Финансови съмнения около новия блок на "Козлодуй"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Финансови съмнения около новия блок на "Козлодуй"

Експертите на БЕХ и АЕЦ "Козлодуй" преговарят директно с Westinghouse за сключване на акционерно споразумение за изграждането на новата мощност в съществуващата атомна централа

Финансови съмнения около новия блок на "Козлодуй"

Милиардният проект напредва, но външните участници са разколебани

13735 прочитания

Експертите на БЕХ и АЕЦ "Козлодуй" преговарят директно с Westinghouse за сключване на акционерно споразумение за изграждането на новата мощност в съществуващата атомна централа

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Един от най-амбициозните, най-скъпите и същевременно най-противоречиви енергийни проекти в България - за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", изглежда, продължава с пълна пара напред. В същото време все още не са показани убедителни доказателства за нуждата от струващия поне няколко милиарда евро проект, който се посочва от управляващите за спасител на почти катастрофиралата българската енергийна система. Това прави някои от участниците в него по-предпазливи, въпреки че поне външно всичко продължава по план.

Конкретните движения

"АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" - държавното дружество, което бе създадено специално за целта, обяви конкурс за наемане на финансов консултант миналата седмица. Това може да означава, че техническите преговори по предложения за изграждане блок с реактор AP-1000 на Westinghouse, както и акционерната структура на проектната компания вече са изяснени и консултантът може да изработи финансовия модел на новата мощност. Според обявата той също така трябва да помогне с преговорите с потенциалните кредитори, което да доведе до вземането на финалното инвестиционно решение за строежа.

По същото време Българският енергиен холдинг, взима решение за увеличаване на капитала на дъщерната си компания с 20 млн. лв. (т.е. почти двойно). Целта е да се покрият нарастващите разходи по проекта за нов блок в АЕЦ "Козлодуй".

Промяна в структурата

Първоначалната идея беше Toshiba Corporation, която е мажоритарен собственик на Westinghouse, да се включи като дялов инвеститор в проекта - така, от една страна, компанията щеше да налее свежи пари в проекта, а от друга, да гарантира, че той ще бъде успешен. В т. 31 от заседанието на правителството от 11 декември 2013 г., когато беше взето решението за стартиране на разговорите за структуриране на проекта, се казва: "Българския енергиен холдинг (БЕХ) ще води преговори с Toshiba Corporation за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй". По-късно от думите на министър Стойнев стана ясно, че японската корпорация ще бъде поканена да стане "стратегически инвеститор".

Сега обаче се оказва, че експертите на БЕХ и АЕЦ "Козлодуй" преговарят директно с Westinghouse за сключване на акционерно споразумение за изграждането на новата мощност в съществуващата атомна централа. Според един от тях така дори се облекчавали разговорите.

От японската компания не коментираха промяната, но запознати с хода на разговорите твърдят, че тя e действала твърде предпазливо. От Toshiba са поискали повече информация и независими оценки за осъществимостта на проекта, което е наложило нейното дъщерно дружество да поеме ролята на инвеститор. Westinghouse е в българския ядрен бизнес почти две десетилетия и активно прокарва участието си в изграждането на нови мощности още с идеята за рестарт на АЕЦ "Белене".

Практиката доставчик на оборудването да участва като дялов инвеститор по принцип е рискова, тъй като създава потенциален конфликт на интереси (който съществуваше и с Toshiba). Производителят може да реши да реализира печалба от цената на съоръжениятаза сметка на печалбата си като инвеститор, което в случая би увредило интересите на БЕХ. Нещо подобно се случи при АЕЦ "Белене" - само за няколко години цената на двата руски ядрени блока скочи с 52%, като "Атомстройекспорт (АСЕ)  се оправда със забавянето на проекта с четири години и натрупваната инфлация за периода. Това обаче позволи на "Росатом" (собственикът на АСЕ) с лека ръка да предложи да участва и като инвеститор. 

Подобен конфликт може да се избегне с бързо подписване на договор за изпълнение и фиксиране на цена, нещо за което междувпрочем настоява и Westinghouse.  Това обяснява и сегашното бързане с преговорите, които би трябвало да завършат през септември според плана на американската компания.

Банково охлаждане

Според първоначално оптимистичната теория новият блок на "Козлодуй" трябваше да се финансира от експортните банки на САЩ и Япония - US Ex-ImBank и Japan Bank for International Cooperation (JBIC) съответно. Още в средата на ноември след посещение в САЩ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев каза, че е водил разговори с Ex-ImBank. Тогава Стойнев изглеждаше сигурен, че целият кредит за централата, който е 70% от стойността й (другите 30% са дялово участие на инвеститорите), ще бъде осигурен по този начин.

Участието на държавни кредитни институции е стандартна практика при подобен род политически подкрепяни проекти. Първоначално в проекта за АЕЦ "Белене" се очакваше значителна част от финансирането да дойде от френските и германските експортни банки заедно със заем от Евроатом. По-късно, след оттеглянето на първоначалния партньор на НЕК в проекта - RWE, Русия също се готвеше да отпусне заем за изграждането на АЕЦ "Белене", за да подкрепи основният доставчик "Атомстройекспорт".

Първоначално като допълнителен аргумент в полза на участието на двете кредитни институции се сочеше и опитът им в България. В последните няколко месеца обаче това явно се оказва, че е проблемно.

Ex-ImBank няма големи проекти у нас, но още през 2005 г. беше заявила готовност да се включи в проекта за АЕЦ "Белене", ако в него участие има Westinghouse. За сметка на това присъдружната й OPIC (и двете са собственост на американското правителство) има няколко големи проекта у нас, последният със SunEdison за 60-мегаватов фотоволтаичен парк край Караджалово. Американската фирма се освободи от инвестицията си само няколко месеца по-късно, като я продаде на регистрирана в Малта компания. OPIC обаче не е успяла да излезе от този проект и с налагането на ограниченията и допълнителните такси върху възобновяемите източници на енергия (ВЕИ) кредитът е станал проблемен.

Подобни проблеми имаше и JBIC, която финансира 35-мегаватов вятърен проект на Mitsubishi край Каварна, който също е засегнат от ограниченията върху ВЕИ. Към това трябва да се прибавят и трудностите, които банката срещна при проекта за рехабилитация на първите четири блока на ТЕЦ "Марица-изток 2". Там JBIC финансира 85% от стойността на проекта за 226 млн. евро, но в един момент като помирител между японската банка и държавния ТЕЦ (който имаше претенции за изпълнението) се вклини фирмата на Стефан Газмизов "Ес Джи инженеринг".

Според източници, близки до двете финансови институции, те са поставили като условие за участието си решаването на текущите си проблеми във ВЕИ сектора. Допълнителна трудност се е оказало и настояването на Ex-ImBank за държавни гаранции (каквато всъщност е практиката на американската банка). Последното би означавало, че 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" трудно може да се нарече чисто пазарен проект. Нещо, което правителството не спира да повтаря.

Без сериозното участие на двете банки обаче финансирането на изграждането на новия блок на "Козлодуй" ще излезе прекалено скъпо - финансовите разходи са основно перо при такъв проект. Както показа опитът с АЕЦ "Белене", само те оскъпяваха ядрената централа по време на строителството с 18% според подготвения през 2012 г. от банката HSBC финансов модел за продължаване на изграждането. Плащанията по заемите пък могат да вдигнат цената на произвежданата електроенергия двойно и да я направят непродаваема не само в България. 

И все пак трябва ли ни

След първоначалните обвинения през миналата година, че правителството започва преговори с Toshiba Corporation, преди да е приключил арбитражът за АЕЦ "Белене" и преди да са предоставени ясни доказателства за нуждата от нова ядрена мощност, кабинетът на Пламен Орешарски стартира трескава активност за писане на документи. Новата енергийна стратегия, изготвена от екип от български експерти, трябваше да е готова преди няколко месеца, но все още не е представена. 

Една от вероятните причини за това е, че стратегията не представя убедителни доказателства за необходимостта от нови мощности. В проекта на стратегията, с който "Капитал" се запозна, най-убедителният аргумент в полза на предположението, че търсенето на електроенергия ще се увеличи, е твърдението, че "екстензивното" намаление в потреблението не може да продължи. Заради промяната в структурата на икономиката и затварянето на много индустриални предприятия през 2012 г. крайното електропотребление е равно на това от 1992 г. И това предполага наличието на много излишни мощности, които всъщност оскъпяват електроенергията у нас. Авторите на доклада обаче предполагат, че след 2014 г. няма как ръстът на БВП да не се съпровожда и с нарастване на търсенето на електроенергия. Такива аргументи обаче се даваха и през 2005 г., когато трябваше да се обоснове строежът на АЕЦ "Белене"

Според данни на непубликувания доклад на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за развитието на електропреносната мрежа наличните производствени мощности ще осигурят електроснабдяването на страната до 2030 г. Дори и като се вземе предвид закриването на някои от тях като ТЕЦ "Варна", това не променя драстично картината, тъй като те така или иначе не се използваха на пълен капацитет. До 2022 г. България дори ще запази възможността си да изнася 14 хил. GWh, като този потенциал ще се дължи на повишеното производство от електрическите централи на ВЕИ.

На този фон изграждането на една неизбежно изключително скъпа централа, каквато със сигурност би била седми блок на АЕЦ "Козлодуй", изглежда като прекалено голям риск. Във Великобритания държавата гарантира на инвеститора EDG цена от 89 паунда за мегаватчас на бъдещата централа в Хинкли пойнт, т.е. два пъти над настоящата цена на едро. Проектът за разширяването на АЕЦ "Темелин" в Чехия пък изисква цена от 70 евро, за да има икономически смисъл, докато в момента цените на едро са 38 евро.

Затова изграждането на проекта в България изисква много повече от ентусиазъм, нещо, което се вижда от нарастващата предпазливост на част от играчите в проекта. 

Един от най-амбициозните, най-скъпите и същевременно най-противоречиви енергийни проекти в България - за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", изглежда, продължава с пълна пара напред. В същото време все още не са показани убедителни доказателства за нуждата от струващия поне няколко милиарда евро проект, който се посочва от управляващите за спасител на почти катастрофиралата българската енергийна система. Това прави някои от участниците в него по-предпазливи, въпреки че поне външно всичко продължава по план.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

33 коментара
 • 3
  plf avatar :-|
  plf

  До коментар [#2] от "allmighty":

  Как бе ? Я питай ССтойнеффф

 • 4
  blaster avatar :-(
  Blaster _

  Ако започнат реални големи плащания за 7 блок (както при Белене) няма да има сила, която да ни спаси от срив в енергетиката и фалит!

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Изобщо няма никакви съмнения, целта е да приберат едни големи рушвети, пък после народа да плаща години наред скъпия ток от ненужните централи, и да се чудим какво да правим с радиоактивните отпадъци!

 • 6
  ssdd avatar :-|
  ssdd

  Още ли има будали които да мислят че Уестингхаус ще бъде допусната да строи в България.
  Всъщност още ли има будали които да мислят че ще има 7 -ми блок в Козлодуй

 • 7
  seniorbb avatar :-P
  джендър NATO generals

  Искаме ощеее !Реактории! Докато се случи нещоо! България-Украйна на Балканите!

 • 8
  morgan. avatar :-P
  Морган

  До коментар [#4] от "Blaster _":

  То това е идеята, после някай сладко, сладко да я приватизира за 1$.
  Но това е само едната гледна точка!!!!!

  Другата, АКО само, АКО почнем да интегрираме в нови технологии: електромобили, отопление на ток, увеличаване дяла на ел. транспорта, реиндустриализация (колкото и грозна да е тази дума за някои) и разбирасе свободен пазар за продажба на ел. енергия, може всеки един от тук присъстващите да е сигурен, че смисъл от тези нови мощонсти има, даже много голям смисъл има....
  Но за съжеление е АКО.....

  Доста стратегическа политика трябва за АКО-то а пък, няма кой....

 • 9
  morgan. avatar :-P
  Морган

  До коментар [#7] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Защо не почнеш да плащаш по ВЕИ тарифите?

 • 10
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  До коментар [#9] от "Морган":
  [quote#9:"Морган"] Защо не почнеш да плащаш по ВЕИ тарифите? [/quote]
  [quote#2:"allmighty"]Няма членоразделен отговор на въпроса за какво са ни нови мощности когато вече инсталираните за 3 пъти повече от средното потребление[/quote]

 • 11
  fener avatar :-|
  Firefly

  Ей, не мирясаха. Нито Чернобил ги вразумява, нито Фукушима. Бива ли заради един паричен шум да обричат планетата на риск?

 • 12
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  До коментар [#2] от "allmighty": Да, точно така! Така беше и преди това за Беляне. Няма нито един обективен анализ базиран на реални цифри и факти, който да подсказва да или не!?

  Но това не пречи на нашите политически импотенти - те вече виждат схеми, бюджети, раздаване на хапки на "наште", комисионни, механи, жени, хотели по морето и т.н.
  Това е май, тъжната и балканско-банална истина...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK