Какъв е залогът
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какъв е залогът

Какъв е залогът

Европейските избори всъщност са мащабно социологическо проучване, което може да промени българската политика

Елена Старидолска, Велина Господинова, Илин Станев

Изборните резултати от 25 май няма да свалят кабинета. Нито ще го бетонират. Най-видимият резултат от тях ще бъде забележителната поява в Брюксел на Делян Пеевски и (вероятно) Николай Бареков, на които вече ще се радва не само България, но и целият Европейския парламент.

Въпреки това изходът от изборите ще доведе до преоценка на стратегиите на партиите. Последните проучвания на общественото мнение, излезли дни преди вота в неделя, с малки нюанси виждат картината след гласуването така - преднината на ГЕРБ пред БСП е почти нестопяема, т.е. социалистите ще са втора политическа сила. Вече дори лидерът на БСП Сергей Станишев призовава да се гласува, за да не се даде "незаслужена победа на ГЕРБ".

При по-висока активност на изборите, което може да доведе до прескачането на бариерата за Европейския парламент от Реформаторския блок или от АБВ, както и с оглед на перспективата "България без цензура" да вкара двама депутати в европарламента вероятността БСП и ДПС да получат по-малко от половината от местата е много голяма. Това ще промени фундаментално базовите политически калкулации на БСП - че за последната година някак си ще успеят да преодолеят скандала с назначението на Пеевски за директор на ДАНС и последвалите масови протести, както и че ще успеят фундаментално да срутят подкрепата за ГЕРБ. Това естествено няма да доведе до оставка на правителството и нови избори, по-скоро ще засили действията на мнозинството в стил "тук сме, но за малко".

Изводите за партията на Бойко Борисов обаче са по-спорни - дори и те да се окажат с повече гласоподаватели на изборите, това едва ли означава високо доверие, а по-скоро липса на алтернатива. Очакваната поява на Реформаторския блок като нова дясна партия, която дори и да няма доминиращо присъствие в политическия живот, поне да се наложи като разумен коректив на ГЕРБ, също се оказаха надценени. Ако РБ успее да вкара депутат в Европейския парламент, това ще е доверие в аванс, което евентуално да стимулира изграждането на дясна алтернатива.

При ниска активност на изборите и разпиляване на резултатите между по-малките партии обаче в Европейския парламент ще влязат само ГЕРБ, БСП, ДПС и ББЦ. Това ще е имиджова победа за управляващите, които ще твърдят, че дори и да нямат повече от половината места в парламента, ГЕРБ е в малцинство. Всъщност това ще помогне най-много на формацията на новия политик, доскоро журналист, Николай Бареков, който ще може да се тупа в гърдите, че всяко нова правителство ще зависи от него (или по-скоро от коалицията от спонсори зад него).

БСП на два фронта

Социалистическата партия се сдоби с враг в тила, или поне така от "Позитано" 20 възприемат новата коалиция АБВ около Георги Първанов. Червените се състезават срещу ГЕРБ, от една страна, а от друга - срещу лявата алтернатива. На "Позитано" 20 до последно се надяват преднината на партията на Бойко Борисов да бъде стопена, защото според тях хората декларират, че ще подкрепят ГЕРБ, защото е престижно, но някои от тях няма да го направят. Голямото им притеснение е обаче, че немалко избиратели на социалистите всъщност ще подкрепят АБВ, но не си признават в проучванията. Така проектът на Първанов ще бъде удобно извинение за БСП, ако резултатите не отговорят на очакванията им. Внушенията са, че хората на Първанов ще отнемат малко от подкрепата за социалистите, но достатъчно, за да загубят първото място в класацията, което те считат, че им се полага. В последните дни от кампанията БСП и лично Сергей Станишев изведнъж изоставиха европейските теми и обещанията, а се концентрираха в негативите към АБВ (с плоски послания като "зад гърба на Ивайло Калфин наднича Цветан Цветанов"), усещайки опасността наистина да се превърнат в донор за гласовете на алтернативата на Първанов и това да увеличи дистанцията им от ГЕРБ.

По-ниският резултат може да накара ДПС да поразхлабят въжетата, които я придържат към несигурния кораб на социалистите. Както преди време каза депутатът от левицата Петър Курумбашев, изходът от изборите може да доведе до преоценка на отношенията с коалиционния партньор.

Какъвто и да е резултатът за БСП обаче, позицията на Сергей Станишев начело не е застрашена, защото с изключването на бившия президент от редиците й председателят се отърва от най-силната вътрешна опозиция.

Ако АБВ обаче не получи и мандат, а БСП все пак има равен брой места в ЕП с тези на ГЕРБ, най-вероятно за Георги Първанов и екипът му това ще се привиди като края на политическата им кариера. Получат ли дори един мандат обаче, ще имат самочувствието да претендират, че от десетилетия насам за първ път се е появила жизнена лява алтернатива на БСП. Още повече че естествената бариера за влизане в ЕП е 6%, а за място в парламента трябват 4%, т.е. на теория потенциалът им на едни национални избори би бил още по-голям.

ГЕРБ - видяхте ли, бе

"Бих ги за осми път." Най-вероятно това ще е първото изречение на Бойко Борисов в изборната нощ, ако ГЕРБ победи социалистите дори и с малка преднина. За бившия премиер такъв резултат ще е нещо като компенсация за спечелените преди година парламентарни избори и загубата на властта впоследствие от БСП, ДПС и "Атака".

Победата на този вот или дори равният резултат със социалистите ще е показателно за няколко неща. Първо, независимо, че е в опозиция, и въпреки атаките на управляващите срещу ключови фигури от ГЕРБ формацията на бившия премиер продължава да е стабилна. Не се случи и очакваният разпад на партията по места. Една от предпоставките за това са добрите позиции, които формацията има в местната власт чрез свои кметове в ключови големи градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. Другата причина вероятно е свързана с очакването на активистите и симпатизантите на ГЕРБ за скорошно завръщане в изпълнителната власт. Всъщност една от основните причини ГЕРБ да остане силна е слабото мнозинство и несигурното правителство.

Независимо от това какви са причините за продължаващата стабилната подкрепа за ГЕРБ очевидно формацията ще продължава да бъде основен играч на политическата сцена и - искат или не искат - останалите партии ще трябва да се съобразяват с този факт. Заедно с това доброто представяне на ГЕРБ на този вот ще бетонира партията като ключов фактор в дясното политическо пространство. Още повече че бъдещето на другата политическа сила вдясно - Реформаторския блок, изглежда доста несигурно.

Създаденият по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски политически съюз от пет формации - ДСБ, ДБГ, СДС, НПСД и БЗНС, в началото имаше сравнително висока подкрепа от около 9-10%, но постепенно набраната преди година начална скорост започна да спада. От тази гледна точка спечелването на едно евродепутатско място ще е жизненоважно за оцеляването на коалицията. Оставането под бариерата за спечелването на евродепутатски мандат обаче може да предизвика фатални за политическия съюз процеси. От тях най-драстичният е разпад на обединението. Освен всичко друго за част от партиите от Реформаторския блок тези избори са залог и за лидерите им. Дори и да спечелят едно депутатско място, ако в европарламента отиде лидерът на ДБГ Меглена Кунева, не е изключено в другата основна партия от обединението - ДСБ, да бъде поставен на дневен ред въпросът за лидерския пост на Радан Кънев. Същото може да се случи и в СДС, където едното крило от партията трудно преглътна влизането на синята формация в дясното обединение.

ДПС - да се ослушаме

За разлика от останалите основни политически сили ДПС приложи тактиката на "снишаването". През цялата предизборна кампания ръководството обикаляше из страната и не влезе в челен сблъсък с нито един от лидерите на останалите формации. Тази стратегия на движението е нещо като негов патент по време на избори, защото от ДПС гледат на резултатите от всеки вот, независимо за какво е той, като на процес, който ще моделира бъдещи междупартийни партньорства и управленски схеми. Тези избори със сигурност няма да родят нова управленска конфигурация, но биха могли да зададат параметрите на бъдеща. От тази гледна точка съвсем нормално за поведението на движението изглежда демонстрацията на "затоплянето" на отношенията с ГЕРБ. То започна малко преди началото на кампанията с пиенето на кафе между Лютви Местан и Бойко Борисов. И продължи с ласкави коментари по адрес на движението от страна на лидера на ГЕРБ. Още повече че ДПС успя да финтира най-голямата пречка за отношенията си с ГЕРБ - поставения на второ място в листата неуспял директор на ДАНС Делян Пеевски, който почти сигурно ще бъде избран за евродепутат.

За ДПС изборите за европарламент ще имат и още едно измерение и то е доколко ръководството на движението е успяло да овладее спада в подкрепата, който регистрира на парламентарните избори. Преди година загубата беше около 240 000 гласа. Загубата беше драстична в региони, сочени за крепости на ДПС, като Кърджали например, където движението регистрира спад в покрепата от 30 000 гласа. Тогава този процес беше оправдан с факта, че немалка част от избирателите на ДПС са сезонни работници в чужбина, но ако и тези избори покажат подобен спад, това би могло да се определи като негативна тенденция за ДПС.

Алибито на "България без цензура"

Спорно е дали, ако ББЦ спечели два мандата в ЕП, това е успех за новия политик Николай Бареков или провал на фона на амбициите му да стане трета политическа сила, а в далечно бъдеще и премиер. На фона на липсващата алтернатива на сегашните участници в Народното събрание той ще е единственото "ново", но при толкова нагнетена кампания без пестене на сили и финанси хипотетичните двама евродепутати сигурно ще са "най-скъпите" в българската група. Самият Бареков от старта на политическата си кариера, а и напомпан от някои от социолозите в последните десетина дни, твърдеше, че "ББЦ вече е трета сила, бори се за първото място". Двата мандата ще са показател, че феновете му не са достатъчно мотивирани да отидат до урните, или пък, което също не е изключено, мнозинството от избирателите все пак да не тръгват сляпо след поредния месия, обещал им и невероятното. Забавно ще е да се види и концентрацията на вота за Бареков в определени секции, около които той упорито си изграждаше алиби, раздавайки кебапчета и кюфтета през цялата кампания.

Интересно ще е, ако се придържаме към калкулатора на БСП и ДПС от началото на кампанията - двете заедно да имат повече от половината мандати (т.е. девет), къде ще се причислят представителите на ББЦ. Може да се окаже, че ББЦ заедно с ГЕРБ имат повече от управляващите. Още повече че с начина, по който Бареков си разчиства политическо пространство, той е способен да заблуди и най-опитните анализатори - на думи е алтернатива, крайно критичен е към ДПС, по-малко към БСП и груб лично към Бойко Борисов. Съмненията са в няколко посоки - или проектът, създаден да бъде патерица на управляващите и да замести "Атака", е заживял собствен живот заради егото на Бареков, или след изборите ще сме свидетели на "невероятни" обрати и ББЦ изведнъж ще се окаже приемлив партньор на ДПС и БСП, или поне на едната от тях.

Освен ако не се окаже, че успехът и на изборите за ББЦ е неговата лебедова песен (с извинение към лебедите). Ако доскоро Николай Бареков се разглеждаше като коалиционната патерица на БСП, то след изборите може да се окаже петото колело в българската политика. Личните обиди, които Бареков нанесе на Сергей Станишев и съпругата му, няма лесно да бъдат забравени, а като се има предвид и характера на бившия премиер, няма и да бъдат простени. Особено ако политиката на медийната група, която Делян Пеевски изгради с помощта на Корпоративна търговска банка, започне да се контролира повече от ръководното семейство в БСП и по-малко от ДПС.

"Атака" - поредното дъно

И докато Бареков с гигантско усилие ще се качи на някаква легитимна международна трибуна, то лидерът на "Атака" Волен Сидеров е на път да слезе и от националната. Оставането му под чертата, и то на евентуалното шесто място в класацията (и почти равните му гласове с тези на основния му конкурент в националистическата ниша НФСБ), ще е не само унизително, но и с реални последици за управлението на сегашната тройна коалиция. Сидеров ще се убеди, че в момента "Атака" няма никакъв интерес от предсрочни избори, и ще се опита да запази статуквото, от една страна, а от друга - да анализира на какво се дължи спадът на популярността му. В сегашната ситуация обясненията може да са няколко - подкрепа, при това срещу неясно какво в замяна, но видимо добре финансово подплатена, за непопулярното управление на кабинета "Орешарски", което отгоре на всичко го принуждава да е в компанията на ДПС и по този начин му отнема възможността да инкасира гласове с антитурска риторика. Имидж на човек, за който скандалите и нарушенията на закона са нещо естествено. Сбъркана кампания, осеяна с гафове с открадни кадри в клиповете, лъжи с руски ордени и подкупване на фенове с "Любэ" - изкуствено насажданото крайно русофилство по-скоро отблъсква, отколкото да привлича избирателите.

В резултат може Сидеров вече да не се възприема от управляващите като фактор, който трябва да бъде ухажван, защото така или иначе той не може да си позволи да се скара с тях. Вследствие цената му ще падне. От друга страна, ако той иска да оцелее в политиката, най-вероятно ще му се наложи постепенно, с наближаването на следващите избори догодина, например да се разграничи БСП и ДПС. За това време ББЦ ще се опита да го конкурира в гръб, като си сглоби достатъчно голяма група от независими депутати, предимно от ГЕРБ.

На практика от изхода на вота в неделя ще зависят твърде малко неща - ако ГЕРБ убедително води, това няма да предизвика оставка на правителството или да доведе автоматично до предсрочни избори. Обратното, ако БСП спечели с малко гласове, това едва ли ще повиши доверието в управляващото мнозинство и социалистите няма да се решат сами да предизвикат нов вот за Народно събрание. Изборите обаче ще очертаят стратегиите за бъдещия парламентарен вот и някои от изводите не са утешителни - колкото по-краен е популизмът, толкова по-добре работи, гласове може да се купуват със замах и на избори на национално ниво, да си възпитан и интелигентен печели избори само в няколко градски квартала, а дъното на мръсните номера, клевети и компромати.... ами няма дъно.

Фотограф: Надежда Чипева

Изборните резултати от 25 май няма да свалят кабинета. Нито ще го бетонират. Най-видимият резултат от тях ще бъде забележителната поява в Брюксел на Делян Пеевски и (вероятно) Николай Бареков, на които вече ще се радва не само България, но и целият Европейския парламент.

Въпреки това изходът от изборите ще доведе до преоценка на стратегиите на партиите. Последните проучвания на общественото мнение, излезли дни преди вота в неделя, с малки нюанси виждат картината след гласуването така - преднината на ГЕРБ пред БСП е почти нестопяема, т.е. социалистите ще са втора политическа сила. Вече дори лидерът на БСП Сергей Станишев призовава да се гласува, за да не се даде "незаслужена победа на ГЕРБ".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

41 коментара
 • 1
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename
  • -10
  • +123

  6 от 8 партии имат обещания за "връщане на българите от чужина".
  Абе пичове, вие ни изгонихте, сега ще ни връщате - как си го представяте?
  БГ-то не може да осигури работа на 3-те милиона трудоспособни в пределите на държавата, пък вие искате да върнете има няма още 2 милиона души.... Да не говорим, че тея 2 милиона души в масата си са видяли, че живота може да е нещо по различно от това да си крепостен селянин на местния феодал за 500 лева и да събираш месеци за колело на детето....
  Пичове, разберете го, няма кфо да ни предложите. Нито работа, нито смислено възнаграждение, нито адекватна инфраструктура... И понеже съм добър самарянин - ще ви дам съвет - пренасочете си усилията към хората от Мадан, дето на 1000 души ще правите междуселищен път за милион, те могат да ви се врържат на дебилизмите.
  Ще гласувам за евродепутат - ама не за български!

 • 2
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Това "мащабно" политическо проучване няма да промени нищо в България и българската политика, за голямо съжаление. Единственото, което ще се случи (най-вероятно) след изборите е, че перманентно ще ставаме зарезил пред цяла Европа с нашите евродепутати...

 • 3
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  [quote#2:"geordgeo"]перманентно ще ставаме зарезил пред цяла Европа с нашите евродепутати... [/quote]

  Според мен трябва да имаме по-високо самочувствие. Не сме ние за резил, един тип от УК пропагандира, че е ТВЪРДО против ЕС, обаче същия Найджъл получава по 60 паламарки в паунд ( 60 000 GBP ) от същияя тоя ЕС.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#2:"geordgeo"] перманентно ще ставаме зарезил пред цяла Европа с нашите евродепутати..[/quote]

  Народната мъдрост гласи, че любовна връзка и простотия не могат да се крият за дълго - все отнякъде ще избият. Матрялът, който вероятно ще замине в неделя към Брюксел, ще бъде живото потвърждение на тази поговорка. На първите избори се разминахме с един Димитър Стоянов, но на тези вече нещата ще си дойдат на мястото.

 • 5
  villiger avatar :-|

  Залогът е бъдещето на Европа, а не някакви тънки сметки, коя българска партия как ще тълкува вота в своя полза. Тази статия дава ориентир на всичките формации, как да интерпетират резултатиите, за да почешат егото си, и да се изкарат всички печеливши, както при референдума за ядрената енергетика..

 • 6
  mitkovasilev avatar :-|
  Митко Василев

  Изборите са отличен трамплин, ако някой реши да прави партия. По-точно бяха - за тия, които са се сетили.

 • 7
  jivko_r avatar :-|
  Живко

  Втората инфографика е жестока :)

 • 8
  mitkovasilev avatar :-|
  Митко Василев

  На тези избори съм в ролята на вегетарианеца, който трябва да избира между свинско и телешко.

 • 9
  tanas avatar :-P
  Танас

  Тия се не чуват какво говорят единият Дудук иска Премиер да става с послания за Евроизбори както същото го прави и Тони Фарма и тя иска Министър председател да става през Европейски избори за Европейски парламент където изкара цял мандат и да не се е научила, че от там Министър председател се не става ! ! !
  Май нещо не ги слушат главите или звездите им го говорят. :-)

 • 10
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Халал да са им на европейците наще управници!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK