Развръзката за ЕРП: Глоби вместо взети лицензи

Санкциите ще са високи и ще са на база одитен доклад на регулатора за дейността им от 2008 г. насам

ДКЕВР се готви да наложи тежки глоби на мрежовите дружества за поредица от административни нарушения - от липса на подписани от абонатите протоколи при смяна на електромери и липса на обществени поръчки при някои доставки до влошено качество на доставката на електроенергия.
ДКЕВР се готви да наложи тежки глоби на мрежовите дружества за поредица от административни нарушения - от липса на подписани от абонатите протоколи при смяна на електромери и липса на обществени поръчки при някои доставки до влошено качество на доставката на електроенергия.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
ДКЕВР се готви да наложи тежки глоби на мрежовите дружества за поредица от административни нарушения - от липса на подписани от абонатите протоколи при смяна на електромери и липса на обществени поръчки при някои доставки до влошено качество на доставката на електроенергия.
ДКЕВР се готви да наложи тежки глоби на мрежовите дружества за поредица от административни нарушения - от липса на подписани от абонатите протоколи при смяна на електромери и липса на обществени поръчки при някои доставки до влошено качество на доставката на електроенергия.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Вместо да отнеме лицензите на електроснабдителните компании на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) най-вероятно ще наложи тежки глоби на техните снабдителни дружества. Те ще са базирани на специален одитен доклад за дейността им от 2008 г. насам, който бе поръчан от регулатора в началото на годината. Докладът и санкциите ще бъдат обявени вероятно още тази седмица, без предварително документът да е предоставен на дружествата за мнение, каквото е законовото изискване. Предвижданите глоби се очертават да бъдат изключително високи и от едно от ЕРП-тата вече казват, че те сериозно ще влошат финансовото състояние на дружеството. Като цяло обаче разрешение на казуса се очаква едва след 25 май, когато са изборите за Европейски парламент. Този сценарий описаха няколко различни източника от енергийния сектор.

Спорното отнемане

На 19 март тази година ДКЕВР взе решение за процедура за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества на трите ЕРП-та. Причината е в прихващане от НЕК на вземания, които електроснабдителните дружества смятат, че държавната компания им дължи. При "Енерго-про" става дума за непреведени компенсации от НЕК за изкупуваната от дружеството зелена енергия, при ЕВН освен това и за неполучени средства за тяхната когенерация в Пловдив и вятърния им парк край Каварна. От ЧЕЗ пък твърдят, че никога не са прихващали суми, а само са забавяли плащания. Според ДКЕВР това изправяло НЕК във фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си.

Причината за натрупаните дългове на НЕК (които тя не признава) е отказът на самия ДКВЕР да предвиди средства за държавната компания, която съответно да се разплати с ЕРП–тата. В периода 2012-2013 г. електроснабдителните дружества бяха принудени да заплащат част от енергията на възобновяемите енергийни източници, присъединени към тях, като след това трябваше да бъдат компенсирани. Но през август миналата година регулаторът подмина този въпрос с мълчание.

Отнемането на лиценза с тези мотиви очевидно е спорно и държавата и регулаторът бяха предупредени от Брюксел - както в лицето на Европейската комисия, така и от името на старните членки, за възможни негативни последици за страната. Тоест, вместо действието да удари едно популистко рамо на БСП за предстоящите избори, отнемането на лицензите щеше да предизвика огромен скандал, който да удари по правителството.

Новото наказание

Вместо това ДКЕВР се готви да наложи тежки глоби на мрежовите дружества за поредица от административни нарушения - от липса на подписани от абонатите протоколи при смяна на електромери и липса на обществени поръчки при някои доставки до влошено качество на доставката на електроенергия. Размерът на глобите щял да бъде толкова висок поради "повторни" нарушения на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". ДКЕВР  няколко пъти наказваше трите дружества, но след това глобите падаха в съда, основно по процедурни съображения.

Сегашните глоби също ще бъдат обжалвани, което означава, че процесът на обвинения и контраобвинения със сигурност ще поддържа под високо напрежение избирателите, за които "борбата с монополите" е най-важната тема. По всичко личи обаче, че решението ще е отново в позната стилистика: опит за отклоняване на вниманието и посочване на вносни виновници, а не решаване на проблемите в енергетиката.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


47 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Глобата ще се трансформира най-вероятно в някоя нова такса,за която още не се и досещаме.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Отнемане на лицензи, глоби - всичко това трябва да има основание. Иначе пада в съда.
  Както и ще стане. Много шум, за да се прикрие скорошното повишаване на цената на тока.

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Корабът потъва..има вода за всички.

 • 4
  tanas avatar :-?
  Танас

  Главния Енергетик на Републиката къде се покри или събира пари за Химко ?

 • 5
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  До коментар 2.

  То хубаво, че споменавате съда ама пропускате, че БСП е на власт...! Нашето правосъдие има способността да решава сходни казуси с противоположни решения, според зависи...! Вътрешната убеденост е голяма работа, даже по-голяма и от Закона! Това, че нещо досега е падало по процедурни причини - не означава абсолютно нищо!
  В правосъдната ни система, както многократно се видя е пълна със съдии, за които строго "личностните сделки" и това, че не "могат да таковат" са нещо напълно нормално! За нашата правосъдна система, чл.1 от Конституцията, все още има различен прочит...!
  Самия факт, че на ЕРП-тата, може да им изплющят десетки или стотици милиони глоби им гарантира колосални съдебни разходи! Вероятността да им потвърдят глобите, този път според мен е почти пълна! Досега минаваха между капките, понеже ръководството на ГЕРБ се оказаха кръгли глупаци и обслужваха за жълти стотинки интереса на ЕРП-тата и червените енергийни фирми! Ама сега, положението е съвсем различно! С евтин и изтъркан пи-ар, ЕРП-тата няма да постигнат нищо!

 • 6
  tolex avatar :-|
  tolex

  Некадърното управление и на този кабинет ще се пренесе върху нас.

  Лично към г-н Стойнев: Когато не знаеш да мълчиш е по-добре да не гълчиш!

  ГНУС МЕ Е ОТ ТОЗИ ФАРС.

 • 7
  today avatar :-|
  today

  Пак казвам, просто зимата се оказа по-топла, от което следва по-ниско потребление, от което следва пък ЗНАЧИТЕЛНО по-ниска печалба за НЕК, защото тя трябва да плаща за разполагаемост, а няма от кого да дере пари. И с популистките намаления на цените НЕК съвсем закъса, управляващите започнаха да се чудят как да закрепят положението поне до 25-ти май, и на кого да прехвърлят вината. Това с глобите си беше най-логичния вариант, сега ЕРП-тата ще обжалват глобите, управляващите просто печелят време. Но рано или късно потребителите ще плащат всички стари задължения, при това с лихвите.

 • 8
  vvelichkov avatar :-|
  Васил Величков

  И каква е целта на управляващата хунта? Да изтръскат, каквото може, от където може, преди изборите? И някой друг да е "лошия"...Като наложат глоби, къде ли ще отидат парите от глобите? Да запушват дупки в бездънната каца НЕК / ЕСО или в дълбоките червени джобища...на това му се вика "пазарна икономика" Путин-стайл...

 • 9
  dekobg avatar :-|
  dekobg

  Нищо пак няма да направят на крупния капитал (вандал) у нас. Просто не им стиска. Нашата "политика" е пълна с педали. Никой няма да защити крайния потребител. Гответе се да го отнесем пак и пак и пак, докато не ги изметем всички продажници. В крайна сметка историята показва, че без тояга, хубаво не става!

 • 10
  akcioner avatar :-|
  akcioner

  Статия с предположения поднесени като сигурни факти. Какво целите с този непрофесионален материал?

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход