Ключова дума: "Южен поток"

Ето описа на всички документи свързани с проекта, които се съхраняват в икономическото министерство

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През 2013 г. сдружение "Национален Съюз Единство" зад което стоят бившите сини депутати Иван Н. Иванов и Мартин Димитров, както и адвокат Петър Славов и Георги Ганев, поиска по Закона за достъп до обществена информация от Министерството на икономиката и енергетиката документи свързани с проекта "Южен поток".

Министър Драгомир Стойнев, чрез главния си секретар Владимир Туджаров отговори, че такива документи в министерството не се съхраняват, като така на практика им отказа достъп до поисканата информация. С помощта на ръководителя на правния екип на Програма достъп до информация - адв. Александър Кашъмов, те обжалват отказа  пред Административния съд в София.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
29 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bono_vox avatar :-|
  bono_vox
  • - 17
  • + 16

  Ама моля ви се днес също е празник. Не е темата на деня.

  Нередност?
 • 2
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • + 29

  Ето ви още информация, какво е било договорено в края на 2012г. за изграждането на Южен поток при управлението на ГЕРБ.

  Можете сами да откриете разликата в подхода и кой защитава интересите на България.

  ПРОЕКТ

  ДО
  МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
  НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  Д О К Л А Д
  от
  ДЕЛЯН ДОБРЕВ
  Министър на икономиката, енергетиката и туризма

  ОТНОСНО: Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на доклад относно Окончателно инвестиционно решение за проект „Южен поток” на територията на Република България.

  http://www.mi.government.bg/files/useruploads/files/doklad.pdf

  Нередност?
 • 3
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • + 22

  [quote#2:"BlueWater"]Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на доклад относно Окончателно инвестиционно решение за проект „Южен поток” на територията на Република България. [/quote]През 2012г. БЕХ е приканил Газпром да представи
  становището си по изпратеното от БЕХ Задание и по предложението на БЕХ да бъде ангажиран, във възможно най-кратък срок, консултант по регулаторните въпроси, включващи основно режимът за отдаване на капацитета на Газопровода, съобразен с правилата на ЕС.
  Вместо това сегашното правителство НЕ наема консултант, а направо приема предложението на Южен поток България АД за изменение и допълнение в действащото законодателство!


  Цитирам:

  "Чл. 7.7.1 (d) и чл. 7.1 (g) и (h) от Акционерното споразумение изискват да бъде направен анализ на приложимостта на изключение за проекта от правилата на ЕС за достъп на трета страна до мрежите и в зависимост от анализа - подаване на заявление за изключение, както и работа по осигуряване ангажирането на достатъчен капацитет в съответствие с чл. 7.7.1 (d) от Акционерното споразумение.
  В периода август - октомври 2012 г. между БЕХ и Газпром са разменени
  виждания относно следващите стъпки по определяне на режима за отдаване на капацитета на газопровода.
  Със свое писмо от 01.10.2012 г. БЕХ е приканил Газпром да представи
  становището си по изпратеното от БЕХ Задание и по предложението на БЕХ да бъде ангажиран, във възможно най-кратък срок, консултант по регулаторните въпроси, включващи основно режимът за отдаване на капацитета на Газопровода, съобразен с правилата на ЕС. Подлежи на уточняване какъв точно тип изключение за Проекта ще се търси, за да бъде той съвместим с правилата на Европейския съюз – дали изключение по чл. 36 от Третата Газова Директива или по-общ тип изключение в контекста на Междуправителствено Споразумение между Русия и ЕС относно трансграничната енергийна инфраструктура (за каквото намерение сме информирани от страна на ОАО Газпром). Работата по определянето на режима за отдаване на капацитета на газопровода ще продължи и след 09.11.2012г. "

  Нередност?
 • 4
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • + 15

  [quote#3:"BlueWater"]Цитирам:

  "Чл. 7.7.1 (d) и чл. 7.1 (g) и (h) от Акционерното споразумение изискват[/quote]Ето пълният цитат:

  Чл. 7.7.1 (d) и чл. 7.1 (g) и (h) от Акционерното споразумение изискват да бъде направен анализ на приложимостта на изключение за проекта от правилата на ЕС за достъп на трета страна до мрежите и в зависимост от анализа - подаване на заявление за изключение, както и работа по осигуряване ангажирането на достатъчен капацитет в съответствие с чл. 7.7.1 (d) от Акционерното споразумение.

  В периода август - октомври 2012 г. между БЕХ и Газпром са разменени виждания относно следващите стъпки по определяне на режима за отдаване на капацитета на газопровода. Със свое писмо от 01.10.2012 г. БЕХ е приканил Газпром да представи становището си по изпратеното от БЕХ Задание и по предложението на БЕХ да бъде ангажиран, във възможно най-кратък срок, консултант по регулаторните въпроси, включващи основно режимът за отдаване на капацитета на Газопровода, съобразен с правилата на ЕС. Подлежи на уточняване какъв точно тип изключение за Проекта ще се търси, за да бъде той съвместим с правилата на Европейския съюз – дали изключение по чл. 36 от Третата Газова Директива или по-общ тип изключение в контекста на Междуправителствено Споразумение между Русия и ЕС относно трансграничната енергийна инфраструктура (за каквото намерение сме информирани от страна на ОАО Газпром). Работата по определянето на режима за отдаване на капацитета на газопровода ще продължи и след 09.11.2012г.

  Нередност?
 • 5
  spg avatar :-?
  Steliyan Georgiev
  • - 3
  • + 9

  До коментар [#4] от "BlueWater": От къде се добра до този линк? С този URL изглежда като качен специлано за показ документ, а не като част от голяма публична колекция документи на МИ. Интересно дали има други документи в папката http://www.mi.government.bg/files/useruploads/files/ или е само този.

  Нередност?
 • 6
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 27

  Аз не мога да разбера българският съд как изобщо може да търси уважение и доверие, след като не си върши работата, не следва законите и сам не се уважава!
  Само аз ли виждам в тези редове:

  "Делото се разгледа в три заседания, като министерството на Драгомир Стойнев се опитваше по всякакъв начин да се измъкне - първо представи справка, че в архива на институцията такива документи няма, а после - че всъщност отказът да се предостави информацията, която е поискана не е отказ, а просто уведомление."

  деяние, което се санкционира от Наказателбуя кодекс?
  Не е ли лъжесвидетелствуване и опит за измама от страна на министър Стойнев,че лъже гражданите и самия съд, че такива документи нямали в Министерството?

  Нередност?
 • 7
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • - 2
  • + 15

  [quote#5:"Steliyan Georgiev"]От къде се добра до този линк? С този URL изглежда като качен специлано за показ документ, а не като част от голяма публична колекция документи на МИ.[/quote]Линка е от коментар на един чревен ТРОЛ, които редовно манипулира икономическа информация и обвинява ГЕРБ за всичките грешки на БСП, ДПС и Атака.

  http://www.dnevnik.bg/2296033/#comment-16

  Нередност?
 • 8
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • - 1
  • + 11

  [quote#5:"Steliyan Georgiev"]Интересно дали има други документи в папката http://www.mi.government.bg/files/useruploads/files/ или е само този. [/quote]Очевидно ТРОЛът, който даде този линк работи в министерство на икономиката, защото докладът е качен в папка "useruploads", в която предполагам не всеки може да качва информация.

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 29

  Само да припомня няколко примера:

  - Министърът на Министерството на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев лъже най-нагло и крие документи, свързани с проекта "Южен поток";

  - Министърът на МВР и вицепремиер Цветлин Йовчев също крие публична информация (като например запитвания колко срещи е имал Пеевски в МВР и с Цветан Цветанов, поради което също са предприети стъпки по съдебен път) и лъже, че това не било публична информация и от обществен интерес. Същият най-нагло излъга обществото и като обвини първоначално "акцията" в Лясковец за успешна и законна!;

  - Премиерът Олигарски най-нагло излъга за загробващия България руски проект Белене, че трябвало да бъде продължен, като го опправда с "експертните си усещания", че и без това вече били загробени (точно от тях) огромни пари срещу един ... ГЬОЛ!!!, и че руснаците така или иначе щели да спечелят ДЕЛО, КОЕТО ОЩЕ НЕ БЯХА ЗАВЕЛИ, И ТОЗИ ТЪПОЪГЪЛНИК И НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ ДАЖЕ НАЗОВА КОНКРЕТНА СУМА НА РУСКИТЕ ПРЕТЕНЦИИ, И ТО С ПОЛОВИН МИЛИАРД ПО-ГОЛЯМА ОТ РЕАЛНО ИСКАНАТА!?!?!
  Да не говорим за жалкото и долно поведение когато лъжеше и криеше кой му назначава министрите, Пеевски за шеф на ДАНС и т.н. За назначени висаджии и сикаджии, министри, източвали социални помощи във Франция и пр.

  Нередност?
 • 10
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • - 1
  • + 20

  Когато фактите говорят и боговете мълчат.Не и нашето правителство.Те им показват на руските продажници/не че те не ги знаят/документи,писма и протоколи,Стойнев и Орешарски се правят на ударени.Докога бе,другари,ще ни правите на глупаци и ще ни представяте сметката.Писна ни от вас.

  Нередност?
Нов коментар