Новият брой: Магистрален грабеж

Случаят "Пенгезов": Голямата картина

Случаят "Пенгезов": Голямата картина

Въпроси и отговори по делото срещу висшите магистрати и Мария Дивизиева

10850 прочитания

© Юлия Лазарова


"Какво се случва?" Липсата на доверие в съдебната система провокира този въпрос, след като стана ясно, че Мария Дивизиева, началник на кабинета да премиера Пламен Орешарски, ще бъде обвинена по разследването, което се води срещу председателите на Софийския апелативен съд и Военно-апелативния съд Веселин Пенгезов и Петър Петков.

Както се случва след смяната на всяка власт, през последната година държавното обвинение видимо се занимаваше предимно с кадри от управлението на ГЕРБ (няколкото дела срещу Цветан Цветанов, разследванията за печатницата в Костинброд, срещу председателя комисията за конфликт на интереси, за полетите на правителствения "Авиоотряд 28", срещу Мирослав Найденов). След мистично обвинения зам.-председател на ДПС и парламента Христо Бисеров Мария Дивизиева е вторият висш кадър от настоящото управление, който попада в полезрението на разследващите.

Както и в случая на някогашния "сив кардинал" в партията на Доган,  така и сега при Дивизиева зад фактологията по конкретното разследване има и по-едри властови сюжети - както в съдебната, така и в изпълнителната власт.

За какво е делото?

През 2008 г. председателстваният от Веселин Пенгезов Военно-апелативен съд печели проект по оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). Той е на стойност 730 хил. лв. (реално усвоените средства са с 200 хил. лв. по-малко). Основната част от тях (402 хил. лв.) отиват за "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища". Когато обаче ген. Пенгезов прави искане за заплащане на изразходваните средства, експертите от програмата отказват, защото е трябвало да бъде проведена обществена поръчка, а това не е станало. Тогава по думите на държавното обвинение председателят на Софийския апелативен се обърнал към Мария Дивизиева, тогава зам.-министър на държавната администрация и административната реформа в кабинета "Станишев" и ръководител на ОПАК, за съвет как да не загуби финансирането. Взето е решение двата големи договора, свързани с проектирането (182 хил. лв.) и изграждането (220 хил. лв) на софтуера, да бъдат разбити на девет малки, чиято стойност е под 50 хил. лв. По този начин изпълнител може да се избере само със събирането на три оферти и да не се открива процедура по Закона за обществените поръчки. Според държавното обвинение, за да симулират процедурата, "представителите на бенефициента започнали да изготвят документация със задна дата, доказваща провеждането на девет процедури". Във всички случаи победители в процедурите били вече ангажираните по проекта експерти. Изкуственото разбиване на дейностите си личи от предмети на договорите с тях: "изработване на модули за екраните", "контрол на информационните потоци", "избор, създаване, структуриране и управление на бази данни", "регламентация и оторизация на достъпа до информационната система",  "съхранение на входящата информация", "изработване на интерфейс човек-машина" и т.н., всичките на стойност около 45 хил. лв.

Според прокуратурата по този начин Веселин Пенгезов и Петър Петков са извършили няколко престъпления, сред които са длъжностно присвояване и представяне на неверни данни с цел получаване на европейско финансиране.

Ще има ли други обвиняеми?

Според източници на "Капитал" броят на хората, които ще получат обвинение, е над десет. Сред тях е и Мария Дивизиева. В понеделник, когато излизаше от сградата на ДАНС, където беше призован, Веселин Пенгезов изреди няколко имена на хора, които ще бъдат обвинени. Източници, запознати с разследването, но които пожелаха анонимност, заявиха обаче, че имената, споменати от председателя на Софийския апелативен съд са на тези, които са свидетелствали срещу него.

Какво точно се случва около Мария Дивизиева?

Според държавното обвинение като ръководител на управляващия орган по ОПАК тя е поела ангажимент, че това отклонение [разбиването на проекта на по-малки договори и симулирането на процедура със задна дата] от изпълнението на дейностите по проекта ще бъде неглижирано и същото няма да бъде отчетено и санкционирано. Ако Дивизиева бъде обвинена, това най-вероятно ще означава, че ще трябва да напусне поста, който заема. Привличането й е формален повод за отнемането на разрешението й за достъп до класифицирана информация от Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ). Източници на "Капитал", запознати с процедурите в Министерския съвет, разказаха, че през началника на кабинета на министър-председателя минава цялата му служебна кореспонденция. Сред нея често има и класифицирана информация от службите за сигурност - ето защо, ако Мария Дивизиева остане без допуск, тя няма как да изпълнява задълженията си.

До средата на седмицата Мария Дивизиева все още не беше обвиняема. Самата тя отказва коментар по делото и уточнява, че е излязла в отпуск, стана ясно от нейно изявление пред агенция БГНЕС. До този момент нито Пламен Орешарски, нито пресслужбата на правителството са излезли с позиция за случващото се. Самата Мария Дивизиева казва, че е личен избор на премиера, а е и публично известна нейната близост със съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев. Евентуалният отказ на управляващите да се разграничат от случващото се или дори отказ на самата Дивизиева да се оттегли (както направи Христо Бисеров) със сигурност ще бъдат аргументи, които ще да бъдат използвани срещу управляващите.

Накъде трябва да продължи разследването?

От източници, запознати с досъдебното производство, по което беше обвинен Пенгезов, "Капитал" научи, че не е установено къде са отишли парите, които са били отпуснати по проблемния проект. Това може да се окаже пречка пред разследващите, които обаче имат посока, в която могат да ровят. След като напусна МДААР и ОПАК, Мария Дивизиева стана управляващ директор на "Експат груп", част от финансовата група "Експат капитал", в която и до днес изпълнителен директор и член на съвета на директорите е бившият началник на Дивизиева - министърът на държавната администрация в тройната коалиция  Николай Василев. През 2008 г. в групата "Експат капитал" е учредено дружеството "Експат бета", като акции при учредяването записват и две фирми, които са изпълнявали поръчки, финансирани по ОПАК по времето, когато Николай Василев е бил министър. Сред тях е "Актив груп" на Моника Йосифова (сега Станишева, самата тя също е акционер при учредяването).
През 2010 г. прокуратурата започва предварителна проверка по този случай , но до съдебно производство така и не се стига. През седмицата държавното обвинение официално показа, че има съмнения за действията на Мария Дивизиева като ръководител на ОПАК. Именно през тази призма прокуратурата трябва да преразгледа връзката между възложител (Николай Василев като министър, Мария Девизиева като ръководител на оперативната програма) и изпълнител (фирми, станали впоследствие съакционери в финансовата група, която се ръководи от Николай Василев), за да стане ясно дали между този сюжет и случая "Пенгезов" има връзка.

Във вторник Николай Василев коментира пред bTV обвинението срещу бившия си заместник така: "Всички хора, които я познават и са работили с нея толкова години, ще ви кажат според мен само добри думи за нея и тя никога не се е занимавала с някакви далавери, закононарушения. Не знам за тъмната страна на живота, за която някои говорят, но според мен тя няма нищо общо с нея."

Какво трябваше да направи ВСС?

В продължение на една седмица висшият орган по управлението на съдебната система - ВСС, остана безмълвен по казуса с Веселин Пенгезов.
Във вторник най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите, поиска от ВСС да провери твърденията на председателя на Софийския апелативен съд, които той отправи, след като стана ясно, че ще бъде обвинен. Миналата седмица Веселин Пенгезов каза, че Делян Пеевски му е оказвал натиск по дела, както и че обвинението срещу него е свързано с избора на председател на Софийския апелативен съд. Вместо да реагират на тези признания, членовете на кадровия орган на съдебната система буквално "запразниха" и оставиха проблемите за след ваканцията. Чак тогава ще бъде обсъдено искането на главния прокурор за отстраняването на Веселин Пенгезов и Петър Петков от ръководна длъжност. Компетентна да реагира е Етичната комисия на ВСС. Нейното мълчание едва ли е изненада - председателят й Ясен Тодоров и друг път е проявявал двойни стандарти - скоростна реакция при някои казуси и пълна глухота при други. Точно подобно бездействие беше причина Европейската комисия да отбележи, че ВСС не е припознал като свой приоритет професионалната етика.
Другата тема, която ВСС би трябвало да анализира, е какво се е случило с европейските средства, които са налети в системата през последните пет години. Само по ОПАК общата стойност на усвоените средства е 30 милиона лева. Това са главно проекти, свързани с електронното правосъдие, подобряване на публичността, както и за обучение на магистратите. Все области, в които съдебната система не е показала особен напредък.

И не на последно място - пак кадровият орган на системата заедно с прокуратурата трябва да дадат ясен сигнал за това какво се случва с "висящите" разследвания с магистрати. Една от първите работи на Сотир Цацаров беше да направи ревизия на Инспектората към Върховната касационна прокуратура, където тези дела "отлежаваха". Какво се случи след това обаче, не е ясно - по данни на самия главен прокурор Сотир Цацаров от миналата година в държавното обвинение се водят около 30 досъдебни производства срещу неизвестни извършители магистрати. Няма абсолютно никаква гаранция дали сред тях няма казуси с висок властови заряд като делото срещу Веселин Пенгезов и Дивизиева.

 
Съюзът на съдиите: ВСС да провери твърденията на Пенгезов

"Обръщаме се към Вас със загриженост поради липсата на своевременна реакция на разпространените в публичното пространство данни за осъществени опити за нелегитимно въздействие върху органи на съдебната власт по повод на осъществяване на техните функции." Така започва отвореното писмо, което най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите, изпрати до Висшия съдебен съвет (ВСС) тази седмица.

Поводът беше дадената миналата седмица пресконференция от председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов малко след като беше обвинен. От съюза напомнят, че той "е разказал за проведени срещи с него от страна на адвокати, които в качеството си на "посредници" са поискали той да осъществи намеса по отношение на съдебните състави, разглеждащи конкретни дела, така че да бъдат решени по определен начин", а в "един от случаите осъществяването на такава неправомерна намеса е била обвързана и с избирането му за втори мандат като ръководител на съда".

И още напомнят, че Веселин Пенгезов е "заявил също, че нелегитимни интереси предопределят резултатите от предстоящия конкурс за председател на съда, тъй като предварително са известни определени фаворити, а същевременно чрез действия на прокуратурата по досъдебно производство се цели отстраняването му от участие в конкурса".

От съдийския съюз определят като будещи "особено безпокойство" твърденията на Веселин Пенгезов, че "за да се предотврати преизбирането му в полза на друг предварително фаворизиран кандидат, се използва държавното обвинение – чрез предприемане на процесуални действия по висящо досъдебно производство". Ето защо те настояват Висшият съдебен съвет и прокуратурата да дадат "убедителен и своевременен отговор, доколкото съмнения за легитимността и законността на тяхната дейност са споделени пред обществото от заемащ висша административна длъжност магистрат".

В края на писмото си съдиите напомнят, че "отново са актуални и въпросите какви са гаранциите, че с дела срещу неизвестен извършител по данни, свързани с дейността на магистрати, не се допускат злоупотреби и какви институционални мерки са взети, така че водените проверки и досъдебни производства срещу неизвестен извършител да не се използват като "скрито оръжие" срещу магистрати".

 

"Какво се случва?" Липсата на доверие в съдебната система провокира този въпрос, след като стана ясно, че Мария Дивизиева, началник на кабинета да премиера Пламен Орешарски, ще бъде обвинена по разследването, което се води срещу председателите на Софийския апелативен съд и Военно-апелативния съд Веселин Пенгезов и Петър Петков.

Както се случва след смяната на всяка власт, през последната година държавното обвинение видимо се занимаваше предимно с кадри от управлението на ГЕРБ (няколкото дела срещу Цветан Цветанов, разследванията за печатницата в Костинброд, срещу председателя комисията за конфликт на интереси, за полетите на правителствения "Авиоотряд 28", срещу Мирослав Найденов). След мистично обвинения зам.-председател на ДПС и парламента Христо Бисеров Мария Дивизиева е вторият висш кадър от настоящото управление, който попада в полезрението на разследващите.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  zdra4 avatar :-|
  zdra4

  Че, какво толкова му е на случая?
  Няколко самозабравили се боклуци, озовали се на позиции, неотговарящи нито на интелекта нито на морала им, решили да се нагушат.
  Мила родна картинка.

 • 2
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Голяма беля си хванахме с тези евро фондове.

 • 3
  stoyaniva avatar :-|
  Stoyan Ivanov

  Ти ли си хвана беля, vjacho?

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  "Случаят" Пенгезов се нарежда в знаменитата редица на много други такива на висши български магистрати, като случаят "Кокинов", "случаят" Владимира Янева, "случаите" Николай Филчев и Борис Велчев, Владимира Янева и Петя Крънчева, "случаят" Красьо Черния", "случаят" Николай Колев, случаят на бившата шефка на Инспектората на Прокуратурата, "случаите" Марковска и Гугушева, "случаят" Роман Василев, и много, много други (като онзи прокурор от черноморието, който поръчал ... убийство, или онази съдийка, обвинена за измами за мисля 6 милиона долара, "случаят" Ани Крулева, "случаят" Петьо Еврото..."случаят" Делян Пеевски.
  Сега наблюдаваме развоя на "случаите" на онзи чукундур - председателя на Конституционния съд, както и на лумпените от ВСС, и на главния прокурор Цацаров - в реално време...
  И така - като се наредят един до друг всичките тези "случаи", става пределно и категорично ясна и диагнозата на т.н. правораздавателна система в България.

 • 5
  gullwing avatar :-|
  gullwing

  С интерес следя случая чрез статиите на автора. Цялата пикантерия е много интригуваща, но един основен въпрос остава за мен неосветен - какъв е мотивът за активността на прокуратурата? По-просто казано, какво иска главният прокурор?

  На първо място, разбира се, вярвам в неговата принципност и безстрашност :-). Но да няма и други някои нюанси? Например, веднага след избирането му от Бате Бойко Цацаров веднага му показа зъбките. И по всякакъв начин започна да демонстрира своята независимост. Нищо че ББ още беше на власт.

  Да не би сега да ги показва на новите управляващи? Или пък причината е още по-екзотична и тайна? Ако не е тайна, какво мислите, г-н Росен?

 • 6
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  [quote#3:"stoyaniva"]Ти ли си хвана беля, vjacho?[/quote]
  Ние,българите.Аз съм много далече от тази далавера.

 • 7
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  [quote#1:"zdra4"]Че, какво толкова му е на случая? [/quote]
  Че членството ни в ЕС се приватизира,например.Ще се приватизира и членството ни в НАТО.А населението ще се настрои трайно и окончателно и против двете организации.Някои вече го настройват.Сън не ги хваща.

 • 8
  today avatar :-|
  today

  Това далеч не са единствените корумпирани, и неслучайно от ЕС много отдавна ни критикуват за съдебната система. Само че се вадят доказателства само за да се разкарат тези, които са станали неудобни.

  До коментар [#6] от "vjacho":
  Вячо, случайно да си от Варна?

 • 9
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  [quote#8:"today"]Вячо, случайно да си от Варна?[/quote]
  Не,в Созопол живея.

 • 10
  fred avatar :-|
  Fred

  Съдебната власт е последната и най-мощна защитна линия в схемата за ограбване на България и превръщането на комунистите /някои/ в капиталисти. Където средства като корупция, кражби, престъпления и т.н. за това завладяване на държавата има опасност да бъдат разобличени идва на помощ съдебната власт която има за задача да замете следите и остави виновните ненаказани.

  Ако се почне разчистването трябва да започне именно от съдебната власт защото тя е нещо като имунната система на обществото, без нея всичко е обречено. Само че повечето хора не го разбират и кълват на второстепенни скандали които медиите услужливо им подхвърлят за да отвличат вниманието.

  Колко пъти хората са ходили да протестират пред Съдебната палата? Никога. А съдебната система е тази която трябваше отдавна да е пратила в затвора хора като Пеевски, Цветан Василев и подобните. Ако го беше направила нямаше да протестираме цяло лято.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход