Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
6 16 май 2014, 14:32, 3329 прочитания

Безгласна буква ли е Орешарски

Три неща, които премиерът трудно може да направи в тази конфигурация на властта

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Една година на кабинета "Орешарски"

С любов на Изток, с неразбиране на Запад

Външната политика на "Орешарски" е неразривно свързана с вътрешната

Невъзможните реформи

Промени във важните сектори няма, освен за да се овладее контролът върху тях

За какво стои тази власт

Една година правителство на БСП, ДПС и "Атака"

Една изгубена година

След 12 месеца управление, олицетворявано от Орешарски, държавата е без посока

Още по темата

Една изгубена година

След 12 месеца управление, олицетворявано от Орешарски, държавата е без посока

18 май 2014

С любов на Изток, с неразбиране на Запад

Външната политика на "Орешарски" е неразривно свързана с вътрешната

16 май 2014

По-зле и от Албания

Кабинетът не успява да излъчи положителни сигнали към частния сектор, въпреки че се старае на думи

16 май 2014

За какво стои тази власт

Една година правителство на БСП, ДПС и "Атака"

16 май 2014

Филип Ромбаут: Отиват си тези, които са насочени към българския пазар

Изпълнителният директор на "Агрополихим" пред "Капитал"

9 май 2014

ЕК: Газовата зависимост на България е бреме за растежа

Потреблението също може да се окаже по-слабо от очакваното заради нестабилния пазар на труда, предупреждава Брюксел

6 май 2014
1. Да променя решенията на министрите

Когато в деня на официалното представяне на кабинета пред президента Росен Плевнелиев премиерът Пламен Орешарски сбърка името на министъра на инвестиционното проектиране, за всички стана окончателно ясно, че не той е избирал хората, с които ще работи. Година по-късно Иван Данов може би е също толкова непопулярен не само с името си, но и заради не особената активност на ведомството му, останало с неясни функции от самото си изкуствено създаване. С което греховете на министър председателя не се опрощават, а нарастват.

Поради сценичното поведение, което Орешарски си избра от самото начало и което се оказа част от комплекта му за оцеляване, след като започнаха гражданските протести - да не се появява често на публични места, да не коментира всички по-важни обществени теми, впечатлението, което оставя, е, че е също толкова пасивен и в Министерския съвет. Косвено доказателство за това са безличните стенограми от заседанията на правителството, в които дискусии липсват. В предишния мандат дори тези силно редактирани документи бяха използвани от свръхактивния Бойко Борисов, на когото не липсваха други форми за изява, за речи или публично дърпане на уши на министри по теми, които той смяташе за важни.

Между Борисов и Орешарски обаче няма място за сравнение не само заради личностните им типажи. Докато предишното правителство беше оглавено от лидера на най-голямата политическа сила ГЕРБ, спечелила изборите, сегашното е съставено благодарение на сложни, тайни и променящи се баланси между БСП, ДПС и "Атака" с единствената цел да оцелеят във властта. На Орешарски просто беше връчен екип с възможността сам да избере само една позиция и той посочи вицепремиера Даниела Бобева. На практика почти всичко, което излиза от нейния кабинет, е това, за което лично настоява Орешарски. Към нея все пак трябва да се добави и финансовият министър Петър Чобанов, който въпреки че е от квотата на БСП, е един от най-близките на премиера, още повече че двамата са в една катедра в УНСС.

Останалите министри са оставени в голяма степен да управляват както намерят за добре партийните им централи. Премиерът няма думата в кадруването - нито на ниво министри, нито на по-ниски нива. "В момента на конструиране на кабинета властта му беше по-малка, защото кадровите решения са му били предложени", твърди анализатор, близък до левицата, според когото Делян Пеевски например едва ли се вписва в представите на Орешарски за подходящ председател на ДАНС. Но тъкмо заради кризата около неговото назначаване партиите в управлението изпаднаха в близо шестмесечна паника как да оцелеят във властта, как да крепят кворума в парламента, а след това започна предизборната кампания за Европейски парламент и "постепенно оставиха по-широк периметър за действие на премиера и интересът към правителството беше единствено в кадруването". Нещо повече, според него Орешарски не е "спринцовка за еднократна употреба" - ако се осъществи планът на "някои сегменти" в управляващите да има предсрочни избори, за да се укрепи властта с включването на нови участници (намеците са за "България без цензура" на Николай Бареков) сегашният премиер най-вероятно ще бъде компромисната фигура за този пост отново.

Бившият министър на вътрешните работи, а сега двигател на АБВ на Георги Първанов - Румен Петков, обаче е брутално директен към премиера в отворено писмо - "Нека обаче си го кажем директно. С бездействието си ти работиш срещу интересите на България. И като че ли не остана човек, когото да не си предал. С изключение на личните интереси на Делян Пеевски и Моника Станишева. Тях ги браниш неуморно вече година". Както често се случва, от бивши съмишленици стават най-безжалостните врагове.  2. Да прокарва законодателни промени

Ако някъде властовите лостове на Орешарски са най-слаби, това е Народното събрание. Той формално не е дори член на БСП, няма партийни връзки и съответно лобита нито в социалистическата партия, нито в ДПС, нито в "Атака". За да има все пак някаква връзка с "Позитано" 20 той беше избран за председател на съвета по бюджетна политика и публични разходи, в който формално е и Татяна Дончева обаче, а тя напусна БСП преди половин година.

За прокарването на законодателни промени, за влияние при определянето на управленската политика Орешарски разчита основно и почти единствено на председателя на партията Сергей Станишев и тесния му кръг. Станишев, сам неуверен в числата, бюджетните сметки и финансите, в тази област се доверява още от времето на тройната коалиция на тогавашния финансов министър Пламен Орешарски. Още през 2007 г. например той застана на негова страна при конфликта със заместника му и съпартиец Георги Кадиев.

