LIVE: Изборите за Европейски парламент в България

ГЕРБ побеждава убедително, БСП се срина, ДПС може да стане втора сила, а "Реформаторският блок" и "България без цензура" вкарват евродепутати

Избирателната активност в страната към 10 ч. е 5.51% или общо 350 332 души са гласували.
Избирателната активност в страната към 10 ч. е 5.51% или общо 350 332 души са гласували.    ©  Stoyan Nenov
Избирателната активност в страната към 10 ч. е 5.51% или общо 350 332 души са гласували.
Избирателната активност в страната към 10 ч. е 5.51% или общо 350 332 души са гласували.    ©  Stoyan Nenov
Резултати от паралелното преброяване на Алфа рисърч:

ГЕРБ - 29,9%, 6 мандата

Коалиция за България - 19,5%, 4 мандата

ДПС - 18,2%, 4 мандата

България без цензура - 10,8%, 2 мандата

Реформаторски блок - 6,3%, 1 мандат

Резултати от паралелното преброяване на Галъп:

ГЕРБ - 30%

Коалиция за България - 18,5%

ДПС - 18,4%

България без цензура - 10,4%

Реформаторски блок - 6%

В 6 ч. на 25 май 2014 г. започна денят за гласуване, в който България избира своите представители в Европейския парламент. Повечето от участниците във вота по време на кампанията обвързаха бъдещите резултати и с националната политика - един вид тест дали се е променило съотношението на политическите сили в сравнение с изборите през 2013 г., дали има потенциал за нови формации и др. 

Гласуването се провежда от 6 ч. до 19 ч. Ако по това време има опашка пред секциите, времето може да се удължи най-много до 20 ч. Този път има рекорден брой наблюдатели - близо 60 000 души за около 12 000 секции в цялата страна. Очакват се многобройни сигнали за нарушения и взаимни обвинения.

Повече за техническите подробности (изключително важни) за гласуването можете да намерите тук. В лайв блога очаквайте информация през целия ден за избирателната активност, изборни нарушения и сигнали, а след 19 часа - първите предварителни резултати, коментари на експерти и реакциите на

политическите партии.

01:15 "Правителството виси на врата на БСП като воденичен камък, омотан от ДПС. В момента Станишев е пред това да спасява БСП или да спасява правителството. Колкото по-дълго управляват, толкова по-дълго след това ще бъдат в изолация и опозиция", коментира Корман Исмаилов.

01:05 РБ излязоха с надписи "Оставка" вместо имената си. "Тези избори са основание за незабавно искане на оставка на правителството. Орешарски е бившият премиер на България", заяви Радан Кънев.

Според Петър Москов "Реформаторският блок" има един сигурен евродепутат и участва в битката за втори.

00:45 "Искра Михайлова ще бъде заместена от доста стойностен министър. ДПС има солидна банка от кадри", каза Местан, но отказа да съобщи името на новия министър на околната среда и водите, за което така или иначе не изглеждаше сигурен.

00:45 Вотът на избирателите реабилитират и затварят темата "Пеевски", заяви Лютви Местан.

00:41 "Някои хора тичаха по мен, които служат на други господари и задават въпроси. Да оглавя ДАНС също беше решение да дам нещо на България. Видяхте, като се появи недоволство, сам се оттеглих. Не чух конкретни обвинения към мен. Постоянно се заливат институциите с фалшиви сигнали към мен. Благодаря на структурите, които ме съхраниха тази година. Благодарение на тях ме има. Евродепутатството не е самоцел за мен, затова аз искам дълго години да бъда до нашите структури. Отстъпвам мястото си на Искра Михайлова", заяви Делян Пеевски в първото си публично изказване след кандидатурата си за евродепутат. 

00:30 Въпросът за бъдещето на кабинета "Орешарски" не може да е единствено към ДПС. Той е и към БСП. Ние очакваме тяхната ясна позиция по този въпрос, каза Местан, докато му беше зададен въпрос дали ще влезе в коалиция с ГЕРБ. Той прехвърли въпроса към централния съвет на ДПС, който явно ще разгледа въпроса, "ако има необходимост". 

00:30 ДПС е устойчива трета политическа сила, дори без гласовете от Турция. Имаме 400 хил. гласа, заяви Местан.

00:20 ДПС е единствената политическа сила, която не е загубила нищо от парламентарните избори, заяви председателят на партията Лютви Местан. Когато печелиш, не знаеш какво губиш, допълни той. Дали евровотът прелегитимира кабинета "Орешарски"? Въпрос на различни интерпретации, но ДПС стори всичко необходимо в тази посока. Политическата ми култура не позволява да коментирам други политически сили. Имаме 8 места с БСП в Европарламента, но това е чисто аритметически. Политиката не винаги е въпрос на аритметика. Има нужда от анализ. Евровотът зададе и алтернатива, загатна Местан.

23:55 Сергей Станишев, в тон с всичко останало, което каза тази вечер, избягна на няколко пъти отговора на въпроса дали ще стане еврокомисар. "За мен е важно каква кауза мога да свърша и ще взема моите решения в тази посока", обяви той, което най-вероятно значи, че ще провери какви шансове има и какъв ресор ще му предложат.

23:50 Свърших всичко възможно за победата на БСП, заяви лидерът на партията.

23:40 В момента не планирам да подавам оставка, заяви Сергей Станишев. Въпреки очевидния срив на БСП в резултатите, Станишев намери други оправдания извън себе си: "традиционното неучастие на левите в евроизбори", много по-ясни действия в управлението, което хората очаквали, "ножът в гърба "АБВ", "Българска левица" които са под номер 1 в бюлетината и др.

23:30Каузата, за която формирахме правителството, не е приключила, заяви Станишев. "Предстоят ни разговори с нашите партньори (ДПС) за формата на нашето партньорство и какво искаме да направим. Нито едно правителство не е застраховано от предсрочни избори. При около 2.2 млн. души активност - това ли ще е проекцията на предсрочните избори? За това ще си говорим с нашите партньори", каза Станишев в отговор дали се притеснява от малката разлика с ДПС.

23:25 Станишев избягва за пореден път на въпроса за личната отговорност, два пъти зададен от Илияна Беновска. Лидерът на БСП, губещ поредни избори, отново отказва да поеме отговорност за това. Не бързайте, заяви той в отговор на журналистически въпрос.

"Предсрочните избори са функция на това парламентът да не може да работи и да няма мнозинство. Това не се е случило", каза лидерът на БСП по отношение на евентуални предсрочни избори.

23:10 Поздравявам ГЕРБ за победата, очевидно е че са основна сила вдясно. Явно е, че кампанията на ПЕС за по-социална Европа не се състоя. Има крайни националисти на първо място в доста страни. Това е огромно предупреждение, заяви Сергей Станишев, лидерът на ПЕС и БСП.

На БСП и левицата беше нанесен удар в гръб, заяви Станишев, визирайки АБВ. Той изцяло обслужи нашия опонент. Те не получиха доверие от избирателите на левицата, но разколебаха много наши членове

Очевидно е, че резултатите, които постигнахме, са незаводолителни. Партиите, които водят кампании като за национални избори, постигат по-добри резултати от тези, които водят кампании като за европейски.

Не успяхме да събудим, да мобилизираме нашите хора, заяви Станишев.

23:02 Искаме предсрочни избори, а не втора зима на "Орешарски-Станишев-Местан", обяви Бареков. Той е втората политическа сила, която се обявява за предсрочни избори, след заявката на ГЕРБ. Бареков поиска и служебно правителство, определено от партиите, спечелили тези избори.

22:54 На второ място след ГЕРБ сме във всички областни градове, заяви Николай Бареков на импровизирана пресконференция, не в НДК, а в собствената им централа. 18% от избирателите на Кунева са при нас и сме лидери сред младежкия вот, смята ББЦ. Но съм разочарован от ромите, които са гласували за БСП, ДПС и ГЕРБ, обяви Бареков.

Пресконференцията е предавана по БНТ, Бтв и Нова не я излъчват.

22:38 Към 20 часа избирателна активност е била 35,5%, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БНТ. Най-висока е тя в Кърджали, Разград и софийските райони.

21:50

Репортер на "Капитал" в НДК е забелязал кандидата за евродепутат от ДПС Делян Пеевски пред щаба на формацията в сградата. Засега Пеевски не е говорил официално пред медиите. "Дневник" съобщава, че Пеевски е пристигнал в НДК със засилена охрана и е влязъл през страничен незабележим вход.

Междувременно от щаба на "Реформаторския блок" се разнася мелодията на Let it be на Бийтълс, свирена на пиано от бившия министър на образованието Даниел Вълчев.

21:45 Репортаж на bTV показа, че кандидатът за евродепутат от ДПС Делян Пеевски е платил кувертите за абитуриентския бал на завършващите ученици в Сърница, както и таксата за оркестъра. Балът е бил вчера, в деня за размисъл. Пред репортера на телевизията абитуриенти заявяват, че ще гласуват за ДПС на изборите.

21:20 Паралелното преброяване на Галъп също дава 4 мандата на Коалиция за България. Не е ясно към коя партия ще отиде последното място.

21:11 Това е една двойна загуба за БСП - и на европейско, и на национално ниво, коментира за БНТ политологът Даниел Смилов. Според него резултатите от вота показват, че голяма част от българските граждани не одобряват политиката на сега управляващите.

21:05 Според данните от паралелното преброяване на Алфа рисърч разликата между ГЕРБ и Коалиция за България още повече се увеличава - 30,2% на 19,5%. Това означава, че засега КБ печелят четири евродепутатски мандата. Още едно място според изчисленията засега най-вероятно ще отиде при ДПС, които печелят 16,8%. България без цензура взима 10,6% от гласовете, а Реформаторският блок - 6.5%.

21:00 Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на правителството и нови избори веднага. Резултатите от евроизборите, според Борисов, доказват категорично, че правителството няма доверие. "Не само победихме Станишев, победихме лидера на ПЕС", каза той и уточни, че поздравява социалистическия лидер за отиването му в Европарламента, което по сметки на Борисов, не било сигурно.

"Вотът на недоверие беше днес", категоричен беше Борисов.

"Незабавно да се направят избори. Псевдопремиер, псевдопреседател на народното сърание, да подадат оставка веднага и да се махат. Откраднаха изборите, а сега им дадоха нов знак, че не са за тези места", обяви Борисов.

После допълни, че настоява Михаил Миков да му върне кафеварката, която бил откраднал.

20:30 30% от гласоподавателите са използвали преференциален вот, сочат данните на Алфа рисърч. От впечатленията на анкетьорите на агенцията голяма част от хората не са разбирали какво е преференция. В най-голяма степен тя е използвана от гласувалите за Реформаторския блок - от почти всеки втори. Доста висок е делът на използвалите преференция сред гласувалите за ББЦ - 40-44%. Най-слабо е използвана от избирателите на ДПС.

20:15 Според данните на Алфа рисърч значителна част от избирателите на ГЕРБ и Коалиция за България не са отишли до урните. Основните партии запазват своите гласоподаватели от предишните избори. Около 8% от гласовете на ГЕРБ от изборите миналата година са отишли сега за "България без цензура", а 4% - за РБ. Коалиция за България също е задържала значителна част от вота си, но не е мотивирала своите избиратели да отидат до урните, коментира Боряна Димитрова. При ДПС се наблюдава 95% мобилизация. Интересни резултати се виждат при гласоподавателите на движение "България за гражданите" от предишните избори - сега те гласуват доста разнопосочно - 35% за РБ, 32% за ББЦ, 10% за КБ. От гласоподавателите на ДСБ 75% са избрали РБ.

20:10 27,42% е била избирателната активност по данните засега, съобщи за БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Окончателният екзит-пол на Галъп към 19 часа дава сериозна преднина на ГЕРБ пред "Коалиция за България" - 29,1% пред 19,6%. Според тези изчисления КБ ще получи четири места в Европейския парламент, а един мандат ще се разпредели към партията с най-голям остатък.

19:50 Може да има избори до края на годината, коментира в студиото на "Нова" политологът Евгений Дайнов.

19:45 На тези избори има рецидив на контролираното гласуване на места, в които корпоративният вот съществува отдавна, например Бобов дол, коментира социологът Антоний Гълъбов. Той цитира данните на асоциация "Прозрачност без граници", според които 56% от регистрираните нарушения са административни. Това включва цялостната дейност на изпълнителната власт, на ЦИК, на районните и секционните комисии, допълни Гълъбов.

19:30 Боряна Димитрова коментира пред БНТ предварителните резултати по демографски признаци. Традиционно десните партии са по-добре представени сред по-младите възрастови групи, а БСП - сред по-възрастните. Новото е, че в най-младата възрастова група Коалиция за България са на четвърто място, което е изненада (след ГЕРБ, ДПС и ББЦ). 35% от гласоподавателите в София са гласували за ГЕРБ, а вотът за Коалиция за България и Реформаторският блок в столицата е наравно. В селата 41% от хората са гласували за ДПС. ББЦ имат най-силни дялове в областните и малките градове. Коалиция за България сериозно губи в най-малките населени места, коментира Димитрова.

19:00 "Алфа рисърч" и "Галъп" показаха първия си официален екзит-пол, който сочи убедителна победа на ГЕРБ. Според резултатите в ЕП влизат пет партии, сред които и "Реформаторският блок" и "България без цензура".

 
Резултати (към 18 ч.)
 Алфа рисърчГАЛЪП
ГЕРБ28,4%28,6%
БСП21,5%19,8%
ДПС15,9%14,9%
ББЦ9,5%11,1%
РБ6,8%6,4%

Според прогнозните изчисленията на социолозите ГЕРБ печелят шест евродепутатски места, "Коалиция за България" - 4 или 5, ДПС - 3, "България без цензура" - 2 и "Реформаторският блок" - 1.

Социологът Боряна Димитрова коментира в студиото на БНТ, че от предварителните данни се забелязват няколко тенденции - сериозен срив на БСП, нарастване на дела на коалиционния им партньор ДПС и силно представяне на дясно-центристките сили в лицето на ГЕРБ и Реформаторският блок, както и пробивът на България без цензура.

Социологът Антоний Гълъбов облеляза, че се наблюдава фрагментиране на левия вот към по-радикален ляв вот. За много леви избиратели БСП вече не е достатъчно социалистическа, не е достатъчно про-руска, допълни Гълъбов.

18:00ЦИК спря класациите за изборните резултати в няколко сайта

Още от сутринта в изборния ден в множество сайтове се появиха различни класации с прогнозните резултати от изборите за европарламент. Това обикновено се случва на всички избори и е начин да се заобиколи забраната в Изборния кодекс в деня на вота да не се публикуват данни за хода на гласуването докато не свърши изборния ден.

В ранния следобед ЦИК разгледа пет сигнала на граждани и изпрати писма до няколко сайта да свалят класациите си. Пред "Капитал" говорителят на ЦИК Александър Андреев уточни, че става въпрос за пет сайта – Блиц, ПИК, e-burgas, сайта на Николай Бареков – bnews и Дневник. Зам.-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева уточни, че предстои комисията да реши какви глоби да бъдат наложени на тези сайтове.

Дори и след писмата обаче на сайтовете стоят прогнозните резултати.

Ето писмото на ЦИК, което беше изпратено до "Дневник":

"При извършена проверка от Централната избирателна комисия е установено, че на интернет страницата на "Дневник" е публикувана новина с информация и данни, които съдържат внушения за извършено допитване за резултатите от гласуването в изборите за избиране на членове на Европейския парламент от Република България към определен час по партии, коалиции и независими кандидати. Със свое протоколно решение от 25.05.2014 г. Централната избирателна комисия е приела, че публикуването на информация с подобни внушения представлява нарушение на забраната по чл. 205, ал. 5 от Изборния кодекс и че следва да се уведомят всички главни редактори на интернет страници, които публикуват такава информация, незабавно да преустановят публикуването им и да премахнат от съответната интернет страница публикуваната вече информация.

Предвид на горното, следва незабавно да изпълните решението на Централната избирателна комисия, като преустановите публикуването на такава информация и премахнете вече публикуваната такава независимо от начина на оформянето й."

17:50 В отговор на съобщеното вчера от ЦИК нарушение на "България без цензура", която е изпратила на абонати на "Виваком" съобщение-поздрав за 24 май, което нарушава деня за размисъл, от оператора заявиха за "Капитал", че съобщението е било разпространено чрез чужда фирма, през няколко оператора.

"В отговор на запитването относно разпространение на съобщения с подател BAREKOV и с текст "Chestit praznik na balgarskite slovo I duh! Grajdansko sdrujenie "Bulgaria bez zenzura" Vi chestiti nai-svetliya bulgarski praznik", бихме искали да ви уведомим, че нашата компания няма отношение и по никакъв начин не следва да бъде обвързана с тази акция. Горното съобщение не е изпращано чрез нашата мрежа. Направеното от наша страна проучване посочи, че съобщението е било разпратено от няколко оператора извън европейския съюз до абонати на всички мобилни оператори България. След получени потребителски сигнали и след като наблюдавахме атипичен СМС трафик, трафикът от въпросните оператори беше незабавно блокиран", уточняват от "Виваком".

17:00 Външно министерство съобщи за активността на българите в чужбина. Към 14.00 часа българско време общият брой на сънародниците, гласували в чужбина на изборите за Европейски парламент е 4160.

В Кипър 793 български граждани са упражнили правото си на глас, в  Германия – 706, а в Испания -  554. В Нидерландия  правото си на глас са упражнили 502  души, а във Великобритания - 402 български граждани.

Към 8 ч. - Антоанета Цонева от Института за развитие на публична среда, която е наблюдател в секция в столичния квартал "Христо Ботев" споделя, че списъците с имената на кандидатите за евродепутати в листите, които са залепени в тъмната стаичка, за да ориентират гласоподавателите кого да предпочетат с преференция са с много дребен шрифт. Освен това един от наблюдателите не е знаел от коя организация е, нито имал бадж. Комисията пък не сгъва бюлетините преди да ги подаде на избирателя, каквито са инструкциите на ЦИК. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • mmiu

  "11:45 - Говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира пред агенция "Фокус", че продължава проверката за наличие на контролиран вот в община Бобов дол. Тази седмица репортаж на "Нова" показа как работещите в мините в Бобов дол са призовани да глауват за БСП. Комисията е взела решение за специални мерки за наблюдение на изборния процес в общината."

  Хахаха. Какви специални мерки бе, безполезници от ЦИК?! Хорицата си ги водят под строй, и да седите и да ги гледате, нарушения няма да видите. Нарушенията са в ш*баното видео, което може да се види навсякъде, ама нещо не сте тръгнали да сезирате никого за това, нали?

  Да ви припомня, че във видеото човекът, който говореше, каза и нещо друго - разказа как един началник не искал да гласува един минал път, затова отишъл на риба - намерили го и го върнали насила, а после го понижили до общ работник. Такива работи. Гласувайте, много ви се моля.

 • 2
  doxen avatar :-?
  doxen

  На извънредна пресконференция БСП се оплака, че в Пазарджишко в събота вечерта са арестувани трима нейни представители, без да са ясни мотивите за мярката. Освен това до обяд социалистите са подали около 30 сигнала за нарушения в ЦИК, предимно от страна на РИК заради допусната агитация в деня за гласуване. На "Позитано" 20 имали информация за купуване на гласове или натиск върху избирателите, предимно в ромските махали. Някои кметски наместници правили списъци с гласоподаватели.
  "Има сигнали за купуване на гласове от страна на няколко партии и коалиции в няколко района – Хасковско, Бургаско, в някои райони на София, места в ромски махали", каза зам.-председателят на партията Янаки Стоилов

  Тоест бсп се оплакват, че и други партии освен тяхната използва всякакви забранени от закона средства за да си осигури повече места в ЕП.

 • 3
  villiger avatar :-|

  Изборите днес са изключително важни, но освен това на едно място има избори, които са ключови и пред истинско изпитание да бъдат осуетени.. Това е Украйна. Нека днес бъдем съпричастни с украинците, и по възможност да не се поддаваме на всякакви дрязги и провокации. Лично мнение.
  Една много точна мисъл гласи: " Бях нещастен, че нямах нови обувки, докато не видях човек без крака."

 • 4
  mlu666 avatar :-|
  Сотир Методиев Пеевски

  "12 ч. БСП, както обикновено се случва в последните години в деня на изборите, свиква извънредна пресконференция,..."

  "14:30 На извънредна пресконференция БСП се оплака, че ..."

  На всеки ли 2 часа, БСП ще свиква "извънредна" пресконференция?! И това ако не е очебодна пропаганда в изборния ден...

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#4] от "НЕ ГЛАСУВАЙТЕ! ТАКА ВИ Е ДОБРЕ!!":

  Свикването не е като провеждането. Да не бъдем бареков.

 • 6
  jonson avatar :-|
  jonson

  Нещо на тролчетата им се бавят опорните точки...

 • 7
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#6] от "jonson":

  Вече се появи първата - видиш ли от ниската избирателна активност всъщност печелили от ГЕРБ, а не от БСП. При по-висока избирателна активност щяха да отвеят Бойко като вмирисан селски автобус. Честно, не знам чии глави ги раждат тези простотии или пък предизборните им клипове?

  Въпросът е ще имаме ли ритуално самоубийство на червеножопи продажни социолози, които прогнозираха фотофиниш и минимална победа на БСП?

 • 8
  jonson avatar :-|
  jonson

  До коментар [#7] от "anihilator_jack":
  Преди Сова Харис беше червената агенция с безумните прогнози. Сега комунистите блъскат директно с Галъп. Чудно ми е само как най-голямата в света социологическа агенция още ги търпи и не си е взела франчайза.

 • 9
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  резултатите ме радват , и то много ме радват . после повече а сега ХА на здраве с хубаво домашно червено винце .

 • 10
  majorman avatar :-|
  majorman

  Голяма победа за ГЕРБ, добър успех за Реформаторите (но като изпратят Кунева в Брюксел ще наберат скорост), провал за БСП и АТАКА. Мисля си, че това би трябвало да е краят на Волен и че звездата му вече огасна.

  Единствената лоша новина е влизането на България WC в Европарламента. Ще заменим един клоун-популист (Болен) с друг (Бюреков).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход