Явни магистрати и тайни срещи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Явни магистрати и тайни срещи

Георги Колев отказа да отговори на въпросите ни, защото били "безумни"

Явни магистрати и тайни срещи

Как ВСС, Орлин Алексиев, Георги Колев, Христо Ковачки попаднаха в общ сюжет

11562 прочитания

Георги Колев отказа да отговори на въпросите ни, защото били "безумни"

© Цветелина Белутова


Една вечеря в гръцки ресторант - между подсъдим и висш съдия, разтресе изпадналия в летаргия Висш съдебен съвет (ВСС) преди повече от два месеца. Замесеният в аферата САПАРД Марио Николов и командированият във Върховния административен съд (ВАС) и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Петър Стоянов бяха хванатите на октопод (или калмари, тепърва се установява) в гръцки ресторант на ул. "Дойран".

Без предварителна проверка ВСС бързо образува дисциплинарно производство срещу Стоянов, който беше откомандирован и върнат във военния съд в София.

По времето, когато скандалът с гръцката вечеря беше в разгара си, един сходен, но много по-голям по мащаб сюжет се разви тихомълком, но беше подминат с мълчание от институциите.

Среща с цел консултации

В началото на март голяма част от лоялните към (всяко) управление медии под диктовката на ръководството на МВР намериха нов крал на кокаина - общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Неговото име беше поставено в контекста на заловените във Франция 1.4 тона кокаин, скрити в резервни гуми за камиони, връщащи се от рали "Дакар" в Южна Америка. Офисите на Алексиев бяха показно претърсени от полицията пред обективите на медиите. Два месеца по-късно Алексиев все още няма обвинение.

Докато цялата тази драматургия беше в разгара си, в медиите изтекоха две справки за Алексиев - едната от МВР, а другата от ДАНС. Автентичността на двата документа беше официално потвърдена.

Първата справка, изготвена от служителите, работили по разследването за трафика на кокаин, доказваше, че общинският съветник е бил "пришит" към разследването.

Втората, подписана лично от председателя на ДАНС Владимир Писанчев, съдържаше информация за контактите на Алексиев, която очевидно беше събирана със специални разузнавателни средства.  

Единият от многото "прихванати" от ДАНС контакти на Орлин Алексиев е с председателя на ВАС Георги Колев. Според справката "двамата провеждат единични срещи по настояване на Орлин Алексиев вероятно във връзка с консултации".

Висш съюз на омертата

Етичният кодекс на българските магистрати забранява на съдиите, прокурорите и следователите да дават консултации по правни въпроси. След излизането на справката и потвърждаването на нейната аветентичност  беше ход на ВСС, който трябваше да разсее (или потвърди) съмненията за нарушаване на етичните норми и независимостта на съдебната система. Източници на Капитал във ВСС коментираха, че още при излизането на информацията е имало неформална дискусия за това дали да се образува проверка.  В началото на април отправихме официално запитване до Етичната комисия на ВСС за това дали такава проверка има. Близо два месеца съветът отказва да отговори на въпроса и темата за срещите на Георги Колев не стигаше до дневния ред на етичната комисия. От членове на етичната комисия Капитал научи, че най-накрая този понеделник случаят е бил обсъден, като предложението е било въобще да не се отговаря на въпросите. В крайна сметка след дискусия е било прието, че справката на ДАНС не съдържа информация за образуване на проверка, защото не разкрива данни за какво са си говорили Колев и Алексиев, а само изразява предположение.

Каква е връзката? Общинска

"Някои хора не могат да разберат, че с атаките срещу мен не могат да откраднат Общинска банка", с тези думи Орлин Алексиев се опита да обясни пред медиите защо е бил натопен в разследването за трафика на кокаин от Южна Америка. Алексиев ръководи финансовата комисия в Столичната община и от 2011 г. води битка за приватизация на банката. От другата страна е бизнесменът Христо Ковачки, който през група свързани дружества е миноритарен акционер, който обаче блокира контрола върху банката от Столичната община. Преди три години БНБ отне правото на глас на неговите фирми с мотив, че оказвали "негативно влияние върху дейността на банката и нейното управление". Това на практика позволи на общината да си върне контрола върху банката. Фирмите, свързани със самоковския бизнесмен, обжалваха решението пред Върховния административен съд. Близо две години делото продължава на първа инстанция - отлагано е многократно, проведени са пет заседания, а съдиите по казуса се сменят постоянно. Миналия октомври съдът потвърждава заповедта на БНБ. Фирмите, свързани с Ковачки, обжалват на втора инстанция.

В разгара на кокаиновата афера през март петчленен състав на ВАС отменя решението и връща казуса отново на първа инстанция. Новото разглеждане на казуса е насрочено чак за февруари 2015 г., което буди подозрение. Изненадващо обаче, в началото на пролетта делото е пренасрочено за миналата седмица. Адвокатите на общината - Ивайло Дерменджиев и Васил Байчев, обаче са служебно ангажирани и процесът е отложен за есента.

Това на практика означава, че стартиралата процедура по приватизация на Общинска банка, която трябваше да приключи през септември, може да се случи само ако купувачът е готов да бъде съдружник с Христо Ковачки. Адвокат Дерменджиев обясни пред "Капитал", че позицията на банката е, че актът на БНБ е правилен и трябва да бъде оставен в сила. Зад висящия вече трета година спор за Общинска банка в ръководения от Георги Колев ВАС се преплитат сериозни интереси - от една страна, на Столичната община, от друга, на потенциалните приватизатори, а от трета, Христо Ковачки,  а последният (или който може да стои зад него) очевидно се ползва с подкрепата на настоящото правителство.

Ето защо срещите на Колев с Алексиев, който представлява Столичната община,  не са сюжет, който може да бъде подминат с пренебрежение от ВСС. В случая въобще не става дума за това, че председателят на ВАС е нарушил етичния кодекс, а че може да е станал свидетел на натиск над отделни магистрати. И обратното - информацията за срещата му с Алексиев предвид контекста, в който беше поставен общинският съветник през последните няколко месеца, може да е средство за натиск от страна на ВСС върху Колев. А в ръководения от него съд има много казуси, които пряко вълнуват съвета. Един от тях например е делото за уволнението на члена на съвета Камен Ситнилски, което по информация на "Капитал" е решено преди повече от седмица, но поради неясни причини не се обявява. 

Самият Георги Колев отказа да отговори пред "Капитал" за какво се срещал с Орлин Алексиев и дали му е оказван натиск с обяснението, че зададените му въпроси са безумни.

Хигиена на какво?

"Ние съставляваме специфична група в общността. Обхващаме подбрана част от почтени професионалисти. Ние сме натоварени ден след ден с упражняването на значителна власт. Нейното упражняване има драматични последици върху живота и съдбите на онези, които се изправят пред нас. Гражданите не могат да бъдат сигурни, че те или техните съдби няма един ден да зависят от нашата присъда. Те няма да желаят такава власт да бъде предоставена на някой, чиято компетентност, почтеност или лични стандарти са спорни."

С тези думи преди пет години на съдия Томас от Върховния съд на Куинсленд етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) порица всички магистрати, които бяха контактували с титулувания като брокер на съдебни постове Красимир Георгиев (той беше нарочен, че е уреждал назначаване на ключови постове в съдебната система срещу заплащане.)

Скандалът, който порази ВСС през 2009 г., днес, изглежда, е забравен заедно със заръката към всички съдии, прокурори и следователи "да бъдат по-внимателни и да повишат хигиената на личните си контакти с тези лица". Единият от "предупредените" беше именно съдия Георги Колев, който беше получил три входящи обаждания от Георгиев. Последното не му попречи да направи шеметна кариера, като стане председател на ВАС. Между другото събеседникът на Марио Николов от гръцката вечеря - бившият член на ВСС Петър Стоянов, който беше двигател на дисциплинарните производства срещу замесените в скандала магистрати, заяви, когато санкциите срещу магистратите вече бяха влезли в сила, че случаят "Красьо" е бил… балон.

Изглежда, балон е била и цялата поза за "хигиена на контактите" и напомняне за възвишеността на магистратската професия. А парадоксалното е, че точно преди седмица ВСС прие правила за защита на независимостта на съдебната система - очевидно също поредният балон.

Една вечеря в гръцки ресторант - между подсъдим и висш съдия, разтресе изпадналия в летаргия Висш съдебен съвет (ВСС) преди повече от два месеца. Замесеният в аферата САПАРД Марио Николов и командированият във Върховния административен съд (ВАС) и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Петър Стоянов бяха хванатите на октопод (или калмари, тепърва се установява) в гръцки ресторант на ул. "Дойран".

Без предварителна проверка ВСС бързо образува дисциплинарно производство срещу Стоянов, който беше откомандирован и върнат във военния съд в София.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 2
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  Корупцията е на всички нива в България. А съдебната власт е на пиедестала. Затова и при нас престъпници са на свобода ,а в затвора влизат предимно кокошкари.

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Пари->Власт (вкл. съдебна)->Пари"

  Обаче както се омацаха нещата в енергетиката може наистина да стигнем до енергиен борд, и на другаря Ковачки изведнъж ще спре да му върви бизнеса. Каква е тая простотия, да ограничават ВЕИ-тата и да горят въглища?

 • BlueWater

  Българската съдебна СХЕМА, а не система, трябва да бъде разформирована и изрината с промени в Конституцията. Това е единственият начин в България да има правосъдие и държава, другото е продължаване на тази 25 годишна агония и корупция в невъобразими мащаби!

  ОСТАВКА!

  ИЗБОРИ!

  НОВА КОНСТИТУЦИЯ!

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  Капитал, аз искам да акцентирам върху един въпрос, който се споменава само мимоходом в статията и изглежда второстепенен, а е всъщност от огромно (според мен) значение и моля извинение за наивността ми, че го задавам.
  И така - в статията пише:

  "Докато цялата тази драматургия беше в разгара си, в медиите изтекоха две справки за Алексиев - едната от МВР, а другата от ДАНС. Автентичността на двата документа беше официално потвърдена.
  Първата справка, изготвена от служителите, работили по разследването за трафика на кокаин, доказваше, ЧЕ ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТНИК Е БИЛ "ПРИШИТ" КЪМ РАЗСЛЕДВАНЕТО..."

  Аз не мога да не изразя възхищението си как в българския език и обществото, в медиите се наложиха такива деликатни и неопределени изрази - като "Е ПРИШИТ" - когато се визират нарушения и ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!
  И така - аз разбирам цялата сериозност на поставните в статията въпроси и много сериозни, жизнено важни проблеми за етиката и функционирането на "правораздавателната" система и магистратите.
  Но мисля, че точно тук е заровен и едно от "ключетата" за това, което става ЗАДКУЛИСНО в България. Може ли някой - Капитал или нкой друг да обясни - КОЙ И КАК ПО ПРИНЦИП МОЖЕ "ДА ПРИШИВА" РАЗНИ ЛИЦА И ТЕЗИ КЪМ РАЗСЛЕДВАНИЯ, КАТО ТЕЗИ НА МВР И ДАНС, които са визирани в статията?
  Кой "е пришил" господин Орлин Алексиев в случая, и - което е многократно по-важно - КОЙ ПО ПРИНЦИП МОЖЕ "ДА ПРИШИВА" И КОЛКО ДРУГИ СЛУЧАИ РАЗНИ ЛИЦА "СА ПРИШИВАНИ" ОТ МВР И СЛУЖБИТЕ, ИЛИ ОТ ПРОКУРАТУРАТА?

  Защото тук трябва много ясно и категорично да се заяви, тук не става дума всъщност за шивашки дейности, А ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ПРАКТИКИ НА ОСОБЕНО ОПАСНИ ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ ВЪВ ВЛАСТТА И СЛУЖБИТЕ, КОИТО СА С ОСОБЕНО ВИСОКА СТЕПЕН НА ОБЩЕСТВЕНА ОПАСНОСТ И ЗАСТРАШАВАТ И НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ И НЕ МОГАТ ДА ОСТАНАТ НЕАДЕКВАТНО АДРЕСИРАНИ И РЕСПЕКТИВНО САНКЦИОНИРАНИ!
  Българското общество просто повече не може да си позволи продължаващите престъпления и безобразия на мафията във властта!
  Така мисля аз!

  (И всякакви от традиционните при такива ситуации оправдания, локуми и жалки лакардии, че не може да се разбере цялата истина поради някакви велики секрети и службни тайни са пълни лъжи и глупости - точно обратното - който твърди подобни очевидни несъстоятелни неща и манипулации ПРИКРИВА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ УМИШЛЕНО И ЗЛОУПОТРЕБЯВА СЪС СЛУЖЕБНОТО СИ ПОЛОЖЕНИЕ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТРЕТИРАН КАТО СЪУЧАСТНИК В ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО!)
  С две думи - налице е безспорно престъпление! Сега трябва да се разберат кои са авторите и изпълнителите му!

 • 6
  kirman76 avatar :-|
  kirman76

  инфо 111, напълно съм съгласен с тебе /на ти,защото съм доста по-стар / и с твоето възмущение,но в същност ти сам си отговаряш на въпроса кой може да "пришива". Естествено,тези,които си изброил! А самият термин е просто измислен от автора,за да може с една дума да ни обясни действа комбинираната система за манипулации.Примери за такава престъпна симбиоза между прокурори,съдии,спец-служби и икономически структури,дал Господ в последните 25 години!

 • 7
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Съдебната власт е същинска гнилоч. От нея трябва да започнат истинските реформи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK