🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предизборно правителствотo обеща още 50 млн. лв.

За четири месеца и половина кабинетът е раздал допълнително 450 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дни преди евроизборите правителството отново одобри извънредни разходи - този път около 40 млн. лв. допълнителни средства от бюджета, и обеща още 10 млн. лв. за реклама на туризма, които все още не са били гласувани. Това стана ясно на заседание на Министерския съвет във Варна в събота. Така груба сметка показва, че общо разпределените през април и май допълнителни средства са набъбнали до около 200 млн. лв. Заедно с първите три месеца на годината пък допълнително разпределените пари за годината доближават 450 млн. лв.

Голяма част от тях идват от т.нар. централен бюджет, който се ползва като буфер от кабинета. Само малка част са вече предвидени средства от резерва за допълнителни и неотложни разходи. Колко пари има в централния бюджет обаче е тайна, след като финансовият министър Петър Чобанов отказва информация за размера му.

За какво

Новораздадените средства са в различни сфери и са в стил за всекиго по нещо.

Най-големият разход е от 35 млн. лв., които ще отидат за мерките за справяне с миграционния натиск по границите на България, съобщиха от правителствената пресслужба. Те ще бъдат разпределени по бюджетите на Министерството на вътрешните работи, здравното министерство, Българския червен кръст и община Болярово. Подробно обяснение за какво точно ще се изхарчат средствата няма освен най-общото - за оградата, засиленото присъствие на полицаи в региона и за агенцията за бежанците.

Министерският съвет (МС) увеличава размера на държавните гаранции за студентските кредити за 2015 г. до 50 млн. лв. (или с 10 млн. лв. над сумата за тази година). Средствата вече са предвидени в Закона за държавния бюджет за 2014 г., се казва в прессъобщението на МС.

Почти 1.7 млн. лв. ще бъдат дадени на 23 общински училища за ремонт на тоалетните там. Средствата идват от централния бюджет в частта за структурни мерки и програми за развитие на образованието, уточняват от пресцентъра на МС в съобщението си. Става дума за предвидените в бюджета още при гласуването му 100 млн. лв. за образование.

Допълнителни над 1.8 млн. лв. са отпуснати по бюджета на съдебната власт. Средствата са за оборудване на новата сграда на Софийския районен съд с компютърна и звукозаписна техника, автоматизирани точки за достъп и комуникационно оборудване.

След заседанието на кабинета зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев обеща и още 10 млн. лв. за национална реклама на туризма, а до края на годината можело да стигнат 18 млн. лв. Той уточни, че до няколко дни ще се събере междуведомствен съвет, който ще преценява как най-рационално да бъдат похарчени средствата.

В края на миналия месец имаше предложение и за допълнителни пари за съдебната власт в размер на 25.4 млн. лв., които трябваше да отидат за увеличение на заплатите на съдии, прокурори и следователи. Въпреки че проектът на правителствено постановление за тези пари беше публикуван на правителствения портал за обществени консултации, такова решение все още не е гласувано. Но е много вероятно този разход скоро също скоро да мине.

И откъде

Голяма част от допълнителните пари, които кабинетът одобрява, идват от т.нар. централен бюджет, който е част от държавния. Практиката да се отпуска извънредно финансиране имаше и до момента, но сега по силата на приетия от ГЕРБ Закон за публичните финанси допълнителните разходи сега трябва да се одобрят от Министерския съвет, т.е. сумите стават видими.

Размерът на централния бюджет обаче не се обявява от финансовото ведомство. Според източници на "Капитал" миналата година този буфер е бил в размер на около 1 млрд. лв. и е бил от този порядък и предходните години.

Вестник "Сега" изчисли, че за първите 3 месеца на годината извънредните пари, раздадени оттам, са били 250 млн. лв. Те обаче продължават да набъбват - изчисление за последния месец и половина показва още почти 100 млн. лв., като в сметката не влизат харчените средства от перото "резерв за непредвидени и неотложни разходи".

От централния бюджет дойдоха например допълнително почти 58 млн. лв. за великденски добавки за пенсиите, както и 8 млн. лв. за еднократните енергийни помощи в края на отоплителния сезон.

Друга, по-малка, част от отпуснатите допълнително пари пък идват от "резерва за непредвидени и неотложни разходи". Такива са например средствата за предотвратяване на бедствия, парите за образование (включително и за ремонтите) и тези за насърчаване на иновационната дейност на малки и средни предприятия по бюджета на икономическото министерство, а най-вероятно и тези за повишаване готовността за реагиране при засилен миграционен натиск (виж таблицата).

Проблемът с раздаването на допълнителни пари е, че докато част от тях наистина имат извънреден характер и затова отпускането им през централния бюджет е оправдано, други представляват обичайни разходи. Те биха могли да бъдат предварително разчетени и да са част от официално одобрения бюджет. Така например финансовият министър Петър Чобанов вече обяви, че в бюджета за следващите години ще бъдат изрично предвидени пари за коледни и великденски добавки към пенсиите и тези средства вече няма да се отпускат от централния бюджет. В противен случай обаче харченето на пари от буфера на правителството оставя съмнение дали щедростта на държавата не е свързана с предстоящите избори. И дали тези разходи не разклащат бюджетно здраве.

11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе
  • - 1
  • + 42

  Щом няма да ги плащат те от техните джобове какво им пречи да се лигавят? Отвратителни ....

  Нередност?
 • 2
  cecoce11 avatar :-|
  Cvetan Rusev
  • - 1
  • + 42

  1.7млн. лева на 23 училища ..това прави по 73000 лева за тоалетните в всеко едно училище. ако приемем че в всеко едно училище има по 150кв.м. тоалетни и прилежащи помещения , се получава че се падат по 492лв на квадратен метър . ако квадратите са 250, което е силно завишено , се падат по 292лв на квадратен метър.и в двата случая сумите са абсурдни . това го няма и в 5звездни хотели. значи или статията е грешна, или умишлено е спестена информация , или правителството отново ни прави на маймуни и никои не се вглежда щото и без това няма смисъл. кучето си лае , кервани си върви , а кражбата си е винаги най чистата далавера ....

  Нередност?
 • 3
  the_core avatar :-|
  The Core
  • - 1
  • + 27

  Пари за избори и "крепеж" на пропадналото правителство!

  Нередност?
 • 4
  tarsis avatar :-|
  tarsis
  • - 1
  • + 29

  Изтръпвам от ужас от експертния потенциал на тези мародери.

  Нередност?
 • 5
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 17

  В България всеки общо взето спори за всичко. Особено и най-вече предизборно.
  Но е крайно време да си изработи и спазва стриктно механизъм, който да ограничи или спре пособни безобразия. На харчене на големи суми от различни пера и фондове с ад хок решения на дузина другари, замислени някъде в потайна доба, далеч от светлината и хората. В статията се посочват стотици милиони "допълнителни", или "непредвидени" разходи, похарчени от правителството, които за тази година цитираната обща сума е около половин милиард досега.
  И тук си спомням признанието на един депутат от ДПС, който призна, че половината от взетия неотдавна 1 милиард заем от "експертите" е бил предвиден още тогава - като оставим настрана лъжите и лакардиите им, както и публичните им уверения - за компенсирани разлики в сметките за ток на хората.
  В статията се посочва, че съдебната власт е поискала, и вероятно ще получи, допълнителни 25.4 милиона лева...
  Неотдавна особриха и 10% увеличение на заплатите и на полицията...
  Забележете - не на учителите, не на лекарите и медицинските работници (които май оформят нова седЕнка за специалоста по разтурянето им...)
  При цялото ми уважение към почтените полицаи и служители в съдебната система, те представляват две от най-невралгичните сфери, които допринесоха най-много след правителствата, парламентите и управляващите партии за незавидното положение на българите и всестранната криза, в която се намира България. И поне в това има пълно единодушие в българския народ! Не сред управляващите, които представляват статуквото, а сред хората.
  И оценката не може да бъде друга, след като в България мафията си има държава!
  Един пример - съдебната система, цялата система иска от бюджета едни 25 милиона лева. Ами на толкова възлизат, доколкото си спомням, само неплатените и невзети данъци - И ТО ОБЯВЕНИТЕ - на само един близък до ДПС "бизнесмен" - Ковачки! Тази сума е една неголяма част от авоарите на редица "едри бизнесмени", отлично познати на всички (без полицията и прокуратурата, освен че са ги снабдили с карти и статут на сътрудници...) и на западните служби, разследващи наркотрафика, контрабандата, измамите и други престъпления.
  България има не демократична, а диктаторска форма на управление, тя представлява очевадна олигархо-монополистична диктатура с привидна доскоро, фасадна демокрация.А цялата управляваща (и малобройна) олигархична прослойка, отлично и поименно известна в малка и тотално разграбена България, контролира голямата част от националното богатство и ресурси на страната, откраднати през 25 години на така невинно и елегантно наречения от нея "демократичен преход". Като основен източник на богатството на назначените олигарси е откраднатото от българския народ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЧРЕЗ БЮДЖЕТА, държавно и общинско имущество и - естествено - европейските средства.
  Една кратка и бегла реминисценция на комунистическите управлвния в най-новата ни история ще ни върне към признанието на ръководителите им до 10 ноември 1989 г., когато не друг, а външният им министър и президент Петър Младенов и друг бивш техен министър Огнян Дойнов признаха в прав текст голямата криза, в която са вкарали България.
  Техният дългогодишен ръководител нарече управлението им НЕДОНОСЧЕ.
  Енигматично, като символ на кражбите и престъпния характер на управленията им остана и управлението на друг от видните им лидери - Андрей Луканов - "Лукановата зима" - който се "изхитри" да открадне 2 милиарда долара от държаеата непосредствено преди да обяеи неплатежността й и да въведе мораториума, вследствие на което страната ни изпадна в тежка международна изолация!
  Следват правителството на Мултигруп, дошло с национално предателство - преврат, това на Жан Виденов,..., на Тройната коалиция - Станишев, Доган и Симеон...
  А сега - Тройна коалиция - 2-ри вариант.

  Всяка диктатура, всяка олигархия се нуждае и от социални групи и прослойки, които да се ползват с привилегии и да са опирата на властта им. И стремежът на олигархията е естествено да разширява и укрепва тази база, като чрез нея заблуждава, подтиска и репресира народа за да запази властта си и да продължава да граби и уяжда, като подхвърля парчета от плячката и на най-верните си слуги и марионетки, а те - надолу по веригата. Като при Болен, или Бареков , или Доган...И БСП най-напред, разбира се.

  Нередност?
 • 6
  bukston avatar :-|
  Venelin Jet Airways
  • - 1
  • + 4

  Info111 100% prav. Komunisticheskata pasmina sasipaha Bulgaria. Singapore

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 1
  • + 13

  Помпането на пари в туристическа реклама няма никакъв смисъл, когато държавата от КПП до КПП има силно антирекламен вид. По този въпрос писах още преди 1,5 години, вече 13 хиляди души са разгледали репортажа.

  http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2013/02/01/1995219_turisticheska_bulgariia/

  Нередност?
 • 8
  peter1946 avatar :-|
  Peter Stoychev
  • - 1
  • + 4

  Не се надяват да бъдат на власт-Колкото по-зле толкова по-добре!

  Нередност?
 • 9
  didko8 avatar :-@
  didko8
  • - 1
  • + 2

  Ей, тия докато не изцоцат всичко, няма да ни оставят. Банда крадци и измамници!

  Нередност?
 • 10
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  някой явно не е прекарал цяла вечер в Белия автобус...
  затова и продължава с глупостите и с простотиите и с престъпленията...

  Нередност?
Нов коментар