Фирма на арх. Калин Тихолов блокира поръчката за плана на Царево

КЗК отмени конкурса за преработка на документа заради методиката за оценяване

В началото на годината се проведоха поредните протести срещу застрояването на Странджа - заради влизането в сила на градоустройствения план на Цаево
В началото на годината се проведоха поредните протести срещу застрояването на Странджа - заради влизането в сила на градоустройствения план на Цаево    ©  Велко Ангелов
В началото на годината се проведоха поредните протести срещу застрояването на Странджа - заради влизането в сила на градоустройствения план на Цаево
В началото на годината се проведоха поредните протести срещу застрояването на Странджа - заради влизането в сила на градоустройствения план на Цаево    ©  Велко Ангелов

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отменила конкурса за преработка на Общия устройствен план (ОУП) на Царево след жалба на проектантската фирма "А.С.А" ЕООД, еднолична собственост на арх. Калин Тихолов. Това става ясно от съобщение на антимонополната комисия. Възраженията на фирмата, свързани с методологията за оценка на офертите, са основателни, смята КЗК и възлага на Министерство на регионалното развитие да плати на А.С.А. разходите за производството или 850 лв.

Арх. Тихолов е неуспял кандидат за министър на инвестиционното проектиране. Предложението за назначаването му беше оттеглено, след като името му беше свързано с т.нар. афера "Дюнигейт".

От МРР коментираха пред "Капитал", че все още не са решили каква стратегия да предприемат – да обжалват решението на КЗК или да обявят нова процедура с оглед на това, че жалбите бавят допълнително преработката на плана. Отлагането на документа означава, че Община Царево може да продължи практиката с одобряване на инвестиционни намерения "на парче", тъй като липсва стратегическа обща рамка със съответните зони и екологична оценка към тях.

От офиса на "А.С.А" коментираха, че не са упълномощени да отговорят на въпросите ни и обещаха да върнат обаждане, което не се случи до приключване на редакционния брой.

Сагата с плана на Царево

Арх. Тихолов е един от основните участници в дългогодишната сага с ОУП на Царево. Той е автор на плана от 2008 г. предвиждащ изграждането на нови сгради с 75 хил. легла в черноморската община, повечето от които са на територията на природен парк Странджа. Одобрението на документа предизвика остра негативна реакция не само от страна на природозащитници и граждани, но и от Европейската комисия. Брюксел заплаши България с поредната наказателна процедура заради  съмнения, че екооценката към ОУП на Царево е некачествена, а планът ще доведе до сериозно увреждане на зони в "Натура".

ОУП на Царево престоя 5 години в съда и след няколко обрата в хода на делата в крайна сметка влезе в сила в началото на тази година. Това отприщи нова вълна от обществено недоволство и нови въпроси от страна на ЕК. Регионалното министерство в крайна сметка реши да спре действието на плана и да стартира процедура за неговата преработка. В документацията беше заложен краен срок за нов план и екооценка към него – края на 2015 г. Не е ясно с колко ще се забавят редакциите след намесата на фирма "А.С.А".

Жалбата

Проектантската фирма на арх. Тихолов възразява срещу обединяването на преработката на ОУП и на изработването на екологичната оценка към него в една поръчка, без да е разделена на обособени позиции. КЗК отхвърля това възражение – не съществува такава законова забрана и това не е ограничително условие, тъй като участниците могат да работят с външни експерти т.е. не е задължително да се явяват като обединения. Качеството на екологичната оценка се преценява от експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Положителен доклад към екооценката е едно от условията за цялото плащане по договор т.е. изпълнителят има интерес да направи качествена оценка, а не обратното.

Антимонополната комисия обаче намира за основателни възраженията на "А.С.А", свързани с методиката за оценка. В документацията е записано, че участникът може да получи нула точки, ако не отговаря на даден критерий. Така се създава възможност непълна оферта да участва в крайното класиране, вместо да бъде отстранена. Незаконосъобразен е и методът за оценка на критериите "график на работа" и "разбиране на целите", мотивира се КЗК.