Още един депутат напуска ГЕРБ и се присъединява към Николай Бареков

От партията на Бойко Борисов заявиха, че не знаят за решението на Даниел Георгиев

След напускането на Даниел Георгиев парламентарната група на ГЕРБ вече има 93-ма депутати
След напускането на Даниел Георгиев парламентарната група на ГЕРБ вече има 93-ма депутати    ©  Георги Кожухаров
След напускането на Даниел Георгиев парламентарната група на ГЕРБ вече има 93-ма депутати
След напускането на Даниел Георгиев парламентарната група на ГЕРБ вече има 93-ма депутати    ©  Георги Кожухаров

След като от повече от месец новият политик Николай Бареков периодично обявяваше, че очаква още един депутат от ГЕРБ да напусне парламентарната група и да се присъедини към партията му "България без цензура" (ББЦ) без обаче да казва кой е той, днес бившият телевизионен водещ съобщи, че Даниел Георгиев е подал молба и става независим народен представител. "Даниел Георгиев току-що подаде молба за напускане на ПГ на ГЕРБ, каня го публично да стане  част от експертния екип на ББЦ. Той е една от жертвите на "цветановщината" в ГЕРБ – и психически, и физически", заяви Бареков в Сливен, цитиран от пресцентъра на формацията си.

Първоначално от ГЕРБ опровергаха тези твърдения като разпратиха съобщение до медиите, в което заявиха, че към момента "нито в деловодството на Народното събрание, нито в кабинета на председателя на парламента не е депозирана молба за напускане на ПГ на ГЕРБ от народния представител Даниел Георгиев". От партията на Борисов твърдяха и, че Георгиев не е подавал и молба за напускане на ГЕРБ и към момента е все още партиен член. По-късно обаче зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев потвърди пред "Капитал", че молбата за напускане е била депозирана в деловодството на парламента малко след 17 часа.

Напускането на Даниел Георгиев става шест дни преди изборите за Европейски парламент. Не беше случайно и мястото, където Николай Бареков обяви решението на вече бившия депутат от ГЕРБ – на среща със симпатизантите си в Сливен. По същото време бившият премиер Бойко Борисов беше също на предизборна обиколка в региона и само на около двайсетина километра от града - в Ямбол. "Не се занимавам с лицето Бареков," заяви лидерът на ГЕРБ, цитиран от агенция "Фокус". "Не ме интересува какво е казал този човек", допълни той.

Неофициално депутати от ГЕРБ допуснаха, че не е изключено върху Георгиев да е оказан натиск. За напускането му усилено се заговори след като периодично от групата на ГЕРБ започнаха да се отцепват народни представители. Първо това направиха Георги Марков и Светлин Танчев. След тях независим депутат стана бившият директор на Националната агнеция по приходите (НАП) Красимир Стефанов. Засега принадлежност към формацията на Бареков ББЦ е заявил официално само Танчев, а при напускането на Стефанов бившият телевизионен водещ каза, че ще работи за партията му като експерт. Бившият директор на НАП обаче не е идвал на работа в парламента откакто в средата на февруари стана независим депутат.

Кой е Даниел Георгиев

Даниел Георгиев е втори мандат депутат от ГЕРБ и син на кмета на Ботевград Георги Георгиев. Той е трети мандат начело на града и на последните местни избори през 2011 г. беше подкрепен от ГЕРБ. Преди това е станал кмет от името на коалиция "Бъдеще за Ботевградска община", в която влизат НДСВ и партия "Българска социалдемокрация". През 2012 г. по време на управлението на ГЕРБ парламентарната комисия за борба с корупцията започна проверка за имотните сделки на Георгиев-баща като това стана след публикация на в. "Сега". Депутатите тогава трябваше да разглеждат няколко сделки на кмета на Ботевград - за бившите военни имоти на територията на града, прехвърлени безвъзмездно от кабинета през 2005 г., за обществените поръчки на общината в областта на строителството, за имотното състояние на кметската фамилия. Според публикацията на в. "Сега" голяма част от имотите на кметската фамилия са всъщност бивши общински имоти, минали през един прекупвач. По тази схема имоти в Ботевград е придобила както съпругата на Георги Георгиев - Деспина, така и синът му Даниел Георгиев, впоследствие депутат на ГЕРБ. През 2007 и 2008 г. той е успял да се сдобие ударно с идеални части от имоти, закупени преди това от общината.