Над 50 фотоволтаични дружества подават жалба в Страсбург

Екимджиев

Над 50 фотоволтаични дружества подават жалба в Страсбург

Нарушено е правото на свободно и спокойно ползване от притежанията

6805 прочитания

Екимджиев

© георги кожухаров


Над 50 фотоволтаични дружества са се включили в подготвяната жалба до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), която е провокирана от предприетите през последните месеци от българската държава законодателни и икономически мерки, водещи до дискриминационно третиране, ограничаване на стопанската инициатива и накърняване на търговския имидж на производителите на електричество от слънчева енергия. Това съобщи за "Капитал дейли" адвокат Михаил Екимджиев, който подготвя жалбата. 

Три акцента

Известният правозащитник изброява трите основни акцента на жалбата: "Изменението в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), в сила от 1 януари 2014 г., въвеждащо 20% "такса" върху цената на произведената от фотоволтаичните централи енергия, изменението в ЗЕВИ, в сила от 1 януари 2014 г., предвиждащо отпадане на задължението на държавата да изкупува на преференциални цени цялата произведена от възобновяеми източници електрическа енергия и ограниченията в производството на електрическа енергия, налагано от Електроенергийния системен оператор (ЕСО)."
Последната мярка е базирана на текст от закона за енергетиката, който предвижда възможност за налагане на ограничения в количеството произвеждана зелена енергия при невъзможност за поддържане баланса между произвеждане и потребление в енергийната система. "Без да са налице такива обстоятелства, ежедневно ЕСО задължаваше слънчевите електроцентрали да ограничат с 60% произвежданото електричество", коментира адвокат Екимджиев.

Според него с описаните мерки, които не преследват ясна легитимна цел, държавата пренебрегва основни принципи на конкуренцията и свободната пазарна инициатива и по този начин нарушават както българската конституция, така и правото на Европейския съюз и Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, която гарантира свободно и спокойно ползване от притежанията. 

В жалбата се излагат аргументи, че драстичните промени, наложени от държавата, нарушават европейските принципи за устойчивост и предвидимост на бизнес средата, както и за търсене на разумен баланс между индивидуалните права и обществения интерес.

Според жалбоподателите всички средства за правна защита срещу държавната политика са изчерпани. Действително в КС има висящо дело, образувано по искане на президента Росен Плевнелиев да обяви за противоконституционни разпоредбите от ЗЕВИ. Дори и съдът да обяви текстовете за противоречащи на основния закон, претърпените от фотоволтаичните централни вреди не биха били възстановени. Това е така, защото решението на КС действа само напред във времето. "Националното право не предвижда репарация на вредите от действието на противоконституционен закон, настъпили преди прогласяването на неговата противоконституционност", коментира адвокат Екимджиев.

"Освен делото пред ЕСПЧ и жалбите, подадени до Европейската комисия в началото на 2014 г., обмисляме възможностите за дело срещу Народното събрание за вредите от промените в ЗЕВИ, в сила от 1 януари 2014 г., които драстично се бият и с правото на Европейския съюз", добави адвокат Екимджиев и уточни, че "при завеждане на такова дело ще настояваме националните съдилища да отправят преюдициално запитване до съда на Европейския съюз в Люксембург за съвместимостта на разпоредбите от ЗЕВИ, ограничаващи правата на собствениците на слънчеви и вятърни централи с европейското право". 

Над 50 фотоволтаични дружества са се включили в подготвяната жалба до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), която е провокирана от предприетите през последните месеци от българската държава законодателни и икономически мерки, водещи до дискриминационно третиране, ограничаване на стопанската инициатива и накърняване на търговския имидж на производителите на електричество от слънчева енергия. Това съобщи за "Капитал дейли" адвокат Михаил Екимджиев, който подготвя жалбата. 

Три акцента


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


33 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  На вниманието на модераторите - четете внимателно, нищо лошо не казвам!
  Накрая целия народ ще плаща за напъните на хасковския комсомолец. И за какво? За да се бие в гърдите как "изпълнихме предизборните си обещания", което между другото е ДОКУМЕНТИРАНО признание за въздействие от страна на управляващите в/у ДКЕВР, която би следвало да е независима.

 • 2
  nuzzo avatar :-|

  За пореден път съм благодарен (не знам на кого персонално), че някак си сме в ЕС.
  Възможността да се съдят некадърните, крадливите и самозабравилите се управленци не по българското , а по европейското заканодателство, което м/у впрочем сме длъжни да съблюдаваме и правоприлагаме, ми дава надежда, че все още има шанс нещо в тази ни пседво държава, (инъче хубава родина) да се случат нещата както сме си предсавяли като ни приемаха в евро съюза.

 • 3
  gwa59354694 avatar :-|
  gwa59354694

  До коментар [#2] от "нуцо":

  Проблемът е, че липсва мислеща критична маса, която да анализира случващото се и да си извади правилните изводи. По-голямата част смята, че ЕС е просто механизъм за получаване на фондове и субсидии за наша лична изгода и че осигуряването им е заслуга на партиите . Същите тези са далеч от идеята за икономика основана на свободата и правото.
  Ако България бъде осъдена, със сигурност това ще бъде представено пред тези хора от някои политически среди, като акт на враждебност от страна на ЕС, защитаващ "лошите" западни корпорации и те ще повярват.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Като знам по какъв начин се връзваха слънчеви паркове и кои бяха печалившите от опашката от 80 хиляди заявления, и през ум не би ми минало да раздухвам въпроса. Че отвори ли се наистина темата темата, следствие, прокуратура и наказателните колегии ще имат работа за 5 години на 3-сменен режим

 • 5
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  Когато пишете подобна статия ми се струва,че задължително трябва да споменете,че собственика ви има големи интереси в този бизнес.Данъкоплатците и бизнеса къде могат да заведат жалба,че на тъмно без никакво обществено обсъждане някои хора си уредиха дългосрочни договори за задължително изкупуване на произведения ток на необосновано високи цени? Кой ще понесе отговорността,че България вече достигна квотата за ВЕИ която се изисква от ЕС да бъде достигната чак 2020 година? Защо е направено така,че ВЕИ само да получават печалби,а да не плащат за разходите които се правят заради тях за балансиращи мощности,за необходимата електропреносна мрежа и т.н.?

 • 6
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Ами ако 7милиона българи подадат жалби в Брюксел срещу идиотщината наречена фотоволтаични светломери дали няма да спечелят ? Фотоелектричеството е известно отдавна и доскоро се използваше успешно само при светломерите на фотоапаратите. Друго приложение нямаше поради нищожния му кпд , ниската плътност на енергийния поток и невъзможност да се управлява. Същата история е и с вятърните въртележки с които у нас си играеха децата по панаирите. Практическото им приложение беше разумно за мелници и за вадене на вода.
  Енергийната европейска мафия първо ни спря атомните блокове , после евтините крушки с жичка и накрая с т.н. ВЕИ.

 • 7
  wds23355772 avatar :-|
  wds23355772

  Тарикатите с ВЕИ-тата са изключително нагли! "държавата пренебрегва основни принципи на конкуренцията и свободната пазарна инициатива"?!?! Каква конкуренция бе! Това, че заради МАЛОУМНОТО желание на група бюрократи в Брюксел да правят Европа-та много еко ние българите сме въвели загробващи закони, това, че си се възползвал от тях и още 2008-ма си търгашил киловат час на 18ст., при цена за бита 15ст, това не ти дава право, когато един ден кирията е свършила да наглееш още и да съдиш държавата! Това, което трябва да направиш е покорно да си отидеш в ъгъла и да благодариш на Бога, че заради глупави бюрократи си успял 6 години да крадеш от народа на най=бедната европейска страна.

 • 8
  wonderwoman avatar :-|
  Wonder Woman 2.0

  До коментар [#7] от "wds23355772":

  Абсолютно подкрепям.

 • 9
  ivankodinov avatar :-|
  Иван K

  До коментар [#4] от "cinik":
  Точно това трябва да се направи. Проверка как са се вредили с договори всички сегашни собственици на паркове. Проверка кой е подреждал списъците с разрешение на нови централи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход