Ответник: Република България

Екоминистерството избра със съмнителна процедура защитник по делата в Люксембург

Следващите 30-ина дни биха били изпълнени с професионален адреналин за експерта по европейско право и асистент в Софийския университет адвокат Станислав Костов, ако не трябваше да се подготвя защитата по дела, които България има всички шансове да загуби. Между празниците асистентът от Софийския университет спечели обществената поръчка на Министерството на околната среда и водите за "Предоставяне на процесуална защита" по първите две дела в сферата на екологията, които Европейската комисия заведе срещу България. Едното по случая "Калиакра" за това, че съществуването на птици там беше леко неглижирано, а другото заради това, че страната все така не затваря старите си сметища. Стойността на договора с Костов е за общо 280 хил. лв. без ДДС, а първата задача е да се изготви писмената защита до средата на следващия месец и тя да бъде изпратена до съда на Европейския съюз, където вече са стигнали казусите.

Юристът категорично отказа да коментира предстоящата си задача, както и от кого ще бъде подпомаган, с аргумента, че половината проблеми по този род дела произтичат от прекомерната им публичност. Шумът обаче е неизбежен. Липсата на модерни депа е обществен проблем. Спрените пари по Оперативна програма "Околна среда" и финансовите корекции, които ще трябва да бъдат покрити от общините, правят казуса все по-малко розов, а уверенията, повтаряни през последните години, че докато се стигне до съдебно решение, проблемът ще бъде решени, са все по-безпочвени. Скандалите с проектите на "Калиакра" не са напускали медийното пространство поне пет години назад. А топката, дори на прага на съдебната зала, все така се прехвърля публично между настоящи и бивши правителства, контрол на терен и съдебна система. Така наскоро зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев заяви, че отговорността за делото за "Калиакра" е на директорите на РИОСВ - Варна, одобрявали ветроенергийните проекти. Нищо че директорите на екоинспекциите се назначават и уволняват от министъра, както и че той е зам.-министър за втори път, като наказателната процедура срещу България заради увреждане на района на Калиакра започна именно по време на първия му мандат в правителството на тройната коалиция – през 2008 г. Не на последно място - санкциите срещу страната, определена от съда, ще бъде платена от гражданите, а начинът, по който държавата се защитава по принцип, е важен, тъй като срещу нея има общо 46 висящи процедури (виж карето). Така идеята страната да ползва добра професионална защита, когато е изправена пред риск от сериозни санкции, принципно не е лоша. Тя обаче не бива да бъде закъсняла, безсмислена и избрана по непрозрачни правила.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  forza avatar :-|
  forza

  Достатъчно беше да се спомене митичната фигура на Чавдар Георгиев...

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Пак ще олекнем едни пари, а виновните ще се пекат на Варадейро и ще обясняват, че това е съвсем нормално.

 • 3
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Чавдар Георгиев - Чантоносецът на „Позитано”

  – статия на Калин Първанов - солидарна България

  "Видно място в тази компания се полага и на зам.-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Още при управлението на тройната коалиция той беше нарочен от природозащитници за „таран на проекта” на Общия устройствен план на Царево, заради който впоследствие Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България. След като Георгиев се настани на същия пост и при „експертния” кабинет „Орешарски”, за наблюдаващите ресора стана ясно, че обещанията на БСП за национален парк „Българско черноморие” са предизборен фишек и че всичко в тази област ще си тече по старому като в златното време на „заменките” – атаки към защитените територии, боричкания за апетитни парцели, спекулации със земи, бъркане на бетон. Така че за никого не бе изненада новината, че в предпразничната суматоха на декември 2013 г. Георгиев е внесъл отново в съда бутафорна екологична оценка, изготвена на коляно преди 5 години, с която се дава път на новия устройствен план на община Царево.

  Впрочем, МОСВ е единственото министерство, в което БСП върна и двамата си зам.-министри от мандата 2005-2009 г., въпреки негласната инструкция на централата кадровите назначения да се правят така, че да не бият на очи директните аналогии с тройната коалиция. Съпартийци на Георгиев недоумяват с какво толкова е заслужил поста си отново, след като в опозиционния период на партията видимо не е проявявал никаква активност. Като бивш зам.-министър и познавач на материята от него се очаквало да громи политиката на ГЕРБ в ресора, но той се задоволявал само с мълчаливо присъствие в Съвета по екология към НС на БСП, неизменно стиснал кожената си чанта.

  Именно като „човека с чантата” го познават негови другари от екологичната комисия на партията. Като такъв си го спомнят и дългогодишни парламентарни репортери. Честа гледка в кулоарите на 36-то Народно събрание е след достолепната осанка на председателя Благовест Сендов да пъплят приведени под тежестта на папките двамата му „оръженосци”. Главният секретар Красимир Стоянов мъкне чантата на Сендов, а заместник-главният секретар Чавдар Георгиев разнася чантата на Стоянов…

  52-годишният вече функционер явно е от специална порода особено ценни кадри, щом оттогава неизменно присъства в Националния съвет на БСП, без да си е отворил устата. Поне такива са впечатленията на дългогодишни членове на органа, които се затрудняват да си спомнят някоя позиция на Георгиев, камо ли изказване, което да ги е впечатлило. По всяка вероятност името му е фигурирало в прословутите конгресни листчета, свеждани от ръководството към делегатите чрез партийния апарат, за да се осигури избора на лоялни и заслужили кадри, които обаче не са особено популярни сред актива.

  Голф комплекси окупират брега. Заниманието за богаташи лобира и за държавна подкрепа.
  Голф комплекси окупират брега. Заниманието за богаташи лобира и за държавна подкрепа.
  Видно от бизнес-съдружията на Георгиев, има немалко причини той да бъде така грижливо отглеждан от партията си. В сдружение „Пар тий голф клуб” зам.-министърът участва заедно с управляващия мощната строителна фирма „Балканстрой” Николай Калоянов, с близкия до рекламния бос Красимир Гергов предприемач Андрей Русинов и с небезизвестния бивш собственик на „Кремиковци” и „Горубсо” Валентин Захариев, както и с доскорошната му дясна ръка Роберто Младенов. Георгиев и Русинов са в управлението и на фондация „Българска голф асоциация”, където си партнират със Силва Дюкенджиева – член на ЦИК от квотата на БСП и юрист в президентството по времето на Георги Първанов. Георгиев е бил собственик и в „Голф и СПА-България” ООД, но фирмата е прекратила дейността си. На многобройните въпроси за конфликт на интереси, свързани с предвиждания голф-коплекс в Природен парк „Странджа”, зам.-министърът винаги е отговарял, че не вижда нищо нередно, понеже „Пар тий голф клуб” и „Българска голф асоциация” не са търговски дружества, а организации в обществена полза за насърчаване на спорта. Нещо повече – Георгиев е автор на предложение държавата да подпомага детския голф, така както се грижи за футбола и за баскетбола.

  Екологът на БСП е участвал и в няколко дружества с приставката „еко-”, в които обаче става дума главно за бизнес. Непосредствено преди да се върне в изпълнителната власт е напуснал ”Екотехноцентър-пром”, където си е партнирал с известния в Северозапада бизнесмен Пламен Младенов, сочен за един от спонсорите на партията. Между двата си мандата Чавдар Георгиев е успял да влезе и в бизнеса със зелената енергия посредством еднолично притежаваната от него „Прайм енерджи системс” (бивша „Болкан солар системс”) с предмет на дейност проектиране, изграждане, инженеринг, поддръжка и експлоатация на съоръжения за ВЕИ. В Консултантска къща „Право и бизнес” юристът отдавна се е освободил от дела си в полза на семейството на небезизвестния ексдепутат от БСП Златимир Орсов.

  Хоноруваният преподавател по екологично право в СУ и ВТУ Чавдар Георгиев е съдружник и във фондация „Екофонд” заедно с бившия главен прокурор Борис Велчев. Пак с него си е партнирал и в заличената вече „Българска асоциация за защита на финансовите интереси на Европейския съюз”, чийто състав я доближава повече до представата за кантора за набиране на юридически кадри за Георги Първанов. Освен Велчев и Георгиев, асоциацията е била ръководена от Цветан Сивков – бивш секретар по юридическите въпроси на бившия президент и Сашо Пенов – бивш председател на правния му съвет. Самият Чавдар Георгиев е бивш юридически съветник на Първанов в първия му мандат. След като БСП губи изборите през 2009 г., зам.-министърът на екологията веднага е върнат на работа в президентството, където е секретар, а в последната година и председател на правния съвет.

  С поведението си по казуса „Странджа” в сегашния деликатен политически момент, Георгиев направи на БСП това, което и Георги Първанов не може да й направи – даде нов повод на заглъхващите улични протести. Природозащитници от разни организации и активни граждани блокираха основни пътни артерии в столицата, а партия „Зелените”, която още ближе рани от злополучното си пребиваване в Реформаторския блок, отново си намери кауза с висока обществена подкрепа. Ето още една заслуга към левицата на нейния „заслужил” кадър!

  Природозащитната общност трябва да остане нащрек и след обещанията на стреснатите от протеста управляващи, че в Странджа няма да се строи незаконно (а законно дали ще се прави?). Внимание – Чавдар Георгиев продължава да бъде зам.-министър на екологията! Докато някои носят Странджа в сърцето си, друг продължава да я носи в чантата си."
  http://solidbul.eu/?p=2252

 • 4
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Това е принцип, който действа в държавните структури и останалите държавни предприятия.
  Всяко едно ведомство има юридически отдел и ако се направи една бегла справка, ще се види, че полза от тях няма никаква, но заплатите си вървят. Причината не е само в назначаваните юристи, макар че на всички е ясно, че и те не са "първа" категория, да не говорим за мотивацията им, предвид заплащането. Основна причина е, че ръководителите на тези ведомства се чувстват и държат като феодали и дори след като са предупредени от собствените си юристи, те смело и безотговорно нарушават правила, закони и т.н. А след това, обикновено след години, бумеранга се връща и тогава се плащат допълнителни пари, за да се организират различни видове юридически защити, действащите началници прехвърлят вината на своите предшественици и така до без край.
  На всичко отгоре, да се занимаваме в момента с хонорара на наетите юристи, може само да послужи за отвличане на внимнието от основния въпрос - кога и как проблемите, обект на съдебни процедури, ще бъдат разрешени. Защото тези проблеми освен като директни загуби под формата на различни санкции, водят до спиране на инвестиционния процес. А на всичко отгоре, липсата на завод за отпадъци, депа и прочие, нанася чрез удара върху природата преки вреди на нас живеещите в тези условия.
  И ако трябва да резьомираме какво се случва с нас, жителите и данъкоплатците - живееме в лоши условия, платили сме на едни хора да докарат нещата до тук, сега ще платим на едни други хора да защитават "кауза пердута", след това ще платим санкциите и накрая ще понасяме последствията от намалените инвестиции по съответните програми.
  Ами да ни е честито, остава само да добавя, че за това не сме виновни ние ( българите де:))), а са ни виновни колонизаторите от ЕС. И няма как да не си направим извода, колко по-хубаво би ни било в бъдещата евраазийска империя, с например назначен за Главен васал на Путин, Воленчо с/без пищовчето:))))))

 • Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ

  Къде си, Цацаров? Още ли броиш бюлетини или арестуваш катерушки?

 • 6
  blaueaugen avatar :-|
  blaueaugen

  При цялото ми уважение към наетия експерт, такива поръчки трябва да са публични. Има немалко кантори - български и европейски - които не биха посрамили България. Ангажирането на каквито и да било експерти без конкурс е практика, която сама по себе си противоречи на европейското право.

 • 7
  ssemov avatar :-|
  ssemov

  Не е редно да се избира адвокат без конкурс и то за такава огромна сума. Такъв тип ангажименти не могат да се дават на адвокат-единак, а трябва да бъдат поемани от солидни правни кантори, зад които стои екип.

 • 8
  kamatnaisura avatar :-|
  suroIkamatno

  Ето пак се започна.......адвокатът "единак" е доказан експерт в сферата на европейското право. "Топ" канторките с големите екипи(от току що завършили студенти, на които никой не плаща и с по 10 "шефа" на главата, които ходят само по обяди) всички ги знаем. Те само говорят уверено глупости и обещават резултати, които никога не се случват. Спокойно...избраният юрист е достатъчен и компетентен, просто въпросът е какво работят "юристите" на въпросните виновни за казуса ведомства и дали въобще всичката тази администрация не трябва да бъде изритана на улицата, за да започне да работи реално като нас.....всеки божи ден.

 • 9
  blaueaugen avatar :-|
  blaueaugen

  [quote#8:"suroIkamatno"]Спокойно...избраният юрист е достатъчен и компетентен[/quote]
  Поръчката не е работа за сам човек, което е още един аргумент в полза на това, че трябва да има прозрачност, когато се харчат обществени пари.
  Липсата на правила не изключва понякога подходящият човек да бъде назначен, обаче е гаранция, че в огромния брой случаи това няма да бъде така.

 • 10
  red.mary avatar :-?
  red.mary

  От статията се извлича безумното твърдение, че от защита изобщо няма смисъл?! Защо е изобщо нужен и съд и формална явно съдебна процедура, като е толкова лесно и ясно даже за журналистите, какво е това право на защита. Да се харчат народни пари залудо.
  Това, че адвокатът е "сам" /а дали е сам/не значи абсолютно нищо, защото става дума за най-добрия специалист в областта. Какво значи кантора /особено от медийно известните/, в която няма специалист по тази материя, а "пълнежа" е от познатите медийни фигури, които да речем редовно придружават някой високопоставен обвиняем я до следствието, я до СГП, я до ДАНС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата