Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дефицитът на държавното обществено осигуряване през 2013 г. е намалял с почти 33 млн. лв. спрямо година по-рано и е с 93 млн. лв. под първоначално планирания, показва отчетът на НОИ.

Все по-малко хора внасят осигуровки

През 2013 г. дефицитът на пенсионната система е намалял, но демографската криза ще доведе до растящ недостиг в бъдеще

7111 прочитания

Дефицитът на държавното обществено осигуряване през 2013 г. е намалял с почти 33 млн. лв. спрямо година по-рано и е с 93 млн. лв. под първоначално планирания, показва отчетът на НОИ.

© Георги Кожухаров


Дефицитът на държавното обществено осигуряване през 2013 г. е намалял с почти 33 млн. лв. спрямо година по-рано и е с 93 млн. лв. под първоначално планирания. Така през миналата година дупката в държавното обществено осигуряване се свива леко до 1.8 млрд. лв. Основната причина за по-добрите резултати е, че разходите за пенсии са по-малко от планираните заради намалелия брой пенсионери. Същевременно обаче броят на хората, които внасят осигуровки, също се е свил и в резултат се затруднява и изпълнението на приходната част. Това показват данните от годишния отчет на Националния осигурителен институт (НОИ) за изпълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

През следващите години обаче дупката в бюджета на осигурителната система ще продължи да расте като ефект от все по-застаряващото население и паралелно намаляващата работна сила. Осигурените вече почти са се изравнили с хората, излезли от пазара на труда, и са спаднали до 2.7 млн. души (виж графиката). Това означава, че всеки работещ издържа един пенсионер. През 2060 г. пък дупката в бюджета на фонд "Пенсии" ще се е увеличила над четири пъти и дефицитът ще достига почти 9 млрд. лв., показват прогнозите на Националния осигурителен институт.

По-малко осигуровки

Разходите на държавното обществено осигуряване през миналата година са били почти 9 млрд. лв., или почти 10% от БВП, като от осигурителния институт са направили икономия от 72 млн. лв. Тя идва основно от плащанията за пенсии, но са направени и по-малко разходи спрямо планираните по всички фондове с изключение на някои краткосрочни обезщетения (болнични и отглеждане на малко дете например), уточняват от НОИ.

Едновременно с това обаче събраните приходи също са по-малко от заложените - с 38 млн. лв., или 99.1% от плана (виж инфографиката). Основната причина е, че броят на осигуряващите се в системата също е бил по-малък от очакваното с почти 48 хил. души, като вноски за пенсия са правили едва 2.7 млн. души. Затова и приходите от осигуровки са с 67 млн. лв. под първоначално разчетените 4.2 млрд. лв. (виж графиката). Почти толкова са и общо събраните приходи - 4.3 млрд. лв., като останалото е трансфер от държавата. Тя внася 12% върху доходите на всички осигурени. Освен това покрива и дефицита в системата с приходи от данъци. Така за миналата година общият трансфер на държавата в бюджета на държавното обществено осигуряване е бил 4.7 млрд. лв.

Демографска заплаха

Въпреки по-добрия общ резултат в системата на общественото осигуряване обаче фонд "Пенсии" е превишил предвидения в бюджета дефицит. Там недостигът е бил с 47 млн. лв. повече от планираното и е достигнал почти 1.8 млрд. лв. (почти целият дефицит идва от фонд "Пенсии"). Това е резултат от по-малко постъпили приходи от пенсионни вноски – със 144.4 млн. лв. (заедно с по-ниски разходи за доходи за старост - с 97.6 млн. лв.).

В същото време през 2013 г. са се пенсионирали почти 9 хил. души по-малко в сравнение с година по-рано. Причината е реформата от 2012 г., след която стажът и възрастта за пенсиониране започнаха да нарастват с по 4 месеца годишно. Така  на пазара на труда през предходните две години останаха повече хора. Реформата обаче беше спряна през тази година от кабинета "Орешарски" и това вероятно ще доведе до по-голям брой нови пенсионери за тази година.


44 коментара
 • 1
  blaster avatar :-(
  Blaster _

  Енергетика, здравеопазване, пенсионна система, образование...всички тези системи са на ръба и сриването на която и да е от тях ще повлече всички останали и тогава вече наистина лошо ни се пише.

 • 2
  bg_jungle avatar :-|
  bg_jungle

  Ако се харчат правилно, всеки ще започне да ги плаща. ПРОЗРАЧНОСТ!!!!

 • 3
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  Искаме лични партиди-а не парите да отиват незнайно къде.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "kapitalcho":

  Светът не започва от теб. Пенсионната система не е дипозитна сметка.
  Междувременно кой ще плаща пенсията на баБа ти и родителите ти?

 • 5
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  Нормално. Докато Правителството толерира циганите и социално слабите, няма да се подобри положението. Да ги видя, след 20 години, от къде ще намерят пари да си плащат дУпепатките заплати.

 • 6
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Първо да се погрижат за демографския срив.Да стимулират образованите да раждат деца,а не неграмотните.Да им направят данъчни облекчения,да им увеличат детските,да им осигурят ясли и градини.Да направят така,че младите да се върнат.Да ни управляват така,че да искат да останат и тука да отгледат децата си.

 • 7
  p.i.p. avatar :-|
  p.i.p.

  " Все по-малко хора внасят осигуровки"

  ...ми май щото има все по-малко българи за сметка на цигани...

 • 8
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Пенсионната система няма отношение към социалните плащания, към циганите, към безработните, към раждаемостта, към глобите от КАТ - също...
  Моля коментиращите леко да се запознаят с реалностите преди да пишат пожелания.

 • 9
  cecoce11 avatar :-|
  Cvetan Rusev

  а какво стана с частните пенсионни фондове ?

 • 10
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Докато родните пенсионери продължават да гласуват с червени бюлетини - нищо добро не ги чака! Както и всички, които ще се пенсионират в близко бъдеще!
  Осигуровките в България имат характер на данък и затова все по-малко хора ще са съгласни да ги плащат! Солидарния модел закопава самата система!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK