Печалбите и приходите на фирмите падат

През 2013 г. най-много са се свили положителните финансови резултати в добивната индустрия и в строителството по данни на НАП

Миналата година е била трудна за бизнеса в България. Това показват обобщените данни за финансовите резултати на компаниите през 2013 г., които те са длъжни да декларират в Националната агенция за приходите (НАП).

Общо приходите на фирмите са се свили с 8.8%. Същевременно дружествата са се опитвали да орежат и разходите си с приблизително същия процент. Въпреки това компаниите не са успели да запазят печалбите си на нива от предходната година и общият им финансов резултат е намалял с над 500 млн. лв. до 17.5 млрд. лв. за всички 270 хил. активни фирми в страната. Спадът спрямо 2012 г. е с почти 3% (виж. графиката). Това показва статистиката на НАП на база подадените данъчни декларации от бизнеса за миналата година, които поиска "Капитал Daily".

Кой губи и кой печели

Печалбите на дружествата, преизчислени за данъчни цели, са се свили общо с 1.2 млрд. лв. (7.8% спад) през 2013 г., което означава и по-малко приходи за бюджета. За сравнение - през 2012 г. имаше ръст на този показател с около 10%. Общата сума на декларираните загуби през 2013 г. пък е намаляла до 5.3 млрд. лв., което е с 13% по-малко спрямо предходната година.

Най-много през миналата година е пострадал сектор водоснабдяване, канализация и управление на отпадъци. Той регистрира 175% ръст на загубата (до 44 млн. лв.). В абсолютно изражение обаче най-засегнат е бил секторът на недвижимите имоти, където общият отрицателен финансов резултат се е увеличил с почти 150 млн. лв. (преизчислен за данъчни цели). Печалбите в сектора очаквано също са се свили с 11%. Резултатът не е учудващ, като се има предвид петгодишният спад на жилищния пазар, който започна да се раздвижва едва през тази година, но основно в големите градове, където цените се стабилизират и има дори леко растящ брой на сделките.

Не е изненадващ и спадът на печалбите на строителния сектор - с почти 260 млн. лв., или с една пета надолу спрямо 2012 г. През тази година пък строителните компании ще са силно зависими от това дали ще има финансови корекции по оперативна програма "Околна среда", тъй като са основният подизпълнител по нея. В момента държавата чака ЕК да възстанови 1.5 млрд. лв. по програмата и заради това са спрени и бюджетните плащания по нея.

Спадът на печалбите е най-значителен в добивната индустрия - с една трета, или общо 337 млн. лв. Една от причините е свитото потребление на електроенергия през 2013 г., заради което и добивът на въглища беше значително ограничен. Освен това през голяма част от годината спадаха и цените на международните пазари на някои метали като например медта и никела. През тази година обаче те започнаха да се стабилизират.

Най-голям ръст на печалбата има в сектор транспорт - с 13%, или общо 104 млн. лв. повече. Добрата новина е, че годината е била по-силна и за секторите с висока добавена стойност като IT, телекомуникации и медии - общо 60 млн. лв. по-голяма печалба спрямо 2012 г., или ръст от над 8%.

Ефектът върху бюджета

Внесеният корпоративен данък от началото на тази година, който се явява последна изравнителна вноска за 2013 г., е бил 360 млн. лв. Това е с почти 5% под миналата година. Причината е законова промяна, според която през цялата 2013 г. дружествата имаха възможност да правят корекции за очакваната печалба. Така размерът на дължимите от тях авансови вноски можеше максимално да се доближи до реалния резултат, който се декларира в края на годината. Идеята е авансовите плащания да не се различават твърде много от реалните задължения.

Логично е намалял и надвнесеният корпоративен данък през миналата година - със 194 млн. лв. С почти 120 млн. лв. се е свил и данъкът за довнасяне от фирмите. Затова и декларираните данъчни печалби може да служат като показател за общо състояние на отделните сектори в икономиката, но трудно може да се засече кога финансовият резултат ще осигури съответните приходи в бюджета. През тази година държавата очаква да събере над 1.5 млрд. лв. от корпоративен данък, или с 93 млн. лв. над заложените приходи за 2013 г.

Над 4 млрд. лв. доходи на физическите лица

Декларираните доходи от трудови договори в годишните декларации през миналата година са почти 3 млрд. лв. - с 15% повече от тези за предходната. Това обаче обхваща само обработените данни от 550 хил. декларации, които физическите лица са имали задължение да подадат до 30 април тази година. От тях 305 млн. лв. са на 147 физически лица, които са обявили пред държавата доходи над 1 млн. лв. през 2013 г. Общо наетите работници в България са 2.2 млн. души.

Обявените доходи от друга стопанска дейност пред НАП пък са малко над милиард. Това е с 96 млн. лв., или 10% повече от 2013 г., съобщават от приходната агенция. В тази група доходи влизат например тези от авторски права, от свободни професии, граждански договори, както и доходи на земеделски и тютюнопроизводители от продажба на продукцията им.

Почти 95 хил. души са декларирали доходи от наем през 2013 г. Общият им размер е 417.7 млн. лв., като ръстът спрямо година по-рано е 9%. Броят на данъчните декларации, подадени от физическите лица обаче, е намалял с 50 хил. в сравнение с 2012 г.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  ver27574675 avatar :-|
  ДЕКОРАТИВНА ТИКВА

  Не са много полезни тези паушални изводи. Липсва ми един анализ как пловдив успя да си изгради една много прилична индустриална зона, а в софия - само офиси. Значи има и нещо друго и това много ми се ще да го разбера

 • 2
  nogica avatar :-?
  nogica

  До коментар [#1] от "сара":
  а във Варна нищо

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#1:"сара"]как пловдив успя да си изгради една много прилична индустриална зона, а в софия - само офиси. [/quote]

  [quote#2:"nogica"]а във Варна нищо [/quote]

  Колко получава един индустриален работник от цеховете край Пловдив, един програмист от софийските офиси и един моряк от Варна, който работи по 10 месеца на чужди кораби? По наличната ми информация, всеки от тях взема 2-3 пъти повече от предишния от изредените.

 • 4
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Печалбите и приходите на фирмите падат
  Ако миналата година само са паднали, то тази година направо ги няма. Аз не мога да си обясня каква е тая стакмистика дето ми отчита увеличаване на доходи и спестявания. Ако има такива лица, то да публикуват списъка. Надали в него ще има по-вече от няколко хиляди човека. Софиянци последни ще усетят краха на България, защото те основно смучат от бюджета. Но тия дето го пълнят фалират лавинообразно.

 • 5
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  В България от никаква нормална дейност днес не се печели. Тоя безконтролен китайски внос унищожи българскита производители - единствените, които добавят стойност към вносните суровини и полуфабрикати. У нас вече почти 10 години не се печели от производство. Просперират само посерници, слуги на руски и китайски интереси, изкуствено с помощта на властта създадени монополисти, крадци и далавераджии точещи бюджетите и имотите на държавата и общините... Тук таме между капките се намираше и по някой все още неумрял нормален частник. Е вече тия частници почти изчезнаха. А цървули като Каролев и сие да ми обясняват либералните си простотии.

 • 6
  gost22 avatar :-|
  gost22

  До коментар [#4] от "proizvoditel":
  До коментар [#5] от "proizvoditel":
  Отговора и на двете е кофти съдебна система. Чудесно пасва на всичко у нас в момента.

 • 7
  lby11309717 avatar :-|
  lby11309717

  До коментар [#1] от "сара":

  Само леко да коригирам: Индустриалната зона около Пловдив не е на община Пловдив, а община Марица ( общината на всички села около Пловдид. В тази зона работят основно хора от селата около Пловдид)

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#5:"proizvoditel"]Тоя безконтролен китайски внос унищожи българскита производители - единствените,[/quote]

  Да бе, те понеже българските производители винаги са правили лаптопи, мобилни телефони, смартфони, плазмени телевизори, рутери, микровълнови печки, джипове, кранове, фадроми...И сега като ги напънаха китайците със същите стоки, направо им е.. майката....

 • 9
  string11 avatar :-|
  Стоян Петров

  До 1 Питаш се как Пловдив изгради прилична индустриална зона, а София не? Елементарно, Уотсън. В София са всички министерства, агенции и административни структури. Корупционният поток е насочен именно към този град. Затова и неговите жители не са принудени да работят, или поне могат да си позволят да работят само в офиси. За съжаление в Пловдив освен областен и кмет, друго нямате. Аз отдавна предлагам столицата на България да бъде избирана на ротационен принцип за 2 години. Ще видите как равномерно ще се развива държавата. Шопит обаче, държат здраво и не пускат кокала.

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#9] от "Стоян Петров":

  Тоест ти приемаш за неизбежен факт това, че преразпределението през централната власт е свързно с "фира" и нямаш нищо против това явление, стига и твоят роден град да участва пропорционално? Не е ли по-практично, да поискаш намаляване намаляване на държавния бюджет като цяло и понижаване на данъците за всички?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход