Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Според регионалния министър Десислава Терзиева до края на годината може да бъдат обновени от 40 до 70 сгради

Енергийна неефективност

Санирането на жилищни сгради става повече на приказки, отколкото на действия

Кристина Климентиевна
5636 прочитания

Според регионалния министър Десислава Терзиева до края на годината може да бъдат обновени от 40 до 70 сгради

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Две години след началото на програмата са обявени само процедурите за избор на проектанти и строители.

Подобряване на градската среда, намаляване на вредните емисии, повишаване на комфорта на хората и стойността на имотите им - темата за енергийната ефективност при жилищните сгради в България от любима се превърна в тъжна статистика, която се изразява в числото нула. Толкова са санираните сгради за две години от реалното откриването на програмата за енергийна ефективност на жилищните блокове, финансирана от оперативна програма "Регионално развитие".

След две години затишие програмата се раздвижи едва през април с две дългоочавани процедури – за избор на компании за изработване на инвестиционните проекти и за изпълнители за строителните работи за жилищните сгради в 36 града в страната.

Медийният шум, рекламите и специализираните форуми за ефектите от проекта засега остават повече приказки, отколкото действия. В резултат на това става все по-вероятно предоставените 50 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от общо 63 млн. да бъдат изгубени, ако не се санират предвидените 180 сгради. Още повече че крайният срок за изпълнение е октомври 2015 г.

На етап "всеки момент започваме"

Притиснати от времето, през февруари регионалното министерство публикува в Агенцията по обществени поръчки предварително обявление за предстоящите процедури за проектиране и строителство, което да даде възможност в кратки срокове да бъдат проведени поръчките. Търговете бяха обявени един след друг в началото и средата на април, като срокът за кандидатстване на проектантски компании изтича на 19 май, а за строители - на 5 юни. Поръчките са обособени в седем отделни позиции, всяка за един от плановите райони в страната и София.

След официално запитване на "Капитал Daily" до Министерството на регионалното развитие стана ясно, че санирането на първите две многофамилни жилищни сгради в София е започнало след великденските празници със срок за изпълнение 120 дни. Въпреки това според прогнози на специалисти в програмата този строителен сезон вече е изгубен. Само процедурите по проектиране ще отнемат поне три месеца. Към днешна дата все още съществува възможност собствениците да бъдат подпомогнати финансово в инвестициите си за енергийна ефективност, ако министерството успее бързо да проведе процедурите.

Притесненията на специалистите са, че за следващия програмен период по оперативната програма ще бъдат осигурени 275 млн. евро за обновяване на сградния фонд и ако сега не се мисли за промени в модела на управление, средствата не могат да бъдат усвоени. "Сега не успеем ли да санираме 180 сгради, то как ще се справим с 500 сгради и кой ще иска да ни даде пари. Няма да има следващ програмен период за енергийна ефективност, ако сега не изпълним поставените цели", казаха специалисти в програмата пред "Капитал Daily".

Кое е слабото звено

Основните проблеми с обновяването на жилищните сгради са два - липсата на пари от живеещите и невъзможността съседите да постигнат съгласие. Оказва се, че спирачката не са сдруженията на съседи, а бенефициентът. Подписаните договори между ведомството и сдруженията са около 60, а останалите са в процес на одобрение. Въпросът в случая е какво е забавило толкова темповете на програмата, че вече се говори за възможни финансови корекции при неизпълнение.

Според източници на "Капитал Daily" в програмата основната причина за проблемите по схемата е решението на регионалното министерство администрацията да подготвя, обработва и контролира целия процес. Само през последните две години фокусът е бил в детайлите на процедурите, но не и в постигането на крайния резултат – саниране.

"Министерството трябва да запази контролните си функции по одобряването, но не е работа на администрацията да санира жилищата на хората. Те не разбраха, че един проект има начало и край. Не бяха ориентирани към резултат, а от страх да не търпят финансови корекции непрекъснато се връщаха назад в процедурите - сега в крайна сметка може да се стигне до санкциониране", споделиха източници от програмата.

До решението администрацията на регионалното министерство да се заеме с управлението на проекта се стига през 2011 г., когато изоставащото вече от график изпълнение на програмата кара ведомството да предприеме спешни мерки. Тогава дирекцията "Жилищна политика" се оказва спасителният пояс, от който всички се нуждаят, и започва да имитира ПРООН (Програма на ООН за развитие). Администрацията започва да се учи в ход, което не води до очакваните резултати, но до момента остава неясно защо за две години не е направен опит моделът да бъде променен.

По думите на източници на "Капитал Daily" още през 2011 г. в Министерството на регионалното развитие е получен доклад от Брюксел с препоръки за управлението на схемата. В него се казва, че за да има успех страната в енергийна ефективност, трябва да повери управлението на проекта на отделна институция, изнесена от администрацията и неподвластна на политически влияния. Също така да бъде изградена от международни и национални експерти, които да проявят гъвкавост и иновативност в изпълнението на целите за саниране, за което една държавна администрация няма капацитет.

Да закопаеш очакванията

Ако не се получи от първия път, опитай втори път! Ако пак не стане - опитай трети. Ситуацията с комуникацията между собствениците, кандидатствали за саниране, и регионалното министерство е именно такава. При подписването на споразумение между сдружението на собствениците и ведомството съседите се задължават да изпълнят редица процедури и да спазят определени срокове, включително до 10 дни да внесат нужното съфинансиране. В противен случай търпят санкции и дори прекратяване на договора. В замяна министерството е задължено да представя документи и график с дейностите, които се извършват или ще се извършат.

По думите на собственици, с които разговаря "Капитал Daily", непълна информация за хода на процедурите ведомството е предоставяло само до началото на 2013 г. "Когато се видя, че изостават от графиците, спряха да ги изпращат, както и да разговарят с нас", казват собствениците. Не е ясно дали неизпълнението на споразумението от страна на "Жилищна политика" е санкционирано по някакъв начин.

"За мен програмата е неработеща. Това е показателно за цялата ни администрация, която е с претенции, а не си върши работата", казва Стамен Чакъров от Кърджали. Той е сред първите собственици, които кандидатстват по програмата, и от две години чака жилището му да бъде санирано. "Нямаме никаква комуникация с министерството и никой не ни обяснява защо парите ни седят в КТБ, а нищо не се случва", допълва той.

"Много е притеснително, защото продължават рекламните кампании, събират се заявления и слушаме изказвания от страна на министерството, че едва ли не програмата е успешна, но тя се отчита по брой санирани сгради, а не по брой заявления. Няма да стигне времето, ще свърши срокът и ще изгубим средствата. Тази държавна институция създава впечатлени у хора като мен, че там не работят ефективно", казва домоуправителка от София.

Бавно, много бавно

Според официалните данни в енергийната стратегия на България държавата е поела ангажимент към Европейския съюз да подобри ефективността с 25% до 2020 г. Един от главните елементи в тази стратегия е обновяването на жилищния фонд, чиито нужди се изчисляват на милиарди. Направени изчисления показват, че старите сгради губят 40% от употребяваната енергия, а елементарните мерки по проектите за енергийна ефективност могат да постигнат от 40 до 60% спестявания.

За тези проучвания се говори от близо 10 години, но реално нещо започна да се случва едва последните пет. Европейски средства за обновяване на многофамилни жилища бяха достъпни още през 2007 г. чрез заложена схема по ОП "Регионално развитие". Държавата не успя да се възползва от тях и вместо това отдели 3 млн. лв. от бюджета и поиска подкрепата на ПРООН за избор на подходящ модел за саниране и проследяване на резултатите от него. Пилотният проект доказа своята ефективност с около 54 санирани блока и предостави точни данни за спестяванията на домакинствата. Тогава заваляха порой от обещания как ще бъдат санирани домовете на хиляди семейства.

В крайна сметка схемата беше обявена в средата на 2011 г., а кандидатстването на собствениците за финансиране беше възможно от юли 2012 г. Общата стойност на заделените средства е 63 млн. лв. От тях 50 млн. са за безвъзмездна помощ, а 12.5% са във фонд, който се управлява от Корпоративна търговска банка и е предназначен за отпускането на нисколихвени заеми или гаранции по програмата.

В общи линии направеното до момента е само капка в морето от хиляди сгради, нуждаещи се от обновяване, за които според изчисленията на министерството ще са необходими 4 млрд. евро. Mалко вероятно е и сега изпълняваният проект да обърне тенденцията с оптимистичните 180 обновените сгради. Така остава въпросът откъде ще дойдат средствата в краткосрочен план въпреки големия интерес към този тип проекти и доказаната им възвращаемост в дългосрочен план.


16 коментара
 • 1
  musashii avatar :-|
  musashii

  Интересно защо този проект е насочен само към жилищата,находящи се в блокове.Известно е,че един апартамент се отоплява много по-лесно от една къща.Дори имам познат,който изобщо не ползва отопление през зимата,защото апартаментите под,над и около неговият ползват парно и достатъчно го отопляват.Аз живея в къща с едно обособено жилище на етаж и не мога да се възползвам от тази програма.Дал съм десетки хиляди лева за външна и вътрешна изолация,но държавата не ми е възстановила и 1 лев.

 • 2
  adenauer avatar :-@
  adenauer

  Решението на проблема е даден от ЕС.Ново специализирано ведомство неподвластно на комунистическите и агентурни престъпници ,управлявано директно от спезиалисти на ЕС.Става дума за повече от 5 милиарда евро,които могат да бъдат откраднати за нула време от тези негодяй -некадърници и крадци.Опита на Германия е най-приемлив и категоричен в организацията и контрола.

 • 3
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  Смотана бюрокрация. Майка му стара как може за толкова време нищо да не се прави. Вместо синчета на депутати от всички партии да им бъде изкупуван тока от ВЕИ централи, да бяха увеличили процента на грантовете. Друг е въпросът и, че повече от двама българи на едно място не могат да се разберат за нищо.

 • 4
  teob avatar :-@
  Теодоси Бялков

  Що да санираме , когато можем да си построим още една АЕЦ. Пък нека децата и внуците да плащат високите сметки :(

  Поздрави от Варна:
  http://touchesofvarna.blogspot.com/2014/05/tall-ships-2014-03052014.html

 • 5
  katerichkata avatar :-|
  katerichkata

  До коментар [#1] от "kermit":

  Ти осъзнаваш ли какви глупости си написал, държавата да ти възстанови разходите за топлоизолация на къщата? Ако искаш държавата да ти плати и ремонта на джипа...

 • 6
  vok46365604 avatar :-|
  vok46365604

  В Румъния вече санираха половината си сгради на 100% безплатно (70% Европа + 30% общината) ние тука издигаме барикади пред кандидатстващите... защо никой не пише как са го направили Румънците, нали и те са на нашия хал?
  Освен това санирането ще подобри градската среда неимоверно - много по-чисти и приветливи сгради и междублокови пространства - с един удар два заека. все пак и да не живея там всеки ден минавам нали?

 • 7
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  И какъв е ефекта от санирането при непрекъснатото увеличение на тока и новите ВЕУ-та и зелена енергия,които се скачват като маймуни на клон и продават цените си,на всичко друго,но не и на пазарна цена.

 • 8
  sofialand avatar :-|
  sofialand

  Бюрокрацията е пречката да се санират жилищата и ние няма да е лошо да почерпим челен опит от ромънците!

 • 9
  mooner avatar :-|
  mooner

  А защо са нужни толкова сложни процедури? Могат просто да дават грантове по 20 лв/кв.м. за 5 см изолация и по 50 лв./кв.м. за дограма и да важи за да речем 70% от фасадата.
  Вместо това: проектиране, задължително 100% участие, набиране на оферти и оценяване, назначаване на мениджъри и т.н.

  "Никой не ни обяснява защо парите ни седят в КТБ, а нищо не се случва" - аз мога да обясня. И това се случва и по други програми.

 • 10
  bateVal avatar :-@
  bateVal

  В България идеята не е да се санират жилищата, а "едни пари от ЕС" да отидат към фирмите - оценители на енергийна ефективност. И то при определени фирми, свързани с депутати, кметове, общински съветници. Това го знам от първа ръка ... Европейската идея е да се подпомогнат хората в санирането, с цел намаляване разходите за отопление, охлаждане, подгряване на топла вода, като стимулът е намаляването на данък сгради за определен период от време. Е, тук силно побългарихме работата ... Въобще не може да се говори за каквато и да е енергийна ефективност ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK