С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
22 30 апр 2014, 14:40, 10411 прочитания

Случаят "Пенгезов": Голямата картина

Въпроси и отговори по делото срещу висшите магистрати и Мария Дивизиева

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Какво се случва?" Липсата на доверие в съдебната система провокира този въпрос, след като стана ясно, че Мария Дивизиева, началник на кабинета да премиера Пламен Орешарски, ще бъде обвинена по разследването, което се води срещу председателите на Софийския апелативен съд и Военно-апелативния съд Веселин Пенгезов и Петър Петков.
Както се случва след смяната на всяка власт, през последната година държавното обвинение видимо се занимаваше предимно с кадри от управлението на ГЕРБ (няколкото дела срещу Цветан Цветанов, разследванията за печатницата в Костинброд, срещу председателя комисията за конфликт на интереси, за полетите на правителствения "Авиоотряд 28", срещу Мирослав Найденов). След мистично обвинения зам.-председател на ДПС и парламента Христо Бисеров Мария Дивизиева е вторият висш кадър от настоящото управление, който попада в полезрението на разследващите.
Както и в случая на някогашния "сив кардинал" в партията на Доган,  така и сега при Дивизиева зад фактологията по конкретното разследване има и по-едри властови сюжети - както в съдебната, така и в изпълнителната власт.

За какво е делото?
През 2008 г. председателстваният от Веселин Пенгезов Военно-апелативен съд печели проект по оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). Той е на стойност 730 хил. лв. (реално усвоените средства са с 200 хил. лв. по-малко). Основната част от тях (402 хил. лв.) отиват за "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища". Когато обаче ген. Пенгезов прави искане за заплащане на изразходваните средства, експертите от програмата отказват, защото е трябвало да бъде проведена обществена поръчка, а това не е станало. Тогава по думите на държавното обвинение председателят на Софийския апелативен се обърнал към Мария Дивизиева, тогава зам.-министър на държавната администрация и административната реформа в кабинета "Станишев" и ръководител на ОПАК, за съвет как да не загуби финансирането.
Взето е решение двата големи договора, свързани с проектирането (182 хил. лв.) и изграждането (220 хил. лв) на софтуера, да бъдат разбити на девет малки, чиято стойност е под 50 хил. лв. По този начин изпълнител може да се избере само със събирането на три оферти и да не се открива процедура по Закона за обществените поръчки.
Според държавното обвинение, за да симулират процедурата, "представителите на бенефициента започнали да изготвят документация със задна дата, доказваща провеждането на девет процедури". Във всички случаи победители в процедурите били вече ангажираните по проекта експерти. Изкуственото разбиване на дейностите си личи от предмети на договорите с тях: "изработване на модули за екраните", "контрол на информационните потоци", "избор, създаване, структуриране и управление на бази данни", "регламентация и оторизация на достъпа до информационната система",  "съхранение на входящата информация", "изработване на интерфейс човек-машина" и т.н., всичките на стойност около 45 хил. лв.
Според прокуратурата по този начин Веселин Пенгезов и Петър Петков са извършили няколко престъпления, сред които са длъжностно присвояване и представяне на неверни данни с цел получаване на европейско финансиране.


Ще има ли други обвиняеми?
Според източници на "Капитал" броят на хората, които ще получат обвинение, е над десет. Сред тях е и Мария Дивизиева. В понеделник, когато излизаше от сградата на ДАНС, където беше призован, Веселин Пенгезов изреди няколко имена на хора, които ще бъдат обвинени. Източници, запознати с разследването, но които пожелаха анонимност, заявиха обаче, че имената, споменати от председателя на Софийския апелативен съд са на тези, които са свидетелствали срещу него.

