Кой загуби от грешните прогнози на социолозите

Кой загуби от грешните прогнози на социолозите

Нито една агенция не прогнозира точния резултат, но някои толкова се различаваха от реалния вот, че едва ли става въпрос за грешка

Мария Манолова
13868 прочитания

© велко ангелов


Сигурно сте виждали онзи загадъчен въпрос по спирките на градския транспорт - "Докога ще липсват десетките стотици в математиката?" Историята накратко е такава: анонимният автор се възмущава от използването на думата хиляда вместо десетстотин. Та за това си търси изгубените десетки стотици и забавлява минувачите.

След изборите за Европейски парламент социологическите агенции забавляват (без да ни е особено смешно) публиката с подобна философска дилема. Търсят се стотици хиляди - само че изчезнали по подобен мистериозен начин леви гласове. Според почти всяка предизборна прогноза БСП трябваше да е първа или много близка до ГЕРБ политическа сила. Очакваше се да спечели 600 хиляди избиратели, плюс-минус малко. На практика обаче на изборите се появиха общо 424 хил. бюлетини за БСП. Двеста хиляди души изчезнаха от сметката. А общото оправдание на социолозите от понеделник насам е "левите избиратели просто не излязоха да гласуват".

"Грешните" агенции отиграват ситуацията като огромна изненада. Вероятно, разбира се, не са очаквали чак такова падение вляво. Проблемът обаче е по-сериозен. Разминаването в прогнози и резултати и систематичното побутване на БСП (или партията на власт) не се случва за първи път. Толкова големи отклонения могат да се обяснят единствено по два начина - или като плод на недобре свършена работа, или на манипулация. И резултатите от тези избори може би за първи път наказаха манипулаторите - и партиите, и социолозите.

Системна грешка

Само преди година видяхме нещо много подобно. Социологическата агенция на Мирослава Радева MBMD прогнозира, че на парламентарните избори БСП ще събере 16% от бюлетините, а ГЕРБ  - 30%. Действителният резултат на левите беше 26.6%, а Бойко Борисов взе 30.5%. Тогава едни 10% изчезнаха от сметката на социалистите в предварителните прогнози, а се появиха на изборите. "Като гледам какъв социолог е Радева, ме е страх да отида на лекар", се възмущаваше по това време нейният колега Андрей Райчев.

Тази седмица на Райчев му се наложи сам да си посипе главата с пепел, защото нито една агенция не успя да предвиди краха в подкрепата за БСП. "Виновни сме, сринахме се", е последната позиция на социолога пред в. "Труд". В дните преди вота данните на Gallup показваха равни резултати за БСП и ГЕРБ - 18.3%. "Медиана" даваше на левите 26% и по-малко на партията на Бойко Борисов - 24%. Според "Афис" сигурните гласове за социалистите бяха 17.6%, а за основния им опонент - 17.9%. После се оказа, че почти всички са ощетили ГЕРБ с до 10% и надценили сериозно потенциала на БСП.

На обратното мнение бяха само "Алфа рисърч" (23.6% за БСП и 27.3% за ГЕРБ) и "Екзакта" (24% за БСП и 28.5% за ГЕРБ), които даваха солидна преднина за партията на Бойко Борисов. Геновева Петрова от "Алфа рисърч" казва, че те са забелязали тенденцията за спад в БСП, която е видна от прочуванията им, които започват през януари. В последното проучване преди изборите дори вече е могло да се говори за срив, но агенцията е нямало как да повтори изследването, за да е сигурна. "Заложихме на разлика между водещите партии, за която установихме, че не може да се свие", обяснява тя. По-важното според Петрова обаче е фактът, че тенденциите, които изследванията на "Алфа рисърч" са показвали, са се потвърдили на изборите. "Така нашите прогнози не се различаваха структурно от реалния резултат", казва тя.

И много обяснения

Първото обяснение на грешката тази седмица е лъжата. Социолозите твърдят, че са били подведени от участниците в проучването. "Всички агенции бяха излъгани от избирателите на БСП, които казаха, че ще гласуват", обяснява Кольо Колев от "Медиана" пред "Капитал", връщайки се на мисълта за очакваните, но непоявили се избиратели. "Тези хора никога няма да ни кажат, че няма да гласуват за БСП. В анкетна карта винаги ще отбележат, че ще подкрепят партията", споделя същата теза Първан Симеонов от Gallup. "Колегите използват един термин за електората на БСП - квазиетнос, т.е. те са почти етническа партия като ДПС и много твърди в подкрепата си", казва той. С други думи, поддръжниците на лявата идея са така крайни в подкрепата си, че никога не биха си признали, че няма да гласуват за партията. 

Според Колев причините за свитата подкрепа са най-вече две: Украйна и АБВ. "Позицията на Вигенин за Киев взриви партията - това не само противоречи на доминиращото обществено мнение в България, но и на нагласите в рамките на лявата партия", смята Колев. Симеонов обобщава така: "Този електорат не е особено еврофилски."

Ако опростим максимално ситуацията, можем да кажем, че русофилският вот все пак имаше отдушници на изборите за Европейски парламент - АБВ и "Атака". Общият резултат на двете партии е малко под 7%, но е изключително пресилено да се мисли, че всички тези гласове са дадени като протест срещу Вигенин и в подкрепа на Русия. И самата БСП предлагаше "русофилска" опция - осмият в листата Александър Симов. Точно 4887 души са дали гласа си за него с преференция.  

"Втората причина е схизмата между Първанов и Станишев - проблемът не е в 90-те хиляди гласа, които Първанов успя да спечели, а в липсата на стабилност, която отблъсква избирателите", довършва разсъждението си Кольо Колев. Първан Симеонов го обяснява като електорална парализа - вместо да изберат между двете, хората не са гласували. Според прогнозите на Gallup обаче АБВ трябваше да вземе между 100 хил. и 150 хил. гласа (повечето други прогнози й даваха между 3% и 5%). Партията успя да се пребори едва за 90 хил. гласа - равно или по-малко от всички прогнози, тоест дори не изпълни потенциала си. 

Следизборните обяснения на агенциите продължават с моралното разочарование от управлението в коалиция с ДПС и липсата на интерес към изборите за Европейски парламент. Всяка непознала агенция е прогнозирала правилно абсолютния брой избиратели, но не и процентите или подредбата на партиите. Появи се и идеята за мистериозно събитие, което е обърнало резултатите в последния момент (най-близкото до такова беше репортажът на "Нова тв" за Бобов дол, който обаче не получи кой знае каква гласност). Това обаче би трябвало да се отрази и на сравнително правилно прогнозиращите "Алфа рисърч" и "Екзакта", а това не се случи. Факт е, че и прогнозата на "Алфа рисърч" се различава със 190 хил. гласа от реално спечелените от БСП. Но това не омаловажава факта, че почти никоя друга агенция дори не постави ГЕРБ на първо място.

Пророчества и посредственост

Ако съдим по официалните декларации на партиите, НФСБ е единствената партия, търсила услугите на социологически агенции преди изборите (и то на три - "Медиана", "Екзакта" и Центъра за анализи и маркетинг). ГЕРБ също е работила с "Екзакта", а независимият кандидат Евгения Банева е използвала Gallup. Дали липсващите отчети в Сметната палата значат, че БСП е била "на сляпо" преди изборите - категорично не. По информация на "Капитал" левицата дори се е съветвала с пет социологически агенции. 

Къде изчезнаха тогава гласовете на БСП? Повечето следизборни анализи звучат просто несериозно. Реално социалистите получиха гласовете на най-твърдото си ядро, забележително е във високите възрастови групи -  те имат добър резултат, докато сред младите са вече четвърта политическа сила. Т.е. всеки социолог, който вижда разочарованието в партията, може да предвиди това.

Истинският проблем е, че преднината на БСП е давана основно от агенции, които са близки на социалистите, начело с "Медиана". Това е традиционна тактика, което цели да разколебае избирателите на другите партии, които трябва да си кажат, че БСП пак ще спечели и няма смисъл да се ходи до урните. В същото време дисциплинираният електорат на столетницата ще се яви и пусне гласа си.

Подобно поведение от страна на социолозите се наблюдаваше дори на президентските избори през 2011 г., когато нямаше съмнение, че Росен Плевнелиев ще спечели. Тогава  MBMD даваше първоначално разлика между Плевнелиев и кандидата на левицата Ивайло Калфин от 20%, като постепенно свиваше преднината на първия. MBMD опита същото и на парламентарните избори миналата година, но подобни трикове станаха пределно очевидни. И собственичката на агенцията Мирослава Радева реши да се оттегли от политическите изследвания.

Иронията в случая е, че социологическата подкрепа на БСП им изигра зла шега. Срутването беше усетено от ръководството на партията едва в последната седмица преди вота. Освен това обясненията на социолозите, че БСП губи русофилския вот, насочиха усилията в грешна посока. По този начин партията изгуби по-младите си избиратели (на които не им пука много за Русия), т.нар. икономически леви и левите интелектуалци, които едва ли някога ще простят на Сергей Станишев за Делян Пеевски.

Освен ако, разбира се,  цялата тази абра-кадабра не е била умишлена, за да може Николай Бареков и неговата "България без цензура" да вземе точно гласовете на по-младите леви.

Сигурно сте виждали онзи загадъчен въпрос по спирките на градския транспорт - "Докога ще липсват десетките стотици в математиката?" Историята накратко е такава: анонимният автор се възмущава от използването на думата хиляда вместо десетстотин. Та за това си търси изгубените десетки стотици и забавлява минувачите.

След изборите за Европейски парламент социологическите агенции забавляват (без да ни е особено смешно) публиката с подобна философска дилема. Търсят се стотици хиляди - само че изчезнали по подобен мистериозен начин леви гласове. Според почти всяка предизборна прогноза БСП трябваше да е първа или много близка до ГЕРБ политическа сила. Очакваше се да спечели 600 хиляди избиратели, плюс-минус малко. На практика обаче на изборите се появиха общо 424 хил. бюлетини за БСП. Двеста хиляди души изчезнаха от сметката. А общото оправдание на социолозите от понеделник насам е "левите избиратели просто не излязоха да гласуват".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 11
  evpetra avatar :-?
  evpetra

  Може би имам много пропуски в проследяването на така наречените социологически проучвания, но не си спомням да е имало изследвания, засягащи други области на обществото освен политиката. Редно ли е социолози да правят политически коментари? Не трябва ли резултатите от едно и също проучване да бъдат коментирани от различно ориентирани политолози? А не трябва ли и политолозите да не са партийно ориентирани?

 • 12
  fred avatar :-|
  Fred

  Много, много ОТДАВНА твърдя в този форум, че има ветрило от червени социологически агенции чиято задача е да обработват общественото мнение давайки грешни прогнози за преднина на БСП. По този начин се изпълнява двойна задача - надъхва се електората на БСП внушавайки му чувството за победител и се обезверяват привържениците на другите партии. Има и трета, може би най-важна задача, увлича се към БСП конформисткият вот на колебаещите се аполитични които предпочитат да се индентифицират с победителя. Психолозите ще го обяснят по-добре но такъв синдром наистина има.

  Тактиката която използваха беше проста, през цялото време дават грешни прогнози в полза на БСП и в денят преди изборите дават вярната прогноза която после гордо размахват разчитайки на късата памет на хората. Понеже е в последният момент а вотът вече е формиран тази последна прогноза не влияеше във вреда на БСП. Но последните 2 избора забелязах, че те лъжеха дори в последната си прогноза. Явно борбата е била за всеки глас. Второто което беше постоянно явление беше изключително активното присъствие на тези агенции като "политолози" по телевизиите, масирано облъчване на аудиторията в обяснената насока. Съответно размножавано чрез вестниците.

  Групата на обективните агенции е много малка и в нея засега ясно съм забелязал само две - Алфа Рисърч и бившият НЦИОМ /след закриването му от Миков вече Екзакта/. През цялото време те познаваха верният победител макар и с по-малък процент в разликата. Не изключвам и че опасявайки се от обществен скандал с формираното вече мнение те сами са коригирали прогнозите си давайки по-консервативни оценки. Със значително по-рядко присъствие по телевизиите и затова техните прогнози не можеха да формират обществено мнение. Впрочем направи ми впечатление, че "червените агенции" даваха първи прогнозите си и така формираха мнение.

  Минимум 10-12 години го следя този процес и вече съм ги разделил тези 2 групи, след последните избори при тези огромни разминавания между прогнози за победителя и резултати мисля нещата станаха ясни за всички.

  Понеже се спори кой бил познал точният брой гласували и т.н. това са димки които целят да отклонят вниманието от главният въпрос - червените агенции системно лъжат, че БСП ще е победителя и системно и даваха поне по 4-5% повече от резултата и, с толкова намаляваха за ГЕРБ. Това не е еднократно и случайно, продължава вече 10-15г откакто ги следя, те ВИНАГИ фаворизират БСП. Това означава, че те не са социолози а наети манипулатори.

 • 13
  fred avatar :-|
  Fred

  [quote#9:"inadilov"]"Иронията в случая е, че социологическата подкрепа на БСП им изигра зла шега."[/quote]
  Не мисля, че това е обяснението за лошият резултат на БСП. Не мисля и че по върховете на БСП са вярвали сляпо на прогнозите, самата статия казва че БСП е ползвала 5 агенции. Отделно че четат по вестниците и за другите прогнози и знаят кои познават, кои не и с колко разлика. Но нали са вождове трябва да викат "Напред, победата е близо, последно усилие!". Да ама войниците им вече едва влачат крака, какво ти усилие.

  Електората на БСП е обезверен, вече 24 години лидерите им ги лъжат, колкото и да са тъпи почват да го разбират. На стари години са, надеждите и илюзиите ги напускат. Лично чух докато обядвах в кафенето в изборният ден един такъв да се оплакваше че е изгубил всякаква надежда и няма за кого да гласува. И съседът по маса такъв като него се съгласяваше.

  И още един важен фактор, електората на БСП особено по-умните ясно разбират, че Станишев и партията им вече са марионетка на ДПС. Поемат негативите на властта а облагите са само за ДПС. Още в Тройната имаше такива изказвания в БСП, сега само се потвърдиха.

 • 14
  ver27574675 avatar :-|
  ДЕКОРАТИВНА ТИКВА

  Може толкова да могат. Ако лъжат, могат и да не лъжат, ама ако не могат, няма да промогат.

 • 15
  today avatar :-P
  today

  Преди години десните избиратели бяха излезли за гъби. Сега пък левите бяха излезли за скрап!

 • 16
  whoops avatar :-|
  Whoops

  Да не забравяме и прогнозите, че РБ нямало да мине бариерата. Много от избирателите се отказаха, заради теорията "да не ми се загуби гласа". Поуката е - гласувай по съвест, за да не влезеш в схемите на андрейрайчевците.

 • 17
  elitstroy avatar :-|
  elitstroy

  Една седмица след изборите корумпираните социолози / Първан Симеонов, райчо, кольо и сие/ продължават да дават акъл на нацията как правилно се осраха (продадоха)

 • 18
  info111 avatar :-|
  info111

  Преди дори и да прочета статията и коментарите под нея, искам да подчертая, че лица като известният с шизофренния си поглед и прибързано и наукоподно мърморене Андрей Райчев, както и другият всеизестен и също много нечистоплътен измамник - мисля Кънчо Кънев НЕ са социолози, те не са и подобие на такива.

  Тези са в предните редици на комунистическата фашизоидна наукоподобна пропаганда от най-долен, гьобелсов тип, наистина отвратителни лъжци, манипулатори, НО И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!
  И на всеки, който се съмнява в тези думи или смята, че са твърде силни или може би неточни, му препоръчвам горещо да види и следните (или следващите) клипове СЪС САМИТЕ ГЕРОИ, ЗА ДА СЕ УБЕДИ ОТ ПЪРВА РЪКА!
  Днес в Нова телевизия имаше една много приятна госпожица(или госпожа), заедно със "социолога" Кънчо и един от НДСВ, Каролев. Госпожата, чието име за съжаление не запомних, показа не само завидна интелигентност, но и достойнство, за да запази самообладание, седейки в едно студио с такова нечистоплътно и долно влечуго като Кънчо. Та тя го попита директно (още веднъж моите поздравления - такива като нея показват и доказват, че България все пак има надежда и бъдеще!) - "ВАС НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ?"
  Естествено риторичен въпрос към онези, които "приемат вината само с мезетата". И без да отделям повече внимание на този наистина отвратителен негодник и манипулатор, само ще припомня, че той хем изтъкна, че БСП понесли тежко поражение, хем малко след това се загрижи внезапно за ГЕРБ и започна дежурните си лакардии, че те били големите губещи след последните избори, които ГЕРБ спечелиха с толкова голяма преднина!?!?!?
  Каза още, че хем и те, но и никоя от социологическите агенции не били познали, хем...ЧЕ ВСЪЩНОСТ АКО СТАВАЛО ДУМА НЕ ЗА АБСОЛЮТНИ ПРОЦЕНТИ, А ЗА БРОЙ ГЛАСОВЕ ВСЪЩНОСТ БИЛИ ... ПОЗНАЛИ!!!!!!!!
  Само дето едни не знам колко си стотин хиляди гласоподаватели на БСП не отишли до урните и не гласували, обаче те и без това не можело да "се хванат" от социологията!

  Тези наистина нямат и грам морал и достойнство, аз се чудя как вървят сред хората, как живеят и гледат хората в очите!

  ПВ друго предаване - мисля вчера - пък видях и другия "герой" - Андрей Райчев (абе как тези имат очи и наглост изобщо да се появяват по медиите и да продължават да ръсят с претенциозен вид простотиите и долните си и очевадни лъжи и манипулации). Там пък до този в студиото беше Иво Инджев - и научих нещо за горните двама "социолози", което неистина е дъното!

  Впрочем вижте сами за какво става дума, за да стане пределно ясно на всеки, че ПРИ ТЕЗИ ДВАМАТА И "СОЦИОЛОГИЯТА" ИМ НЕ МОЖЕ И ВА СТАВА ДУМА ЗА ГРЕШКИ, А ЗА ИЗМАМИ:  "Българофоби вече зоват Путин за “освобождаване” от ЕС

  By Иво Инджев ⋅ март 21, 2014 ⋅Post a comment  “Президентът Росен Плевнелиев в момента стои като кулата в Пиза, а тя е наклонена към страната на ГЕРБ. Бойко Борисов се дължи като доносник спрямо България. Това заяви лидерът на БСП и европейските социалисти Сергей Станишев”.( Vesti.bg)

  Като автор на книгата „Премиер на РъБъ” с главен антигерой Бойко Борисов- заради което герберолюбивите ми сънародници ме попържат доста в собствения ми блог, съм имунизиран срещу подозрения за подмазвачество към лидера на ГЕРБ. Горният коментар на Сергей Станишев обаче е толкова долен от фактологична гледна точка, че съм провокиран да реагирам с риск да бъда заподозрян несправедливо във внезапен пристъп на симпатия към Бойко Борисов.

  Истината е, че с доноси срещу България масирано се занимават руската пропаганда и нейните адепти в България. Писал съм за това, но спестих имената, за да не бъда упрекван, че „правя списъци”.

  Московските душмани на България не жалят сили и средства по обругаването на европейска България за целите на внушението, че членството в Европейския съюз носи бедност, нещастие и деградация. Машината на Путин по отвратителен начин си служи с примери от България, обилно онагледявани от небезизвестни българи, които се жалват един през друг от западното иго в България.

  Във филма „ България умира тихо”, произведен по поръчка на кремълския гьобелсов център РИСИ ( Руски институт за стратегически изследвания) от мненията на известни русофили в България, гарнирани с всичко най-гадничко, което може да се каже и покаже за съвременна България, нашата страна е представена като окаяна европейска дупка, деградирала до това състояние поради откъсването й от СССР.

  Сред жалващите се участници в тази надпревара по очернянето на България, са социолозите Андрей Райчев и Кънчев Стойчев, журналистите Валери Найденов и Иво Христов, политиците Румен Овчаров, Ангел Джамбазки и Красимир Каракачанов…И нито един руснак не е ползван в тази пропагандна боза, в която също няма нито едно различно мнение по въпроса. Явно така са преценили за по-ударно посланието за пропадналата под европейско робство България.Друго си е българските страдалци сами да поплачат на българските гробища под европейския гнет.

  Станишев, шеф на европейската ПЕС, би трябвало да се възмути от това, ако наистина милееше за България и нейния европейски път.

  Или от това ( публикувам му на руски характерен пропаганден донос на българин за руска медия , за да схване по-добре):

  73% жителей Болгарии поддерживают воссоединение Крыма с Россией

  20 марта 2014


  http://ivo.bg/2014/03/21/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%BE%D0%B1%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1/

 • 19
  info111 avatar :-|
  info111

  Впрочем въпросните "другари - социолози" е вече крайно наложително - с оглед на това, че ОЧЕВИДНО НЕ СА СОЦИОЛОЗИ, ЗА КАКВИТО СЕ ПРЕДСТАВЯТ, да БЪДАТ РАЗСЛЕДВАНИ ОТ ПРОКУРАТУРАТА ЗА ДЕСЕТКИТЕ МИЛИОНИ ИНВЕСТИЦИИ, КОИТО СА НАПРАВИЛИ, вкл.и в голф игрища за СТОТИЦИ МИЛИОНИ!
  И се надявам, че щ се намерят истински и достойни български граждани или граждански комитети, които да сезират прокуратурата за тези, след като главният прокурор Цацаров и иначе много активните ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИЦА прокурори НЕ ИСКАТ ДА ВИДЯТ ОЧЕВАДНОТО И ДА СЕ САМОСЕЗИРАТ!

  Но въпросът по отношение на тези двамата (за темата на статията - истинската социология ще коментирам след това, като я прочета) има и нещо друго, много по-сериозно и ДАЛЕЧ ПО-ТРЕВОЖНО - ИМА ВСИЧКИ ДАННИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ ТЕЗИ ДЕЙСТВУВАТ СЪВСЕМ ОТКРИТО И ПОСЛЕДОВАТЕЛНО СРЕЩУ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРИЯ И В ПОЛЗА НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА - НА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ!


  Във въпросния разговор с Иво Инджев и Андрей Райчев Инджев директно попита Райчев ЗАЩО ПЛЮЕ ЯРОСТНО БЪЛГАРИЯ И Я ИЗЛАГА!
  Инджев го попита как може той - Райчев,заедно с другият българомразец и руски агент Стойчев - ДА ВЗЕМАТ ВЪЗЛОВО УЧАСТИЕ ВЪВ ФИЛМА „ България умира тихо”, ("Болгария умирает тихо., "ПРОИЗВЕДЕН О ПОРЪЧКА НА КРЕМЪЛСКИЯ ГЬОБЕЛСОВ ЦЕНТЪР РИСИ И ДА ИЗРИЧАТ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНО НАЙ-ГАДНИ НЕЩА, ОЧЕРНЯЙКИ БЪЛГАРИЯ, ПРЕДСТАВЕНА КАТО ОКАЯНА ЕВРОПЕЙСКА ДУПКА, ДЕГРАДИРАЛА ДО ТОВА СЪСТОЯНИЕ ПОРАДИ ОТКЪСВАНЕТО Й ОТ СССР."


  Впрочем ето го и въпросното отвратително филмче, плод на "социолозите" Райчев и Стойчев, и фашизоидната кремтълска пропаганда:

  https://www.youtube.com/watch?v=LsecNG7fzC8


  И когато Иво Инджев попита очи в очи - от упор този негодник Андрей Райчев ЗАЩО ПЛЮЕШ БЪЛГАРИЯ И УЧАВСТВАШ В ТАКИВА ОТВРАТИТЕЛНИ ГЬОБЛСОВИ ПРОПАГАНДИ С АДРЕС МОСКВА, ТОЗИ НЕГОДНИК .... КАЗА, ЧЕ НЕ МОЖЕЛ ДА СЕ СЕТИ КАКВО И КЪДЕ БИЛ ГОВОРИЛ!?!?!?!!!?!?!?!?!?!?!?!?!?!??!?!!?


  Аз мисля, че тези предавания с двамата бяха добре, че се случиха, за да могат всички българи, които не са пълни идиоти и неграмотни и имат поне малко достойнство и патриотизъм да се убедят от първа ръка (ако вече не са го направили) ЩО ЗА ОТРЕПКИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ СА ТЕЗИ ДВАМАТА!
  Но от тук нататък всяка телевизия и медия, която реши да ги кани и интервюира трябва да предупреждава предварително аудиторията си, че предаването не е за деца и нормални българи със слаби нерви и че съдържа отвратителни кадри. И да си говорят с тези за всичко останало, ако искат и не са особено гнусливи, САМО НЕ И ЗА СОЦИОЛОГИЯ, БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ И ГОРДОСТ!  "Болгария умирает тихо."

  Андрей Райчев и Иво Инджев

 • 20
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#6] от "sofialand":

  "Ако избирателната активност беше поне 50 %, ГЕРБ и БСП щяха да имат еднакви % гласоподаватели, както прогнозираха агенциите!"

  А ако в България популацията се свеждаше само до един човекоподобен с име Болен, тогава Сидеров щеше да влезе и в Еврпейския парламент, и да е и президент, и премиер, и председател на Парламента. И сам да си е и управляващ, и опозиция.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход