Превратът от май 2014

Опитът на прокуратурата да разследва президента е тест за търпимостта към незаконна смяна на властта

Втората седмица на май месец беше наситена от събития.  Във вторник независимата (по закон) Комисия за защита на конкуренцията гръмко обяви резултати от започналия преди година секторен анализ, според р който трите доставчика на електроенергия са злоупотребявали с положението си.

В четвъртък ДКЕВР (също независима по закон) също така шумно изнесе резултатите от одита на трите електропреносни дружества, започнал в началото на годината.

В същия ден в близка до всяка власт медия "изтече" незаконно прихванат мейл на единия от издателите на "Капитал" и "Дневник". На часа лидерът на БСП Сергей Станишев го превърна в опорни точки: "Висок ток - ЕРП - кръгът "Капитал" - национален интерес.".

Под повърхността на този пакетиран сюжет течеше и един друг - подмолен и противконституционен. В него основни действащи лица бяха независимата (по закон) прокуратура и създадената от БСП и ДПС мощна контраразузнавателно-разследваща институция - Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

Същата тази седмица, когато държавата през различните си институции показа как с прецизен синхрон и тежка ръка бори "високите цени на тока", в президентството постъпва писмо от председателя на ДАНС Владимир Писанчев. Той уведомява държавния глава, че в Софийската градска прокуратура (СГП) има проверка по чл.103 от Наказателния кодекс (дипломатическо предателство) и иска в най-кратки срокове цялата налична информация за среща на държавния глава във Виена от края на март.

Проверката е образувана по абсурден сигнал на Николай Бареков и въпреки ясните норми на конституцията, че държавния глава не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна или нарушение на конституцията. С тях обаче се занимава не прокуратурата, а парламентът.

След като призна за факта и каза, че делото е прекратено, главният прокурор Сотир Цацаров обяви темата за приключена.

В мрачната медийна среда в България скандалът беше отразен с по няколко изречения на задните страници на най-тиражните издания. Безмълвни останаха и почти всички политически сили - от управляващи до опозиция.

А случилото се далеч не е нещо безобидно. Защото не става дума за случайно професионално недоглеждане, а за тъмен сценарий, в който е впрегната цялата държавна машина.

По сигнала на Бареков

Всичко започва в средата на март, когато държавата е в открита война с електроразпределителните дружества. Управляващите обявяват, че започва процедура по отнемане на лицензите им, като заплашват, че ще сезират прокуратурата и дори може да се стигне до национализация.  

Следва реакция от Европейската комисия (ЕК), която напомня на българските власти да спазват основни принципи на европейското право.

В края на март медиите на Ирена Кръстева публикуват снимки, които "доказват тайна среща" във Виена на президента Росен Плевнелиев и изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц. "Не е ли съвсем в рамките на нещата държавният глава, когато е на посещение в Австрия, когато ще се срещне с президента на Австрия, с министъра на външните работи на Австрия, знаейки, че те ще поставят категорично и ясно въпроса за най-големия инвеститор за България и за Австрия като най-голям инвеститор за България и региона, нима не е редно държавният глава да го направи", коментира срещата Росен Плевнелиев и уточни, че на същото посещение се е виждал и с вицепрезидента на amazon.com. 

Няма спор, че липсата на публичност около тези срещи на президента е проблем, но той трудно може да бъде предизвика нещо повече от укор към администрацията му.

Няколко дни след срещата новият политик Николай Бареков отива на крака в Съдебната палата, където подава дълъг две страници сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров "относно съмнения за извършено престъпление по чл.103 от Наказателния кодекс".

В сигнала, който стилово прилича на публикация от "Телеграф", Бареков развива тезата, че "тайната среща" на президента и изпълнителния директор на EVN е станала в "особен момент" - "предвид общественото недоволство от високите цени на тока се поражда идеята за национализцация на ЕРП-та". В същото време, пише бившият водещ, "EVN не е оставило нещата на случайноста, наело е международен адвокат и възнамерява да предяви иск срещу Република България на стойност 1 милиард евро".

Според сигналоподателя има съмнение дали президентът е "защитил интересите на страната по време на тайната и съмнителна среща", или е "договорил комисиона, за да съдейства при евентуално съдебно производство".

Бареков иска от прокуратурата да извърши проверка, като "при наличието на данни за извършено престъпление против републиката" да бъде "образувано досъдебно производство и извършено разследване, а отговорните лица бъдат подведени под наказателна отговорност".

Прокуратура с часовников механизъм

Веднъж попаднал в държавното обвинение, сигналът на Николай Бареков е разпределен на компетентната да разследва престъпления срещу републиката Софийска градска прокуратура (СГП), където прокурор Ирена Ганчева образува прокурорска проверка.

Тук ще отворим една скоба - тя работи в икономическия отдел на районната прокуратура, но от края на 2013 г. е командирована в СГП. Няколко пъти командировката й е удължавана. Последния път - точно когато образува преписката по сигнала на Бареков.

Правим това уточнение, защото е публично известен факт, че командированите магистрати се намират в зависимост от своите началници, които във всеки момент могат да ги "понижат" или изпратят в друг град, ако не изпълняват волята им. Така например преди половин година прокурорът, който отказа да обвини енергийния бос Богомил Манчев с мотив, че доказателствата срещу него не са особено убедителни, беше изпратен за три месеца в Перник.

В края на април, или близо един месец след като Бареков подава сигнала, прокурор Ирена Ганчева възлага проверка на ДАНС. Какво се е случило в този промеждутък от време не е ясно. Магистратът пише кратко постановление, в което указва на спецслужбата да направи две неща - да разпита подробно Николай Бареков и да изясни "цялата фактическа обстановка".

Прокурори, с които "Капитал" разговоря, коментираха, че втората точка е толкова общо формулирана, че практически дава възможност на ДАНС да прави каквото си иска по проверката - в т.ч. и да подслушва президента и екипа му, да поиска информация с кого си е говорил, да събира данни от информационните масиви на службите и т.н.

Припомняме - в сигнала Бареков иска да се установи дали Росен Плевнелиев не се срещнал с Щефан Шишковиц, за да помогне на EVN да осъди държавата ни (заради национализацията на ЕРП-та) за един милиард евро, от които да вземе комисиона, т.е. се предполага, че ЕРП-тата са национализирани и че президентът Плевнелиев има контрол над арбитражния съд във Вашингтон и ДАНС трябва да установи това.

Колкото и абсурдно да звучи подобна хипотеза, държавната машина се задейства. При това на пълни обороти. На 14 май лично председателят на ДАНС Владимир Писанчев изпраща до президентството писмо, с което иска в срок от шест работни дни да му бъдат изпратени всички "налични документи" за срещата на Росен Плевнелиев във Виена. Назначеният от БСП и ДПС Владимир Писанчев пита: "Провеждана ли е среща между президента на Република България Росен Плевнелиев и Щефан Шишковиц", "От кой е организирана срещата"; "На какво ниво е организираната среща (държавно, частно или др.)", "Повод за срещата и обсъждани въпроси" и "Изготвен ли е протокол за срещата". Сходно писмо е било изпратено и до EVN и е било връчено минути преди дружеството да даде пресконференция във връзка с обвиненията на ДКЕВР.

От това писмо в президентството разбират за образуваната преписка и се обръщат към главния прокурор, който по думите му изисква преписката и разпорежда на Върховната касационна прокуратура (ВКП) да я прекрати, като се позове на конституционния текст, че президентът не носи отговорност за действията си по служба.

Да забравим бързо

След като информацията, че президентът е бил обект на проверка, излиза в медиите, прокуратурата вече беше принудена да признае фактите.

Във вторник ръководителят на държавното обвинение Сотир Цацаров заяви, че е разбрал за преписката от президентството. Дали това е така не е съвсем ясно - сигналът на Бареков е подаден лично до него, а от екипа му неведнъж са казвали, че той е толкова усърден в работата, че чете всичко, което е адресирано до него. Но дори и да не е знаел (входящият номер на Бареков не е от регистратурата на Цацаров, а от ВКП), абсурдно изглежда прокурор да образува преписка за престъпление срещу републиката, по която се проверява среща на държавния глава, и за това да не знае ръководството на прокуратурата, която по закон е единна и централизирана, и подчинена само нему.

На пресконференция във вторник Сотир Цацаров с неохота обясни, че прокурорът (чието име отказа да назове) не е действал злоумишлено или от непознаване на закона, но в същото време постановлението му било незаконно и затова го е отменил. Сотир Цацаров прехвърли вината на ДАНС, които незнайно защо разширили предмета на проверката. Той каза, че ще поиска среща с градския прокурор Христо Динев и наблюдаващия прокурор.

На практика Сотир Цацаров оневини обвинителя, разпоредил проверката, преди още да беше разговарял с него. Въпреки че знаеше за гафа още от миналата седмица.

Изненадващо на следващия ден от прокуратурата казаха, че за тях случаят е приключил - няма да има наказани и няма да правят повече коментари. А въпросите ставаха все повече и повече.

Реакцията на главния прокурор силно напомня на един негов гаф от началото на мандата му - когато журналистът от mediapool Борис Митов беше призован в прокуратурата, за да разкрие откъде разполага с документи, които уличават висш прокурор в престъпление. След като стана ясно, че лично Цацаров е разпоредил проверката срещу журналиста, а пред Съдебната палата имаше протест, пак главният прокурор разпореди прекратяването й. А после обяви темата за приключила. Въпросният прокурор - Роман Василев, беше скоростно оневинен, а малко по-късно повишен на синекурна длъжност.

След като темата беше обявена за приключена, заместникът на Цацаров -  Борислав Сарафов, оневини и единственият посочен за виновник в цялата история - ДАНС, като  каза, че всъщност нямало нищо нередно в проверката (нищо, че е отменена като незаконна), защото тя не била срещу президента (нищо, че в сигнала се визира негова среща).

Градският прокурор Христо Динев отказа да отговори на въпросите на "Капитал" кога е разбрал за проверката и дали е знаел, че тя е насочена срещу президента, т.е. какъв контрол е осъществил като административен ръководител. Една скоба - прокурор Динев беше избран за поста в края на януари след предизвестен избор и е свързан с една от партиите, които активно атакуват президента - ДПС.   В предишния парламент съпругата му е съветник на депутата Четин Казак. Като началник на СГП Христо Динев брани "интересите" на Делян Пеевски (близък приятел на сигналоподателя Бареков), като например той засекрети данни за това колко дела е разгледал по времето, когато е бил следовател.

От ДАНС също запазиха пълно мълчание и не отговориха на "Капитал" на какво се дължи "разширяването" (по Цацаров) на проверката. Едно уточнение - председателят на ДАНС Владимир Писанчев е от най-близкото обкръжение на вицепремиера Цветлин Йовчев и част от кръга на бившия зам.-директор на агенцията Иван Драшков (т.нар. руски сектор в контраразузнаването). Преди да бъде избран за поста, Писанчев беше известен с това, че името му седеше зад разработката "Галерия", по която бяха подслушвани и следени издатели, за да бъдат разкрити техните източници на информация.

"Отново пред очите ни се разиграва театър на абсурда, нелепа гротеска за наивници. Обяснява ни се, че някакъв неизвестен, малоумен или лекомислен прокурор по погрешка е инициирал проверка срещу президента, когото конституцията брани от наказателно преследване. Такава проверка просто не може да има според българското право", коментира правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев.

Случайност? Не

Един от многото въпроси, на които прокуратурата отказа да отговори, е колко време е продължила проверката и какво се е случило с разследването от подаването на сигнала до прекратяването на делото. А това не е без значение. Защото сигналът е подаден в края на март, проверката по него е възложена на ДАНС след около месец. Няма как да не направи впечатление фактът, че агенцията се активизира чак миналата седмица, когато се случват няколко от ключовите събития около ЕРП-тата. При това без да изпълнява указанията на прокуратурата първо да разпита подробно Николай Бареков, а директно упражнявайки натиск върху държавния глава.

Отказът на прокуратурата да провери собствените си редици също е показателен. Прокурорът, разпоредил проверката, няма дори да бъде "откомандирован", въпреки че по думите на Сотир Цацаров е нарушил конституцията. ДАНС също беше оневинена.

Абсолютната липса на политическа реакция (само Реформаторския блок излезе с позиция) е показателна. Росен Плевнелиев не беше защитен дори и от партията, от чиито редици идва - ГЕРБ. Опитите за реакция оттам бяха по-скоро гавра с него - в негова защита от съдебната зала се обадиха бившият вътрешен министър Цветан Цветанов (който трудно може да бъде единица мярка за законност) и противоречивият конституционен съдия Георги Марков. Бойко Борисов запази пълно мълчание.

А контекстът, в който се случи атаката срещу президента, не е случаен. Политологът от Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов вижда генезиса на фронта срещу държавния глава година назад, когато той сне доверието от правителството след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС: "Президентът зае много ясна, проевропейска позиция в тази ситуация, в която успя да мобилизира и опозицията. Позицията му го постави много ясно в политическото пространство." Според него това е една от причините още от лятото на 2013 година да има опити той да бъде отстранен по един или друг начин.

Доскоро войната с президента се ограничаваше до бламиране от вицепрезидента Маргарита Попова, орязване на бюджета на институцията, данъчни ревизии, медийни кампании и партийно организирани контрамитинги.

Играта обаче вече загрубя. В нея влязоха специалните служби и прокуратурата, които напук на конституцията - къде от незнание, къде от зла умисъл, се опитаха да направят държавен преврат. Въпросът е докъде са готови да стигнат продуцентите на този сценарий, чиито възможности очевидно се простират и в трите власти на държавата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


58 коментара
 • 1
  ivpetr avatar :-|
  ivpetr
  • -13
  • +190

  Nikoga ne sam ochakval, che Bulgaria moje da tragne tolkova nazad i tolkova barzo. Chovek se pita, ako moje da se varshat takiva neshta sreshtu presidenta, kakvo li ostava da se smachka edin obiknoven chovek.

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111
  • -12
  • +113

  До коментар [#1] от "ivpetr":

  Българската история бъка с тежки национални предателства и престъпления - атентати срещу законно избрани премиери и президенти и инсталиране на марионетни.
  И всичките са организирани от т.н. комунисти, или социалисти, или както се решили да се предрешат и преименоват към момента.
  Знам, че децата не могат да бъдат държани отговорни за грешките и престъпленията на родителите и предците си, но знам още и българската приказка, че "крушата не пада по-далеч от дървото", особено когато те не са се разграничили и ползват всички облаги от заграбеното и престъпенията на предците им...

 • 4
  rage_against avatar :-|
  Rage Against
  • -12
  • +120

  До коментар [#1] от "ivpetr":

  сравнително лесно. сравнително лесно може да се смачка една група от хора. вземи за пример протестите от миналото лято и окупацията на Ректората.

  и ще разбереш колко крехка е демокрацията в България и колко ефирна е свободата ни. и как ако не се борим за тях всеки ден и постоянно не отстояваме правата си и искаме прозрачност и отчетност от управниците ни, много бързо отново ще паднем в клопката на комунистическата мафия и на някакво авторитарно правителство. или поне някаква "управлявана демокрация"...

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  Станишев и Орешарски към своите: ИЛИ ГЛАСУВАМЕ Пеевски, ИЛИ КАБИНЕТЪТ ПАДА!

  СЛЕД ИЗБОРА НА Пеевски ПРЕЗИДЕНТЪТ СВИКВА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА СЪВЕТА ПО СИГУРНОСТ - 14 юни


  Станишев: Пеевски премина през личностен катарзис (видео)

  Станишев: Делян е моя политическа грешка


  "Видях човек, който е преминал през силен личностен катарзис", коментира с поетичен тон личността на Делян Пеевски председателят на БСП Сергей Станишев. Той бе притиснат от журналисти да даде собствената си оценка за личността на скандално избрания за шеф на ДАНС Пеевски.

  Думите на Станишев бяха посрещнати със смях и ръкопляскания от репортери. Реакцията на медиите срещна остра реакция не само от страна не само на лидера, но и на председателя на НС Михаил Миков...

  Силно впечатление направи фактът, че председателят на ПЕС явно се чувства застрашен, тъй като се движеше с утроена охрана. Вместо обичайния един бодигард, за Станишев бдяха трима души."


  Станишев и Орешарски към своите: Или гласуваме Пеевски, или кабинетът пада (обновена)

  От Биляна Рилска

  По темата:

  Стоян Радев към Стефан Данаилов: Да спре да мълчи и да се срамува - 26 окт

  Станишев дава заден - няма да иска вот на доверие днес от пленума - 20 юни

  Мълчанието ни прави съучастници в задкулисието, настоява за промени в БСП Кадиев - 16 юни

  Делян Пеевски: Мога да помогна на държавата си - 15 юни

  Кадиев поиска във "Фейсбук" незабавните оставки на Пеевски и Станишев - 15 юни

  Депутат от БСП във "Фейсбук": Голям грях направихме, простете - 15 юни

  Протест за ценностите - 15 юни

  Първите напуснали БСП в знак на протест срещу избора на Пеевски за шеф на ДАНС - 14 юни

  "Атака": ГЕРБ осигури избора на Делян Пеевски - 14 юни

  Станишев тушира първоначалния бунт в БСП след избора на Пеевски - 14 юни

  От блоговете: Шоуто премина в шок: руски гамбит с турската пешка Пеевски в блицкриг срещу България - 14 юни

  Фотогалерия: Делян Пеевски - един преуспял мъж на 33 - 14 юни

  Американското посолство в София: Назначението за шеф на ДАНС не е било консултирано с нас - 14 юни

  Калфин: Не може начело на ДАНС да е човек от политиката и бизнеса - 14 юни

  Кои депутати избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС (обновена) - 14 юни

  Орешарски: Предложих Пеевски, защото е специалист (видео) - 14 юни

  Кадиев: Не гласувах за Пеевски, това прекрачва границите на компромиса - 14 юни

  Момче за всяка позиция, или кой е новият шеф на ДАНС Делян Пеевски - 14 юни

  Местан към ГЕРБ: Не се бойте от ДАНС, а от закона - 14 юни

  ГЕРБ ще работи за предсрочни избори - 14 юни

  Цветанов: Изборът на Пеевски е сделка (видео) - 14 юни

  Граждани организират протест срещу избирането на Пеевски за шеф на ДАНС - 14 юни

  Бойко Борисов за поста на Пеевски: Това е краят на БСП (видео) - 14 юни

  СЛЕД ИЗБОРА НА Пеевски ПРЕЗИДЕНТЪТ СВИКВА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА СЪВЕТА ПО СИГУРНОСТ - 14 юни

  Част от протестиращите напуснаха срещата с Орешарски в протест срещу избора на Пеевски - 14 юни

  Пеевски: Ще работя за държавата и нейните граждани (допълнена и видео) - 14 юни

  За 15 минути парламентът избра Делян Пеевски за шеф на ДАНС (обновена) - 14 юни
  Статията е коригирана в първия абзац и заглавието в 12.15ч.

  "ИЛИ ПОДКРЕПЯТЕ КАНДИДАТУРАТА НА Пеевски, ИЛИ КАБИНЕТЪТ ПОДАВА ОСТАВКА" - ТАКА ПРЕМИЕРЪТ Пламен Орешарски ОБЯСНИЛ ТАЗИ СУТРИН НА ДЕПУТАТИТЕ ОТ ЛЕВИЦАТА ЗАЩО НАСТОЯВА ДА ГЛАСУВАТ "ЗА" КАНДИДАТУРАТА НА ДЕПУТАТА ОТ ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), разказаха социалисти. ДУМИТЕ МУ БИЛИ ПОДКРЕПЕНИ И ОТ ЛИДЕРА НА БСП Сергей Станишев.

  Около 16. 30ч. вчера всички депутати от БСП са получили SMS-и за извънредно заседание на парламентарната група в 8.30ч. тази сутрин. КОГАТО СЕ ЯВИЛИ ЗА СБИРКАТА, ПРИСТИГНАЛ ПРЕМИЕРЪТ Орешарски, КОЙТО ИМ СЪОБЩИЛ, ЧЕ ЩЕ ПРЕДЛОЖИ КАНДИДАТУРАТА НА Пеевски.

  Пред групата Станишев и Орешарски обяснили, че имали информация за готвени антиправителствени протести, организирани с помощта на криминални структури и икономически кръгове. По техни данни зад протестите стояла и ГЕРБ.

  Двамата казали, че в нестабилната ситуация в държавата била нужна силна ръка, което било осигурено с преместването на ГДБОП в ДАНС и концентрирането на власт в агенцията. ДЕПУТАТИТЕ ОТ ЛЕВИЦАТА ОБАЧЕ НЕ МОЖАХА ДА ОБЯСНЯТ КАК НАЗНАЧВАНЕТО НА Пеевски ЩЕ ОСИГУРИ СТАБИЛНОСТ НА СТРАНАТА И ЩЕ ПРЕДОТВРАТИ ПРОТЕСТИ.

  ПРЕМИЕРЪТ МОТИВИРАЛ ПРЕД ЛЕВИТЕ ДЕПУТАТИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА Пеевски С ТОВА, ЧЕ КАНДИДАТУРАТА БИЛА СЪГЛАСУВАНА С ПАРТНЬОРСКИТЕ СПЕЦСЛУЖБИ.

  ДЕПУТАТИТЕ БУКВАЛНО ОНЕМЕЛИ ОТ ИЗНЕНАДА, РАЗКАЗАХА УЧАСТНИЦИ В СБИРКАТА. ПЕТНАЙСЕТИНА, СРЕД КОИТО Янаки Стоилов и Стефан Данаилов, РЕАГИРАЛИ ПОЧТИ В ЕДИН ГЛАС, ЧЕ ТОВА Е ПОЛИТИЧЕСКО САМОУБИЙСТВО ЗА БСП.

  НАЙ-ОСТЪР В ИЗКАЗВАНЕТО СИ БИЛ Георги Кадиев, КОЙТО В КРАЙНА СМЕТКА НЕ ГЛАСУВА В ЗАЛАТА ЗА Пеевски. Било решено кандидатурата на Пеевски да бъде подложена в групата на гласуване. Резултатът бил, по данни на различни депутати, между 50 и 57 гласа "за", а останалите до 84 - "против" и "въздържал се". СПОРЕД ДЕПУТАТИ ИЗВЪН ОФИЦИАЛНИТЕ ПРЕДСТАВЯНИЯ НА ПРЕМИЕРА И Станишев, НЕ СЕ Е ЧУЛ НИТО ЕДИН МОТИВ, ЧЕ КАНДИДАТУРАТА НА Пеевски Е ПОДХОДЯЩА ЗА ТОЗИ ПОСТ.

  Заради острата дискусия в лявата група заседанието на парламента закъсня с около 15 минути. В крайна сметка кандидатурата изненадващо влезе в зала и беше гласувана набързо, като единственото изказване в подкрепа на номинацията беше на лидера на БСП Сергей Станишев.

  В почивката на парламента, когато депутатите Георги Кадиев, Петър Мутафчиев и Георги Свиленски бяха излезли на разговор пред служебния вход на парламента, при тях дойде млад мъж на 28 г., завърнал се преди година в България.

  "КАК НЕ ВИ Е СРАМ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРЕСТЪПНИК ДА ГО ИЗБЕРЕТЕ ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА", ОБЪРНА СЕ ТОЙ КЪМ ДЕПУТАТИТЕ И ОБЯСНИ, ЧЕ Е ИЗЛЯЗЪЛ ОТ РАБОТА, ЗА ДА ПОГЛЕДНЕ В ОЧИТЕ ХОРАТА, КОИТО СА ГЛАСУВАЛИ ЗА ТАЗИ КАНДИДАТУРА. По сходен начин миналата седмица музикантът Васил Гюров причака депутата от БСП Спас Панчев пред изхода на БНТ, за да му каже в очите, че е възмутен от нагласата на партията му да либерализира отново режима за пушене на обществени места.

  "ТОВА Е БЕЗОЧИЕ, ПРАВИТЕ ТАКА, ЧЕ МЛАДИТЕ ХОРА ДА НАПУСНАТ България И ТУК ДА ОСТАНАТ ОНЕЗИ С КЕБАПЧЕТАТА, КОИТО ДА ГЛАСУВАТ И ДА ГИ УПРАВЛЯВАТЕ", ОБЪРНА СЕ НЕДОВОЛНИЯТ ГРАЖДАНИН КЪМ ДЕПУТАТИТЕ. ТЕ ДЕМОНСТРИРАХА МЪЛЧАЛИВО СЪГЛАСИЕ И ОТ ВРЕМЕ НЕ ВРЕМЕ ПИТАХА ДАЛИ СЕГА Е ПО-ДОБРЕ.

  Кадиев му обясни, че е отказал да гласува за Пеевски и че не може да носи отговорност за поведението на всички депутати. Мъжът смекчи тона и обясни, че не е дошъл да се кара, но има възможност да се установи в Дания и през септември смята да замине.

  НИКОЙ ЛИ НЕ МИЛЕЕ ЗА България И ЗА БЪЛГАРИТЕ, КЪДЕ Е ТОЯ НАЦИОНАЛИСТ Волен Сидеров, питаше мъжът. По думите му изходът от "РАЗВИВАЩИЯ СЕ СЦЕНАРИЙ" е сваляне на правителството и нови предсрочни избори.

  Малко по-късно от същия вход излезе и лидерът на БСП Сергей Станишев. Мъжът възпитано се обърна към него с молба да поговорят, но Станишев го подмина и се качи в колата си. По пътя, застигнат от репортерски въпрос: "Не се ли оплаквахте и вие от медиите на Пеевски?", Станишев отвърна с ехидна усмивка и контравъпрос:"Кои?", след което отпътува.

  ТРИ ЧАСА СЛЕД КАТО КАНДИДАТУРАТА НА Пеевски БЕШЕ ОДОБРЕНА, ДЕПУТАТИ ОТ ЛЕВИЦАТА СЕ ОПЛАКАХА, ЧЕ СА ПОЛУЧИЛИ ДЕСЕТКИ ОБАЖДАНИЯ НА МОБИЛНИТЕ СИ ТЕЛЕФОНИ ОТ БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛИ С ПИТАНЕ КАКВО СТАВА И КАКВО СА НАПРАВИЛИ, НА КОЕТО НЕ МОЖЕЛИ ДА ДАДАТ СМИСЛЕН ОТГОВОР.

  Междувременно вътрешнопартийната опозиция в БСП обмисля какви действия да предприеме за свалянето на Станишев от лидерския пост в БСП. В последните две седмици в групата върви засилващо се брожение срещу решенията на Станишев по назначенията в изпълнителната власт и поведението на партията. В сряда следобед прехвърчаха и видими искри, когато на заседание на депутатите лидерът, който редовно закъснява за работа и често отсъства, настоял колегите му да идват навреме и да са редовни в зала, не само при регистрацията на кворума сутрин, но и за гласуването на закони. Думите му бяха разтълкувани от социалисти като опит да бъдат превърнати в послушните депутати от ГЕРБ в миналия мандат, които гласуваха "като по команда".

  ПО ОБЕД ДЕПУТАТИТЕ ОТ БСП ВЕЧЕ ОТКАЗВАХА ДА ГОВОРЯТ ПО ТЕЛЕФОНА, КАТО ОБЯВИХА, ЧЕ СЕ СТРАХУВАТ ДА НЕ ГИ ПОДСЛУШВАТ.

  Веднага след края на парламентарния контрол, депутатите от БСП се отправиха към централата на партията, където групата се събира на ново заседание. "


 • 6
  vicctoria avatar :-|
  Irina Stoyanova

  ПОТРЕСАВАщО... НЯМАМ ДУМИ...

 • 7
  hoa12311835 avatar :-|
  hoa12311835

  Какво може да очакваме от власт, която проверяваша протестиращ за диверсия?!?

 • 8
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Росен Плевнелиев не беше защитен дори и от партията, от чиито редици идва - ГЕРБ. Опитите за реакция оттам бяха по-скоро гавра с него - в негова защита от съдебната зала се обадиха бившият вътрешен министър Цветан Цветанов (който трудно може да бъде единица мярка за законност) и противоречивият конституционен съдия Георги Марков."

  Откога Капитал взе да се вживява в ролята на съдник и да решава кой може да бъде еталон за законност? Единственият, който може да взима такова решение е съдът. Цветанов до момент е неосъждан и, следвателно, има точно толкова основание да се приема за еталон за законност колкото и авторът на тази статия. И какво му е "противоречивото" на Георги Марков? Освен това от абзаца някак излиза, че Марков е член на ГЕРБ, който не е вярно.

  Прокурорът действително е нарушил конституцията, но като изключа това вярно наблюдение статията е просто манджа с грозде.

 • 9
  moloko_ avatar :-|
  moloko_

  "Няма спор, че липсата на публичност около тези срещи на президента е проблем, но той трудно може да бъде предизвика нещо повече от укор към администрацията му"
  Може да предизвика и съмнения за лобизъм. Още повече когато същия този Шишковиц е бил част от КРИБ с председател Иво Прокопиев. Такива съмнения имаше и когато необяснимо президента наложи вето на таксата върху скъпия ВЕИ ток, при положение, че близки негови хора биха изгубили много пари от такава такса.

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Кой НАИСТИНА управлява България, или

  ГЕНЕЗИСЪТ НА БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ!


  "ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ (ДС) – Смъртоносното оръжие на Комунистическата партия

  Posted by admin on мар 25, 2011 | Leave a Comment


  dosieta

  ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ – ДС

  Смъртоносното оръжие на Комунистическата партия.

  Структура на ДС от 1969 г. до 1990 г.

  1. Първо главно управление – външно разузнаване
  2. Второ главно управление – контраразузнаване
  3. Трето управление – военно контраразузнаване
  4. Четвърто управление – оперативно-техническо, от 1986 г. икономическо
  5. Пето управление – безопасност и охрана – УБО
  6. Шесто управление – политическа полиция за борба с идеологическата диверсия и противодържавни прояви (от 1967 г.)
  7. Седмо управление – информационно-аналитично – ЦИОУ (от 1979 г.)

  Самостоятелни отдели

  1. Първи отдел – Следствен в ГСУ
  2. Втори отдел – Външно наблюдение и проучване
  3. Трети отдел – Архив на ДС и МВР
  4. Четвърти отдел – Шифър и радиовръзка
  5. Пети отдел – бойна и мобилизационна готовност

  Ръководители на Държавна сигурност

  1. Димо Дичев -1944-1947 г.
  2. Руси Христозов – 1947 – 1949 г.
  3. Иван Райков – 1949 – 1951 г
  4. Георги Кумбалиев -1952 – 1960 г.
  5. Ангел Солаков – 1960 – 1969 г.
  6. Мирчо Спасов -1969 – 1973 г.
  7. Григор Шопов – 1973 – 1990 г.

  Дейност на Държавна Сигурност (ДС) до 1991 г.

  На 10 септември 1944 г. по предложение на новия министър на вътрешните работи в правителството на Отечествения фронт (ОФ) Антон Югов, с първото Постановление на новия Министерския съвет е създадена щатна Народна милиция. Разпуснати са всички областни дирекции и околийски управления на бившето МВР. Чистката обхваща всички полицейски началници и около 30 000 служители от полицията. Държавна сигурност е с изцяло сменен състав и остава като отдел към Дирекция народна милиция.

  През лятото на 1945 г. ОФ се разпада, демократическите партии напускат и стават опозиция на комунистическата партия. След преврата, Сталин „осуетява усилията на САЩ и Великобритания, в новото българско правителство да участва и опозицията“. ПРЕЗ ЮНИ 1946 г. Георги Димитров, Васил Коларов и Трайчо Костов СЕ СРЕЩАТ СЪС СТАЛИН В Москва И РЕШАВАТ ОПОЗИЦИЯТА ДА БЪДЕ ЛИКВИДИРАНА.

  ==========================================

  ЗАПОЧВА ЕДИН ОТ НАЙ-КЪРВАВИТЕ ПЕРИОДИ В НАШАТА ИСТОРИЯ.

  ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ - ДСЕ НАТОВАРЕНА СЪС ЗАДАЧАТА ДА ИЗВЪРШИ ЛИКВИДИРАНЕТО НА ОПОЗИЦИЯТА.

  ===========================================
  Изцяло обновена, предимно с партизани, ДС е реорганизирана съобразно новите задачи. Има 5 основни отделения:
  Отделение А – извършва вътрешното политическо разузнаване.
  Отделение Б – отговаря за контраразузнаването
  Отделение В – контролира печата и дружествата
  Отделение Г – отговаря за информацията и статистиката
  Отделение Д – води следенето и проучването
  Към ДС са създадени самостоятелни служби като: следствие и арести; служба за контрол на транспорта; служба за вътрешно милиционерско разузнаване; служба за задгранично разузнаване.

  В отчет на ДС за периода септември 1945 г.- септември 1946 г. пише:
  „Създалата се след отлагане на парламентарните избори обстановка даде възможност да се организират наново фашистките остатъци. Разните опозиционери и гемевисти, окуражавани от чуждата разведка, също се опитваха да създадат в страната, чрез въоръжени провокации и нападения над органи на властта обстановка, която да предизвика чужда намеса”.

  ДС ОТЧИТА ВЕРБОВЪЧНАТА СИ ДЕЙНОСТ – в София РАЗПОЛАГАЛИ С 1313 секретни информатори и 246 сътрудници. В САМИТЕ УПРАВИТЕЛНИ ОРГАНИ НА РАЗЛИЧНИТЕ ОПОЗИЦИОННИ ПАРТИИ ДС ИМАЛА АГЕНТИ, ЧРЕЗ КОИТО ЗНАЕЛИ ЗА ЦЕЛИТЕ И ЗАДАЧИТЕ ИМ И МОЖЕЛИ ДА ОКАЗВАТ ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ПОЛИТИКАТА ИМ.
  Създадената в началото на 1946 г. Следствена служба към ДС, за по-малко от година е провела 1022 следствия, като 112 души праща на прокурор, а 585 са изпратени на трудово възрпитателни общежития (ТВО) – лагери.

  През 1947 г. отделът ДС е издигнат в Дирекция ”Държавна сигурност”, към Главна дирекция на милицията в МВР. ОСОБЕНО ВАЖНО ЗВЕНО В ДС СТАВА СЛЕДСТВЕНАТА СЛУЖБА. ТЯ Е ПРЯКО ПОДЧИНЕНА НА СЪВЕТСКИТЕ "СЪВЕТНИЦИ" ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?, КОИТО ВЕДНАГА СЛЕД ПРЕВРАТА, ПО ИСКАНЕ НА Георги Димитров СА ИЗПРАТЕНИ В България от Л. Берия. РЪКОВОДИТЕЛ НА ГРУПАТА ОФИЦЕРИ ОТ ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ - НКВД е ген. Филатов, А В НЕЯ УЧАСТВА И ЧЕКИСТЪТ Карло Луканов, бащата на Андрей Луканов. ПОД ТЯХНО РЪКОВОДСТВО СЕ ПРОВЕЖДАТ ВСИЧКИ ДЕЙСТВИЯ НА ДС СРЕЩУ ПОЛИТИЧЕСКАТА ОПОЗИЦИЯ.

  През декември 1951г. на съвещание пред МВР и ДС Вълко Червенков казва:
  „Вашият ръководител е ЦК и Политбюро. Вие сте органи на Политбюро, наш инструмент, наши очи, уши и маши. ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА МИСЛИТЕ ИНАЧЕ, ОСВЕН ТОВА, КОЕТО МИСЛИ Политбюро, НЕ МОЖЕ ДА ДЕЙСТВАТЕ ИНАЧЕ, ОСВЕН КАКВОТО ВИ ЗАПОВЯДА Политбюро”.

  Политбюро ПРЕВРЪЩА ДС В ОСНОВНО ОРЪЖИЕ ЗА РАЗГРОМА НА ОПОЗИЦИЯТА И НАРОДА, КАТО АКТИВНО УЧАСТВАТ И СЪВЕТСКИТЕ ЧЕКИСТИ.. НКВД ОРГАНИЗИРАТ СПЕЦИАЛНИ ГРУПИ ПО ИЗДИРВАНЕ, ЗАЛАВЯНЕ И ЛИКВИДИРАНЕ !!!!!!!!!!!!! НА НАБЕЛЩЗАНИТЕ ВРАГОВЕ НА НАРОДА ОТ БИВШАТА ВЛАСТ И ОПОЗИЦЦИЯТА. ТАКАВА ГРУПА РЪКОВОДИ И Мирчо Спасов, ЕДИН ОТ ПАРТИЙНИТЕ ФУНКЦИОНЕРИ, НАЙ-БЛИЗЪК СЪРАТНИК НА Тодор Живков. ТОЙ ПРИДОБИ ПЕЧАЛНА СЛАВА НЕ САМО КАТО ОРГАНИЗАТОР НА УБИЙСТВА, НО И КАТО ОТГОВОРНИК ЗА ЛАГЕРИТЕ КРАЙ Ловеч и Скравена.

  Освен ликвидирането на политическата опозиция, БКП постави на ДС и друга важна задача – да извърши въдворяването на опасните за ”народната власт” лица в лагери, т.н. Трудово възпитателни общежития – ТВО.

  ПРЕЗ АПРИЛ 1949 г. МИНИСТРЕСКИЯТ СЪВЕТ С ПРЕДСЕДАТЕЛ Васил Коларов РЕШАВА НА ОСТРОВИТЕ Белене ДА СЕ ОРГАНИЗИРА ТВО И ТО ДА СТАНЕ ОСНОВЕН ЛАГЕР ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОТИВНИЦИ. ПРЕЗ АВГУСТ 1959 г. В ИНТЕРШЮ ПРЕД ЧУЖДЕСТРАННИ ЖУРНАЛИСТИ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ Антон Югов ЗАЯВЯВА, ЧЕ В България ВЕЧЕ НЯМА ТВО, ВЪПРЕКИ, ЧЕ Белене Е ПЪЛНО СЪС ЗАТВОРНИЦИ.

  След 1946 г. БКП навлиза в период на т.н. ”прочистване”, включително и в търсене на „врагове с партиен билет”. Процесът и ликвидирането на Трайчо Костов е върхът на това „прочистване”, при което много комунисти са убити или вкарани в затвор. Чистката засяга ДС и нейния висш ръководен състав.

  През 1949 г. по заповед на Вълко Червенков е арестуван Стефан Богданов – началник на контраразузнаването в ДС. Обвинен е, че е съучастник на Трайчо Костов. Богданов има заслуги като агент на НКВД от 30-те години. Създал е съветска разузнавателна мрежа в София, Пловдив и Варна. След години, в книгата си той пише, че ”ПО ЖЕСТОКОСТ, ПОЛИЦЕЙСКИЯТ ТЕРОР НЕ МОЖЕ ДА СЕ СРАВНЯВА С УЖАСНИТЕ МЪЧЕНИЯ, НА КОИТО Е БИЛ ПОДЛОЖЕН ОТ ДС”. СПОРЕД Стефан Богданов, „РЪКОВОДИТЕЛИ НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИЗВРАЩЕНИЯ В ДС БИЛИ ПРИКРЕПЕНИТЕ КЪМ ВСЯКО ОТДЕЛЕНИЕ СЪВЕТСКИ ЧЕКИСТИ. ДС БЕШЕ ИЗЦЯЛО ПОДЧИНЕНА НА СЪВЕТСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ НА Берия”.

  ЗА СЪВЕТСКИТЕ ЧЕКИСТИ ген. Григор Шопов, КОЙТО РЪКОВОДИ ДС КАЗВА: „Съветниците” ИМАХА ПРЕДСТАВИТЕЛИ ВЪВ ВСЯКО ОКРЪЖНО УПРАВЛЕНИЕ В СТРАНАТА. ТЕ ИМАХА ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ИМУНИТЕТ КАТО ЩАТЕН СЪСТАВ НА СЪВЕТСКОТО ПОСОЛСТВО. ПОЛЗВАХА СЪЩИТЕ КАРТИ КАТО НАШИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ ДС, НЕ ПОДЛЕЖАХА НА НИКАКВА ПРОВЕРКА И ИМАХА ДОСТЪП НАВСЯКЪДЕ”.

  До 1954 г. Вълко Червенков контролира цялата партийната и държавна власт, но след смъртта на Сталин, настъпилите промени в съветския съюз оказват влияние и у нас. През 1954 г. Вълко Червенков ВЕЧЕ ПРЕПОРЪЧВА ДС ДА ОГРАНИЧИ ФИЗИЧЕСКОТО НАСИЛИЕ, ЗА СМЕТКА НА ПО-ШИРОКОТО СЪЗДАВАНЕ И ИЗПОЛЗВАНЕ НА АГЕНТУРНИЯ АПАРАТ.

  ===========================================

  "Агентите”СТАВАТ НАЙ-МАСОВОТО И НАЙ-СИЛНО ОРЪЖИЕ НА ДС, КОЕТО ТЕ ИЗПОЛЗВАТ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ПЕРИОД НА СВОЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ===========================================

  В спомените си издадени след промените у нас, Стефан Богданов пише: „ПОВЕЧЕТО НЕЗКОННИ УБИЙСТВА И "ЛИКВИДАЦИИ" НА "КЛАСОВИТЕ ВРАГОВЕ" СЕ ОСЪТЯЕСТВИХА ПО ЛИЧНИ РАЗПОРЕЖДАНИЯ НА Антон Югов – министър на вътрешните работи И СЕ ИЗПЪЛНЯВАХА ЧРЕЗ НЕГОВИЯ КРОТЪК ПОСЛУШНИК Руси Христозов“. ЖЕТРВИТЕ СА МНОГО - между 30 и 40 000 души.

  В перода 1965-1968 г. по политически причини ДС е извадена от системата на МВР и е обособена като Комитет за държавна сигурност (КДС) към Министерския съвет.

  През пролетта на 1965 г. е разкрит голям заговор срещу управлението на Тодор Живков, организиран от члена на ЦК на БКП Иван Тодоров – Горуня и група от около 100 офицери начело с ген. Цвятко Анев. С извеждането на ДС от МВР, Тодор Живков цели да постави нейния апарат и дейността й под пряк и цялостен контрол. Ангел Солаков е определен за председател на КДС, а Мирчо Спасов за първи зампредседател. Двамата са ръководили разкриването и неутрализирането на партийтия заговор.
  Живков премахва забраната партийните членове да се разработват от ДС.

  СЛЕД КАТО ПАРТИЯТА СЕ СПРАВЯ С ВЪТРЕШНАТА ОПОЗИЦИЯ, ТЯ ОТДЕЛЯ ПО-ГОЛЯМО ВНИМАНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА ВРАЖЕСКА ЕМИГРАЦИЯ ЗАД ГРАНИЦА. С решение ”Б” № 15 от 27.12.1966 г., Политбюро на ЦК на БКП, дава указания на ДС „За пресичане възможностите на капиталистическите разузнавания да провеждат подривна дейност против НРБ чрез вражеската емиграция”. РЕШЕНИЕТО ПРЕДВИЖДА РЕПРЕСИВНИТЕ МЕРКИ СПРЯМО СЕМЕЙСТВАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЕМИГРАНТИ В СТРАНАТА ДА СЕ ЗАСИЛЯТ.

  През 1968 г. ДС се завръща отново в структуррата на МВР. Счита се, че Тодор Живков е ликвидирал всякаква съпротива и е укрепил властта си.
  Показателни са думите на председателя на КДС и вътрешен министър Ангел Солаков: ”Бях пряко подчинен на първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков. Бях член на Министерския съвет, но пред него не се отчитах. Аз докладвах само на първия секретар на ЦК на БКП”.

  ПОЛИТИЧЕСКИТЕ УБИЙСТВА И ОТВЛИЧАНИЯ ЗАД ФГРАНИЦА СА СЪЩО ЧАСТ ОТ МЕТОДИТЕ, КОИТО ПАРТИЯТА, МВР и ДС ИЗПОЛЗВАТ В БОРБАТА С ВРАЖЕСКАТА ЕМИГРАЦИЯ.


  През 1974 г. под ръководството на министър Димитър Стоянов, ДС организира отвличане от Дания на Борис Арсов, на 59 г., лидер на емигрантска организация. Докаран е в България и след като отказва да сътрудничи на ДС е осъден на 15 години затвор. Присъдата си излежава в Пазарджишкия затвор, където при съмнителни обстоятелство е намерен обесен в килията си.

  Направен е неуспешет опит за отвличане от Виена на писателя –емигрант Димитър Инкьов, който с псевдонима Велко Верин по радио „Свободна Европа” осмива режима в България и особено Тодор Живков.

  През 1978 г., на рождения ден на Тодор Живков – 7 септември, в Лондон писателят Георги Марков е прострелян в крака със специална отровна съчма. На 11 септември 1978 г. Георги Марков – най-популярният критик на българската политическа система и на Тодор Живков умира.
  Бившият началник на контраразузнаването в ПГУ – КГБ Олег Калугин, прави публично изявление, че лично Живков е поискал от ръководителя на КГБ Юрий Андропов помощ за ликвидирането на Марков. КГБ е оказало исканото съдействие, но продължава да пази пълно мълчание по случая.

  След 10 ноември 1989 г. под натиск на българската общественост, съпругата на Георги Марков и английските специални служби, у нас започва мудно разследване. Въпреки това, то установява, че има оперативно дело от 16 тома в ПГУ-ДС и Шесто управление-ДС, което съзнателно е унищожено. През 1992 г. пред съда трябва да се изправят двама от виновниците за унищожаването на секретното дело – началникът на ПГУ-ДС ген. Владимир Тодоров и зам. вътрешният министър ген. Стоян Савов, отговорящ за операциите на разузнаването. Два дни преди делото ген. Стоян Савов се самоубива, а ген. Тодоров е осъден и излижава 10 месечна присъда.

  Има и други случаи на неуспешни опити за убийства на „вражески емигранти”, НО ОПЕРАТИВНИТЕ ИМ МАТЕРИАЛИ СА УНИЩОЖЕНИ.

  В края на 1966 г. Политбюро на ЦК на БКП взима решение: ”За по-нататъшното засилване на борбата срещу идеологическата диверсия на империализма”. Това е програмен документ, на базата на който през 1967 г. е създадено Шесто управление на ДС.

  =============================================

  В периода 1969-1980 г. ген. Иван Савченко Е РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА КГБ в България. ТОЙ И ЕКИПЪТ МУ ИМАТ ПРАВО ДА СЛЕДЯТ ВСЯКА ПО-ЗНАЧИМА ОПЕРАЦИЯ НА ДС И ДА ДОКЛАДВАТ В Москва. В УПРАВЛЕНИЯТА НА ДС, особено в ПГУ и ВГУ

  ( и тук отварям една много голяма скоба - ТОЧНО ТОВА СА УПОРАВЛЕНМИЯТА НА ДЪЖАВНА СИГУРНОСТ, КОИТО ОСНОВНО ПЛАНОМЕРНО ОГРАБИХА БЪЛГАРИЯ, ИЗНЕСОХА ПАРИТЕ ОТ ВЪНШНИЯ ДЪЛГ И РАЗГРАБИХА СКРИТИТЕ ФИРМИ И ВЪНШНОТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА, БАНКИТЕ,...- бел. моя)

  ИМА ГОЛЯМИ ЕКИПИ НА КГБ, КОИТО ЗНАЯТ КОЯ Е ЦЕННАТА АГЕНТУРА И ПО-ВАЖНИТЕ ОПЕРАТИВНИ РАЗРАБОТКИ . ЗА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ДС Е ГОЛЯМА ЧЕСТ ДА РАБОТЯТ СЪС "СЪВЕТСКИТЕ ДРУГАРИ", КОЕТО СЕ ОТЧИТА И ОТРАЗЯВА В КАДРОВОТО ИМ ИЗРАСТВАНЕ.

  =============================================

  През април 1974 г. ръководството на МВР начело с министър Димитър Стоянов, предлага на Политбюро изцяло нов нормативен документ за работата на ДС, озаглавен: „Основни положения за указ за Държавна сигурност”. Това е документът, по който ДС се ръководи чак до закриването й. За първи път в партийните документи е записано, че освен на Политбюро, ДС е пряко подчинена и на първия секретар Тодор Живков. В документа пише:
  „ДС осъществява своята дейност под ръководството и контрола на ЦК на БКП, респективно на Политбюро и първия секретар на ЦК на БКП. Министърът на вътрешните работи ръководи непосредствено дейността на ДС и я отчита пред ЦК, респективно пред Политбюро и първия секретар на ЦК на БКП”.

  Чрез Указа Тодор Живков ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СИ ОСИГУРЯВА МЕХАНИЗМА ЗА ТОТАЛЕН КОНТРОЛ В ДЪРЖАВАТА, ПАРТИЯТА И ОБЩЕСТВОТО.
  УКАЗЪТ УЗАКОНЯВА ОГРОМНАТА ВЛАСТ И НА ДС. ТОЙ И ДАВА ПРАВО ДА "ПРОВЕРЯВА ПО СЕКРЕТЕН И НЕГЛАСЕН НАЧИН СИГНАЛИ И ДАННИ ЗА ВСЯКАКЪВ ВИД И ФОРМА НА ПРОТИВОДЪРЖАВНА ДЕЙНОСТ, КАТО ПРИ НЕОБХОДИМОСТ ИЗПОЛЗЗ ТЕХНИЧЕСКИ И ДРУГИ ОПЕРАТИВНИ СРЕДСТВА, ПОСОБИЯ, МЕТОДИ, ВЛИЗАНЕ В ЖИЛИЩНИ ДОМОВЕ И ПОМЕЩЕНИЯ НА ГРАЖДАНИ, УЧРЕЖДЕНИЯ, ПРЕДПРИЯТИЯ И ОРГАНИЗАЦИИ, ДА ИЗВЪРШВА ОГЛЕДИ, ОСВИДЕТЕЛСТВАНИЯ, ПРЕТЪРСВАНИЯ И ИЗЗЕМВАНЕ”.


  ( И сега забележете това - времето!)

  След 80-те ГОДИНИ ПРИСЪСТВИЕТО НА КГБ В СТРАНАТА НИ СЕ ЗАСИЛВА. ОСОБЕНО КОГАТО ЗА РЪКОВОДИТЕЛ ИДВА ген. Владилен Фьодоров. МАЩАБИТЕ НА РАБОТА СА ТОЛКОВА ГОЛЕМИ, ЧЕ КГБ ОТКРИВА ВТОРО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО във Варна. От 1979 г. МВР ЗАПОЧВА ДА ОБМЕНЯ ДИРЕКТНО ОПЕРАТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ПО СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА СИСТЕМА СОУД, ЧИЯТО ЦЕНТРАЛА СЕ НАМИРА В Москва.

  След „Пражка пролет” и българското военно участие в Чехословашките събития, у нас макар и плахо, започва да се надига вълна на обществено недоволство. ДС РЕШАВА ИЗПРЕВАРВАЩО, ЧРЕЗ ЗГЕНТУРАТА СИ ДА ВЗЕМЕ ДЕЙНО УЧАСТИЕ В СЪЗДАВАНЕТО НА "НЕФОРМАЛНИТЕ СДРУЖЕНИЯ" И ОРГАНИЗАЦИИ. Политическата полиция – Шесто управление ДС СЛЕДИ ВНИМАТЕЛНО И КОНТРОЛИРА ПРОЦЕСА НА СЪЗДАВАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНА СЪОПРОТИВА СРЕЩУ РЕЖИМА. ДОКЛАДВА СЕ ЕЖЕДНЕВНО НА "ПЪРВИЯ". ВНЕДРЕНАТА АГЕНТУРА НА ДС в „НЕФОРМАЛНИТЕ СДРУЖЕНИЯ" И ОРГАНИЗАЦИИ СЪЗНАТЕЛНО ЗАБАВЯ ТЯХНАТА КОНСОЛИДАЦИЯ И УМИШЛЕНО СЪЗДАВА СРЕД ТЯХ ПРОТИВОРЕЧИЯ, ОСТРИ ПРОТИВОБОРСТВА И БОЛНИ АМБИЦИИ. АКТИВНО СЕ ИЗПОЛЗВА КОМНПРОМАТНАТА ВОЙНА С АГЕНТУРНИТЕ ДЕЛА.

  Но независимо от действията на огромния апарат на ДС и многобройната агентура, която тя използва, комунистическата партия разбра, че трябва да се раздели с властта. Тя предприе един последен спасителен ход – пожертва несменяемия партиен и държавен лидер – Тодор Живков. С помощта на Москва на 10 ноември 1989 г. чрез вътрешно-партиен преврат той беше свален от власт. Но и това не помогна на партията да запази властта си. България навлезе в един безкраен, но мирен преход на смяна на комунистическата власт с демократическа.

  Партията, МВР и ДС, до последния си ден упорито криеха числеността на репресивните органи и най-вече на ДС. Според някои данни, в началото на 80-те години щатните служители на ДС били 12-13 хиляди, а нещатните сътрудници – между 50 и 300 хиляди.

  Определено трябва да се счита, че преди края на 1990 г. ДС е била една огромна репресираща машина с много звена и многохилядна агентура и сътрудници, не малко от които фиктивни.
  На среща на ръководството на МВР с част от офицерите на ДС, които са най – многочисления състав в министерството, състояла се на 20 януари 1990 г. ген. Семерджиев – последният министър, казва:

  „Предстои ни да извършим една много болезнена операция, да извършим дълбоко съкращаване и всеобхватна реорганизация на органите на МВР. Сега те са една много голяма, сложна, архисложна бих добавил социална система, която се е превърнала в ”държава в държавата”. Вчера, др. Любен Гоцев от трибуната на партийната конференция каза, че МВР се доближава до числеността на БНА. И ВИ СЪВЕТВАМ, НЕ НАСТОЯВАЙТЕ ДА Я НАЗОВЕМЕ И РАЗГЛАСЯВАМЕ. ТОВА ЩЕ БЪДЕ ВЗРИВ. Ние трябва да обявим онзи числен състав, който обществото ще приеме спокойно. АКО СЕГА ОБЯВИМ ЧИСЛЕНОСТТА, НАРОДЪТ НЕ ЗНАМ КАК ЩЕ РЕАГИРА.”.

  На съвещание пред ръководния състав на МВР ген. Семерджиев казва, истината, че „ЧИСЛЕНИЯТ СЪСТАВ НА МВР Е СТРАШНО ГОЛЯМ, ДАЖЕ СПРЯМО МНО!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!”.
  (Извадки от стенограми на МВР)

  В началото на 1991 г. ДС е съществено съкратена и сериозно преустроена. Но от „метастазите” й обхванали обществето, то дълги години ще трябва да се лекува.

  Възниква един много голям въпрос: Защо в България няма нито едно подробно изследване за престъпленията на комунистическия режим и за ролята на ДС – смъртоносното оръжие на партията.
  Има една огромна институция с големи претенции – БАН, куп научни институти, безброй обществени организации, от какво се страхуват? Може би ги преследва синдрома „гузна съвест”, или се страхуват да бръкнат с „пръст в раната”, причинена от комунистическата партия, МВР и ДС?

  Не трябва да забравяме, че голямата грешница – комунистическа или социалистическа партия – няма значение как се нарича, отново разчита на „късата народна памет” и чака подходящ момент пак да докопа властта!!!

  Нима не виждаме – Станишив като баща си развя „червеното знаме” и вече си точи отново зъбите.

  Ще допуснем ли отнво това ????? "


  http://razuznavane.com/?p=490  На някой още да не му е ясно какво и защо точно стана и става и понастоящем в България?

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход