Реформаторите сезираха ЕК, прокуратурата и ДАНС за поправките за "Южен поток"

Зам.-министър Айолов е излъгал, заявявайки, че текстовете са само "съгласувани", а не диктувани от руската компания "Южен поток Транспорт"

Описът показва, че на 13.08. 2013 г. Айолов е получил служебна бележка, озаглавена "Предложения на "Южен поток Транспорт" за изменение и допълнение на Закона за енергетиката"
Описът показва, че на 13.08. 2013 г. Айолов е получил служебна бележка, озаглавена "Предложения на "Южен поток Транспорт" за изменение и допълнение на Закона за енергетиката"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Описът показва, че на 13.08. 2013 г. Айолов е получил служебна бележка, озаглавена "Предложения на "Южен поток Транспорт" за изменение и допълнение на Закона за енергетиката"
Описът показва, че на 13.08. 2013 г. Айолов е получил служебна бележка, озаглавена "Предложения на "Южен поток Транспорт" за изменение и допълнение на Закона за енергетиката"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Реформаторският блок е сезирал ДАНС, главния прокурор и Европейската комисия, за да бъде проведено пълно разследване по документите, свързани с проекта "Южен поток", които от блока представиха в края на миналата седмица. От тях става ясно, че дъщерната на "Газпром" компания "Южен поток Транспорт" е направила предложенията за приетите на първо четене от парламента законодателни изменения в Закона за енергетиката, чрез които проектът "Южен поток" ще заобиколи европейското право. "Имаме основателни съмнения, че законопроектът е изготвен извън България срещу интересите на страната и на ЕС", обясни Мартин Димитров от коалицията.

От документите, които реформаторите притежават по решение на съда, става ясно още, че зам.-министърът на енергетиката Иван Айолов е излъгал, заявявайки, че поправките не са диктувани от чужда фирма, а просто са "съгласувани" с нея. 

Предложението

Айолов не отрече кореспонденцията. По думите му поправките били само "съгласувани" с компанията, но не под натиск. От описа обаче е видно, че на 13 август 2013 г. той е получил служебна бележка от И. В. Цветкова, озаглавена "Предложения на "Южен поток Транспорт b.v" за изменение и допълнение на Закона за енергетиката". От блока смятат, че именно те са внесени в парламента от депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков през февруари. С тях се въвежда понятието "морски газопровод", което ще позволи на "Южен поток" да избегне изискванията за осигуряване на достъп на трети лица до капацитета на тръбата за подводния участък на трасето, а оттам - и за трасето в България. 

Тези корекции доведоха до предупреждение от еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер за наказателна процедура срещу България. Той поиска преди окончателното приемане на спорните предложения те да бъдат обсъдени отново с Брюксел. Управляващите обаче за момента предпочитат да отричат, че поправките нарушават европейското право, а срещата между Йотингер и министър Драгомир Стойнев не даде резултат - двамата излязоха с различни версии на разговора помежду им.

"Изключително тежки деяния срещу републиката"

Според бившия енергиен министър Трайчо Трайков целта на цялата "машинация" е "Южен поток" да бъде изваден от обсега на европейското законодателство и нарушава интереса на българските потребители, като унищожава възможността за конкуренция. "Всичко е с цел да са съхранят високите цени на газа в България", смята Трайков.

Това е най-голямата доказана корупционна схема в историята на България, обяви и Атанас Атанасов от блока. Според него длъжностни лица се поставили в услуга на чужд интерес и това е престъпление по гл. 1 от НК, като става въпрос за "изключително тежки деяния срещу републиката". Той добави, че документите ще бъдат пратени и на парламентарно представените партии, за да са наясно с всички аргументи, преди да гласуват предстоящия вот на недоверие, който ГЕРБ обявиха, че ще внесат заради "провала на правителството в политиката по енергетиката".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  blaueaugen avatar :-|
  blaueaugen

  Само така се прави. Постоянно и последователно отстояване на законността. Жалко, че загубихме толкова време в бездействие.
  За съжаление, единствената ми надежда е в Европейската комисия.

 • 2
  tsyrvulan avatar :-|
  tsyrvulan

  Чудно ми е дали ще има оставки, или по стария дебелокож комунистически обичай ще се опитат да замажат работата. Между впрочем РБ да вземат да се поинтересуват и за Белене. Ако все пак дори и това грубо погазване интересите на Родината не доведе до някаква промяна в управляващата коалиция, то тогава израза че комунягите разбирали от две неща от които едното било сопата а за другото се сещайте сами, ще се окаже вярна.

 • 3
  antoni avatar :-P
  У Чен

  Нещо ги хвана липсата форумните тролове дето се подиграваха кои са тия от Реформаторския блок и кой ги слуша! :)

 • 4
  putlernopassaran avatar :-|
  putlernopassaran

  Докато протести не изметат тази червена орда от властта няма да спре разпродаването на Бг - заради рубли ще продадат и майките си, камо ли някаква държава или съюз(((

 • 5
  alien_s avatar :-(
  Jessika

  Не знам дали се осъзнава колко опасно е това - чужда държава да диктува законите ни!

 • 6
  stein avatar :-|
  stein

  Дано да успеят да се преборят с тая газова ламя, дето се опитва да ни удуши с тръбите си.

 • 7
  zdra4 avatar :-|
  zdra4

  В туй министерство са напът да преборят преборят здравия смисъл. Най-скъпа газ, увеличаване на цената на въглищата - НО електричеството ще поевтинее.

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Аз не знаех, че чужди фирми имат пряка законодателна инициатива в България чрез депутати и парламентарните им групи!:

  "От тях става ясно, че дъщерната на "Газпром" компания "Южен поток Транспорт" е направила предложенията за приетите на първо четене от парламента законодателни изменения в Закона за енергетиката, чрез които проектът "Южен поток" ще заобиколи европейското право. "Имаме основателни съмнения, че законопроектът е изготвен извън България срещу интересите на страната и на ЕС", обясни Мартин Димитров от коалицията..."

  И по-точно - не знаех, че Газпром, тоест Путин, и БСП (ДПС, Атака) са чак толкова нагли, безхаберни за българските национални интереси и закони и самоуверени, че няма да бъдат разобличени и да им бъде потърсена наказателна отговорност...
  Няколко важни акцента в тази връзка:

  1) Тук става дума за категорични доказателства - и за това те се опитваха толкова упорито и нагло да крият документите, с цената на откровени лъжи не само на обществеността, но и на съда, което също само по себе си е престъпление - ЗА ОТКРОВЕНО НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО! Предателство срещу род и родина, срещу българщината, срещу България! Предателство на една продажна клика, нарекла се БКП (БСП) и сателитните й патерици, плод на доказано генно-политическо инженерство, сравнимо с опита на предците им 2 пъти - отново тайно от българския народ - да ПРЕДАДАТ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН СУВЕРЕНИТЕТ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА!
  2) "Интересното" тук е, че имаме пример не на обичайната схема на прокарване на нелегитимни и престъпни интереси и воля на задкулисни и чужди, антибългарски интереси на лица и кръгове по "нормалните" схеми, А ПРЯКА НАМЕСА!
  Досега интересите на Путин и руските червени-КГБ олигарси в България бяха прокарвани и защитавани безпрекословно, но чрез тяхната мрежа в България и лансираните и назначени едри бизнесмени и олигарси като В. Златев, ТИМ, Гергов,...и издигнати и одобрени политици като Гоце, Станишев, Доган, Болен, Симеон,...Тук вече - явно поради качествено променената, напрегната и динамична обстановка в Украйна, Русия, ЕС, света имаме директна очевидна НЕЗАКОННА И КАТЕГОРИЧНО АНТИКОНСТИТУЦИОННА ПРЯКА НАМЕСА НА ПУТИН В УПРАВЛЕНИЕТО И ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СТРАНА ОТ ЕС - България! Която очевидно не може да остане неадресирана и несанкционирана!

  3) Всякакви доводи и аргументи за необходимостта и целесъобразността на проекта "Южен поток" в случая са абсолютно безмислени, нерелевантни, защото ЗА ЕДНА, ЗА ВСЯКА ЦИВОЛИЗОВАНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА ЗАКОНИТЕ И КОНСТИТУЦИЯТА СА НАД ВСИЧКО! Така че другарите да си спестят дежурните и единствени опорни точки.

  4) Сега са на ход главният прокурор Цацаров и софийска градска прокуратура, Координационният Съвет за Национална Сигурност при президента, Комисията за Национална Сигурност в парламента, ДАНС. разузнаването и контраразузнаването, ЕС и Европейската Комисия, както и комисията й за Антимафия, президента, министъра на МВР и вицепремиер, който е бил дълго време и ръководител на ДАНС, и служител там точно по руското направление.
  Очевидно става дума за ОПГ, провеждаща чужда политика и интереси, като някои от имената са известни - министър Стойнев, зам.министър Айолов, И. В. Цветкова, депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков, като явно с това не се изчерпва списъкът на "героите".

  5) Повече от очевидна е необходимостта и от много обстойно и прецизно неорложно разследване как въпросните пиправки са били оправдани, одобрени, обосновани и подкрепени и от парламентарната група на БСП, и от парламента, обявени ли са от вносителите им ИСТИНСКИТЕ ИМ АВТОРИ И МОТИВИ!
  Това е особено важно за да се разберат не само механизмите и начина, по който се създават реално българските закони, но и с оглед на наличието на ДОКАЗАНО зависими и нелегитимни, непублични, престъпни групи "по интереси" КОЛКО И КАКВИ ОЩЕ ПОДОБНИ ЗАКОНИ ТЕЗИ СА ПРОКАРАЛИ!
  Яне Янев - при всичките ми резерви - обяви в ефир при Милен Цветков,че точно преди зациклилия избор на Станишев за премиер на предната Тройна Коалиция, заради чиито кражби, безобразия и безчинства ЕС спря всички пари - милиарди, жизнено необходими за бедна България - МУ СЕ Е ОБАДИЛ ПО ТЕЛЕФОНА ОЛИГАРХ, КОЙТО МУ Е ПРЕДЛОЖИЛ НЕГОВ ЧОВЕК С ДЖИП ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА МУ ПРЕДАДЕ 100,000 евро АКО ПОДКРЕПИ ИЗБОРА НА Станишев за премиер! Той допълни - и изреди - имената на поне четирима депутати, които са приели...
  Скандалите с корупцията на Станишев и жена му Моника, с прането на пари на Бисеров и Доган, както и на протежето му Станишев, на "неизвестните" спонсори на Болен, прахосващ с широки пръсти пари, които не е спечелил законно и не е декларирал са очевадно само някои от фрагментите на голямата картина за престъпността и корупцията на проруската и антибългарска олигархо-монополостична диктатура на червената ДС-КГБ мафия в България!

 • 9
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Народе!!!! Не хаби нерви,ще има още много поводи за надвикване. Аз предлагам "Южен поток" да мине през турска Тракия. Още един като нищо ще мине покрай многото други. Турция не е член на ЕС, Брюксел не може да я командва така, както се опитва да командва българския парламент. След това ще си купим газ от "Южен поток", щото азерския газ ще дойде до гръцката граница след 3-4 години (ТАНАП започва да се строи през 2015 г).

 • 10
  etkata avatar :-|
  Десен екстремист

  До коментар [#8] от "info111":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Но никой от гореизброените отговорни лица няма да си мръдне и малкия пръст. Всички лапат оттам


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход