на Веселин Пенгезов и Петър Петков заради разследването за злоупотреби по ОП "Административен капацитет"

Мария Дивизиева
Мария Дивизиева    ©  Юлия Лазарова
Мария Дивизиева
Мария Дивизиева    ©  Юлия Лазарова

Началникът на кабинета на Пламен Орешарски Мария Дивизиева ще бъде обвинена по разследването, по което днес станаха обвиняеми съдебните началници Веселин Пенгезов и Петър Петков. Това съобщиха неофициално от прокуратурата за "Капитал".

Мария Дивизиева е била директор на Дирекция "Оперативна програма "Административен капацитет" и зам.-министър на държавната администрация и административната реформа към момента на реализирането на проекта на Военно-апелативния съд, по който Пенгезов и Петков са разследвани за престъпление по служба.

Веселин Пенгезов получи общо четири обвинения днес - едно за злоупотреба със служебно положение, две за представяне на неверни сведения с цел получаване на средства от еврофондове и едно за длъжностно присвояване.

Петър Петков е бил обвинен в три престъпления.

От държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл във Висшия съдебен съвет искане за отстраняването от длъжност на Пенгезов и Петков.

Разследването е бил образувано в началото на септември 2010 г. след сигнал за злоупотреби по реализирания от Военно-апелативния съд проект по ОПАК. В рамките му станало ясно, че след като изпълнителите на проекта разбрали, че някои от сключените договори не могат да бъдат платени, защото не е бил приложен Законът за обществените поръчки, със задна дата са били сключени договори с физически лица за суми под прага, налагащ използването на процедурата, но чиито общ сбор се равнява точно на сключените преди това договори.

Разследващите са установили също, че Мария Дивизиева е "поела ангажимент, че това отклонение от изпълнението на дейностите по проекта ще бъде неглижирано и същото няма да бъде отчетено и санкционирано."

Мария Дивизиева не отговаряше на мобилния си телефон. Цитирана от БГНЕС тя заяви, че ще излезе в отпуск "до изясняване на твърденията по случая." "Нямам притеснения, изпълнявала съм задълженията си професионално и законосъобразно. Вярвам в обективността и безпристрастността на разследването", коментира още тя.

След като напусна Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) Мария Дивизиева става управляващ директор на "Експат груп" на бившия министър Николай Василев. Това дружество учредява Експат Бета АДСИЦ, заедно с фирми (сред които и такива на съпругата на Сергей Станишев - Моника), които са били бенефициенти по проекти, финансирани по ОПАК.