Изграждането на първия технологичен парк заседна в КЗК

Регулаторът отмени избора на изпълнител на трета поред обществена поръчка

Изпълнителният директор на държавното дружество Елица Панайотова прогнозира, че строителството на технологичния парк ще започне през следващите седмици.
Изпълнителният директор на държавното дружество Елица Панайотова прогнозира, че строителството на технологичния парк ще започне през следващите седмици.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Изпълнителният директор на държавното дружество Елица Панайотова прогнозира, че строителството на технологичния парк ще започне през следващите седмици.
Изпълнителният директор на държавното дружество Елица Панайотова прогнозира, че строителството на технологичния парк ще започне през следващите седмици.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Началото на изпълнението на амбициозния проект за изграждането на "София тех парк", което се очакваше през май или юни, по всяка вероятност ще се забави. Причина за това е отмяната от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на обществени поръчки за изграждането на инфраструктурата. Наскоро изпълнителният директор на държавното дружество Елица Панайотова прогнозира, че строителните работи трябва да започнат през този или следващия месец. Досега първа копка все още не е направена, а изборът на изпълнители на три от общо шест поръчки за инфраструктурата беше отменен от КЗК, като за един от търговете все още се избира строител. Досега "София тех парк" е избрала компании само за две процедури, но няма информация дали и кога ще бъдат подписани договорите. Ако все пак строителството започне навреме, проектът, оценяван на 50 млн. евро, трябва да приключи в края на 2015 г. или началото на 2016 г.

Въпреки опитите на държавното дружество да представя прозрачно развитието на проекта досега успехът му в тази посока е променлив. Компанията често се въздържаше да дава пълна информация при подбора на строителните фирми за разлика от други държавни институции, като пътната агенция например, които допускат журналисти до процедурите. "Капитал Daily" многократно правеше опити да разбере на какъв етап е изборът на компании и как се разпределят парите и едва наскоро получи частична информация, а останалата набави след проверка (виж карето).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  rage_against avatar :-P
  Rage Against

  като минавам по Цариградско шосе забелязвам, че свинята Пеевски и неговата още по-голяма свиня-майка не са съборили сградата на оня комбинат. миналата година не бяха я съборили, нито я бяха използвали и ако правилно си спомням лятото или началото на есента агенцията по постприватизационен контрол (или както се казва в момента) беше предявила само 50% от цената на сделката и на банковата гаранция.

  една година по-късно, малката свиня Пеевски и голямата свиня-майка продължават да не изпълняват условията по приватизационния договор. не е ли време да ги глобят и да им отнемат имота в полза на държавата?

  или планират да им изкупят имота и сградата срещу баснословна сума, част от София Тех Парк?!?

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Цитат: " не е представил доказателства, че притежава система за управление на качеството и опазване на околната среда, а техническият екип не покрива изискванията на възложителя за опит и образование."

  >>> С една дума същите нагласени за определени играчи текстове, заради които ни бяха спряни 1,5 млрд лева по "Околна среда".

  Какво го интересува възложителят, как изпълнителят си контролира качеството? Какво го интересува, колко магистри по разни глупости с 1 месец трудов стаж е назначил някой си 3 дена преди търга и ще ги уволни 2 дена след него? По тази логика скоро ще почнат да искат от фирмите ЕRP-системи, фирмени академии за кадри, интранет мрежи и всички други благозвучни пожелания. Гледайки кой обжалва, по памет на тея трикът им беше, че имат 3 координатора по безопасност и здраве с 8 годишен стаж, при положение че самата специалност е дефинирана преди 8 години и 2 седмици. 3-мата ветерани стават универсален шперц за спечелване на всички възможни търгове, които бъдат кеширани на съответните политически лица.

  Явно трябва да се случи някой много сериозен катаклизъм, щом 1,5 млрд не е достатъчно голям. Какво ще кажете за... 4 милиарда, хм? Правителството обявява, че септември ще е последната пенсия за годината, защото имат да се връщат наведнъж тези пари на ЕС заради санкции. Нови плащания са възможни едва със следващия бюджет догодина...

 • 3
  ver27574675 avatar :-|
  ДЕКОРАТИВНА ТИКВА

  Каква е точно визията на този тех парк? Тук се говори само за сгради. Те не водят автоматично до високи технологии. Де да беше така!

 • 4
  bzlateva avatar :-|
  Monstritta

  До коментар [#3] от "сара":

  Абсолютно си прав/а. Аз този въпрос си го задавам откакто се заговори за този технологичен парк. От всичко, изписано досега, разбирам, че става въпрос за още офис площи, а такива има в София колкото искаш и голяма част от тях стоят празни.

 • 5
  g_nett76 avatar :-|
  g_nett

  Учудва ме тази статия точно в Капитал. Елица Панайотова беше дясна ръка на Плевнелиев и точно тя точно на Капитал да не дава информация какви поръчки прави ... А София Тех парк е просто втори Бизнес парк - офиси, хотел, заведения и пр. Ясно е, че както е държавен проект с европейско финансиране, в един момент ще се окаже приватизиран за без пари. Даже може да предположим кой ще е бъдещия собственик. Със сигурност наука и технологии оттам няма да изскочат - то затова трябват първо учени, на които после да им построиш сгради. А и родните учени (доколкото ги има) не дават зор за сгради, а за финансиране на изследвания.

 • 6
  ver27574675 avatar :-|
  ДЕКОРАТИВНА ТИКВА

  До коментар [#4] от "Monstritta": Е точно това му е именното.

 • 7
  aha avatar :-|
  aha

  [quote#2:"cinik"]Какво го интересува възложителят, как изпълнителят си контролира качеството? Какво го интересува, колко магистри по разни глупости с 1 месец трудов стаж е назначил някой си 3 дена преди търга и ще ги уволни 2 дена след него? [/quote]
  Само некадърник може да напише такава глупост. Кой да го интересува качеството ако не е въложителя? Никому не са нужни магистри, а отговорни специалисти. Защо последните все по малко се срещат в България и защо магистрите не могат на две магарета тревата да разделят са теми за дълбока мисъл.

 • 8
  mapto avatar :-|
  mapto

  Няма как, важно е високите технологии да бъдат подкрепяни, чрез инвестиция в строителството... Още ли планират да строят стадион в тех-парка... Добре, че има кой да ни разсмива в тая държава. А високите технологии и креативните индустрии се развиват въпреки строителния предприемач и руските агенти по продажбите на чело на нацията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал