ДКЕВРа-кадавра
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ДКЕВРа-кадавра

ДКЕВР се опитва да докаже, че може да сваля цените на електроенергията на всеки няколко месеца

ДКЕВРа-кадавра

В отчаян опит да задържи цените на тока енергийният регулатор забърква поредната си каша

4908 прочитания

ДКЕВР се опитва да докаже, че може да сваля цените на електроенергията на всеки няколко месеца

© Юлия Лазарова


Едва ли някой вече се съмнява, че за Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) има невъзможни неща. Тази седмица енергийният регулатор измисли поредния магически трик за намаление на цената на електроенергията - с 0.66%, за подобряване на финансовото състояние на НЕК, увеличаване на конкуренцията на пазара, балансиране на интересите между потребители и енергийни дружества...

Питате се как е станало това? На първо място, в предложението си за ценовия модел за 2014-2015 г. ДКЕВР просто изтрива около 30% от приходите на универсалните виновници за кризата в енергетиката - производителите на възобновяема енергия. Независимо че те имат дългосрочни договори и гарантирано изкупуване на произведената от тях енергия, което ще означава поредното загубено дело за държавата.

На второ място с малко отново се орязват приходите на електроразпределителните предприятия, но по-важното е, че средствата, които НЕК дължи на електроснабдителните предприятия още от периода 2012-2013 г. е решен по-скоро срещу тях. Няма значение, че "Енерго-про" предупредиха, че нямат средства за обновяване на мрежата си и вече започват да изяждат парите си за ремонти, което логично застрашава сигурността на доставките.

Потребителите, разбира се, могат да съжаляват, че намалението не е било и по-голямо - цените, на които АЕЦ "Козлодуй" продава за бита, са свалени с цели 28%. Спестените пари обаче отиват основно за ТЕЦ "Марица-изток 2", за да може тя да се разплаща за по-високите цени на въглищата от "Мини Марица-изток". В същото време по-скъпите въглища не се отразяват в по-високи цени за ТЕЦ "Контур глобал Марица-изток 3" и "Ей И Ес 3С Марица-изток 1". Нещо повече, ДКЕВР инструктира НЕК да започне преговори с тях, така че те да намалят цените си съответно с 20 и 30%. Т.е. лесна работа.

Дупки правим всякакви

Реалният резултат е лесно прогнозируем (точно и както резултатът от предишното ценово решение на ДКЕВР от миналата година). Вече е видна новата финансова дупка в енергетиката на стойност от 1 млрд. лв.

Дефицитът ще се образува от това, че ДКЕВР залага в ценовия си модел намаление на разходите по дългосрочните договори за изкупуване на ВЕИ и ТЕЦ "Контур глобал Марица-изток 3" АД и "Ей И Ес 3С Марица-изток 1". Регулаторът предвижда НЕК да изкупува само 50% от електроенергията на фотоволтаичните и вятърните централи по преференциални цени. Останалата енергия щяла да се изкупва по средната цена на конвенционалните централи, т.е. по около 80 лв. По изчисленията на регулаторът, това щяло да спести 390 млн. лв.

С решение от четвъртък ДКЕВР пък инструктира НЕК да започне преговори за промяна на сключените от нея договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия с "Контур глобал Марица-изток 3" АД и "Ей И Ес 3С Марица-изток 1" ЕООД. Регулаторът изисква промените да имат и конкретни параметри - намаляване на пълната цена на енергията от ТЕЦ "AES – 3C Марица-изток 1" с 30% и преминаването на един от двата блока на ТЕЦ-а към работа за свободния пазар (т.е. НЕК да няма задължение да изкупува енергията). При ТЕЦ "Контур глобал Марица-изток 3" ДКЕВР изисква намаление на цената с 20% и излизане на два от четирите блока на централата на свободния пазар. Тук ДКЕВР вижда два типа спестяване - около 200 млн. лв. за НЕК от това, че централите биха продавали на ниски цени. Значително повече се "спестяват" на държавната компания от факта, че тя вече ще изкупва само 50% от производството на двата ТЕЦ.

Ето как получихме лесно един млрд. лв. по-малко за битовите потребителите и малкия бизнес. Има обаче един дребен проблем.

От "Контур глобал" коментираха, че ДКЕВР не е страна по техния договор с НЕК и няма право да поставя условия на дружеството. "Очакваме правителството да се съобрази с поетите ангажименти, позицията ни е, че договорите трябва да се изпълняват", заявиха от компанията. Вероятно подобна позиция имат и от AES. T.e двете централи по-всички изглежда ще откажат да променят договорите си. Ако НЕК се опита да плаща едностранно по-ниски суми на "Контур глобал Марица-изток 3" АД и "Ей И Ес 3С Марица-изток 1", автоматично ще се задейства гаранцията по техните договори. Според нея, ако те не получат парите си, централите могат да прихванат плащанията от ЕРП-тата към НЕК за продадената от тях електроенергия. Това ще доведе до автоматичен фалит на държавната енергийна компания. На всичкото отгоре и двете централи имат заеми, гарантирани от германски, френски, италиански и американски агенции за експортно кредитиране, т.е. ще настрои Берлин, Париж, Рим и Вашингтон срещу София. Последното явно не притеснява правителството на Орешарски, което очевидно е решило да разчита само на Москва.

Преди няколко месеца фотоволтаичните и вятърните централи бяха ограничени да получават преференциални плащания само до 1250 и 2250 часа работа съответно. Това беше смислена промяна върху режима им на работа, тъй като именно върху тези часове са определени и преференциалните тарифи на ВЕИ-тата. Сега обаче се добавя ново часово ограничение - по преференциални цени ще се плаща само 50% от средногодишната продължителност на тяхната работа, което същевременно не премахва и въведената преди това такса от 20% върху приходите на ВЕИ (постъпленията от нея също са вкарани в ценовия модел). Това вече води до изземване на 50% от приходите на фотоволтачините централи. Същевременно от 1 юни ВЕИ-тата ще трябва да плащат и за балансирането си, тоест да покриват разликата между прогнозното и реалното си производство. При добре управляваните слънчеви централи това може да означава още 5-6% разходи, но вятърните централи ще трябва да се разделят вероятно с около 10% от паричните си постъпления.

При подобен баланс, инвеститорите във възобновяема енергия със сигурност ще потърсят правата си в съда и най-вероятно ще спечелят. "Без такъв механизъм [за компенсация бел.ред.] международните компании от сектора ще бъдат принудени да прибегнат към защита на своите интереси в арбитражни съдилища, а цената за прибързаните и недалновидни решения на държавните институции ще трябва да заплати българският данъкоплатец.", коментираха от Българската ветроенергийна асоциация. От Българската фотоволтаична асоциация бяха доста по-крайни. В заявлението си БФА казва, че "ДКЕВР служи на антиевропейски и проруски ядра в държавата с цел унищожаване на независимите чуждестранни и български инвеститори в енергетиката и експроприация на частния им капитал". От асоциацията призовават и правоохранителните органи да започнат незабавно разследване на ДКЕВР за корупционни практики и зависимости.

И тъй като този "спестен" един млрд. лева е вкаран в ценовия модел, то точно след един месец след влизането на новите цени в сила, в енергетиката отново ще зейне огромна яма. В предложението на ДКЕВР вече записано, че НЕК ще трябва да плаща на "Контур глобал Марица-изток 3" АД и "Ей И Ес 3С Марица-изток 1" по съществуващите договори, докато се постигне промяна в тях.

<#text>  

ЕРП-тата също не са забравени.

На пръв поглед орязването в приходите на електроразпределителните предприятия не е толкова драстично. Причината е, че на тях най-накрая им е позволено да закупуват енергия за своите технологични нужди (около 10% от пренесената енергия) не от НЕК. В случая от АЕЦ "Козлодуй" по неговите цени за бита. Това сваля близо четири пъти този техен разход. Председателят на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска намира това за едно от малкото положителни действия на ДКЕВР при настоящото ценово предложение.

В същото време средства им за инвестиции са замразени или дори намалени, въпреки предупрежденията за възможни трудности в работата им. Мотивът обаче е направо смехотворен. Той беше обяснен от депутата от БСП Таско Ерменков малко преди гласуването на вота на недоверие към кабинета. Според него ДКЕВР е наложил таван на приходите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", за да върнат "онези 800 млн. лв.", които неправомерно трите дружества са взели от потребителите.

Става дума за обвиненията на ДКЕВР след приключилите одити на ЕРП-тата преди две седмици. В заключенията към тях се твърди, че трите дружества са завишили разходите си с 818 млн. лв. за пет години спрямо одобрените от регулатора. С това регулаторът се опита да направи внушението, че потребителите са пострадали. Всъщност това са парите, които комисията не е одобрявала като инвестиционни и оперативни разходи на компаниите, за да поддържа цените на електроенергията по-ниски. Вместо това ЕРП-тата са ги инвестирали за сметка на възвращаемостта си, печалбите от по-високи продажби или спестявания поради подобрена ефективност, т.е. е нямало ефект върху цените, а върху печалбата на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". На практика ДКЕВР наказва ЕРП–тата за това, че са се старали да поддържат дейността си, отчасти за своя сметка. Подобни заключения вече бяха определени от председателя на управителния съвет на ЕВН Йорг Золфернер като "вуду".

ДКЕВР отказва отново да компенсира ЕРП-тата за дължимите им от НЕК пари, но с многозначителен ход. За пореден път регулаторът признава, че благодарение на политиката си за ограничаване на разходите за зелена енергия е натоварил НЕК, ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" с некомпенсирани разходи за 410 млн. лв. за периода 2012-2013 г. В резултат на този дефицит ЕВН и "Енерго-про" прихванаха 347 млн. лв. от сумите, които иначе те трябваше да платят на НЕК, което пък от своя страна разклати държавното дружество. Сега ДКЕВР е решила да включи в цените компенсации за четирите компании от малко под 78 млн. лв. - те обаче отиват основно за НЕК. По-интересно е, че сумата предвидена за компенсиране е точно разликата между прихванатите средства и признатите от ДКЕВР 410 млн., които трябва да се върнат обратно. Т.е. битката с електроснабдителните дружества тепърва предстои.

От трите дружества отказаха коментар, но неофициално от едно от ЕРП-тата коментираха, че освен да оценят щетите, сега те са заети да мислят за ответни ходове.

Още малко вуду

Както и при ЕРП-тата, и при ВЕИ-тата ДКЕВР излиза с доста вуду аргументи. Според ДКЕВР Европейската комисия е посочила, "че трябва да се променят съществуващите и да се разработят нови мерки за подпомагане на ВЕИ сектора, които да доведат до по-достъпна електроенергия за крайните клиенти". Внушението е, че Брюксел препоръчва промените да се извършат и за съществуващите договори (нещо, което охотно беше раздухано от медиите, обслужващи правителството). В същия документ, който се цитира от регулатора, обаче е посочено и че "необходимостта да се правят промени в регулаторните режими в резултат на промени в пазарните условия не оправдава прилагането на мерки с обратна сила при инвестиции, които са вече направени в резултат на провала на публичните власти коректно да предвидят или да адаптират режимите навременно".

От решението на регулатора не става ясно как се е стигнало до необходимостта цените да бъдат намалени с точно тази сума и къде ще отидат спестените средства. Задълженията на НЕК към дружеството майка - Българския енергиен холдинг, към края на миналата година възлизат на 974 млн. лв., а само към производителите не електроенергия - 435 млн. лв.

В случая отново се създава усещане, че ДКЕВР е минал през екселският файл с ценовия модел и е търсила как да натамани сметката. Миналата година, за да намали цените на електроенергията в модела, регулаторът си измисли 250 млн. лв. повече приходи от продажбата на квоти за емисии на въглероден двуокис (като с тези приходи трябваше да се изплатят преференциалните тарифи на фотоволтаичните централи) и забрави да компенсира енергийните дружества за разходи от миналия ценови период с близо 500 млн. лв.

А пък ако някой беше помислил

Решението на ДКЕВР, което изправи страната пред сериозен риск от загуба на поредица от дела, идва, след като вече няколко месеца се обсъждат схеми за намаляване на разходите по дългосрочните договори на производителите на електроенергия. Те са предложени от Европейската комисия, както и от български експерти и биха довели до значително по-ниски разходи. Първоначално служебното правителство направи такъв опит, но усилията му бързо бяха попарени. Например служебния министър на икономиката беше предложил всички ТЕЦ-ове, за които държавата няма ангажимент с договори, да продават само на свободния пазар. Това предложение вече е изпълнено, но с една година закъснение. Отделно още преди няколко години беше предложено ЕРП-тата да купуват електроенергията си за технологични разходи на пазарни цени вместо само от НЕК. Това сега най-накрая е прието, дори се е стигнало в другата крайност - те да купуват само от АЕЦ "Козлодуй" 

В същото време е повече от ясно, че може да се получи сериозно намаление на цените по дългосрочните договори на "Контур глобал Марица-изток 3" АД и "Ей И Ес 3С Марица-изток 1" и ВЕИ-тата, ако държавата помогне за преструктуриране на финансовите им ангажименти. Финансирането за двата американски ТЕЦ-а беше организирано преди влизането на България в ЕС и съответно е доста скъпо. Евентуално преструктуриране на кредитите на двете централи и излизането им на пазара ще доведе до така желаното намаление на техните цени. Нещо повече, "Контур глобал Марица-изток 3" ще стане един от най-евтините ТЕЦ-ове в България, а държавата дори може да спечели, ако се превърне в кредитор.

Подобно е положението и с ВЕИ-тата. В масовия случай те са финансирани с кредити с лихви от порядъка на 9-10%. Напълно е постижимо с помощта на държавата лихвите да паднат до около 5-6%, с което безболезнено тарифите на голяма част от фотоволтаичните централи да бъдат свалени с между 20 и 30%, а държавата отново да спечели.

Но пък къде-къде по-лесно е да размахаме магическата пръчка над ексела с ценовия модел.

Едва ли някой вече се съмнява, че за Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) има невъзможни неща. Тази седмица енергийният регулатор измисли поредния магически трик за намаление на цената на електроенергията - с 0.66%, за подобряване на финансовото състояние на НЕК, увеличаване на конкуренцията на пазара, балансиране на интересите между потребители и енергийни дружества...

Питате се как е станало това? На първо място, в предложението си за ценовия модел за 2014-2015 г. ДКЕВР просто изтрива около 30% от приходите на универсалните виновници за кризата в енергетиката - производителите на възобновяема енергия. Независимо че те имат дългосрочни договори и гарантирано изкупуване на произведената от тях енергия, което ще означава поредното загубено дело за държавата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  tt60 avatar :-|
  tt60

  Статията Ви е много добра с едно доуточнение: ако се запази таксата от 20% в/у приходите реализирани от плащания по префер.цена и се въведе ограничението от 50%, кумулативния ефект ще бъде 70%.Като добавим към това и балансирането плюс такса достъп общия ефект ще бъде отнемане на 75 до 80% от брутния доход на фотов.обекти! Кой би оцелял при това положение! И това ако не експроприация и диктатура то няма какво друго да е!

 • 2
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  Зелените "инвеститори" били загрижени за българския данъкоплатец. Цената на ВЕИ авантюрата ви се плаща и без това от българския данъкоплатец. Причината за колапса на енергетиката са именно тези централи плюс очевидно подписаните срещу тлъста комисиона договори с американските централи. Това обяснява защо американското посолство е толкова загрижено за ситуацията в страната, е това не им пречи да пуснат някое мръсно доносче до Вашингтон, а като излезе да твърдят, че била нарушена неприкосновеността им. На България изобщо не и трябваха ВЕИ-та, а енергийна ефективност, ако същите тези псевдобизнесмени, които не калкулират политическия риск в инвестицията си, бяха инвестирали в ЕСКО договори, половината страна щеше да е санирана. А защо Капитал пише в защита на американците, е повече от ясно. Агнето редовно ходи на самозаколение в посолството им.

 • 3
  ilin avatar :-|
  ilin

  До коментар [#1] от "tt60":

  не е 70%, тъй като 20% такса се плащат на по-ниска база.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK