Има ли сценарий зад хаоса в енергетиката

Евентуалното отнемане на лицензите на ЕРП-тата може да вкара страната в дългосрочна изолация

Енергийната система изглежда все повече пред разпад
Енергийната система изглежда все повече пред разпад    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Енергийната система изглежда все повече пред разпад
Енергийната система изглежда все повече пред разпад    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Всъщност, ако на някого трябва да бъде отнет лицензът, това е ДКЕВР.

 

Що е то ЕРП

ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" имат по две дружества - едното управлява мрежата (електроразпределително), а другото доставя електроенергията (електроснабдително). Целта на разделянето на бившите електроразпределителни предприятия на две е улесняване на бъдещата либерализация на пазара, така че потребителят да може да избира от кого да си купува ток. В обществото обаче те са по-популярни със старата си абревиатура - ЕРП. В момента ДКЕВР иска лицензите на електроснабдителните дружества, които обаче нямат почти никакви активи, тъй като са обикновени търговски.

"Ситуацията в енергетиката наподобява твърдението на Кройф за българския футбол от 1994 г.  -  "организиран хаос"*. Така управител на голямо енергийно дружество у нас коментира дали очаква през следващата седмица Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да отнеме лицензите на електроснабдителните дружества. Това е изключително важен въпрос не само за енергетиката, но и за икономиката като цяло, тъй като разклащането на ключови предприятия може да доведе не само до проблеми в електроснабдяването, но в банковата система, а произволни действия тотално ще срутят имиджа на страната като инвестиционна дестинация. Не напразно от действията на държавата се интересуват както енергийните предприятия и финансовите институции, така и Европейската комисия, Световната банка, но дори вече и Международният валутен фонд (и естествено плеяда адвокати, които предчувстват вълната от съдебни дела).

Въпросът, на който те търсят отговор в момента, е дали в действията на държавата има някаква организация или само хаос.

Как се организираше хаосът

На 15 май ДКЕВР ще проведе заседание, на което може да вземе решение за прекратяване на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" за доставка на енергия. Процесът беше започнат на 19 март, когато регулаторът заплаши електроснабдителните дружества с крайната мярка след оплакване от НЕК няколко дни преди това. Държавната електрическа компания поиска трите дружества да й върнат 360 млн. лв., които те си прехванаха за дължими им средства за зелена енергия от минали периоди.

Проблемът възникна, след като през юли 2012 г. ДКЕВР задължи трите електроснабдителни дружества да заплащат част от електроенергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). До този момент те бяха само посредник между ВЕИ-тата и НЕК, която по закон е натоварена да изкупува цялата възобновяема енергия, срещу което получава компенсация от потребителите. Причината ДКЕВР да прехвърли част от тежестта на ЕРП-тата е опитът за задържане на цените. Идеята беше обаче ЕРП–тата да получат компенсация през следващата година. През август 2013 г., когато се взе решението за цените на електроенергията през 2013-2014 г., обаче ДКЕВР... забрави да компенсира ЕРП-тата и НЕК с над 400 млн. лв., тъй като целта беше по някакъв начин да се постигнат намаления на цените. И така те изведнъж се оказаха с огромен дефицит, който вече нямаше как да запълват с отлагане на разходи и плащания.

След като съдът обяви за нищожна методиката, която ги задължаваше да плащат на ВЕИ, ЕВН и "Енерго-про", веднага започнаха да си прихващат дължимите им суми от парите, които те превеждат на НЕК (ЧЕЗ технически не е прихващало, но забавяше плащанията си). Преди да започне тази практика, "Енерго-про" съобщи, че е спряла някои от регламентираните социални плащания към служителите си.

Действията на ЕРП-тата обаче доведоха НЕК до състояние на неплатежоспособност, тъй като държавната компания има точно определени приходи и няма как да компенсира прихванатите средства. В същото време отнемането на лицензите няма магически да напечата 360 млн. лв. (до колкото набъбнаха претенциите на НЕК).

Абсурдът е, че нито НЕК, нито ЕРП-тата са виновни за ситуацията. Както припомня Европейската комисия, регулаторът е длъжен да контролира лицензната дейност на енергийните дружества, но "наличието на достатъчна финансова стабилност и ресурси да изпълняват лицензионната си дейност е едно от тези лицензионни изисквания". Всъщност, ако на някого трябва да бъде отнет лицензът, то това е ДКЕВР.

Нищо лично, просто популизъм

Казусът е ясен, но политическата страна го прави забъркан. БСП още с предизборната си програма говореше за придобиване от държавата на електроразпределителните дружества и тяхната последваща реприватизация. Това действие се прокламираше като част от борбата с монополите, която продължава да се радва на широко одобрение. Острието на национализаторския стремеж беше депутатът от БСП Явор Куюмджиев, който дори, изглежда, имаше определена схема. В момента въпреки мнението на почти всички експерти той продължава убедено да обяснява, че в отнемането на лицензите няма нищо проблемно и че лесно може да бъде намерен някой, който да замести ЧЕЗ, ЕВН, "Енерго-про". Председателят на ДКЕВР Боян Боев призна на 2 април в парламента, че в законодателството има дупка, която "не регламентира докрай процеса". Според Куюмджиев обаче "отнемането на лицензите на енергодружествата в никакъв случай не е опасно и процедурата е разписана в закона".

В същото време министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който е начело на продължаващото потъване на енергийната система, се опитва да поддържа рейтинга си основно чрез бомбастични изказвания за "битка" с монополите, национализация на предприятия и сваляне на цените на електроенергията. 

БСП показва и странно репчене на Брюксел както за енергийната политика като цяло, така и за "Южен поток". Министър Стойнев постоянно повтаря, че му е омръзнало от "yes-мени" (макар че последните разкрития за "Южен поток" показват, че одобрява "хорошо-мените"), което може да е сигнал, че социалистите подготвят почвата, за да отхвърлят критиките на Брюксел.

Така че интензивното говорене за отнемане на лицензите насажда усещането, че скоро те могат да бъдат отнети. Дали това ще се случи обаче е спорно и колкото повече наближава датата за взимане на решението, толкова повече правителството започва да омеква. Премиерът Орешарски коментира тази седмица проблема с обичайния си нищонезначещ тон - ако ЕРП-тата спазват закона, лицензът им няма да бъде отнет, ако не го спазват - ще бъде отнет. Малко по-късно министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев отрече съдбата на лицензите на ЕРП-тата да е предрешена. Според него в момента те били изрядни към НЕК, но трябвало да върнат прехванатите по-рано суми от държавната компания.

Какво ще се случи

На 15 май вероятно ще има изненади. Вече е почти сигурно, че ДКЕВР ще представи одитните си доклади за електроразпределителните дружества. Проверката започна в началото на годината и е насочена за дейността на мрежовите компании от 2008 г. насам. Това е третата проверка за същия период и по същите теми и вече веднъж - миналата година, същият състав на ДКЕВР (само с различен председател) вече заключи, че данните не дават основание за отнемане на лиценза на ЧЕЗ (по процедура, заведена срещу компанията от времето на ГЕРБ).

Обявяването на одита може да преследва поне две цели. ДКЕВР може да използва повода с появата на новите данни за "тежки нарушения", за да отложи отнемането на лицензите на електроснабдителните дружества, но в същото време да поддържа обществените очаквания за наказания на ЕРП–тата високи. Или обратно, да ги използва като допълнителен мотив за отнемане на лицензите. Народното събрание вече състави специална комисия, която да се запознае с доклада. Тя ще се председателства от депутата от "Атака" Магдалена Ташева - изпитана тактика на БСП, която дава поле за изява на националисти при всяко предстоящо скандално действие, с което социалистите не биха искали да се ангажират открито.

Окончателното решение обаче ще бъде следствие от сметките на тесния кръг около Сергей Станишев. При тях ще бъдат взети предвид не само потенциалните лични ползи от това държавата да поеме контрола върху ЕРП-тата и ефекта върху изборния резултат, но и как този ход ще се отрази дългосрочно върху политическата кариера на червения лидер. В БСП никой не се съмнява, че решението ще се вземе именно на това ниво. Европейската комисия също не вярва, че регулаторът ще вземе решението. В писмо до Драгомир Стойнев от началото на април комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер пише, че "политическите изявления, указващи на регулатора да открие процедури за отнемане на лицензите на снабдителите, изглеждат в разрез с принципите за независимост на регулатора, които са заложени в Третия енергиен пакет".

Със сигурност отнемането на лиценза ще доведе до няколко точки в полза на БСП на изборите и вече се говори за новия "костинбродски сценарий" - решението да бъде взето в последния момент, преди избирателите да имат време да осмислят неговите последици, а Европейският съюз да може да реагира.

Дългосрочните последици за БСП обаче ще са трагични. Освен Европейската комисия, която вече предупреди правителство, страните членки също поставят въпроса остро. В писмо до Пламен Орешарски, Даниела Бобева и Драгомир Стойнев от 14 април посланиците на Австрия, Чехия, Дания, Франция, Германия и Финландия изразяват "изключително сериозна загриженост относно последните развития в българския енергиен сектор". Те предупреждават правителството да не оказва политически натиск върху ДКЕВР и да разреши проблемите с ЕРП-тата съобразно закона. В писмото се подчертава, че демаршът се подкрепя от председателството на ЕС, т.е. целият съюз следи внимателно действията на България. На практика необмислените действия, освен че ще имат сериозни последици за България, ще запратят БСП в ъгъла на европейската политическа сцена. Доста безславен край за иначе толкова хваленото председателство на Партията на европейските социалисти от Сергей Станишев.

Въпросът е дали натискът върху ЕРП–тата не е част от по-голяма игра, която цели те доброволно да продадат собствеността си. Тогава може да се предположи, че тесният кръг около Станишев не би имал проблем да рискува бъдещето на БСП, точно както се случи с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС в началото на мандата на това правителство.

А какво ще означава за вас

Ако цялата операция с лицензите не е просто политически трик и ДКЕВР наистина сериозно се готви да отнеме лицензите и да назначи особени управители в електроснабдителните дружества последиците могат да бъдат само негативни. И най-малкият проблем би бил, че никой не е наясно колко дълго особеният управител може да управлява чуждата собственост и какво се случва в дългосрочен план. Както казва бивш председател на регулатора, "много ми е интересно да видя колегите, които биха се нагърбили с тази ситуация".Първият риск е дестабилизация на доверието. Когато през 2006 г. гръмна т.нар. скандал "Вальо Топлото" при което заваляха обвинения (къде основателни, къде не), че в Софийска топлофикация се краде масово, последва логична реакция на потребителите - рязко нарастване на неплатените сметки и допълнително потапяне на дружеството. ЕРП-тата вече добиха образа на лошите чуждестранни инвеститори в резултат на поредица безсмислени атаки срещу тях, започнали на високо ниво още от Бойко Борисов. Това му изигра лоша шега през февруари 2013 г., когато протестите, започнали за високи сметките за ток, се обърнаха срещу него. В момента атаката стига до кресчендо, а Явор Куюмджиев дори обвинява компаниите в мафиотско поведение.

Всичко това няма как да не даде отражение върху ЕРП–тата и назначението на особения управител може да се окаже сигнал, който да повтори ситуацията от 2006 г. Особено ако бъдат поети и от компании, собственост на самотен люксембургски гражданин (както стана с "Булгартабак например). "С отнемане на лиценза на мен не ми ясно как те например ще прекъсват тока на неизрядните платци", казва бивш член на ДКЕВР. Последиците обаче биха били много по-тежки, тъй като софийското парно не е структуроопределящо за икономиката. С електроснабдителните дружества не e така.

Вторият риск е намерението на ДКЕВР да упълномощи особения управител да прекратява договори на компанията, ако не са изгодни за нея. Електроснабдителните компании имат договори с НЕК и дружествата си майки, но основно с всички ВЕИ–та, които са присъединени към тях. И от думите на настоящия шеф на ДКЕВР Боян Боев пред парламента е ясно, че именно техните договори новият управител ще цели да прекрати, като в момента се търси формално основание. Това обаче ще доведе до верижна реакция. По различни оценки заемите на български банки към ВЕИ-та, присъединени към ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", са за около 2.5 млрд. лева. Ако бъдат изгубени, това ще бъде сериозен удар за българската банкова система. Именно затова и МВФ вече започва да се тревожи за последиците за финансовата стабилност на страната. Повечето експерти, включително бивши членове на ДКЕВР, казват, че тези действия са безсмислени. Проверки в договорите на ВЕИ-тата бяха правени на два пъти - през юни 2012 г. от регионалното министерство и после през есента на 2013 г. от регулатора, основания за прекратяване не бяха намерени. "Освен това в закона ясно е казано, че НЕК трябва да превежда парите за ВЕИ, а държавата гарантира договорите, така че не виждам как ще ги прекратят", казва бивш председател на ДКЕВР".

Ефектът от популизма на БСП добре се помни от 1996 г. След като цяла година правителството на Жан Виденов обясняваше, че проблеми няма, икономиката тръгва нагоре и изобщо не трябва да слушаме съветите на Международния валутен фонд, а на банките може да не се плаща (според тогавашния министър на икономиката Климент Вучев), накрая се случи тотално пропадане на финансовата система. Тогава Сергей Станишев беше начинаещ външнополитически експерт в БСП и вероятно помни тези години.

*В интервютата си през 1994 г. Йохан Кройф всъщност никога не е казвал, че българският стил е организиран хаос. Той говори само за хаос.