Фермерите ще са малко по-близо до клиента
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Фермерите ще са малко по-близо до клиента

Фермерите ще са малко по-близо до клиента

Промени в земеделска наредба леко облекчават директните продажби на дребните стопанства

Деница Ватева
4278 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Текстовете пак са ограничителни - не се разрешава продажба в цялата страна и административно се налага таван на директните доставки.

Земеделското министерство е почти готово с промените в правилата, по които малките производители могат да продават директно на клиенти месо и млечни продукти. Две са основните поправки, които леко облекчават режима: първо, ще може да се продава и в съседна област, а не само в района на производството. И, второ, двойно се вдига процентът на разрешеното за продажба количество.

Макар че идеите са в правилна посока, новите текстове не изглежда да решават някои от най-сериозните проблеми при този тип бизнес, свързани най-вече с покриването на различни, често формални изисквания за хигиенни условия и др. Освен това двете промени пак са ограничителни - не се разрешава продажба в цялата страна и административно се налага таван на директно продаваната стока.

Повече, но не цялата продукция

След като още при идването на новото правителство беше обявено, че ще се работи по промени в наредбата за директни продажби от фермите на продукция с животински произход, предложенията вече са почти готови. От земеделското министерство съобщиха, че ЕК е изпратила преди дни одобрение на готвените текстове, като предстои те да се обнародват в Държавен вестник в следващите седмици.

Една от готвените промени е свързана с увеличение на количествата, които малките фермери ще могат да продават на крайни потребители, обясни Тодор Тодоров от дирекция "Здравеопазване на животните и безопасност на храните" към ведомството. Така например животновъдите, отглеждащи до 50 кози, овце и биволи, след промените ще могат да продават 60% от произведеното мляко при 35% досега. Увеличават се ставките и за другите категории животновъдни стопанства - фермерите с между 50 и 100 животни ще могат да предлагат 50 вместо досегашните 30% от млякото, а тези с над 100 животни - 40 вместо 20% от продукцията.

Агроминистерството планира да увеличи и възможните продажби на яйца и риба. Птицевъдите вече ще могат да предлагат на крайни потребители 1000 яйца седмично, което е двойно увеличение на количеството спрямо сега. Над два пъти е ръстът и на прясната риба - от 2 на 5 тона годишно.

Логиката на административно сложените тавани е, че произвоидителят не може добре да съхранява и транспортира продукта. Това обаче няма икономически смисъл - един фермер може да планира 100% за директни продажби и щом може да съхранява добре половината, защо да не може и цялото количество.

Повече клиенти

Променят се и териториалнате възможности за продажба. Досега наредбата на агроведомството разрешаваше на фермерите да осъществяват директни продажби на собствената си продукция само в административната област, в която се намират. Това ограничение важеше за всички видове продукти с изключение на мед и дивеч, които могат да се продават в цялата страна. Тодор Тодоров обясни, че новите текстове ще позволяват продажби и в съседни на стопанството области. Това означава, че един птицевъд от Пловдив ще може да продава яйца от стопанството си още в област Пазарджик или например в област Стара Загора, но не и в София. Слагането на граници е основен проблем, който явно и новата наредба няма да реши. И тук логиката е свързана със съхранението, въпреки че няма причина сирене от Родопите да не може да се предлага в столицата или по морето.

Готви се и възможност животновъдите да могат да използват за търговия мобилни хладилни витрини или мобилни мандри. Това ще им позволи да пътуват с продукцията си на различни места или пък да я преработват, без да се налагат трайни инвестиции.

Къде са проблемите

Готвените промени не са обсъждани с бизнеса до момента. В първите си реакции производители съобщиха, че одобряват увеличението на възможните количества за продажби, както и разширението на териториалния обхват. На този етап обаче няма информация агроминистерството да планира облекчаване на изискванията за хигиена и други подобни, които изключително много затрудняват бизнеса.

Десислава Димитрова, която е координатор на Slow Food в България, коментира, че например в държави като Холандия и Франция за един животновъд е достатъчно да обособи отделна стая, в която да произвежда млечни продукти. "Тук формалните изисквания са много по-тежки", коментира още тя.

Производителите дават пример с изискванията за доставка на мляко. Освен че фермерът трябва да закупи различни инсталации за поддържане на определена хигиена и температура, от него се иска още например "да има записи от термометъра с външен дисплей, които да се съхраняват най-малко една година" или пък да водят различни по вид дневници. 

До 2010 г. директните продажби от ферма на краен производител бяха напълно незаконни, макар че такива се извършваха навсякъде, включително и около главните пътища в страната. След като агроминистерството разреши частично продажбите на малки количества продукция, започна известно раздвижване, но не във всички сектори. Така например най-голям интерес към новия канал за дистрибуция на продукцията имаха пчеларите, които и към момента са над 70% от регистрираните за директни продажби производители. В други сектори, където трябва да се направят повече инвестиции в активи обаче, като например животновъдството, интересът беше слаб заради малките разрешени количества или заради желанието на фермерите да продължат да работят в сивия сектор. В последните две години на различни места в големите градове се организират и импровизирани фермерски пазари, на които малки производители предлагат продукцията си. Поръчки се извършват и чрез интернет сайтове. Търсене явно има, но предлагането ще остане ограничено и след промените.

Текстовете пак са ограничителни - не се разрешава продажба в цялата страна и административно се налага таван на директните доставки.

Земеделското министерство е почти готово с промените в правилата, по които малките производители могат да продават директно на клиенти месо и млечни продукти. Две са основните поправки, които леко облекчават режима: първо, ще може да се продава и в съседна област, а не само в района на производството. И, второ, двойно се вдига процентът на разрешеното за продажба количество.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  ot_tuk_ot_tam avatar :-|
  ot_tuk_ot_tam

  То човек ако чете само наредбите ще излезе, че преди 100 години само мандри и кланици са продавали месо и млечни продукти. Е, уважаема администрация, все още народа е жив, отпуснете малко колана и оставете интересите на големите производители. Местното производство няма да ги събори.

 • 2
  gotze avatar :-|
  gotze

  Никой няма интерес да разбива картела на млекарите!
  Никой няма интерес на село да има понинак!
  Никой няма интерес селото да печели от животновъдство и земеделие!
  Ще вземе да им хареса, а после и да разберат , че само ги лъжат и крадат, няма да гласуват за тях!
  Пък недай боже и да създадат истинска земеделска партия за да си защитят интереса, кво ще прави мафията , как ще ги контролира, как ще ги смуче ???

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  clutch avatar :-|
  clutch

  До коментар [#2] от "gotze":
  Напълно сте прав.
  В края на 90-те, после в периода 2004-7, интерес към България имаха няколко от най-големите импорт/експортни компании на плодове и зеленчуци. Възнамеряваха да направят в районите на пловдивско и търновско бази за закупуване на местна продукция, подпомагана от тях, с изискване да са максимално "органични". Искаха да закупят/наемат терминал за пресни, охладени плодове и зеленчуци на бургаското пристанище...
  Е, да се чудим ли защо не стана?
  Вероятността да съборят монопола на партийните царчета и техните фирми за внос/износ беше огромна. И да наложат свестни правила в сектора. Мита да си плащат, на реална стойност....
  Сега-една разходка по който и да е пазар в София/предполагам и в другите градове е така/ и веднага се вижда, че всички дребни търговци купуват едни и същи боклуци, вкарани полулегално от едни и същи бандитски фирми.
  Един пример-бананите. Днес например из всички магазини са марка Дол, утре са чипита, вдруги ден са някакви фуражни.....Винаги са едни и същи по пазарите. Изключенията са вкарани с бусчета от Македония или Гърция.
  Партийнопарламентарните банди нямат никакво намерение да оставят да се развива един сектор с потенциал за независимост и възможност да задава искания. Толерират се само зърнарите, те така и така са на партиен отчет и пълнят касичките на партокрацията.

 • 4
  chichi01 avatar :-(
  Чичи (Ice Man's fan)

  Що за държава потиска най-исконният и естествен поминък на населението си???
  50%, 60% - а другите проценти какво се очаква да бъдат направени? Изядени от семейството на стопанина или изхвърлени на жълтите павета?
  Няма да могат да удържат още дълго тая идиотщина. В новият програмен период, програмите за финансиране на малки и средни земеделски стопани са най-големи. Всички консултантски фирми в момента се пренастройват да търсят и работят с такива. От едрите земевлазелци, фокусът рязко се измества към малките. Дано да устискат хората до видов ден!

 • 5
  slon avatar :-|
  slon

  Фактът, че подобни ограничения съществуват, говори достатъчно за това как държавата и управляващите партии се грижат за просперитета и финансовата независимост на хората...
  Но погледнато от друг ъгъл, в по-голямата си част народът ни е достатъчно прост, за да си мисли, че някой друг му е виновен.

 • 6
  sapostolov avatar :-|
  Apostolov

  Малко пояснение - Лимитите за количествата овче, козе и биволско мляко се отнасят само за сурово, непастьоризирано мляко. Когато фермерът преработва (например кисело мляко, сирене, пастьоризирано мляко и т.н.) няма ограничения в количеството.

  По отношение на териториалното ограничение - въпреки наглед голямото ограничение, в София ще може да се продава фермерско сирене от следните области:
  - София област
  - Монтана
  - Враца
  - Ловеч
  - Пловдив
  - Пазарджик
  - Благоевград
  - Кюстендил
  - Перник

 • 7
  nemisemisli avatar :-|
  nemisemisli

  Едно не разбирам - какво е пазарното обяснение за това, че те задължават да продаваш продукцията си на някого вместо на свободният пазар?

 • 8
  slon avatar :-|
  slon

  До коментар [#6] от "Apostolov":

  Франция специално е натискала едно време за промени на законите в ЕС, за да не се забрани производството на сирена и млечни продукти от непастьоризирано мляко, защото там има такива производители и ценители на тези продукти.

 • 9
  chichi01 avatar :-|
  Чичи (Ice Man's fan)

  До коментар [#6] от "Apostolov":
  Благодаря за уточнението. Детайлите са важни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK