Писмото на Йотингер за ЕРП-тата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Писмото на Йотингер за ЕРП-тата

Писмото на еврокомисар Йотингер до българския енергиен министър Драгомир Стойнев е от 4 април.

Писмото на Йотингер за ЕРП-тата

Политическата намеса в работата на ДКЕВР е против европейските правила, посочва еврокомисарят по енергетиката в кореспонденция с Драгомир Стойнев

6920 прочитания

Писмото на еврокомисар Йотингер до българския енергиен министър Драгомир Стойнев е от 4 април.

© Капитал Daily


Процедурата за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества в България, която Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)  откри в средата на март, доведе до остра реакция от Брюксел и покана от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер за среща с енергийния министър Драгомир Стойнев. Как Европейската комисия гледа на спора става ясно от писмото на Йотингер от 4 април, с което "Капитал Daily" разполага и което публикуваме.

Уважаеми министър Стойнев,

Бях информиран, че българският енергиен регулатор - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), е открила процедури за отнемане на лицензите (за "обществени снабдители с електрическа енергия") на "ЕВН България", "ЧЕЗ електро България" и "Енерго-про". Решението за откриване на процедурите изглежда се основава на спорове, свързани с взаимните задължения между засегнатите компании и държавната компания НЕК. Смятам, че търговските спорове между енергийни компании на първо място следва да се разрешават от търговските съдилища в България, като се използват обичайните инструменти на търговското и/или гражданското право за разрешаване на спорове около заплащането на сметки.

В тази връзка бих искал да отбележа, че капацитетът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не изглежда да е бил ефективно укрепен, както бяхме предложили в препоръките си от миналата година. Точно обратното, назначаването на новия председател (Боян Боев - бел. ред.) направо от висшия мениджмънт на Българския енергиен холдинг не допринася за изграждането на доверие в независимостта и безпристрастността на регулатора. По същия начин политическите изявления, указващи на регулатора да открие процедури за отнемане на лицензите на снабдителите, изглеждат в разрез с принципите за независимост на регулатора, които са заложени в Третия енергиен пакет.

Бих искал да подчертая, че ДКЕВР трябва да упражнява правомощията си по безпристрастен и прозрачен начин, като надлежно спазва правата на засегнатите компании. Решенията й трябва да съответстват на нарушенията и да са добре мотивирани. Отблизо следим ситуацията във връзка с продължаващите процедури за отнемането на лицензите от ДКЕВР и, ако се наложи, ще предприемем необходимите юридически стъпки, за да гарантираме пълното спазване на законите на ЕС.

Бих искал също да напомня, че преди почти точно една година служебното правителство в България покани Европейската комисия и Световната банка да изготвят бърза оценка на ситуацията в българската енергетика и по-специално в електроенергийния сектор. Заключенията на двете проучвателни мисии и интензивните консултации както с властите, така и с пазарните играчи, бяха обобщени под формата на препоръки, които очертават краткосрочни и средносрочни действия. В препоръките Комисията подчертава, че за българското правителство е важно да изготви и представи ясен план за обща енергийна политика, който да заложи в перспектива целта за конкретни мерки за реформа, да покаже как те ще осигурят на България икономически и екологично устойчиво енергийно бъдеще и да очертае как ще бъда разпределени усилията между заинтересованите страни (български и чуждестранни, индустрия и потребители, предприятия и държавни органи и т.н.) по справедлив начин.

Разбирам, че България е предприела някои стъпки за изпълнение на препоръките, като транспониране на липсващите елементи от Третия пакет, премахване на някои допълнителни такси, които правеха износа на електричество неконкурентен, и намаляване на нивото на студения резерв. Изглежда обаче, че структурните слабости на българския електроенергиен пазар продължават да съществуват.

Заради дефицитите по веригата, които водят до постоянно нарастващи загуби (особено в НЕК), ще е много важно да се реформира моделът на единствения купувач и задължителната квотна система, за които както Комисията, така и Световната банка подчертаха, че се нуждаят от спешно преструктуриране. Моделът на единствения купувач е съчетан с изкуствено занижени цени за крайните потребители, които бяха допълнително понижени през 2013 г., независимо от увеличаващите се дългове на НЕК.

Както знаете, аз съм много загрижен за цените на енергията, но те не могат да се поддържат на ниво, което не позволява да се покриват разходите, без да се подкопава стабилността на държавната, на НЕК и на електроразпределителните компании и в крайна сметка на държавния бюджет. Това не е устойчива политика и в крайна сметка ще доведе до по-високи разходи за обществото. Фундаментални реформи, които да ограничат разходите в системата, по мое виждане са необходимият и по-обещаващ курс напред. Нещо повече, Комисията подчерта в препоръките, че макар че лесните печалби на публичните и частните инвеститори трябва да се избягват, за да не се увеличават енергийните цени, важно е и да не се подкопават инвестиционният климат и доверие в България.

Министър Стойнев, смятам че е уместно и полезно да се срещнем, за да обсъдим сегашната ситуация в електроенергийния сектор в България и реформите, които правителството планира. Затова учтиво ви каня на среща в Брюксел, като моите служители ще се свършат с вашите, за да уточнят подходяща дата.

Искрено ваш

Гюнтер Йотингер

Процедурата за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества в България, която Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)  откри в средата на март, доведе до остра реакция от Брюксел и покана от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер за среща с енергийния министър Драгомир Стойнев. Как Европейската комисия гледа на спора става ясно от писмото на Йотингер от 4 април, с което "Капитал Daily" разполага и което публикуваме.

Уважаеми министър Стойнев,


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1
  vdvdvd avatar :-|
  .!.

  Само така, бой по канчето до дупка.

 • 2
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  В писмото няма нищо остро,общо взето доста спокойно и добре аргументирано е.Дори Йотингер освен проблемите с трите енергота е споменал и че не трябва да се допускат лесните печалби на инвеститорите,което води до увеличение на цените на тока.А за мен това си е намек за начина по който съсипахме идеята за зелена енергия и вместо да работи в полза на потребителите,ние само уредихме едни наши хора с огромни гарантирани печалби от скъпия зелен ток.

 • 3
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  "Бих искал също да напомня, че преди почти точно една година служебното правителство в България покани Европейската комисия и Световната банка да изготвят бърза оценка на ситуацията в българската енергетика и по-специално в електроенергийния сектор. Заключенията на двете проучвателни мисии и интензивните консултации както с властите, така и с пазарните играчи, бяха обобщени под формата на препоръки, които очертават краткосрочни и средносрочни действия."

  Къде са тези препоръки?
  Защо не се спазват?

  ОСТАВКА национални предатели и некадърници!

 • vassilun

  Писмото е до Стойнев, но той не може да чете! Както се видя след срещата с Йотингер, Стойнев не може и да чува!

 • 5
  marteniza_de avatar :-|
  marteniza_de

  "капацитетът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не изглежда да е бил ефективно укрепен" - ефективно е заебЕн капацитетът...!

 • 6
  wyg53365051 avatar :-|
  Българофилъ

  Велика Еуропа създаде заводи за слънцепанели. Но никой не искаше да ги купува. Великата Комисия каза:
  - И нека има директиви.
  И директиви имаше. И панелите се купуваха. А това, че да ги хвърлиш на сметището е същото като това, да хвърлиш уран, нямаше го в директивите. И всички бяха щастливи. И три дни яли, пили и гнили.
  Конец?

 • 7
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Че Стойнев не става и за чеп за зеле не е тайна, ама ние, дето го (ги) търпим сме за пребиване. защото на миналогодишните майски избори се назландисвахме и ги качихме на врата си ( също като онова кърлежче от приказките на Шехерезада), а като гледам и сега се готвиме пак да се назландисваме.
  Или ще ни дойде акъла, поне на тези дето все още нещо им е останало в главите или не енергетика ( там главната цел на това управление е да я сложи в краката на Путин), ами камък върху камък може да не остане и изведнъж да се окажем в нежната евраазийска прегръдка на големия брат.

 • 8
  mi6ail1234 avatar :-|
  mi6ail1234

  До коментар [#3] от "BlueWater":

  Една от препоръките на Европейската комисия беше да се закрие БЕХ,като източник на проблеми,корупция,непрозрачност и да не се взима от печелещите предприятия в БЕХ(като АЕЦ Козлодуй,където и него изкараха вече на загуба),но никаква приемственост и пълна липса на зачитане на стореното от предходните.

 • Танас

  Некадърното про руско мекере да си подв оставката ВЕДНАГА !
  ОСТАВКА !

 • 10
  kam27 avatar :-?
  kam27

  А ма тоя нали се представи за професионалист ?Комай излезе пълен некадърник .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK