Газова заварка

Шефът на инвестиционните проекти на "Газпром" Леонид Чугунов се оказа основен презентатор на "Южен поток - България"

Газова заварка

Вече официално България застава зад "Газпром" и срещу Брюксел

16108 прочитания

Шефът на инвестиционните проекти на "Газпром" Леонид Чугунов се оказа основен презентатор на "Южен поток - България"

© Надежда Чипева


Кой е в "Газпроект-Юг"

- "Промишлено строителство холдинг" е собственост на "Водстрой 98" и е свързвана с неуспелия кандидат за шеф на ДАНС Делян Пеевски.

- "Техноекспортстрой", чийто прокурист е сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев, а в борда й е бившият зам.-министър на регионалното развитие от тройната коалиция Калин Рогачев.

- "Понсстройинженеринг", собственик на която е Милко Милков, близък на премиера Пламен Орешарски, а изпълнителен директор е бившият заместник -министър на регионалното развитие от правителството на ГЕРБ Добромир Симидчиев.

- "ПСТ холдинг" с офшорна собственост, но заложено към Първа инвестиционна банка.

- "Главболгарстрой" е единствената фирма в сдружението с опит в газовата сфера, който натрупа в последните две години.

Първите две дружества са смятани за близки до Корпоративна търговска банка и Делян Пеевски и са сочени като архитекти на обединението.

Ако нещо изглежда подозрително случайно, значи е нагласено и главният герой трябва да се пази. Това го знае всеки фен на екшъни. Но дори да не сте чак такъв почитател на този тип филми, лесно се забелязва, че по отношение на "Южен поток" в последно време правителството сякаш разиграва сюжет от други времена, от който а-ха и да изскочи Щирлиц.

Ех, как ги финтирахме

В сряда, в 14:30 часа брюкселско време, премиерът Пламен Орешарски има среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Половин час по-рано, в 15:00 часа българско време, компанията "Южен поток - България" свиква пресконференция.

В разговора помежду си Барозу и Орешарски обсъждат европейските фондове, енергийната сигурност и състава на бъдещата Европейска комисия. След срещата Орешарски заяви, че са възможни "бележки относно начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители" за газопровода "Южен поток". Високопоставен източник от Брюксел уточни, че по време на разговора българският премиер е обещал тези бележки да бъдат взети под внимание.

Вероятно в момента, в който Орешарски е обещавал на Барозу, Владимир Инков, съизпълнителен директор на "Южен поток - България", обяви, че за строител е избран консорциумът "Стройтрансгаз" ДЗЗД, за начина на чието избиране са съмненията на ЕС. Т.е. вече трудно ще бъдат "взети под внимание" бележките на Брюксел, тъй като България се обрича на поредното арбитражно дело. Но за сметка на това рискува глоба от страна на ЕС за заобикаляне на правилата за обществените поръчки.

В случая или Пламен Орешарски не е знаел, че по време на разговора му с Барозу ще се състои отлаганото вече няколко месеца обявяване на победителя, или той умишлено е заблуждавал Жозе Мануел Барозу. И двете предположения не звучат добре за българския премиер и ще имат много неприятни последици за България.

Но това е само поредният случай, при който едно се говори с представители на Европейската комисия, друго пред българската публика и накрая се предприема трето. Само преди месец, след срещата си с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, министърът на икономиката Драгомир Стойнев обяви с особен плам, че България върви в правилна посока по отношение на спазването на европейското законодателство за "Южен поток". Ставаше въпрос за промените в Закона за енергетика (инициирани формално от двамата депутати от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев),с които морската част на газопровода, която навлиза на 24 км в териториалните води и сушата на България, не е нужно да спазва европейското енергийно антимонополно законодателство. Стойнев допълни тогава, че ЕК нямат забележки по наземната част на газопровода.

Часове по-късно говорителката на комисаря Сабине Бергер трябваше да опровергава Стойнев: "Европейското законодателство се прилага върху всяка инфраструктура под юрисдикцията на ЕС (която включва българските териториални води). "Освен това, каза тя, позволете ми да ви припомня, че комисията е също така загрижена като цяло за българското междуправителствено споразумение с Русия за "Южен поток", което ние също смятаме, че нарушава правото на ЕС." Междуправителственото споразумение определя условията за изграждане на сухопътната част на газопровода и според ЕК в осем пункта нарушава европейското законодателство, мнение, което е ясно на правителството от август миналата година.

За да няма никакви съмнения, в сряда, след Европейския съвет в Брюксел, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви: "Аз не оставих никакви съмнения днес, че Европейската комисия ще действа всеки път, когато прецени, че правилата на вътрешния пазар за нарушени." Малко по-късно в документа, придружаващ предложената нова енергийна стратегия на ЕС, ЕК изрично подчерта, че "проектът "Южен поток" трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие със законодателството на Европейския съюз."

Хайде наш'те

Откритото противопоставяне от страна на София на Брюксел за "Южен поток" започна рез втората половина на миналата година. Преди това и правителството на ГЕРБ също не прояви особена активност в предоговаряне на споразуменията за "Южен поток". Проблемът при тях беше ясен още през 2010 г., когато тогавашният министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков покани експерти на Европейската комисия като наблюдатели в преговорите. В края на 2012 г. ГЕРБ подписаха окончателното инвестиционно решение за проекта, без да е решено по какъв начин той ще спазва европейското законодателство - ако 50% от обема на тръбата бъде оставена за достъп на трети страни, както изисква европейското право, "Газпром" не може да гарантира изплащането на транзитна такса за 80% от капацитета на газопровода. При такава несигурност не би трябвало да може да се вземе каквото и да било инвестиционно решение, камо ли окончателно. Тогава ходът беше свързан със съгласието на руската компания да смъкне цената на доставяния в България газ с 11%.

В началото на мандата си правителството на Орешарски не изглеждаше чак толкова отдадено на проекта. През юни 2013 г., след срещата си с руския заместник министър на енергетиката Анатолий Яновский, министър Стойнев каза, че България ще подкрепя проекта пред ЕК, но в същото време подчерта и необходимостта нашата страна да се съобрази както с българското, така и с европейското законодателство при изграждането му. "В противен случай България е заплашена от санкции от ЕК."

Малко по-късно нещата се обърнаха и от устата на Стойнев сякаш заговори Яновский. Българският министър стана яростен привърженик на "Южен поток", като на няколко пъти каза, че газопроводът ще се строи на всяка цена.

На 31 октомври 2013 г. беше даден старт на изграждането на "Южен поток", а по време на преговорите се обсъждаше основно как България да получи краткосрочна финансова полза и кой точно ще строи газопровода. Малко след разговорите между Пламен Орешарски и шефа на "Газпром" Алексей Милер се е състояла и среща в по-тесен кръг, последвана от публикуването на сайта на "Южен поток -България" на обявява за предварително набиране на кандидати за строежа. Срокът беше само две седмици. По-късно процедурата беше прекратена "поради краткия срок" и отново обявена на 21 декември с краен срок 10 януари - т.е. 10 работни дни. От "Южен поток-България" се оправдаха, че  срокът е къс, тъй като ставало дума само за подаване на декларации. На втория етап е ставала реалната оценка. Смесеното дружество (между Българския енергиен холдинг и "Газпром") отказа да каже кои са били конкуренти и с колко е намалена първоначално обявената цена в резултат на конкурса. Самата процедура не спазва Закона за обществените поръчки (макар че лично министър Стойнев обича да обвинява ЕРП-тата в неговото заобикаляне) за разлика от газопровода TAP, чието изграждане тече паралелно.

Процедура естествено нямаше значение - руските медии обявиха "Стройтрансгаз" на Генадий Тимченко, бизнесмен от тесния кръг на руския президент Владимир Путин, за победител още през октомври. А когато в България беше регистрирано дружеството "Газпроект юг", местният партньор на руската фирма, вече беше ясен победителят - обединението се води от фирми, близки до Делян Пеевски и Корпоративна търговска банка. За да не остави никакви съмнения, че всичко е било предрешено по време на дебатите около вота на недоверие тази седмица, министърът на икономиката Драгомир Стойнев се изтърва и каза, че "тръбите вече се изработват", въпреки че изпълнителят (който трябва да изработи проекта и да поръча оборудването) беше избран само ден преди това.

3.5 на 1 за нас

Освен очевидно нагласената поръчка липсата на реален търг ще струва и скъпо на България. Цената на строежа на "Южен поток" нараства с по 200 млн. евро годишно - от 3.1 млрд. евро през 2011 г. до обявените през 2013 г. 3.5 млрд. евро.

По-големият проблем обаче е, че никога няма да разберем дали това е била реалната цена на проекта. Стойността на "Южен поток" от 3.3 млрд. евро беше определена от избрания за технически проектант "Газтек". Това обаче не е "цена", а "оценка". Реалната стойност на проекта може да се получи само при открити търгове, в които изпълнителите се състезават да предложат по-добра цена и условия. Най-пресният пример в България за този процес беше строежът на магистрала "Тракия", при който индикативните стойности се оказаха значително завишени.

В същото време простото сравнение между българския участък на "Южен поток" и газопровода OPAL в Германия (който е сухопътното продължение на "Северен поток") разкрива притеснителни неща. От Варна до сръбската граница "Южен поток" ще транспортира 42 мрлд. куб.м газ на разстояние 541 км; 21 млрд. куб.м ще пътуват само 57 км до Провадия. OPAL има дължина 470 км и пренася 36 млрд. куб.м газ. Двата газопровода са 56-инчови и имат идентично работно налягане (според "Южен поток - България" това била единствената прилика между двата газопровода). "Южен поток" има двойно по-голяма приемателна станция и три компресорни станции с обща мощност 300 MW. OPAL има една компресорна станция с мощност от 96 MW, но преминава през много по-сложен терен. Към това трябва да се добави, че трудът и земята в Германия са доста по-скъпи отколкото в България. Цената на българския участък на "Южен поток" е "малко под 3.5 млрд. евро" по думите на Леонид Чугунов, шеф на инвестиционните проекти на "Газпром". Цената на OPAL - 1 млрд. евро.

Погледнато по този начин, не е чудно, че много енергийни експерти смятат, че строежът на "Южен поток" е умишлено оскъпен, за да се увеличи печалбата за свързаните с властта компании. От това, разбира се, ще пострада България. Тъй като инвестицията е по-голяма, тя ще изплаща по-дълго, а дивидентът ще е по-малък. В същото време фирмите строителки ще реализират солидна печалба (а в "Стройтрансгаз" акционер е и "Газпром") за сметка на българския бюджет.

Милиони и милиарди

За печалбите на България от "Южен поток" се носят едва ли не легенди. От хилядите работни места, през милиардните печалби до съживяване на Североизточна България. Реалността, разбира се, е по-скромна. Единственото сигурно е, че заобикаляйки Украйна, газопроводът ще увеличи сигурността по доставките, което само по-себе си е важно. Въпреки че за газовите проблеми на Киев има вина и "Газпром", Украйна също не е невинна. Както и България, така и Украйна трябваше да преживее рязко вдигане на цените на природния газ след 2006 г., когато руският монополен доставчик поиска изравняване на доставните цени с тези в Централна Европа. Договорът, който България подписа през октомври 2006 г., предизвика много критики към тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, но на никого не му идвало наум да врътва кранчето на Турция или Гърция.

Тази полза обаче би била съмнителна, ако Брюксел реши да наложи санкции на "Южен поток"

В момента "Булгартрансгаз" има приходи от 172 млн. лв. от транзит на около 15 млрд. куб.м газ. При условие че по "Южен поток" ще се транспортират нови 44 млрд. куб.м газ, но България ще взима само половината дивидент, то след пълното изплащане на газопровода след 22 години страната би трябвало да получава малко по-голяма сума. Първоначално беше договорено газопроводът да се изплати за 15 години, като дивидент да се изплаща, ако приходите надвишат разходите по обслужване на кредитите. Лесно може да се изчисли, че при настоящата транзитна такса, която "Булгартрансгаз" получава - около 1.6 евро за преноса на 1000 куб.м на 100 км, ако се използват 80% от газопровода, то дивидент можеше да се получава и значително по-рано. Кабинетът на Орешарски обаче договори значително по-дълъг срок на изплащане - 22 години, срещу обещанието за плащане на гарантиран дивидент от около 50 млн. лв. годишно - точно това е гигантската печалба от проекта. Това според депутата от БСП Таско Ерменков е увеличило и цената на самия газопровод.

Колкото до хилядите работни места, то годишно в строителството ще бъдат наети няколкостотин души, не всички от които ще бъдат българи. А за експлоатацията на газопровода ще работят общо 250 души, както се изтърва да каже руският съизпълнителен директор на "Южен поток - България" Игор Елкин. Толкова по надеждите за възкръсване на Северозападна България благодарение на "Южен поток". 

 

Защо България нарушава европейското право

Едно от основните противоречия около "Южен поток" е натискът на Брюксел газопроводът да спазва европейското енергийно антимонополно законодателство - т.нар. Трети либерализационен пакет. Той беше предложен от Европейската комисия през 2007 г. и влезе в сила през септември 2009 г. Ето защо Европейската комисия смята, че подписвайки през 2008 г. междуправителственото си споразумение с Русия за "Южен поток", България е била напълно наясно с това, че то ще бъде в противоречие с европейското право. И затова трябва да го поправи, за което има и правно задължение според Договора за ЕС. В същото време компанията "Северен поток" е основана през 2006 г., а строителството на практика започна в средата на 2009 г., което обяснява защо единият газопровод се ползвал с едни права, а другият с други.

Споразумението изрично нарушава три от основните клаузи на третия либерализационен пакет - доставчикът на газ е и собственик на преносната мрежа, няма възможност за прозрачно определяне на тарифите и капацитетът на газопровода е резервиран изцяло от акционерите в него (вместо 50%). Смисълът на тези три изисквания е да се засили конкуренцията. Ако това се случи, например при електроенергията, клиентите да могат да получават ток не само от НЕК или ЧЕЗ, но и от всички играчи на пазара.

Всичко това обаче е съществена пречка за "Газпром" - ако той не може да ползва 100% от капацитета на тръбата, ще трябва да си избива инвестицията само през таксите за пренос (вместо и от продажната цена на газа). Което при такава огромна инвестиция е сериознен риск. По принцип европейското законодателство дава възможност някои от правилата му да не бъдат прилагани, ако инвестицията е важна за енергийната сигурност на ЕС. Изключения бяха дадени на неосъществения "Набуко", на победилия го конкурент - TAP, а германското продължение на "Северен поток" - OPAL, имаше частично изключение. В случая с "Южен поток" обаче Европейската комисия неофициално е коментирала, че газопроводът не може да мине няколкото необходими теста за получаване на подобно изключение - той увеличава сигурността на доставките, но не засилва конкуренцията на пазарите, до които достига, нито доставя допълнителни количества газ (две трети от газа по "Южен поток" отиват по съществуващи договори). Последното показва, че "Газпром" всъщност няма нужда от тръбата, освен да заобиколи Украйна и да използва нарасналия си преносен капацитет за натиск върху транзитните страни за по-добри условия (включително България).

Комисията все пак беше готова на компромиси и вече се преговаряше за повече отстъпки за OPAL и "Южен поток", когато възникна украинската криза. Това втвърди Брюксел и всички регулаторни проблеми на "Южен поток" излязоха на първо място (всъщност ЕК инициира мащабно антимонополно разследване срещу "Газпром" още през 2011 г.). Така възникна и проблемът с морския газопровод, който наскоро беше въведен като понятие в българския закон за енергетиката. По принцип ЕС не регулира такива газопроводи, макар че те формално са на негова територия. Счита се, че те са т.нар. upstream, т.е. са неразделна част от добива на газа. Но това определение също подлежи на много условности и е факт, че голяма част от газопровода през Черно море лежи на европейска територия. Както беше коментирала Катя Яфимава от Oxford Institute for Energy Studies за "Капитал", поправките в българския закон за енергетиката "може и да са съвместими с европейското право, но може и да не са".
Кой е в "Газпроект-Юг"

- "Промишлено строителство холдинг" е собственост на "Водстрой 98" и е свързвана с неуспелия кандидат за шеф на ДАНС Делян Пеевски.

- "Техноекспортстрой", чийто прокурист е сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев, а в борда й е бившият зам.-министър на регионалното развитие от тройната коалиция Калин Рогачев.

- "Понсстройинженеринг", собственик на която е Милко Милков, близък на премиера Пламен Орешарски, а изпълнителен директор е бившият заместник -министър на регионалното развитие от правителството на ГЕРБ Добромир Симидчиев.

- "ПСТ холдинг" с офшорна собственост, но заложено към Първа инвестиционна банка.

- "Главболгарстрой" е единствената фирма в сдружението с опит в газовата сфера, който натрупа в последните две години.

Първите две дружества са смятани за близки до Корпоративна търговска банка и Делян Пеевски и са сочени като архитекти на обединението.

Ако нещо изглежда подозрително случайно, значи е нагласено и главният герой трябва да се пази. Това го знае всеки фен на екшъни. Но дори да не сте чак такъв почитател на този тип филми, лесно се забелязва, че по отношение на "Южен поток" в последно време правителството сякаш разиграва сюжет от други времена, от който а-ха и да изскочи Щирлиц.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


35 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today
  • -27
  • +169

  На снимката трябваше да са другарите Стойнев, Куюмджиев, Ерменков, Станишев, Овчаров, Гоце, Сидеров, и др. подобни защитници на руските интереси и на идеята за тотално енергийно поробване на България.

 • 2
  sinnerinc avatar :-|
  sinnerinc
  • -26
  • +158

  Не оставка, не метла, не затвор, а направо на бесило ... ще има да им плащаме сметката докато сме живи, та и за внуците ще остане ...

 • 3
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)

  Фамилията на Леонид ни казва всичко!

 • 4
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)
  • -22
  • +141

  Има ли още някой, който да противоречи на неопровержимият факт, че това правителство бе насадено с цената на ВСИЧКО, за да предаде България на Южен Поток?

 • vassilun
  • -18
  • +111

  Южен пАток ще последва съдбата на БеляНЕ! За БеляНЕ още много ще има да плащаме без да видим централа (а тя и не ни трябва). За пАтока ще има да плащаме без и него да видим. Това е целта на комисионерите - българофоби!

  Никой не пожела (а и няма как да пожелае) да публикува всички споразумения с руснаците и за БеляНЕ и за пАтока! Ако има прокуратура, то тя трябва да ги исиска и да постанови разследване! Ех, мечтиии!

 • 6
  historama avatar :-|
  historama

  Вече строят Южен поток. Тайно, през нощта. В края на юни започват и през деня. В това време Станишев ще се уреди еврокомисар, и имайки опита може да организира коалицийки, и ще уреди М. Шулц за председател на ЕК. тогава ЕНП ще яде хурката, а и ЕС.

 • 7
  virakocha avatar :-|
  EU defender

  Леонид Чугунов

  ЩЕ ПОВЪРНА!

 • futurika

  "В същото време фирмите строителки ще реализират солидна печалба (а в "Стройтрансгаз" акционер е и "Газпром") за сметка на българския бюджет."
  С думи прости: Тежко и горко на сегашните българите ,останали в България и следващите много поколения (ако ги има де) . Май идеята е да ги няма и тука са стане Русия-я-я-я-я-я-я. А "сполуката" ,дето я чакат някои, гарантирано ще дойде точно на 34 май, шестък ,3944 година.

 • 9
  tvr18355030 avatar :-|
  tvr18355030

  Хора, спрете да ползвате парно. Изолираите си къщите. Купете си енергоспестяващи уреди. Намалете потреблението на енергия до минимум и оставете червените тролове да хранят енергийната мафия. Руснаците да правят каквото си искат- накрая ще трябва да си ядът газта ...

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  БСП-арите пак искат да ни докарат спиране на евро-фондове, съдебни процедури или нещо друго достатъчно неприятно за икономиката ни и от там за доходите ни. Тези колкото пъти дойдоха на власт - толкова пъти оставят меле и разгром!!! И няма кой да подхване гьостерицата (казано друго яче - да захвърли червената бюлетина на боклука) и да ги разкара завинаги от Парламента! Поне да подобряваха социалните условия в страната, а те даже и това не правят!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход