Тъмната страна на домата
Производството на зеленчуци в България замира заради сивия сектор и субсидиите
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Това е горчив бизнес. Съвсем малко по-внимателно вглеждане в зеленчуковия сектор откровено може да изгони всеки, който обича правилата и икономическата логика. Тук нищо не е такова, каквото изглежда, а най-малкото пък пазарът работи по пазарни правила.
Като цяло основните сили, които движат този бизнес, са три.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
107 коментара
В крива държава,всичко е изкривено.
Браво за статията!!
Съвсем нормално е в България да не се произвеждат зеленчуци. Местните производите ли са поставени в непазарни условия, поради наличието на нелоялна външна конкуренция, както от страни с по-големи субсидии от ЕС, така и от външни за Съюза държави с подобна политика.
Проблема е в безконтролния внос. Южните съседки имат по добри климатични условия и политика в субсидиите а ние корумпирани митничари и контролни органи и крайния резултат е налице.
Малко цени от полска борса за зеленчуци.Не са само субсидиите причина за ниските цени.
red beet 0.2 €
onion kg 0.38 €
onion red 0.38 €
C
Cabbages white kg 0.26 €
cabbage red kg 0.6 €
cabbage - early piece 0.43 €
Chinese cabbages kg 0.71 €
cabbage savoy kg 0.38 €
Carrots kg 0.2 €
cucumbers - fresh short kg 0.43 €
cucumbers fresh, long kg 0.43 €
P
parsley root kg 0.86 €
tomatoes b kg 0.75 €
tomatoes bb kg 0.83 €
tomatoes bbb kg 0.87 €
L
leek kg 0.48 €
C
celeriac kg 0.71 €
P
potatoes kg 0.21 €
ОК: авторката е пипнала измамите при вноса.
Обаче куца отговора защо българският зеленчукопроизводител няма интерес да произвежда?
А моите впечатления са, че във веригата: производител - прекупвач-1 - прекупвач-2 -... прекупвач-58 - краен купувач, всички рискове (климатични, финансови, търговски) и тежести са у производителя. Прекупвачите по подразбиране залагат 100% печалба и така домати, които са платени 50-60 ст, на пазара стават 3 лв.
Дребният производител няма изгода да закара 200 кг домати на пазара и да ги продава, затова псувайки, почти ги харизва на местните мутри, прикрити като прекупвачи.
После - ДДС-то. Колко са тия едри производители на зеленчуци, които са регистрирани по ДДС? В същият момент прекупвачите са. Оттук автоматичното оскъпямане на продукта с 20%, които се плащат от крайния купувач.
Държавата в случая има интерес единствено да си прибере ДДС-то и не я е еня какво става с българското зеленчукопроизводство...
Добре , схемата е ясна , кого чака прокуратурата за да се задейства. Трябва да има и присъди за престъпно бездействие.
А, защо трябва доматите да са "еднородни"?! И, защо , пак "пазарни условия/конкуренция /бла-бла" трябва да "обяснят " тези 24 години унищожителна лобистка политика в земеделието на БГ.
БГ има всичко за да предлага "чисти" и пресни плодове и зеленчуци произведени в БГ.
елементарно... наместо да се опитват да се конкурират с индустриалното производство, гдето хидропониката, химикалите и ГМО-тата са стандартни елементи... да гледат редки сортове в органична среда и по традиционни технологии... и да продават на пазар, дето се интересува от такива продукти... и плаща за вкус и аромат, не за цвят и форма... :)
До коментар [#3] от "Митко Василев":
айде стига, искаш да кажеш, че зеленчуците по тържищата са френски или испански? откога македония и турция са страни от ЕС с по-високи субсидии. всичко са мутри и митничари. вече 25 години.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход