С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
7 30 апр 2014, 9:39, 4498 прочитания

Тласкането на кампанията извън европейски измерения е целенасочено

Програмният директор на Европейския институт Борислав Мавров пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Профил
Борислав Мавров е завършил история в Софийския университет "Св. Климент Охридски" като специалността му е в областта на модерната и съвременна история. Специализира в Националния университет на Ирландия (Голуей), а през периода 2005-2007 г. участва в международната изследователска програма на Европейската комисия "КЛИОРЕС". От 2007 г. е доктор по история от Софийския университет. Мавров е бил програмен координатор към Института за евроатлантическа сигурност, международен секретар на  "Демократи за силна България" и сътрудник в Европейския парламент в Брюксел. От 2010 г. е програмен директор на Европейския институт. Преподава във Философския факултет на Софийския университет.

Социолозите твърдят, че на всички избори в последните години в България между 10 и 20 на сто от избирателите решават за кого да гласуват в последните седмици на кампанията. Те не винаги се повлияват от нея, а просто може да вземат спонтанно решение изобщо да отидат до урните. За подобни ситуации, а и за всички, които искат да проверят дали са направили правилния избор, дали предпочитанията им към определени партии се покриват с идеите и ценностите, които защитават, могат да използват т.нар. гласоводители. Това са онлайн платформи, които, ако не друго може да станат повод да се замислите какво всъщност харесвате в политиката. В първите дни от кампанията за евровота на 25 май вече се появиха поне три подобни платформи.

Едната е euandi - проект, разработен от Европейския университетски институт във Флоренция, Италия. Той е достъпен на езиците на всички страни-членки на ЕС и позволява сравнение между вижданията на един гласоподовател и всички партии, участници в евровота през 2014 г. Въпросите са 30.
Друга платформа е разработена от Центъра за либерални стратегии в партньорство с българското училище за политика "Димитър Паница" и Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа. Казва се glasovoditel.eu и се осъществява за четвърти път. Въпросите са 26. Предстои и пускането на проект "Гласоследител", който ще отчита коя парламентарна група от отиващия си ЕП е гласувала по начин, близък до техните представи.
Третата платформа е с координатор за България Европейския институт - euvox.eu/bg. Ръководител на изследователския екип от 12 души е социологът Антоний Гълъбов. Те са работили над три седмици, за да кодират посланията на основните участници във вота в България. Сайтът е достъпен на официалните езици на ЕС от всички държави-членки. Има 30 въпроса. Позволява по-детайлен анализ, изключване на маловажните теми и др.


По-долу можете да прочетете интервюто с програмния директор на Европейския институт Борислав Мавров.

 

Как направихте платформата?

- Методологията се основава на изцяло академични принципи. Идеята е екип от независими изследователи, които работят независимо един от друг, които дори не се познават, да достигнат до общи кодове или позиции на основните политически формации в кампанията. Всеки един от експертите, които е ангажиран в разработването на платформата има определена партия или партии, за които отговаря и на база на официалните политически платформи на съответните партии, на изявления или речи на техните лидери, започва да "рови" информацията, която му е необходима, за да намери отговор на съответния въпрос.Българите ориентирани ли са в европейските теми или са объркани? И ако е така, кой е виновен  - дали избирателите, защото не се интересуват, или политиците, които не обясняват достатъчно достъпно?

- По принцип европейската тематика стои някъде далеч от ежедневието, стои малко неразбрана и абстрактна. Разбира се, на първо място за това са виновни политиците - нямам колебание за това, просто, защото те правят всичко друго, но не и да говорят на европейска тематика в тази кампания. Вместо нея има абсурди, които не бих искал сега да изброявам. Но това е едната част от отговора. Другата е, че като че ли българинът не разбира добре сложната европейска тематика, въпреки че България е страната, в която е изключително висока подкрепата за европейските институции. Това е парадокс.

Дали това е специфично за България или е характерно и за други страни-членки?

- Не бих казал, че е специфично. Има известно цялостно неразбиране и като че ли по-малък интерес, и за това са доказателства много по-ниските нива на участие в избори за Европейски парламент (ЕП) съпоставени с национални, местни и президентски избори. В България засега участието не е най-ниско. На последните избори за ЕП - частични, заради скорошното членство на Хърватия, участието беше около 20%, а на последните в България - малко под 40%. Като цяло това е тенденция в ЕС - от първите преки избори за членове на ЕП до последните през 2009 г. има низходяща тенденция. Затова и идеята на тези избори е да бъдат различни. Гражданите да бъдат мотивирани да участват по един по-друг начин в тях и част от тази промяна е номирането на Мартин Шулц и Жан-Клод Юнкер за бъдещи председатели на Европейската комисия т.е. чрез вкарването на определена личност се презюмира, че ще доведе до мажоритарно гласуване.

Има ли в България силно анти ЕС говорене, интересуват ли се българите от евентуален разпад на ЕС, излизане на България от него?

- Толкова крайно формулирани въпроси в нашата платформа нямаме, но имаме въпрос за европейската интеграция - дали се е задълбочила твърде много. Чрез няколко подобни питания сме се опитали да диференцираме отношението на националните партии. Като цяло се забелязва, че в немалка част от партиите в тази кампания има антиевропейско говорене и тук не визирам само "Атака". По някакъв начин това се прокрадва и в кампанията на БСП, например. Като че ли само Реформаторският блок и ГЕРБ водят една изцяло европейска кампания. В сравнение с други държави настроенията анти ЕС са особено видими в някои от старите страни страни-членки - Обединеното кралство, Франция. Страни, в които поради много сложни натрупвания във времето и негативи, както свързани с икономическата криза, така и с имигрантския поток, практически са довели до наслагвания на антиевропейски настроения. И това е най-голямото предизвикателство на тези избори пред ЕС - да се види доколко традиционните проевропейските партии ще получат подкрепа и доколко тя ще бъде засегната от антиевропейски настроения и политики.
 
Може ли в България да се откроят една или две европейски теми, които са важни? Или тези избори са изцяло "домашни"?

- Трудно е да определя важни теми - може би темата за енергийния съюз и темата за санкции срещу Русия. Напоследък те по някакъв начин се засягат от повечето политически партии. Като цяло нашата кампания обаче е потопена в традиционните замервания, нечистоплътни скандали и опити да се задуши европейската политика с кебапчета и кюфтета.

Има ли друга държава, в която европейските избори да са критерий за стабилността на правителството?

- Има такива държави, не е само България. Европейските избори, макар и маловажни през погледа на някои политически партии, всъщност имат изключително значение именно в контекста на нареждане на бъдещи политически конфигурации, на печелене на доверие на сега управляващо правителство и индикация за възможности за някакви извънредни избори в една или друга страна. Когато тези избори не съвпадат с национални или президентски, обикновено имат такъв характер. Така беше, ако си спомняте и в България през 2009 г. Със сигурност резултатите от тези избори ще са тест за управляващите социалисти във Франция, това може да се каже и за Германия.

Намирате ли някакво уеднаквяване на посланията на БСП и останалите леви партии в Европа доколкото Сергей Станишев е председател на ПЕС?

- На ниво платформи има много близки неща, но по начина на водене на кампания - не намирам почти нищо общо, освен присъствието на г-н Шулц в България. Сещам се за един интересен експеримент, който Европейският институт направи. Дадохме възможност на студенти от Софийския университет и от Нов български университет да гласуват за визиите, които имат основните европейски партии, но да го направят абсолютно без да знаят коя визия на коя партия е. Те видяха на един лист основни пунктове от платформите на четири партии - на социалистите, на ЕНП, на зелените и либералите без да знаят кое на кого е. Имаха възможност да гласуват чисто съдържателно - за платформата, която по най-добър начин отразява техните виждания и стои най-близко до тях. Получиха се интересни резултати - имаше случаи, в които хората, впоследствие научавайки съответната платформа на коя партия е, бяха готови да се откажат. И не защото те са против тази визия за Европа, а защото са против представителството на тази европейска партия в България т.е. те не вярват, че партията, която представлява тази европейска визия в България би могла да допринесе за нейното реализиране.
Идеята на платформата ни сега е да провокираме избирателя, да го накараме да се замисли и да даде категоричен отговор по определени политики. Сигурен съм, че всеки един от нас ще попадне на такива въпроси, за които няма готов отговор и ще му е нужно време да помисли преди да натисне някой бутон.

Трудно ли намерихте отговори на въпросите от отделните партии?

Изключително трудно. Ще дам пример с "България без цензура". Там практически нямаше как да се намери бърз и лесен отговор на всички тези твърдения. Затова екипът от изследователи трябваше да работи не само с платформите, но и с официални изявления на лидера на партията, на други лица от тази партия. Това важи за повечето формации. Самото публикуване на платформите стана на сравнително късен етап и това затрудни работата на изследователския екип, но всички работиха съблюдавайки стриктно методологията. Партиите по никакъв начин не са оказали влияние на резултатите, които получихме.

Открихте ли българска партия без аналог в европейския свят?

За мен е изключително любопитна "Атака", защото това е една патриотична, националистическа партия, а същевременно се вижда, че е крайно русофилска т.е. патриотизмът не е насочен в защита на националния, български интерес, а към крайна проруска подкрепа. Нормално е човек, когато възприема някаква националистическа партия като такава, да очаква, че тя ще постави на първо място интересите и ценностите на българското общество и на България. А "Атака" се позиционира много много близко до Русия.

Ако трябва да обобщаваме кампанията, то тя не е напълно затворена в националните проблеми, домашна?

Не е, защото актуални теми са и изграждането на газопровода "Южен поток", кризата в Украйна, бъдещето на ЕС. Тези теми са неизбежни, дори политическите партии да не го желаят. Разбира се, много по-лесно е да се говори по теми, които са насочени към масовия избирател, които много лесно позволяват той да бъде манипулиран. Европейските теми и темите от ЕС определено не са от тях. Така че тласкането на кампанията в едни извън европейски измерения е абсолютно целенасочено - просто, защото идеята е да се достигне по-бързо до масовия избирател и ако е възможно, той да бъде лесно манипулиран.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: Мощен тайфун опустоши Япония, Турция засилва офанзивата срещу кюрдите Уикенд новини: Мощен тайфун опустоши Япония, Турция засилва офанзивата срещу кюрдите

И още: Гръцката църква първа призна автокефалността на украинската; Предстои важна седмица за Brexit и европейското бъдеще на Северна Македония и Албания; Полша избира парламент с предизвестена победа за управляващите националисти

13 окт 2019, 1341 прочитания

"Канал 3" е фаворитът на партиите за предизборна реклама "Канал 3" е фаворитът на партиите за предизборна реклама

Според официалните данни близкият до Пеевски канал е получил най-много средства от политическите формации, ВМРО и ДПС водят по инвестиции в медиите като цяло

13 окт 2019, 999 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Бизнес по градинарски

Обработването на зеленчукови масови остава една от най-неблагодарните агродейности

Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

София: този път има интрига

За пръв път от над 10 години в София се води истинска политическа кампания. "Капитал" прекара по един ден с четиримата основни кандидати, за да види отвътре как те се борят за гласовете на софиянци

20 въпроса: Здравко Петров

Урбанистът познат от "Исторически маршути" издаде книга, която обединява две от архитектуните разходки

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма