След КС и ЦИК спаси със спорно решение мястото на Пеевски в парламента

Станишев и Бареков ще са евродепутати за неопределено време

   ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
   ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ

След случая с избирането му за шеф на ДАНС миналата година избраният за депутат в Европейския парламент от листата на ДПС Делян Пеевски създаде втори аналогичен правен казус с оставането си в българския парламент. В петък в отговор на постъпило от него искане "да не бъде обявяван" за евродепутат Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение, че той остава народен представител, което юристи определиха като спорно. То даде и  повод за сравнение с начина, по който с решение на  Конституционния съд депутатското място на Пеевски беше спасено след избора му за ДАНС.

Казусът е свързан с факта, че ако депутат в българския парламент бъде обявен от ЦИК като избран за евродепутат, той автоматично изгубва статута си на член Народното събрание, тъй като според конституцията последният избор заличава предходния. В същото време липсата на съответен регламент в Изборния кодекс в коя институция се подава искането за "необявяване" на избран евродепутат, както и кога започва мандатът на избраните за Европейския парламент юристи оспорват правото на ЦИК да отговаря на тези въпроси, тъй като това би означавало "дописване" на законодателството от нейна страна. 


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Е, всички много добре знаем, че за Пеевски законите не важат. Засега - само в България.

 • 2
  2029 avatar :-|
  2029

  Отново "Специалния" е над закона.

 • 3
  mi6ail1234 avatar :-|
  mi6ail1234

  Аман бе...докога ще отива и ще го връщат този???
  Колко пъти още Пеевски ще печели различни постове и ще се отказва???
  Колко пъти още Пеевски ще е главоболие за юристите???

 • 4
  drkskwlkr avatar :-?
  Иван Арнаудов

  Капитал, защо в статията обръщате внимание само на казуса "Пеевски"?

  Другарят Сергей Станишев също изказа намерение да погази Конституцията, декларирайки, че ще обяви оттеглянето си от ЕП на еди-коя си дата през юни, след което ще се върне в НС. Като какъв?!?!! Нали не се е отказал от избор като Пеевски, значи приема да бъде евродепутат, значи приема да напусне НС.

  Изобщо напоследък Народното събрание стана бетер обществена тоалетна, всеки влиза и излиза от него по нужда...

 • 5
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Невероятна карикатура!

 • 6
  honey.bee_1 avatar :-|
  bee

  Този някакво национално богатство ли се явява, че за него винаги се правят специални отстъпки?!?

 • 7
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Пеевски е най-ценният депутат в това строго охранявано и непристъпно Народно събрание! Повече от теглото си в диаманти!

  Той беше шеф на ДАНС но кОНСТИТУЦИОННИЯТ сЪД го върна!

  Той беше избран за евро депутат, но ЦиРК го върна!

  пеевски ЕВРО КОМИСАР!

  пеевски ЕВРО КОМИСАР!

  пеевски ЕВРО КОМИСАР!

  Ура другари!

  Да живей другаря доган и неговата дясна ръка пеевски!

 • 8
  clint_eastwood avatar :-|
  clint_eastwood

  Гледам му притеснената мутра и си мисля, че тоя е ба си неудачника, две думи не може да върже, ако не ги е наизустил преди това. Че е необразован, ясно, но май си е природно глупав и от самите интриги също не разбира, а му ги стоварва Лютви наготово. И какво излиза, че е в центъра на политиката само защото мама го обича...

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Ако това решение е незаконно, няма ли някой съд да го развали? Вярно, че е плод на колективната безотговорност на ЦИК.. ама....

 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Безобразието е пълно, макар и не неочаквано, предвид главните герои:))). Те наистина си разиграват коня както им дойде на ума и като за последно.
  То не бяха стажове (по-скоро тяхната липса:))) които разните видове съдилища признаваха на "специалния", то не бяха възстановявания след уволнения, при това с мотиви, които би трябвало да водят към прокуратура и съд, а не обратно на поста, то не бяха увъртания, само и само несполучилия шеф на ДАНС да остане депутат, ами сега, вече в комбина с другия безстажов, но за сметка на това универсален ръководител на каквото му падне (партия, правителство, ПЕС и ЕС, може би) и гарантиран губещ (документи, избори и най-вече сурат, за пред хората) др. Станишев, се възползва от челния Делянов почин и играе същите смешни игрички.
  Не бих имал нищо против двамата в някоя квартална кръчма да си продават мурафетите, ама нахалството и безочието да разиграват всички нас, хората дето им плащаме заплатите, маса юристи да си губят времето да ги оневиняват или обратно, на които също ние плащаме заплатите и да пренасят "добрата" практика в ЕП, не смятате ли че са преминати всякакви граници?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход