Опорни точки

Опорни точки

Какво казваха основните партии в кампанията за евровота

Елена Старидолска, Велина Господинова
7752 прочитания

© Инна Павлова


Кампанията за евроизборите през последните седмици приличаше малко на разговор между хора с тапи в ушите - почти никакъв диалог помежду им. Това обаче не означава, че месецът преди вота премина в тишина - всички основни партии вложиха огромни усилия, а политическото блато беше редовно раздирано от популистките крясъци на някои от участниците в изборите.

До края на кампанията нито Сергей Станишев (водач на листата на "Коалиция за България"), нито Томислав Дончев (водач на листата на ГЕРБ) са се срещнали, за да кръстосат позиции за Европейския парламент (ЕП) или по други важни теми за изборите. Волен Сидеров ("Атака") и Филиз Хюсменова (ДПС) също избягват дебатите както помежду си, така и с останалите. На практика преките спорове са оставени за останалите, по-малки играчи, повечето от които имат по-малки шансове да представят България в Брюксел.

Тези от тях, които се опитват да се легитимират като алтернатива както на БСП, така и на ГЕРБ, като АБВ, например, се дразнят от подобно поведение. Водачът на втората по влияние лява листа Ивайло Калфин дава три възможни обяснения за поведението на "големите". Според него те или нямат становища по важните за страната политики, или водачите на листите са фалшиви - няма да станат евродепутати, както някои от тях вече обявиха, или се стараят да приглушат интереса на избирателите към вота, защото това е в полза на твърдите ядра.

От Реформаторския блок също се опитаха да вкарат кампанията в директните сблъсъци между основните политически играчи за евроизборите, като изпратиха покани за дебат до всички партии, за които социолозите твърдят, че ще участват в разпределението на 17-те мандата в Брюксел, но резултатът беше нулев. "Целта е отново корпоративният, купеният вот да надделее над смисления вот на хората", е мнението на зам.-председателя на ДСБ и мениджър на кампанията на реформаторите Петър Москов.

Вместо споровете пред камерите и микрофоните основните формации наблегнаха на обиколки из страната и порои от думи, с които заляха гласоподавателите. В това море от тезиси, обещания, закани, упреци и самоизтъкване се забелязват все пак няколко основни послания вляво от БСП и основния им конкурент за червените гласове АБВ и вдясно - на ГЕРБ и Реформаторския блок.

БСП - хем против статуквото, хем с него

БСП, която се явява на изборите като "Коалиция за България", има две големи теми в пропагандата - европейска и национална. По първата тезите са няколко. Основната е, че с победата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще бъде разрушено статуквото на доминиращата десница - ЕНП. "С победата на Мартин Шулц (кандидатът за президент на Европейската комисия от левицата - бел. ред.)  ще се сложи край на дясната политика на примката", каза миналата седмица по време на обиколката си из страната третият в листата на БСП, Георги Пирински. Според него (това се повтаря и от останалите кандидати, като Илияна Йотова и Александър Симов, например) "десните подмениха социалните дейности на Европа и се насочиха към засилено икономическо управление чрез орязване на бюджетите на държавите, с аргумент, че трябва да стягат колана". "През 2008 г. делът на държавните разходи средно за ЕС е 47% от БВП. През 2013 г. е 49.1% (данните са на Eurostat). Oрязването е било мисловно", коментира по този повод Владимир Каролев във facebook.

Другият грях на ЕНП според социалистите е, че "дясното управление на Европа наля над един трилион евро в частните банки и накара хората да платят за това. Европа има нужда от нова политика, която да защитава интересите на работниците и работодателите". "Десет години политиката бе водена от десните. Резултатите са налице – беднотия, мизерия, ниски доходи, фалирали фирми. Но има и нещо друго много опасно, до което доведе тяхното управление – възходът на крайно десните, на откровените фашисти. Те всяват омраза сред хората към различните – от имигрантите до гражданите от Източна Европа, от ромите до чуждестранните работници и студенти", твърди Йотова. Александър Симов чертае още по-мрачно бъдеще - "Десницата убива ЕС и ако не бъде спряна, евроскептицизмът ще надделее и след пет години идеята за обединена Европа ще бъде мъртва". И още - "промяната в България минава през промяна на дясното статукво в Брюксел начело с безпринципния политик Жозе Барозу – защитник на банките и едрия капитал".

Любима опорна точка на българските социалисти е и програмата за младежка заетост, която според тях е универсална рецепта за справяне с безработицата. Сергей Станишев обича да рецитира и манифеста на ПЕС, за изработването на който и той има принос като президент на партията, но посланията звучат прекалено общо - "ангажименти за промяна на икономическата и социалната политика, създаване на общи европейски механизми за формиране на минималната работна заплата, борба за равноправна и по-социална Европа".

Показателно е, че именно по темата за единния механизъм за минимална работна заплата дискусиите в рамките на европейската левица продължават вече месеци без резултат заради прекалено големите различия в националните политики на държавите членки. В същото време анализ на изминалите пет години работа на ЕП показва, че въпреки че ЕНП имаха мнозинство, европейските либерали например са на второ място по успешно прокарани инициативи в парламента, а трети са социалистите и демократите, т.е. "статуквото" невинаги е пречка. Успехите на ПЕС са били предимно в позициите за равенството на половете, културата и образованието, а провалите - в икономическите и бюджетните теми.

Говорителите на БСП по вътрешната политика са повечето депутати, които се включват в кампанията, както и самият Сергей Станишев. "Да има пари за заплати, за детски надбавки, за социални осигуровки, за пенсии, да се върнат част от задълженията на държавата на българските фирми, да има план за нова индустриализация на България е само началото. Предстои политиката, заради която подкрепяме това правителство, но за да се случи това, трябва да има и промяна в съотношението на силите в Европа", връзва темите Йотова. "Южен поток" веднъж е свързан с отстояването на българския интерес в ЕП, втори път - с "предателството" на десните (включително и ГЕРБ), които подкрепиха в Брюксел препоръката да се спре строежът му. Кризата в Украйна е другата тема, по която българските социалисти имат двусмислено отношение - от една страна, правителството с мандата на БСП е оставено да има по-твърда позиция спрямо Русия, министърът на външните работи Кристиан Вигенин например заяви, че България не признава референдума в Крим. В същото време, за да задържи голяма част от електората си, настроен русофилски, БСП в страната твърди, че е против санкции за Русия, но гледа да не задълбава много. Вместо това набляга на показността - георгиевски лентички, чествания пред паметника на Съветската армия в София, концерт на Йосиф Кобзон и др. В национален план обаче най-важното послание на Станишев е... да запазим статуквото на правителството на Пламен Орешарски, защото победата на левицата ще засили неговата увереност. Деликатните за управляващите теми, като кризата с бежанците например, удобно се заобикалят.

БСП се стараят да избягват и друга тема, също не по-малко взривоопасна - появата на сериозна конкуренция вляво в лицето на АБВ на Георги Първанов. Социалистите смятат, че ако му обръщат внимание, ще му вдъхнат допълнителен живот, ще обърнат внимание към съществуването му, но неофициално признават, че може би вотът за АБВ не е съвсем ясен, защото привържениците й се притесняват да признаят пристрастията си пред доскорошните си другари. Затова от време на време някой представител на социалистите казва, че "гласът за АБВ е глас за ГЕРБ" с идеята, че така се отслабва социалистическата партия и се засилват шансовете на бившите управляващи да се върнат във властта. "Целта на АБВ е да бъде разбита БСП, да има предсрочни избори и дестабилизация, за да има управление, резултат от политически комбинации и сметки, зад гърба на българските граждани", твърди Илияна Йотова.

"Аз бих казал, че който гласува за БСП, получава ДПС, но това не е съдържателният диалог", отвръща задочно Калфин, водач на листата на АБВ. При алтернативните леви също има разделение на ролите в кампанията - той е говорител на европейското, а Първанов и Румен Петков лансират идеи за националната политика. Бившият президент, който винаги е твърдял, че държавният глава няма нужда от допълнителни правомощия, тези дни изненадващо заяви, че е за президентска република. Той лансира и старата си идея половината депутати от Народното събрание да се избират мажоритарно. Интересни теми за дискусия, но едва ли са подходящи за предизборна кампания за евроизбори. Ролята на острие на атаката срещу БСП пък е поверена на едно от главните действащи лица в кампаниите на социалистите досега - Румен Петков. В битката за привличане на максимален брой червени гласове от бившата си формация Румен Петков е политикът, който отправя директни критики към правителството и към ръководството на бившата си партия. В разстояние само на няколко дни той изпрати две писма до премиера Пламен Орешарски, като го атакува за конкретни назначения в изпълнителната власт.

За разлика от идеолога на АБВ и Петков Калфин е конкретен и обоснован, макар и съвсем малко да се отличава от позициите на БСП - за него например "Южен поток" е важен проект за България, защото ще позволи доставките на газ да не зависят от нестабилността в Украйна. Той обаче критикува правителството, че е оставило преговорите с Русия за правилата на изграждането на тръбопровода в ръцете на Европейската комисия, в която няма същото съгласие, че проектът трябва да се осъществи. Калфин смята също така, че България трябва да участва в европейския банков съюз, но според него БНБ "не иска да чуе за това" - тема, изобщо незасегната от представителите на БСП.

Десни, но конкуренти

За разлика от левицата между ГЕРБ и Реформаторския блок, за пръв път от доста време насам цари относително спокойствие. Между двете основни формации вдясно поне засега няма взаимни нападки и те спазват някакъв негласен пакт за ненападение. В последните седмици лидерите им се срещнаха два пъти, а това което ги обедини, беше темата за действията на управляващите около газопровода "Южен поток" и намерението им да отнемат лицензите на ЕРП-тата. Нещо повече – двете опозиционни политически сили се обединиха около темата за вота на недоверие за провала на правителството на Орешарски в областта на енергетиката. Десният съюз предостави на ГЕРБ и документацията на министерството на икономиката, с която разполага и от която става видно, че внесените от депутати от БСП поправки в Закона за енергетиката, свързани със строителството на газопровода "Южен поток", са съгласувани с Москва. Бойко Борисов пък покани реформаторите да присъстват по време на дебата по искането на оставка на кабинета "Орешарски" в парламента.

Жестовете "на добра воля" между двете формации в предизборната кампания обаче свършват дотук. Именно при тези срещи се откроиха и различията между тях. За водача на листата на РБ Меглена Кунева действията на правителството по "Южен поток", които заобикалят решенията на ЕК, са "шокиращ лобистки скандал". Лидерът на ГЕРБ обаче остава на позицията си, че газопроводът трябва да се строи, но "при спазване на европейското законодателство". Различия има и по въпроса за Eвропейския енергиен съюз.

"Като алтернатива на газовата и политическата зависимост ние предлагаме България да е сред съоснователите на Европейския енергиен съюз. Общото договаряне и конкурентният пазар ще намалят цената на газа и ще улеснят както бизнеса, така и всеки отделен човек", казва Кунева. Реформаторите са обявили тази цел на първия си приоритет, ако спечелят евродепутатско място.

Борисов не говори по темата за Единния енергиен съюз, въпреки че неотдавна заяви подкрепата си за идеята, и предпочита да лансира тезата си, че България трябва да разработва свои находища на природен газ.

Другата важна европейска тема за Реформаторския блок е недопускането на варианта "Европа на две скорости". "Попадането на България сред втората категория държави би имало изключително негативни последици за страната. Не можем да допуснем умората от разширяването да се превърне в политически инструмент", смята вторият в листата на реформаторите Светослав Малинов. Като втори дългосрочен приоритет след влизането на България в Европейския енергиен съюз той посочва присъединяването на България в еврозоната. "На последно място, но не и по значимост, поставям завършването на усилията за отпадането на визовите изисквания при пътуването на български граждани за САЩ. България е от малкото страни в ЕС, които попадат под такъв режим и през последните години една от личните ми каузи беше налагането на принципа на реципрочност между САЩ/Канада и целия ЕС по отношение на визовата политика", казва още Малинов. Към това Кунева прибавя и че в следващия ЕП представителите на РБ ще работят за присъединяването на България към Шенген и към банковия съюз на Европа.

Темата за евроскептицизма и връзките на БСП с Русия е другата основна тема в РБ. "На тези избори хората ще избират между кандидати, които не харесват и не разбират ЕС, и такива с европейска експертиза и опит. Лъжите пречат на тези избори и имат нов съюзник – евроскептицизмът", казва бившият еврокомисар Меглена Кунева.

Подобно послание отправят и от ГЕРБ. "Ние избрахме не да агитираме хората с неизпълними обещания, а да кажем една проста истина - че България наистина няма време за губене. Както по отношение на своето място и роля в европейските процеси, така и във вътрешен план. С това послание се обръщаме с призив към всички българи, които живеят в страната и чужбина, да се върнем на пътя на своето европейско развитие", каза членът на предизборния щаб на ГЕРБ Елен Герджиков. Според него в тези избори се връща старият избор наляво към Русия или надясно към Европа.

В кампанията си ГЕРБ поставят и въпроса за европейските средства и вероятността част от тях да бъдат спрени. "Има много битки, свързани с европейското финансиране, те не са за това какъв обем финансиране ще получи България. Парите са договорени месец февруари 2013 г. и го знам, защото бях ключов елемент в целия преговорен процес – 15 - 15,2 млрд. евро до 2020 г. В момента от всякакви политически емоции тази възможност е под заплаха. Ако в следващите седмици някой от правителството не се вземе в ръце, поне една от оперативните програми ще изчезне все едно я е нямало и всичко ще трябва да се плати от бюджета", казва водачът на листата Томислав Дончев.

"Те са лъжци и наглеци"

Темата за работата на правителството на Пламен Орешарски и на подкрепящите го партии – БСП, ДПС и "Атака", е втората голяма тема в кампанията на ГЕРБ, като основната линия, по която върви, е "успехите на ГЕРБ" и "провалът" на кабинета. Пръв тон за това даде лидерът Бойко Борисов. При откриването на предизборната кампания на ГЕРБ в столичната зала "Арена Армеец" пред събралите се близо 14 хил. активисти на партията бившият премиер очерта основните пунктове, по които да върви критиката към сегашното правителство и припомнянето на успехите на предишното. "Практика показва, че който не спазва маастрихтските критерии и се позове на Орешарски, става като Гърция. Даваха ни за пример преди в Европейския съвет", каза Борисов.

За лидера на ГЕРБ управляващите са "наглеци", Станишев е "лъжец" и "страхливец", а премиерът Орешарски "некомпетентен". "Такива наглеци като тези няма. Мислех да не им обърна внимание, защото не заслужават, но говорят за това, че българите не ни искали. Те нас ни сложили втори. Това са хора, които на бялото могат да кажат черно." И още: "15 млрд. евро докара в България от европейската солидарност правителството на ГЕРБ, 26 милиарда чакат да дойдат в България, но няма да дойдат при това правителство. 25 май ще е тест за българите, защото, ако няма висока избирателна активност, ще оставят на власт Доган, Станишев и Волен. Не се подвеждайте, една година мина и натрупаха милиарди дългове на държавата."

Едва ли някой може с точност да каже дали и как всички тези послания стигат до избирателите. По всичко личи, че много по-силните аргументи в тази кампания бяха вътрешнополитическите, защото по-важните ефекти от изборите ще бъдат в София. Останалата част от кампанията беше в по-голямата си част проформа - нещо като партийно учение за разпространяване на опорни точки.

Кампанията за евроизборите през последните седмици приличаше малко на разговор между хора с тапи в ушите - почти никакъв диалог помежду им. Това обаче не означава, че месецът преди вота премина в тишина - всички основни партии вложиха огромни усилия, а политическото блато беше редовно раздирано от популистките крясъци на някои от участниците в изборите.

До края на кампанията нито Сергей Станишев (водач на листата на "Коалиция за България"), нито Томислав Дончев (водач на листата на ГЕРБ) са се срещнали, за да кръстосат позиции за Европейския парламент (ЕП) или по други важни теми за изборите. Волен Сидеров ("Атака") и Филиз Хюсменова (ДПС) също избягват дебатите както помежду си, така и с останалите. На практика преките спорове са оставени за останалите, по-малки играчи, повечето от които имат по-малки шансове да представят България в Брюксел.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  Посланието на левите, напълно очаквано, е "Дайте ни парите си, за да живеете по-богато и по-добре."
  Само че вече се вижда накъде отиват резултатите, от което с радост можем да констатираме, че ще загубят, и то с разлика, а Мартин Шулц дано види еврокомисията през крив макарон.

 • 2
  tanazius avatar :-|
  tanazius

  "25 май ще е тест за българите, защото, ако няма висока избирателна активност, ще оставят на власт Доган, Станишев и Волен. Не се подвеждайте, една година мина и натрупаха милиарди дългове на държавата."
  Колкото и да си мисля, че гласувайки за ГЕРБ, избирам просто по-малкото зло, не мога да не се съглася с горното. Истината е, че Орешко и компания свършиха страхотна работа -отвратиха хората от себе си до степен да бъдат изхвърлени от политиката. Това е единственото добро от това управление!
  ДА ИЗХВЪРЛИМ ПРЕДАТЕЛИТЕ!
  ГЛАСУВАЙТЕ!

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Изкуственото приравняване на ГЕРБ и Реформаторите до никъде няма да я докара. И след 50 години магистралите на Бойко ще седят, а неуспешно приватизираните заводи на тези "реформатори" ще си седят затворени. 18, хора!

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "tanazius":

  Пф, нищо и никой освен естествения биологичен цикъл не могат да изхвърлят червените търбуси от властта. За наша радост, средната продължителност на живота в България ще спада.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход