ЕК: Газовата зависимост на България е бреме за растежа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ЕК: Газовата зависимост на България е бреме за растежа

ЕК: Газовата зависимост на България е бреме за растежа

Потреблението също може да се окаже по-слабо от очакваното заради нестабилния пазар на труда, предупреждава Брюксел

4131 прочитания

1.7%

ръст на БВП през 2014 г. и 2% през 2015 г. в България предвижда ЕК в пролетната си икономическа прогноза

.

През последните две години икономиката на България се стабилизира, като очакванията са през тази и следваща тя да се засили и икономическият ръст да достигне съответно 1.7 и 2%. Въпреки това рискове пред развитието в страната има и те са в зависимостта на България от руските газови доставки, което може да се превърне в бреме за икономическия растеж в случай на прекъсване на вноса. Освен това вътрешното потребление може да се окаже по-слабо от очакваното заради нестабилния пазар на труда.

Това сочи публикуваната в понеделник пролетна икономическа прогноза на Европейската комисия (ЕК). Брюксел запазва очакванията си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през тази година, като те са почти колкото тези на Международния валутен фонд от 1.6%. Наскоро българското правителство повиши своята прогноза за растежа до 2.1% с аргумент, че се очакват по-силни инвестиции.

Пазарът на труда остава слаб

След четири години на неблагоприятни тенденции на пазара на труда безработицата достигна връх през 2013 г., обхващайки около13% от населението в трудоспособна възраст. Заетостта също спада основно заради негативната демографска тенденция, пише в доклада на Брюксел. Авторите посочват, че застоят в секторите на производството и строителството е бил донякъде компенсиран от добрите реколти през 2013 г. в селското стопанство, което е увеличило заетостта в този сектор. Комисията предвижда известно стабилизиране на пазара на труда до 2015 г., но пък безработицата ще се свие незначително до 12.5%, защото много от безработните имат трудности с връщането на пазара на труда.

За неоптимистичната ситуация на пазара на труда със сигурност не помага и замразена от правителството на Пламен Орешарски пенсионна реформа, която трябваше да доведе до постепенно повишаване на пенсионната възраст в близките няколко години. Брюксел отдавна настоява за увеличаване на възрастта за пенсиониране, за ограничаване на ранното пенсиониране за определени икономически сектори, както за затягане на контрола върху отпускането на инвалидни пенсии.

Несигурното потребление

Увереността на потребителите се засилва, но все още не се трансформира в по-високо потребление. През 2013 г. то дори се сви с около 2% въпреки повишената покупателна способност на домакинствата в резултат на увеличение на пенсиите от над 9% през април 2013 г. и на ръста на заплатите на фона на дефлация, пише в доклада. Последните данни за търговията на дребно все пак носят известен оптимизъм, че потреблението постепенно ще се възстанови през тази и следващата година.

Заедно с това ще нараснат и цените. От лятото на 2013 г. в България има дефлация, която е следствие както на предпазливото поведение на потребителите, така и на спада на цените на вноса, което отразява глобалната тенденция за по-ниски цени на енергийните и хранителните продукти. Изключително добрата реколта през миналата година също оказа влияние за цените на храните. Освен това правителството понижи и някои административно определяни цени (най-видимо - в енергетиката), пишат авторите на доклада. Те отбелязват, че очакванията са инфлацията постепенно да се завърне към края на 2014 г. и през 2015 да достигне 1.2%, тъй като гореизброените ефекти ще отстъпят на очакваното засилване на вътрешния пазар.

Доза оптимизъм

Като цяло инвестициите - както частните, така и публичните, също се очаква да се възобновят през 2014 и 2015 г., отчасти благодарение на ускореното усвояване на средствата от ЕС. Ръстът на инвестициите трябва да бъде подпомогнат и от относително силния финансов сектор, който натрупа ликвидност на гърба на увеличените вътрешни депозити през последните няколко години. Освен това лихвените проценти както по нови кредити, така и за депозитите спаднаха, което означава подобрение в условията за кредитиране и достъпа до кредити, пише комисията.

Износът ще продължи да расте с умерени темпове през 2014 г. и 2015 г. заради възстановяването на ЕС като цяло, но заедно с това ще се засили и вносът заради възстановяването на вътрешното потребление и като цяло външнотърговският баланс ще остане отрицателен.

1.7%

ръст на БВП през 2014 г. и 2% през 2015 г. в България предвижда ЕК в пролетната си икономическа прогноза

.

През последните две години икономиката на България се стабилизира, като очакванията са през тази и следваща тя да се засили и икономическият ръст да достигне съответно 1.7 и 2%. Въпреки това рискове пред развитието в страната има и те са в зависимостта на България от руските газови доставки, което може да се превърне в бреме за икономическия растеж в случай на прекъсване на вноса. Освен това вътрешното потребление може да се окаже по-слабо от очакваното заради нестабилния пазар на труда.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  Газовата зависимост на България е БРЕМЕ за ...
  Да, така е! И не смао за растежа! Булгаргаз е сключил договор с газпром-"take or pay"!И независимо от меката зима тоя газ го набитват на топлофикациите, а те от своя страна съдират кожата на потребителите!

 • 2
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  Не е ли малко странно ЕК точно сега да говори за газова зависимост. Наистина е бреме, но трябва да се има предвид и, че отношенията са обтегнати. Решението е просто- азерски газ до 2019 г. собствен добив от Хан Аспарух и Терес чрез изгодни за нас концесионни договори и шистов газ. България може да се превърне и в нетен износител на газ, ако прогнозите са верни. А за замразяването на възрастта за пенсиониране според мен са по-сложни нещата- от една страна младежката заетост е на заден план при повишаване на възрастта, от друга обаче, дефицитът в НОИ расте, та се къса.

 • 3
  simo87 avatar :-|
  simo87

  Доста пресилено.
  Българската икономика не расте поради други ограничения - западнала инфраструктура, корумпирани и неефективни съдебна система и държавна администрация, влошаващ се човешки потенциал (застаряващо население, лошо образование, лошо здравеопазване). Липса на структурни реформи - пенсионна, здравна, образователна, административна, съдебна, в МВР и МО. Липса на иновации.
  Много страни купуват по-скъп газ и от нас, и електричеството им е по-скъпо и въпреки това имат индустрия и растяща икономика.

 • 4
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Ясно е че на икономиката влият много фактори, но руските стремления в енергетиката, шикалкавенето и увъртането на управляващите, които силно подкрепят руските интереси, а в същото време се чудят как да заблудят нас и ЕК, че всичко ще бъде в интерес на България и съгласно европейските правила, не може да не са фактор, който да не влияе на други клонове на икономиката.
  Всеки потенциален инвеститор, изготвяйки своя план, ще отчита тези влияния и ако прецени, че другаде нещата изглеждат по-предвидими, няма да си хвърли парите тук.
  Това и наблюдаваме и не ми е ясно на какво разчитат днешните управляващи, които обещаха 250000 работни места.
  Ако някой ми посочи разликите между това очевидно не изпълнено и не изпълнимо опбещание и 800-те дни на царя, ще му бъда много благодарен.

 • 5
  kirka80286 avatar :-P
  kirka80286

  Всичката Мара втасала, само ние им пречим. То си беше време да бутнем още една империя... като съюзници.

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Ами нямаме газ ни петрол. Все отвън ще ги купуваме. А като плюем по продавачите.. трудно можем да постигнем добра цена. Доставка от другаде надали ще направи кой знае колко по-ниски цените. Единствено ще даде възможност при проблем с Украйна да можем все пак да купуваме газ... което също не е малко, но само толкова. Според мен.

 • 7
  kirka80286 avatar :-?
  kirka80286

  До коментар [#6] от "mickmick":

  Мен ме изумява наглостта на ЕК. "Ама вие зависите!" Е мамка ви, добре, че вие не зависите! Или имаш ресурс, или нямаш. Ако нямаш - купуваш. Сега голямата олелия е, че няма от кой друг да се купува, освен от Русия. Имаме предвид да се купува рентабилно. Все още има свободни радикали, който вярват, че газта от Америка ще е по-евтина. Наивници, да не ползвам друга дума. Какво да правиш, география, разстояния, пари. Най-вече пари.

  Но аз не разбирам къде е нашата вина в цялата работа, и защо ни я вменяват въобще. Какво сега, трябва да се чувстваме виновни ли? Ако сме виновни в нещо то е, че много лаем. Играем го независими, а не сме. Точно поради тази причина Русия поддържа чувствително по-висока цена на горивата за България, отколкото да речем за Полша.

  Защо? Че Русия и Полша много се обичат ли? Оставям този въпрос в качеството му на реторичен за мислещите хора. И непонятен за не-мислещите такива.

 • 8
  sofialand avatar :-|
  sofialand

  През последните две години икономиката на България се стабилизира, като очакванията са през тази и следваща тя да се засили и икономическият ръст да достигне съответно 1.7 и 2%.- По всичко си личи, че правителството води правилна бизнес политика и ще ни измъкне от кризата!

 • 9
  _ico_ avatar :-|
  Christo Christov

  Нещо в цялата суматоха не можах да разбера - кой толкова жизненоважен отрасъл у нас зависи от руския газ, че се изписа толкова за тая "зависимост" ? "ТоплофАкация" и да фалира, и да я гръмнат, ще е по- добре в дългосрочен аспект за хората, вместо редовно да ги гърбят с абсурдни сметки, и пак да са на загуба !

 • 10
  kirka80286 avatar :-|
  kirka80286

  До коментар [#9] от "_ico_":

  Отрасълът е "Услуги". 70% от МПС в България се движат с руско гориво. Не бих се изненадал, ако и вашата кола в момента е напълнена с руско гориво.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK