Поправките в полза на "Южен поток" са писани от... "Южен поток"

Правителството умишлено заблуждава обществеността, че газопроводът ще спазва европейското законодателство

Протоколът, според който българското законодателство не е задължително да е съгласувано с европейското, беше подписан на 31 октомври 2013 г. след четиричасова тайна среща на премиера Пламен Орешарски (в средата) с шефа на "Газпром" Алексей Милер (вляво)
Протоколът, според който българското законодателство не е задължително да е съгласувано с европейското, беше подписан на 31 октомври 2013 г. след четиричасова тайна среща на премиера Пламен Орешарски (в средата) с шефа на "Газпром" Алексей Милер (вляво)    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Протоколът, според който българското законодателство не е задължително да е съгласувано с европейското, беше подписан на 31 октомври 2013 г. след четиричасова тайна среща на премиера Пламен Орешарски (в средата) с шефа на "Газпром" Алексей Милер (вляво)
Протоколът, според който българското законодателство не е задължително да е съгласувано с европейското, беше подписан на 31 октомври 2013 г. след четиричасова тайна среща на премиера Пламен Орешарски (в средата) с шефа на "Газпром" Алексей Милер (вляво)    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Правителството и лично министър председателят Пламен Орешарски и министърът на икономиката Драгомир Стойнев явно водят умишлена политика на заблуда по повод преговорите за "Южен поток". Това става ясно след като със съдебно решение по Закона за достъп до обществена информация от Реформаторския блок получиха достъп до списъка на кореспонденцията между Българския енергиен холдинг и "Газпром". Става дума за за списък с десетки протоколи, стенограми и договори, съхранявани в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), за които управляващите твърдяха, че не нямат информация.

От тях става ясно, че поправките в закона за енергетиката, които наскоро въведоха понятието "морски газопровод", който не подлежи на европейска регулация и е изцяло в полза на "Южен поток транспорт",  явно са предложени от самата компания. От документацията е видно и че твърденията на Орешарски и Стойнев, че с "Газпром" специално е било договорено спазването на българското законодателство, са, меко казано, заблуждаващи.

По предложение на "Газпром"

"Реформаторският блок има сериозни съмнения, че внесените промени в българския Закон за енергетиката са подготвени извън България от руски кръгове. Ясно личи, че те обслужват частен интерес", се посочва в писмото, което цитира няколко документа. С две писма до МИЕ от 28 август 2013 г. "Южен поток транспорт" (компанията, която ще изгражда морската част на газопровода и в която мажоритарен собственик е "Газпром") прави предложения за законодателни изменения в Закона за енергетиката във връзка с проекта "Морски газопровод - Южен поток". Шест месеца по-късно - на 19 февруари 2014 г., депутатите Явор Куюмджиев и Таско Ерменков от БСП внасят промени в енергийния закон, които въвеждат термина "морски газопровод" и изключват въпросното съоръжение от действието на европейското право.

Въпреки твърденията на енергийния министър Драгомир Стойнев, че изключението засяга само тръбата до влизането й в България, на практика то ще покрива и частта, която преминава в български води и дори навлиза на няколко километра в сушата. За Брюксел това е територия на Европейския съюз и за нея важат европейските правила.

От Реформаторския блок са категорични, че целта на промените е да се саботират европейските правила и да се улесни създаването на тотален руски енергиен монопол. "Това е поредното доказателство как управляващите продължават да се държат като троянски кон на "Газпром" и Кремъл не само в Европа, но и в България", посочва икономическият екип на реформаторите, в който влиза и бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Хем в ЕС, хем не

Фактът, че правителството отдавна се е подготвяло да заобиколи европейското законодателство, се вижда и от друг документ. Това е подписаният на 31 октомври 2013 г. протокол между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и "Газпром", съгласно който "Южен поток" ще се изгражда при спазване на българското законодателство. Тогава Стойнев коментира: "Ние като държава - членка на ЕС, разбира се, сме транспонирали и европейското законодателство." Освен това той посочи, че с протокола БЕХ и "Газпром" са потвърдили, че "могат да дадат на проектната компания възможност да предостави достъп за използване на капацитета на газопровода на трета страна", което е изискване по Третия енергиен пакет. Това обаче, което той не уточни тогава, е, че протоколът не задължава компанията да го направи - т.е. е безсмислено. В деня на подписването на протокола се проведе и четиричасова среща между премиера Пламен Орешарски и председателя на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, за която официална информация така и не беше дадена, а както стана ясно, не е била водена и стенограма.

По-късно пък самото българско законодателство бива променено, така че да бъде нагодено към изискванията на "Газпром". Междувпрочем двустранното споразумение между България и руската компания, подписано през 2008 г., всъщност задължава страната да помага на компанията и със законодателни промени. Точно това споразумение Европейската комисия твърди, че не отговаря на европейското законодателство.

Допускането на фирма с преобладаващо чуждестранно участие да внася промени в българското законодателство от Реформаторския блок определят като "национално предателство". Според тях проблемът застрашава националната сигурност, което се вижда от интереса на ДАНС и МВР към проекта. С писма съответно от 3 април и 28 март тази година те са изискали информация от МИЕ за действията по "Южен поток".

Комисия все пак ще проверява срещата на Плевнелиев и ЕРП  

Парламентарна комисия в крайна сметка ще проверява фактите и обстоятелствата около срещата на президента с ръководството на енергийното дружество EVN, състояла се във Виена в края на март. "Атака" отдавна настоява за комисия, която да "разследва" президента, както и такава за "проверки" на ЕРП и концесионерите на подземни богатства. Този път управляващите решиха да угодят на Волен Сидеров и в четвъртък с гласовете на БСП, ДПС и независимите парламентът одобри формирането комисията, която обединява и трите искания в едно. БСП и ДПС не предложиха кандидати за председател на комисията и подкрепиха за поста Магдалена Ташева ("Атака"), според която трите ЕРП си били поделили България "като бучка сирене". За зам.-председатели бяха избрани Мустафа Карадайъ (ДПС) и Явор Куюмджиев (БСП).

Преди месец стана ясно, че президентът Плевнелиев по време на официално свое посещение във Виена се е срещнал с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц, с когото са коментирали процедурата по възможното отнемане на лиценза на фирмата в България. Впоследствие държавният глава коментира, че срещата не е предварително обявена в програмата му, защото е поискана извънредно. И той, и EVN обясниха, че подобен разговор не е прецедент, а практика.

Депутатите на ГЕРБ обвиниха управляващите, че подкрепят популистките нападки на "Атака" срещу президента, за да не загубят подкрепата на Сидеров за кворума. И че предизборно насочват прожекторите към държавния глава, като създават комисия, чиято дейност ще дублира няколко други комисии в парламента."Кой определи, че контактите на президента с един от представителите на ЕРП са нерегламентирани? Кой може да държи сметка на държавния глава, който е надпартиен? Кажете направо, че искате комисия за президента, но не ви стиска. Съберете подписка за импийчмънт, ако твърдите, че има нарушения", заяви Цецка Цачева от ГЕРБ. Колегата й Данаил Кирилов пък припомни, че президентът не е единственият, който се е срещал с ЕРП. "Информационните агенции, включително официозната ПИК, съобщава за срещи на премиера с представители на EVN заедно с министър Стойнев", отбеляза той. В сряда Орешарски потвърди за такава среща в средата на април, на която по думите му е обсъждан строежът на каскадата "Горна Арда". Тези мотиви не бяха приети от мнозинството.