Пътната агенция пак търси строител за магистралата до Калотина

Пътната агенция пак търси строител за магистралата до Калотина

Обществената поръчка е втора за участъка от село Храбърско до сръбската граница за последната година

Радостина Маркова
5737 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви една от най-големите строителни поръчки за тази година – за изграждането на 31.5 км от магистралата София - Калотина. Поръчката включва две обособени позиции – от Калотина до Драгоман и оттам до пътен възел Храбърско. Индикативната стойност на двата участъка е общо 200 млн. лв. без ДДС. Строителството ще се финансира с пари от програма "Транспорт", чийто финален вариант още не е изпратен в Брюксел.

Нов и по-широк път

Строителството на магистралната отсечка до ГКПП Калотина на практика е модернизация и разширение на съществуващия път до превръщането му в магистрала. Поръчката е за допроектиране и изграждане. За да се пестят средства, първоначално беше предвидено да се строи четирилентов скоростен път, но след одит по безопасност беше взето решение за магистрала. Сега за първия участък от поръчката – между Калотина и Драгоман, се предвижда изграждане на 4-лентов път с ленти за принудително спиране, разделителни ивици и банкети с обща ширина 25.5 метра. Той ще е с дължина 15 км и проектна скорост 100 км/час.
Вторият участък – от Драгоман до пътен възел Храбърско, е с дължина почти 17 км, със същия брой ленти, но с широчина 27 метра. Проектната скорост на тази част от трасето ще е 110 км/час.

Според условията в тръжната процедура кандидатите ще могат да подават оферти за едната или за двете обособени позиции, като срокът за това е 14 юли.

Изисквания

Изискванията в обществената поръчка са кандидатите да докажат достъп до собствен ресурс или банково финансиране в размер на 7 млн. лв. за първата позиция (Калотина - Драгоман) и на 8 млн. лв. за втората (Драгоман - Храбърско). Освен това трябва да са реализирали приходи от строителство на сходни обекти за последните три години в размер на 80 млн. лв. за първата позиция и 100 млн. лв. за втората. Ако един участник кандидатства и по двете позиции, ще трябва да покрие сумарно изискванията за тях.

Гаранциите за участие в поръчката са 3% от прогнозната стойност. За първата позиция тя е 89.6 млн. лв., а за втората – 110.4 млн. лв. Критерият за избор на изпълнител е икономически най-изгодна оферта, като най-голяма тежест ще има цената за изпълнение (55 точки). На срока се падат 5 точки, а останалите 40 точки са за технически показатели – 29 за проектно предложение и 11 за технология и организация на строителството. Прогнозният срок за завършване на участък от магистралата до Драгоман е 36 месеца, а на този след него – 24 месеца.

Отново приоритет

Строителството на магистралата София - ГКПП Калотина беше сред приоритетите по оперативна програма "Транспорт" през миналия програмен период. През 2013 г. дори беше проведена аналогична на сегашната тръжна процедура за избор на изпълнител и бяха подадени десет оферти. Средствата обаче не стигнаха, търгът беше прекратен и реализацията на проекта остана за новия програмен период (2014-2020). Първоначално правителството смяташе да строи магистралата към сръбската граница с пари от фонд "Свързана Европа" (Connecting Europe). В крайна сметка отсечката между село Храбърско и Калотина остана в рамките на програма "Транспорт". За оставащите 20 км от магистралата до София вероятно ще се разчита на спестен ресурс от други пътни проекти.

В края на миналата година на среща със сръбския си колега Игор Мирович министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обеща магистралата между София и Ниш да е готова до края на 2016 г. С обявената сега тръжна процедура това може да се случи, макар и само за някои участъци от българския участък на пътя. Трасето е част от коридор №10 от европейската транспортна мрежа (TEN-T).

В АПИ отвориха ценовите оферти за пътните мантинели

В Агенция "Пътна инфраструктура" бяха отворени офертите на осемте кандидата в тръжната процедура за обезопасяване и сигнализация на пътната мрежа през следващите четири години. Обществената поръчка е с прогнозна стойност 19.9 млн. лв. и включва доставка и монтаж на ограничителни съоръжения (мантинели, светлоотразители и парапети) за републиканските пътища. Обособени са шест позиции според плановите райони на страната, като един кандидат може да оферира най-много по две от тях. Офертите се оценяват по технически показатели (60%) и цена (40%). Ценовите оферти включват единични цени по 52 обособени позиции. По технически показатели кандидатите получиха между 75 и максималните 100 точки.

Оценки на техническите оферти:

- "Пътища и мостове" - Северен централен (75 точки) и Североизточен район (75 точки)

- Обединение "Трафик холдинг" - Варна ("Трафик холдинг", "Зебра") - Североизточен (75 точки) и Югоизточен район (75 точки)

- Обединение "ОСП Северен централен ТСВП" ("Пътни строежи" – Велико Търново, "Пътперфект-Т", "Пътинженерингстрой -Т") - Северен централен район (100 точки)

- "Юпитер 05" - Югоизточен (100 точки) и Южен централен район (100 точки)

- "Симинвест" - Северозападен (75 точки) и Югозападен район (75 точки)

- "А.Д. холд" - Североизточен район (100 точки)

- "Трейс груп холд" - Югоизточен район (75 точки)

- "ПСТ холдинг" - Северозападен (100 точки) и Югозападен район (100 точки).

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви една от най-големите строителни поръчки за тази година – за изграждането на 31.5 км от магистралата София - Калотина. Поръчката включва две обособени позиции – от Калотина до Драгоман и оттам до пътен възел Храбърско. Индикативната стойност на двата участъка е общо 200 млн. лв. без ДДС. Строителството ще се финансира с пари от програма "Транспорт", чийто финален вариант още не е изпратен в Брюксел.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    jtbg avatar :-|
    jtbg

    Ха сега, без да съм медиум или екстрасенс, давам следната прогноза:
    Водстрой98 (Делянчо Пеевски & компания) с 1-2 подизпълнители за фон :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход