Открито писмо до Сергей Станишев

Отговор на издателя на "Капитал" Иво Прокопиев по повод изявленията на лидера на европейските социалисти

Лидерът на ПЕС и БСП не се забави нито миг, за да реагира на публикацията в "Блиц" и за да заклейми "задкулисието". Това вероятно е една от най-бързите реакции на Станишев по който и да е въпрос.
Лидерът на ПЕС и БСП не се забави нито миг, за да реагира на публикацията в "Блиц" и за да заклейми "задкулисието". Това вероятно е една от най-бързите реакции на Станишев по който и да е въпрос.    ©  Велко Ангелов
Лидерът на ПЕС и БСП не се забави нито миг, за да реагира на публикацията в "Блиц" и за да заклейми "задкулисието". Това вероятно е една от най-бързите реакции на Станишев по който и да е въпрос.
Лидерът на ПЕС и БСП не се забави нито миг, за да реагира на публикацията в "Блиц" и за да заклейми "задкулисието". Това вероятно е една от най-бързите реакции на Станишев по който и да е въпрос.    ©  Велко Ангелов

Вчера в интернет сайта "Блиц" се появи част от лична кореспонденция на издателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев с редактори в двете медии. Писмото засяга случващото се в енергетиката и беше манипулативно изтълкувано и представено като "опорни точки". (Цялата кореспонденция по въпроса можете да видите тук)

Веднага след публикацията, политици от управляващата коалиция се възползваха от манипулацията, за да говорят за "задкулисие". Първи в редицата беше Сергей Станишев, лидер на БСП и ПЕС, който нарече писмото "сценарий да се дискредитира политиката на правителството, както и България в областта на енергийната политика в отношенията с ЕРП-тата".

В тази връзка, публикуваме отворено писмо на Иво Прокопиев към Сергей Станишев.

Г-н Станишев,

С това писмо искам от Вас публично извинение. За политик като Вас, с претенции да бъде лидер на социалистите в Европа, не е допустимо по този груб начин за тяснопартийни цели да навлиза в личното пространство на журналисти и издатели и да съучаства в арогантното погазване на закона.

Единственият скандал в режисираното публикуване на моя частна кореспонденция с редакторите на "Капитал" и "Дневник", е че този, който го е направил, е извършил престъпление по българското законодателство.

В тази връзка не си ли задавате следните въпроси:

Нормално ли е някой да има достъп до електронната поща на една от малкото независими медии в държавата?

Следенето, подслушването и шпионажът на журналисти ли са моделът на демокрация и гражданско общество, за който вие и Партията на европейските социалисти се борите на предстоящите избори за Европейски парламент? Това ли е добрата практика в Европа, която искате да пренесете в България? (Моля, поправете ме, ако вече не споделяте европейските ценности и не смятате европейските практики за добри.)

Ако Вие не осъдите публично този безпрецедентен акт на политическо хакерство и не се противопоставите публично на посегателството срещу личността на който и да е български гражданин, се превръщате в съучастник. Аз не съм Ваш политически опонент, като никога не съм имал претенции да бъда участник в политиката, но дори и да бях, подобно безобразие пак би било възмутително.

Цялата режисура, предварителна подготовка и апломб на този псевдо "И-мейл гейт", показаха съвсем ясно, че за вас политическата цел в предстоящите избори оправдава всички средства, включително и незаконни действия пред очите на цялото общество.  

Настоятелно Ви моля, прочетете още веднъж писмото ми до редакторите на "Капитал" и "Дневник" и отговорете конкретно, къде видяхте "сценарий за дискредитиране на правителството" и кое в писмото е задкулисно или скандално?

И не е ли по-скандално това, че отново в името на лична корист и на партиен интерес, чрез политизирането на ключови регулатори, систематично се разрушава доверието в икономиката на България? Че хаосът, който вашето управление непрекъснато произвежда в ключови сектори, застрашава интересите на хиляди легитимни инвеститори в българската икономика, на техните работници и служители и техните семейства. Че в момента заради корупцията, беззаконието и липсата на каквато и да е възможност и перспектива в България, прогонвате в чужбина още едно поколение? Може би и това е калкулирано като политически успешен ход, защото така скоро няма да има кой да гласува за промяна.

Вероятно не можете дори да си го представите, но за разлика от медиите, които безропотно изпълняват в детайли предварително подготвените политически кампании, в "Капитал" и "Дневник" има стандарти и правила, те се спазват и журналистите търсят за позиция всички засегнати страни. Включително представители на вашето правителство, на вашата партия и контролираните от вас регулаторни органи.

Като издател на "Капитал" и "Дневник" и един от основателите на "Икономедиа", не само имам право, а смятам за свое гражданско задължение да казвам откровено какво мисля, когато някой по очевиден начин дестабилизира държавата в името на своя личен и политически интерес.

Г-н Станишев,

Позволявам си да се обърна към Вас публично и да поискам извинение за недопустимите квалификации, които отправихте към мен и за това, че грубо използвахте името ми за нуждите на предизборната кампания на БСП. Тази кампания се плаща от всички данъкоплатци, включително и от мен.

Затова, настоявам да се извините не само на мен, а и на всички мислещи и независими българи с достойнство, които не се страхуват да казват истината на глас и искат в България да има правила и върховенство на закона, а не върховенство на силните на деня.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


62 коментара
 • 1
  deftones avatar :-|
  deftones
  • -239
  • +63

  Ако същото беше говорил Иво Прокопиев когато разбиха пощата на Йотова ли беше от БСП или някоя друга и стана скандала пр агенциите и платените тролове,а се оказа,че и любимците му от ДСБ са замесени,разбирам.Но това си е чисто лицемерие.От една страна говори,че това не били опорни точки,от друга,че има право да си казва мнението чрез медиите си като техен собственик.Кое е вярното? Когато се изживяваш като моралната съвест на обществото трябва да можеш да отговориш как приватизира с РМД Каолин в конкуренцията на световния лидер в този бизнес белгийската Сибелко?

 • 2
  bally avatar :-|
  bally
  • -53
  • +192

  До коментар [#1] от "deftones":

  Капитал и Дневник не са писали нищо за и от разбитата поща на Йотова - смени си опорната точка

 • 3
  chaosfire avatar :-|
  chaosfire
  • -47
  • +209

  Абсолютно съм съгласен с Иво Прокопиев. Целта да се прехвърли цялата енергетика в Кремълката мафия е повече от ясна. Само червените боклуци ликуват. Читателите на ПИК. С интелектуално ниво на джуждета.

 • 4
  chaosfire avatar :-P
  chaosfire
  • -41
  • +139

  До коментар [#2] от "baly":

  Остави го, че таман заработи 50 стотинки :)

 • kolevgeorgie
  • -44
  • +140

  Червената сган е нагла и не и дреме за нищо! Само по един начин може да бъде премахната!

 • 6
  deftones avatar :-|
  deftones

  До коментар [#2] от "baly":

  БСП: Игра на тролове
  Социалистите отричат да имат договор с PR агенция Leadway Media Solutions за интернет активности. Евродепутатът Илияна Йотова обаче работи с нея
  http://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2014/02/14/2241623_bsp_igra_na_trolove/

  Май ти ще трябва да си смениш опорната точка,но явно има някакво забавяне в комуникацията и затова си се объркал.

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • -38
  • +101

  Няма да се учудя ако цоциалистите и техните кукловоди в момента подслушват всички важни клечки в държавата. Всъщност това го правят от няколко години още когато бяха на власт ГЕРБ. И както в приказката - крадецът вика "дръжте крадеца" - обвиняваха ГЕРБ в подслушване. Който не слушка веднага му спретват компромат. Или включват цялата държавна машина срещу него - справка ЕРПтата.

  Така, че нищо чудно в момента всички големи бизнесмени, общественици, чиновници и т.н. да са на отчет във възобновената но вече с частно участие "Държавна Сигурност".

 • 8
  rhyan avatar :-|
  Adrian Angelov

  Прав беше г-нът Станишев - тях вече никой не ги 'страхува' (каквото и да означава това). Не ги страхува нито Европа, нито недоволството на хората, нито гузната им съвест (защото за да е гузна, трябва да има съвест), нито Бог(защото такова животно нЕма - те го убиха)! Все пак и Големият брат ни пази - защо някой да ни 'страхува'!

 • 9
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не
  • -138
  • +45

  Абсолютно лицемерие от страна на Прокопиев! Всъщност казусът е много прост за разглеждане и няма нужда от някакви засукани фрази, които тепърва ще се изпишат в сайтовете на групата. Собственик на медиа с корпоративен интерес във ВЕИ сектора, без формална длъжност в изданията, казва на журналисти какво да правят, за да може интересът му да бъде защитен. Нещо повече, прави стратегии- за РБ било шанс да се изяват- класическа партийна зависимост. Човекът открито подрежда картите по масата и се опитва да мине с номера "посегателство върху личността" Ох, горкия, страшно посегателство.

 • 10
  alien_s avatar :-|
  Jessika
  • -26
  • +109

  "Позволявам си да се обърна към Вас публично и да поискам извинение за недопустимите квалификации, които отправихте към мен и за това, че грубо използвахте името ми за нуждите на предизборната кампания на БСП. "

  Има да чака Прокопиев.
  Станишев отдавна е счупил нагломера.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход