ГЕРБ и Николай Бареков наддават за депутата Даниел Георгиев (обновена)

За малко повече от денонощие народният представител напусна партията на Бойко Борисов, върна се, а после се появи на митинг на новия политик

"Депутатът Николай Георгиев се качи на сцената на бургаската опера и застана редом до Бареков."
"Депутатът Николай Георгиев се качи на сцената на бургаската опера и застана редом до Бареков."
"Депутатът Николай Георгиев се качи на сцената на бургаската опера и застана редом до Бареков."
"Депутатът Николай Георгиев се качи на сцената на бургаската опера и застана редом до Бареков."

ГЕРБ и "България без цензура" (ББЦ) на новия политик Николай Бареков вече денонощие и малко се надпреварват кой да спечели сърцето и принадлежността на депутата Даниел Георгиев. Той първо напусна парламентарната група на формацията на Бойко Борисов, а Бареков побърза да се похвали с новия трофей, след това с объркани и нелогични обяснения се завърна в лоното на парламентарната опозиция, за да се появи минавайки край Бургас на митинг на ББЦ. И това за около 28 часа.

Ден след като депутатът от ГЕРБ Даниел Георгиев в понеделник късния следобед подаде молба в деловодството на парламента за напускане на парламентарната група на партията на Бойко Борисов той оттегли заявлението си. На брифинг в парламента във вторник сутринта Георгиев обяви, че е внесъл молбата си за напускане, "за да покаже, че има субекти, които искат да има такава входирана молба". Депутатът обясни, че е направил това, за да спре спекулациите около името му. "Имаше период, в който влизах в обяснителен режим. По-провокиращото у мен беше това, че внушенията, които се създаваха с месеци, почнаха леко и нормално да будят съмнения в някои мои колеги в областта и структурите, в една малка част. Затова бях провокиран", заяви Георгиев и обяви, че остава в ГЕРБ. "Оставам не само заради Бойко Борисов, а заради всички мои колеги", каза той, застанал редом до Цецка Цачева.

За напускането на депутата от ГЕРБ първи съобщи новият политик Николай Бареков. Това стана по време на откриването на партиен офис на партията му "България без цензура" в Сливен в понеделник. "Даниел Георгиев току-що подаде молба за напускане на ПГ на ГЕРБ, каня го публично да стане  част от експертния екип на ББЦ. Той е една от жертвите на "цветановщината" в ГЕРБ – и психически, и физически", каза бившият телевизионен водещ, сега председател на партия. Малко след изявлението му от пресцентъра на ГЕРБ разпространиха съобщение, в което заявиха, че в деловодството на Народното събрание няма подадена молба от депутата за напускане. Няма и заявление за оттегляне от партията. В късния следобед обаче от ръководството на групата на ГЕРБ потвърдиха, че все пак има депозирана молба от Георгиев за напускане.

Новината за решението на Георгиев да се върне в групата на ГЕРБ и своеобразния финт застигна Николай Бареков в Бургас. Оттам бившият телевизионен водещ заяви, че завръщането на Даниел Георгиев обратно в ГЕРБ е в резултат на "мощен натиск върху него, оказан му от Цветанов и Борисов." "Смазали са го. Смачкали са го. Това вече не е партия, това е СИК!", обяви Бареков.

На вечерния митинг на ББЦ в морския град ненадейно Георгиев се появи на сцената. Според самият Николай Бареков депутатът му заявил след пресконференцията по-рано във вторник - "С комедията спираме до тук. Искам да дойда още тази вечер при теб в Бургас и да застана рамо до рамо с теб в предизборната кампания на "България без цензура".

Няколко минути по-късно самият Георгиев коментира пред агенция "Фокус" - "Аз категорично съм в политическа партия ГЕРБ". Той обясни как се е озовал в Бургас -  "Тук съм на близо до Бургас и поради стеклите се обстоятелства в последните дни покрай мен, реших да мина през мероприятието на "България без цензура"... Малко се пресолиха нещата, като влязох в залата, за да уважа мероприятието – исках чисто дипломатически да си стиснем ръцете с Николай Бареков, както и да си пожелаем късмет".