Заради факта, че крехкото мнозинство в Народното събрание се договоря почти ад хок по различни теми, след уговорки и най-вероятно по системата "всички да са доволни" между БСП, ДПС и "Атака", всяко по-сериозно законодателно решение изисква лобизъм и време. Депутати от социалистическата партия слагат в кошницата със заслуги на Орешарски таксата от 20% за производителите на енергия от възобновяеми източници. Те твърдят, че премиерът е удържал сериозен натиск в обратната посока от депутати и членове на кабинета. Показателно е, че тази такса влезе в последния момент преди гласуването на второ четене на промените в закона за енергетиката, предложена от..."Атака". Националистите обаче получиха миналата седмица комисията "Анти-Плевнелиев", а Волен Сидеров, очевидно окрилен от протекцията на властта, става все по-безпардонен. Премиерът стои и зад новия закон за обществените поръчки, който се влачи от месеци в парламента, заради съпротива на депутати от БСП и ДПС, но въпреки това влиза в дневния ред на всяко извънредно заседание. Орешарски е настоял и за отмяната на закона за публично-частното партньорство, както и за промените в закона за концесиите. В същото време той е човекът, стопирал измененията в Закона за водите, които предвиждаха от един извор да бутилира повече от една компания и предизвикаха скандал.

С ДПС пък Орешарски обедини усилия срещу идеите и намеренията в БСП за отмяна на плоския данък. Въпреки това поддаде и се наложи правителството да измисли странна схема - НАП да възстанови данъците на хората с доход, равен на минималната работна заплата година след като е удържан. Социалното министерство, което се управлява от министър от ДПС - Хасан Адемов, пък охлади амбициозните намерения на БСП за мащабна пенсионна реформа (разбирана като отлагане на непопулярните мерки), като склони само за една година да се замразят възрастта и стажът за пенсиониране.   

Най-силното "оръжие" на министър-председателя е всъщност заплахата, че ще подаде оставка. Това би предизвикало сериозна политическа криза  и особено в неподходящ момент би било фатално за по-нататъшното участие на БСП, ДПС и "Атака" във властта. "Не си представям, че може да се стигне до подобно извиване на ръце", коментира анализатор, близък до левицата. От "Позитано" 20 обаче признават, че едни от най-големите кошмари на социалистите и ДПС по време на напрегнатите месеци на масови протести бил страхът, че на Орешарски "няма да му издържат нервите" и ще си тръгне.

3. Не може да говори от името на властта

Една от драмите на сегашния премиер Пламен Орешарски е, че той всъщност е принуден да си мълчи. Дори и да има какво да каже, той не знае дали мнението му ще бъде добре възприето от тесния кръг около председателя на БСП Сергей Станишев, който всъщност взима решенията. Дори и когато има обща позиция, тя с голяма вероятност стига по-рано до някои от неговите министри, вместо до него.

Вероятно, като се има предвид и присъщата на Орешарски не особено голяма комуникативност, за него е по-добре избягва всякакви отговори. "Ако проектът ["Белене"] има необходимата ефективност, е редно да се мисли за реализация, ако няма - не си струва." "В момента, в който те [ЕРП-тата] влязат в текстовете на закона, ще отпадне и процедурата за отнемане на лицензите. Ако те не се съобразят с българските закони, вероятно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще отнеме лицензите." Ако беше синоптик, в същия дух Орешарски би могъл да каже, че "ако утре ще вали, вземете си чадъри, ако не - оставете ги вкъщи". 

Другата причина за мълчанието обаче е по-сериозна. И тя е в PR характера на настоящето управление. С изключение на двата големи енергийни проекта, то няма работеща визия, като изключим клишираните пожелания. Реагира се бързо и решително на всеки сигнал, за който се прецени, че може да доведе до имиджови ползи, но нищо повече. На практика това е политиката на ГЕРБ, но с други средства - по-малко забавна, много по-методично организирана и със значително по-голям обхват. В такава среда Орешарски няма как да говори - всяка негова дума ще бъде заглушена или даже разбрана накриво в канонадата от дезинформация и контрадезинформации. Само си представете премиера със суховатия си тон да обяснява как ръстът на БВП е с 0.1% повече от очакваното, когато междувременно отвсякъде тече информация за поредната гигантска манипулация на ЕРП–тата, или източването на страната от западните инвеститори. Ще изглежда нелепо, нали?
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Гинка Върбакова: Осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който ще придобием 4 Гинка Върбакова: Осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който ще придобием

Договорът за покупката на ЧЕЗ вече е факт

23 фев 2018, 2919 прочитания

Подарък от НАП: 120 млн. лв. разходи за бизнеса 6 Подарък от НАП: 120 млн. лв. разходи за бизнеса

Над половината от общо 442 хил. касови апарати скоро ще са за боклука. Останалите трябва да се ъпдейтнат. Сметката е 120 млн. лв., а ефектът - спорен

23 фев 2018, 2905 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Невъзможните реформи

Промени във важните сектори няма, освен за да се овладее контролът върху тях

Защо бягат младите италианци

Италия страда от същия проблем като Източна Европа - около 10% от населението е зад граница, а миграцията на млади и активни хора се засилва. Изборите няма да решат това

Валери Симеонов: Времето ми в политиката е кратко

Лидерът на НФСБ е единственият в управлението, който си позволява открито да отправя упреци към премиера Борисов

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Книга: Уилям Уортън - "Отбой в полунощ"

Един от романите на Уортън, вдъхновени от ужасите, на които става свидетел през Втората световна война

Парма култура

Градът на Бертолучи и пармезана крие много изненади

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 24.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Тема на броя: София и автомобилите - когато няма мърдане

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.02.2018 Прочетете