Изборът на строител на обект от "София тех парк" е отменен

КЗК върна процедурата до етап на разглеждане на документите на участниците

Елица Панайотова, изпълнителен директор на "София Тех парк".
Елица Панайотова, изпълнителен директор на "София Тех парк".
Елица Панайотова, изпълнителен директор на "София Тех парк".    ©  Цветелина Белутова
Елица Панайотова, изпълнителен директор на "София Тех парк".    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като преди месец държавното дружество "София тех парк" избра обединението "Соф тех парк", съставено от "Адванс 2002" и "Нивел", за изграждане на бизнес инкубатор, предназначен за компании и екипи от ИТ сектора, сега Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени това решение. Причината е, че държавното дружество не е спазило заявената от него методика за оценяване на офертите и е издало незаконосъобразно класиране на участниците. Също така в протокола на оценителната комисия липсва информация за извършен сравнителен анализ и съпоставка на офертите на  участниците, което изрично е предвидено в условията на търга. Антимонополният орган връща процедурата до етап на разглеждане на документите на участниците за съответствие с критериите за подбор.

Междувременно бяха отворени ценовите оферти за поредната голяма поръчка за проектиране и строителство на лаборатории и офиси на стойност 11.5 млн. лв. без ДДС. В процедурата заявиха участие шест кандидата, които участват и в други търгове за инфраструктурата на "София тех парк", но до финала стигнаха четири обединения (виж карето).

Печелившият билет

Процедурата за изпълнител на бизнес инкубатора приключи през март тази година с избора на обединението "Соф тех парк". Двете компании бяха избрани, след като офертата им получи най-много точки за цена, срок и техническо предложение. Предлаганата от тях цена за изпълнение беше сред трите най-високи в търга - 9 млн. лв. без ДДС, при индикативна стойност от 9.2 млн. лв. без ДДС.

Според изискванията в процедурата изпълнителят трябва да предложи проектно решение и по него да построи обект за компании и екипи, работещи в сферата на технологиите. В сградата ще има зали за срещи, заведение за бързо хранене, банков офис и места за настаняване за нощувки за работещи в технологичния парк, разположен на 4-ти километър в столицата, в част от военния парцел между зала "Армеец" и ИПК "Родина".

В нарушение на правилата

До финалния етап на процедурата бяха допуснати седем от общо единадесет кандидата за поръчката. Четири от участниците - "Балканстрой", "Главболгарстрой", Консорциум "Техно-Ин" ("Инос-1" , "Вамос", "Климаком инженеринг") и "Арго Ваника София тех" ("Аргогруп Екзакт", Ваника-2"), обжалваха избора за изпълнител. КЗК отхвърли като неоснователна жалбата на "Балканстрой", но прие останалите три.

Според жалбоподателите аргументите на комисията за предложенията на кандидатите "са пристрастни и преднамерено са спестени пропуски в офертите на някои участници с цел завишаване на оценките  им". Компаниите твърдят, че четирима от членовете в комисията са били с особено мнение, в което се казва, че оценяването на офертите на част от участниците е станало на база гласуване без обсъждане и разискване на аргументи по описаните критерии и "в комисията е липсвало желание за цялостно обсъждане и сравняване на отделните предложения", пише в жалбите.

Технологична каша

Решението на КЗК ще забави определянето на изпълнител за бизнес инкубатора, който не е единственият строителен обект, изоставащ от графика на проекта. Изборът на сградата, предназначена за иновационен форум, също се обжалва пред регулатора, а най-големият търг - за инфраструктурата на целия проект за 17.6 млн. лв. без ДДС, беше върнат от КЗК до етап на разглеждане на документите на участниците. "Капитал Daily" изпрати официални въпроси до "София тех парк" за хода на процедурите и избраните компании за някои от строителни обекти, но до редакционното приключване на броя такава информация не беше предоставена.

В крайна сметка първоначалният срок за изпълнение на целия проект с крайна дата до 30 септември 2015 г. със сигурност няма да бъде спазен, тъй като по-рано директорът на управляващия орган (УО) Ели Милушева заяви пред "Капитал Daily", че част от 100 млн. лв., с които се финансира технологичният парк по програма "Конкурентоспособност", ще бъдат върнати и използвани в следващия програмен период. Все още не е ясна точната сума, но най-вероятно ще бъде над 50 млн. лв.

Офертите

Обединение "Телекомплекст Тилев архитекти" ("Телекомплект", "Тилев архитекти") - 10 436 млн.лв., 99.31 т.

Обединение "София 2014" ("Геострой", "Главболгарстрой") - 11 499 млн. лв., 100 т.

Консорциум "Щрабаг София тех парк" ("Щрабаг" ЕАД, "Щрабаг" АГ) - 13 613 млн. лв., 60 т.

ДЗЗД "Кордел АТМ – Форум София" (АТМ, "Кордел България" ЕАД с подизпълнители "Албос" и "Силтек инженеринг") - 14 391 млн. лв., 89.03 т.
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не
  • + 5

  Според мен трябва да има механизъм, чрез който работата по обществените поръчки максимално бързо да започне. А не заради обжалването на един или несъгласието на друг, работата да се протаква с години. Избира се най-добрата оферта според критериите, ако един обжалва, арбитър се произнася бързо и точка.

  Нередност?
 • 2
  epoc avatar :-P
  epoc
  • - 1
  • + 8

  Главболгарстрой не е спечелил? Това наистина вече е новина...

  Нередност?
 • 3
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain
  • - 1
  • + 6

  Проекта София тех парк се движи изключително бавно и е много вероятно да се провали.Почти нищо не е направено,дори площадката все още не е разчистена,няма и избрани изпълнители,а време няма.

  Нередност?
 • 4
  nemisemisli avatar :-|
  nemisemisli
  • - 1

  а къде ще се строи?

  Нередност?
 • 5
  mi6ail1234 avatar :-|
  mi6ail1234
  • - 1

  Всичко е заради това,че София тех парк е проект на Плевнелиев и червените ги е яд,че не е спечелила проекта тяхната строителна фирма...никаква друга причина няма.

  Нередност?
Нов коментар