Какво точно се случва около Мария Дивизиева?
Според държавното обвинение като ръководител на управляващия орган по ОПАК тя е поела ангажимент, че това отклонение [разбиването на проекта на по-малки договори и симулирането на процедура със задна дата] от изпълнението на дейностите по проекта ще бъде неглижирано и същото няма да бъде отчетено и санкционирано.
Ако Дивизиева бъде обвинена, това най-вероятно ще означава, че ще трябва да напусне поста, който заема. Привличането й е формален повод за отнемането на разрешението й за достъп до класифицирана информация от Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ). Източници на "Капитал", запознати с процедурите в Министерския съвет, разказаха, че през началника на кабинета на министър-председателя минава цялата му служебна кореспонденция. Сред нея често има и класифицирана информация от службите за сигурност - ето защо, ако Мария Дивизиева остане без допуск, тя няма как да изпълнява задълженията си.
До средата на седмицата Мария Дивизиева все още не беше обвиняема. Самата тя отказва коментар по делото и уточнява, че е излязла в отпуск, стана ясно от нейно изявление пред агенция БГНЕС. До този момент нито Пламен Орешарски, нито пресслужбата на правителството са излезли с позиция за случващото се. Самата Мария Дивизиева казва, че е личен избор на премиера, а е и публично известна нейната близост със съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев. Евентуалният отказ на управляващите да се разграничат от случващото се или дори отказ на самата Дивизиева да се оттегли (както направи Христо Бисеров) със сигурност ще бъдат аргументи, които ще да бъдат използвани срещу управляващите.

Накъде трябва да продължи разследването?
От източници, запознати с досъдебното производство, по което беше обвинен Пенгезов, "Капитал" научи, че не е установено къде са отишли парите, които са били отпуснати по проблемния проект. Това може да се окаже пречка пред разследващите, които обаче имат посока, в която могат да ровят.
След като напусна МДААР и ОПАК, Мария Дивизиева стана управляващ директор на "Експат груп", част от финансовата група "Експат капитал", в която и до днес изпълнителен директор и член на съвета на директорите е бившият началник на Дивизиева - министърът на държавната администрация в тройната коалиция  Николай Василев. През 2008 г. в групата "Експат капитал" е учредено дружеството "Експат бета", като акции при учредяването записват и две фирми, които са изпълнявали поръчки, финансирани по ОПАК по времето, когато Николай Василев е бил министър. Сред тях е "Актив груп" на Моника Йосифова (сега Станишева, самата тя също е акционер при учредяването).
През 2010 г. прокуратурата започва предварителна проверка по този случай , но до съдебно производство така и не се стига. През седмицата държавното обвинение официално показа, че има съмнения за действията на Мария Дивизиева като ръководител на ОПАК. Именно през тази призма прокуратурата трябва да преразгледа връзката между възложител (Николай Василев като министър, Мария Девизиева като ръководител на оперативната програма) и изпълнител (фирми, станали впоследствие съакционери в финансовата група, която се ръководи от Николай Василев), за да стане ясно дали между този сюжет и случая "Пенгезов" има връзка.
Във вторник Николай Василев коментира пред bTV обвинението срещу бившия си заместник така: "Всички хора, които я познават и са работили с нея толкова години, ще ви кажат според мен само добри думи за нея и тя никога не се е занимавала с някакви далавери, закононарушения. Не знам за тъмната страна на живота, за която някои говорят, но според мен тя няма нищо общо с нея."Какво трябваше да направи ВСС?
В продължение на една седмица висшият орган по управлението на съдебната система - ВСС, остана безмълвен по казуса с Веселин Пенгезов.
Във вторник най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите, поиска от ВСС да провери твърденията на председателя на Софийския апелативен съд, които той отправи, след като стана ясно, че ще бъде обвинен. Миналата седмица Веселин Пенгезов каза, че Делян Пеевски му е оказвал натиск по дела, както и че обвинението срещу него е свързано с избора на председател на Софийския апелативен съд.
Вместо да реагират на тези признания, членовете на кадровия орган на съдебната система буквално "запразниха" и оставиха проблемите за след ваканцията. Чак тогава ще бъде обсъдено искането на главния прокурор за отстраняването на Веселин Пенгезов и Петър Петков от ръководна длъжност.
Компетентна да реагира е Етичната комисия на ВСС. Нейното мълчание едва ли е изненада - председателят й Ясен Тодоров и друг път е проявявал двойни стандарти - скоростна реакция при някои казуси и пълна глухота при други. Точно подобно бездействие беше причина Европейската комисия да отбележи, че ВСС не е припознал като свой приоритет професионалната етика.
Другата тема, която ВСС би трябвало да анализира, е какво се е случило с европейските средства, които са налети в системата през последните пет години. Само по ОПАК общата стойност на усвоените средства е 30 милиона лева. Това са главно проекти, свързани с електронното правосъдие, подобряване на публичността, както и за обучение на магистратите. Все области, в които съдебната система не е показала особен напредък.
И не на последно място - пак кадровият орган на системата заедно с прокуратурата трябва да дадат ясен сигнал за това какво се случва с "висящите" разследвания с магистрати. Една от първите работи на Сотир Цацаров беше да направи ревизия на Инспектората към Върховната касационна прокуратура, където тези дела "отлежаваха". Какво се случи след това обаче, не е ясно - по данни на самия главен прокурор Сотир Цацаров от миналата година в държавното обвинение се водят около 30 досъдебни производства срещу неизвестни извършители магистрати. Няма абсолютно никаква гаранция дали сред тях няма казуси с висок властови заряд като делото срещу Веселин Пенгезов и Дивизиева.
 
Съюзът на съдиите: ВСС да провери твърденията на Пенгезов

"Обръщаме се към Вас със загриженост поради липсата на своевременна реакция на разпространените в публичното пространство данни за осъществени опити за нелегитимно въздействие върху органи на съдебната власт по повод на осъществяване на техните функции." Така започва отвореното писмо, което най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите, изпрати до Висшия съдебен съвет (ВСС) тази седмица.
Поводът беше дадената миналата седмица пресконференция от председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов малко след като беше обвинен. От съюза напомнят, че той "е разказал за проведени срещи с него от страна на адвокати, които в качеството си на "посредници" са поискали той да осъществи намеса по отношение на съдебните състави, разглеждащи конкретни дела, така че да бъдат решени по определен начин", а в "един от случаите осъществяването на такава неправомерна намеса е била обвързана и с избирането му за втори мандат като ръководител на съда".
И още напомнят, че Веселин Пенгезов е "заявил също, че нелегитимни интереси предопределят резултатите от предстоящия конкурс за председател на съда, тъй като предварително са известни определени фаворити, а същевременно чрез действия на прокуратурата по досъдебно производство се цели отстраняването му от участие в конкурса".
От съдийския съюз определят като будещи "особено безпокойство" твърденията на Веселин Пенгезов, че "за да се предотврати преизбирането му в полза на друг предварително фаворизиран кандидат, се използва държавното обвинение – чрез предприемане на процесуални действия по висящо досъдебно производство". Ето защо те настояват Висшият съдебен съвет и прокуратурата да дадат "убедителен и своевременен отговор, доколкото съмнения за легитимността и законността на тяхната дейност са споделени пред обществото от заемащ висша административна длъжност магистрат".
В края на писмото си съдиите напомнят, че "отново са актуални и въпросите какви са гаранциите, че с дела срещу неизвестен извършител по данни, свързани с дейността на магистрати, не се допускат злоупотреби и какви институционални мерки са взети, така че водените проверки и досъдебни производства срещу неизвестен извършител да не се използват като "скрито оръжие" срещу магистрати".

 
 

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Нещо ново, много от същото и едно неизвестно в екипа на Фандъкова Нещо ново, много от същото и едно неизвестно в екипа на Фандъкова

Идеите за нови звена и лица в общината звучат красиво, но въпросът е доколко ще са ефективни на практика

7 дек 2019, 2159 прочитания

Подчинен на главния прокурор ще може да го разследва 4 Подчинен на главния прокурор ще може да го разследва

Предложението на правителството е това да е началникът на отдел "Инспекторат" във ВКП, което не кореспондира с препоръките на Венецианската комисия

7 дек 2019, 3077 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Раздут бюджет - доволни синдикати

Разходите на вътрешното министерство "извънредно" пораснаха с над 80 млн. лв.

Още от Капитал
Да пазиш традицията "Под Балкана"

Животновъдната ферма на семейство Кулови край Карлово е затворила целия цикъл на производство

Четиримилиардната алтернатива

Годината е рекордна за взаимните фондове, като те са сред малкото инвестиции, които бият инфлацията, макар да има и доста на загуба

Супер звук в мини тяло

Кои са най-добрите TWS слушалки на пазара

От какво боледува педиатрията

За лечението на 1.2 млн. деца в България се отделят само 11% от бюджета на здравната каса

20 въпроса: Красимир Георгиев

Често предизвиква себе си, а с това мотивира и други хора към промяна

Камион желание

Отново за мобилните кухни, уличната храна и къде да я опитаме този месец

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10