Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
12 11 май 2014, 16:47, 7905 прочитания

Как ще се разпределят новите 1.4 млрд. евро за бизнеса

Новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще комбинира директна помощ и финансови инструменти през следващите седем години

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Над половината от общия бюджет на програмата е определена специално за малките и средните предприятия.
Над 1.4 млрд. евро ще могат да получат българските предприятия през следващите седем години, за да станат по-конкурентни и ефективни. Средствата са заложени в оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) 2014 - 2020 г., която е публикувана за обществено обсъждане до 21 май. Най-много средства са предвидени за мерки, които да увеличат експортния потенциал на фирмите, тъй като износът остава основен двигател на икономиката заради ограничения вътрешен пазар.

Насърчаване на предприемачеството, технологичното развитие и иновациите също ще бъде приоритет през новия програмен период, а около четвърт от цялата сума ще бъде насочена за повишаване на енергийната и ресурсната ефективност на предприятията. Освен чрез директна помощ подкрепа ще бъде предоставяна и чрез финансови инструменти, които вече ще бъдат част от мерките по отделните приоритети. Бизнесът може да очаква и по-леки процедури за кандидатстване, тъй като административната тежест е отчетена като една от грешките на предишния програмен период. Амбициите на правителството са да започне с изпълнението на програмата още тази година, но това ще зависи от това кога ОПИК ще бъде окончателно одобрена от Европейската комисия.


Партньорства

Новият фокус на програмата върху иновациите се дължи както на изключително слабото представяне на България в тази област (страната е на последно място в ЕС по иновации), така и на възможностите, които те дават за създаване на продукти с висока добавена стойност. Предложеният проект дава заявка, че ще се насърчават партньорствата в т.нар. триъгълник на знанието – университети, научни звена и индустрия. Като приоритетни са определени няколко сфери (енергийна ефективност, зелени и екотехнологии; здраве, медицина и качество на живот, биотехнологии и екологично чисти храни; нови материали и технологии, включително инженерна индустрия; информационни и телекомуникационни технологии; културно-историческо наследство), но програмата ще подкрепя и други сектори, които са експортно ориентирани и имат висока добавена стойност или са с потенциал за съживяване на изостанали региони. Специално внимание се обръща и на развитието на иновационната инфраструктура, включително втората фаза на "София тех парк".

Над половината от общия бюджет на програмата е определена специално за малките и средните предприятия, като целта е да се насърчи предприемаческата активност и да се засили експортният им потенциал. Подкрепата за клъстерите е една от мерките, които да направят фирмите по-иновативни и да подпомогнат растежа им.

По-ефективно
Вторият основен приоритет на програмата е енергийната и ресурсната ефективност. Причината за това е, че България заема първо място по енергийна интензивност в ЕС, т.е. българската икономика изразходва най-голямо количество енергия, необходимо за производството на единица брутен вътрешен продукт (със 77.34% повече от средното за ЕС). Макар че енергийната зависимост на страната намалява през последните години (от 51.67% през 2007 г. до 37% през 2011 г.) , тя все още остава висока. Затова една от мерките в програмата е подкрепа за изграждането на газовата връзка България – Сърбия. Ресурси се предвиждат и за намаляване на енергоемкостта на предприятията както чрез по-енергоефективно производство, така и чрез подобряване на сградния фонд. Специално внимание се обръща на преработващата индустрия, където ефектът се очаква да е най-голям.

Финансови инструменти

Като много успешни проектопрограмата отчита финансовите инструменти по инициативата JEREMIE през изминалия програмен период. Затова те ще продължат да се използват и през новия, но без да се обособяват в отделна приоритетна ос. Вместо това ще бъдат "вградени" в самите приоритетни направления, което се очаква да осигури повече гъвкавост и да помогне за изпълнението на целите на програмата. С уговорката, че предстои оценка от Министерството на финансите, на този етап подкрепа се предвижда да бъде предоставяна под формата на безвъзмездна финансова помощ (включително ваучери), награди, възстановима помощ или финансови инструменти или комбинация от тях.

Резултатите от изминалия програмен период показват, че инструментите за финансов инженеринг не само помагат да се реши проблемът с достъпа до финансиране, който е основната пречка за стартиране на бизнес и инвестиции на предприятията, но и води до значителна мобилизация на допълнителен капитал. Предимства са също възможността за повторното използване на средствата в дългосрочен план, бързината на подбора и гъвкавост при изпълнението по отношение крайните получатели, включително кратките срокове и административна тежест на процедурите.

Какво и с колко ще се финансира

Преглед на оригинала Какво и с колко ще се финансира


Фокус върху регионите
Програмата обръща специално внимание на развитието на отделните региони, като конкретни мерки се предвиждат за изостаналите райони и за тези с неблагоприятни географски или демографски условия. Пилотна инвестиция ще бъде направена в Северозападния район, който е най-слабо развитият в целия ЕС. Мерки се предвиждат и за районите със застаряващо население, за тези, застрашени от обезлюдяване, както и за районите със затруднен достъп (най-вече планински). Това ще стане чрез подкрепа за създаване на нови предприятия и развитието на съществуващи, мерки за повишаване на доходите и подобряване на качеството на живот и др.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

ВСС ще обяви обществена поръчка за нов софтуер за разпределяне на дела ВСС ще обяви обществена поръчка за нов софтуер за разпределяне на дела

Решението бе взето след деветчасово заседание на съвета, което започна със скандални разправии и продължи на закрито

9 апр 2020, 419 прочитания

Вечерни новини: Световната банка очаква 3.7% спад на българския БВП, тестовете на полицаите - отрицателни Вечерни новини: Световната банка очаква 3.7% спад на българския БВП, тестовете на полицаите - отрицателни

И още: Синодът апелира на службите за Великден да ходят само вярващи от сърце, за седем дни регистрираните заразени с коронавируса по света се увеличиха от милион на милион и половина

9 апр 2020, 1057 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Наплив от кандидати за ремонта на "Тракия"

Поръчката за 50 млн. евро привлече повечето големи строителни фирми

Още от Капитал
Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Глобалната рецесия изглежда неизбежна

Коронавирусът инфектира както търсенето, така и предлагането по света

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10