Как се разпределят евросубсидиите за човешки ресурси
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как се разпределят евросубсидиите за човешки ресурси

Shutterstock

Как се разпределят евросубсидиите за човешки ресурси

Бюджетът на програмата надхвърля 2 млрд. лв., като 60% от парите са за политики за заетост

5193 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


По новата програма са заложени над 100 млн. лв. за развитие на предприемачеството.

Подобряване на заетостта, особено сред младите, намаляване на бедността, деинституционализация на деца и възрастни, интеграция на маргинализираните общности, модернизиране на институциите на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването. Това са основните приоритети на новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР), която ще функционира до 2020 г.

Миналата седмица тя бе приета от Министерския съвет и изпратена за съгласуване до Европейската комисия (ЕК). Очакваме само техническите коментари, програмата трябва да бъде одобрена до края на годината, коментира Светлана Дянкова, зам.-министър на труда и социалната политика. Целта на министерството е ОПРЧР да стартира официално в началото на 2015 г., макар че не се ангажираха с конкретни срокове. Реално програмата вече започна още преди да получи одобрение от ЕК със схема за стажуване на стойност 35 млн. лв. Засега тя  ще се финансира от националния бюджет, а впоследствие парите ще бъдат възстановени по линия на програмата.

Бюджетът на новата програма е 895 млн. евро, или близо 2.036 млрд. лв. с включено национално съфинансиране. Ресурсът е с 20% повече от предния програмен период, отчитат от социалното министерство. Средствата за политиките за заетост и социално включване са увеличени с над 580 млн. лв. (виж графиката). Над 60% от общия бюджет на програмата са заделени за политики за заетост, 30% са за социално включване, а 4% за модернизиране на институциите на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването.

Субсидии за предприемачество

Над 100 млн. лв. за развитие на предприемачеството са заложени в новата програма - 46 млн. лв. са за помощ на безработни лица да стартират собствен бизнес, а останалите над 60 млн. лв. са за създаване на социални предприятия (бизнес, създаден от хора от уязвими групи, напр. хора с увреждания).

При субсидиите за започване на собствен бизнес ще бъдат отстранени основни грешки от предходния период, обеща Росица Янкова, зам.-министър на труда и социалната политика. Така например преди всеки безработен трябваше първо да регистрира фирма, след това да кандидатства за финансиране. Впоследствие обаче немалка част от кандидатите не получаваха одобрение, а междувременно трупаха разходи, пояснява Янкова. Сега безработните първо ще кандидатстват с бизнес идея и ако тя получи одобрение, ще бъдат обучавани на предприемачество, като през първите няколко месеца до половин година от старта на бизнеса им ще получават и подкрепа с услуги като счетоводство и т.н.

Предварителните разчети предвиждат един безработен да разчита на около 20 хил. лв. за начален капитал, наем на помещение, оборудване и т.н. Над половината от бюджета на схемата обаче реално ще бъде инвестирана в обучения и консултации. Очаква се помощта да стигне до около 1000 безработни с предприемачески дух.

Концепцията за кандидатстване с бизнес идея и последващи обучения е предвидена и при социалните предприятия. Идеята е продуктите или услугите, които тези предприемачи ще създават (и за които се предполага, че няма да са с качеството на серийно производство), да бъдат предлагани на социално слаби семейства на по-ниски цени, коментира Янкова.

Средства за бизнеса

Вече съществуващи малки и средни предприятия пък ще могат да кандидатстват за подобряване на условията на труд, за разработването на стратегии за кариерно развитие на служителите и обучение на персонала.

Ще има и приоритетни сектори, които още не са фиксирани, като целта е те да бъдат определени заедно с представителите на бизнеса. По думите на министър Янкова с приоритет биха могли да се ползват компаниите, които създават "зелени" (т.е. работни места, които по някакъв начин допринасят за опазването на околната среда) и "бели" работни места (в сферата на здравеопазването). Сред приоритетните може да бъде и секторът на информационните технологии с идеята да се насърчава развитието на "дигитални работни места".

Помощ за уязвими групи

Младежката заетост ще е един от основните фокуси на новата програма. Предвидени са общо 235 млн. лв. за насърчаване на младежката заетост. Те ще получат възможности за стаж, посреднически услуги на пазара на труда и субсидии за развитие на предприемачество. Приоритетни ще бъдат действията за подкрепа на младежите, които не са нито заети, нито пък учат.

През новия програмен период ще се постави акцент не само на деинституционализацията на децата, но и на възрастните, подчерта зам.-министър Дянкова. Общо 122 млн. лв. ще бъдат насочени за интеграция на маргинализираните общности, в т.ч. роми, мигранти, чрез достъп до пазара на труда, развитието на здравни услуги и образование.

Очакваните резултати от програмата:

- да помогне на близо 280 хил. заети: 60 хил. души на над 54 г., над 180 хил. души със средно и ниско образование и близо 40 хил. души, заети във важни икономически сектори

- подкрепа за над 1000 за въвеждане на нови процеси за безопасност и здраве при работа и управление на човешките ресурси

- по-добър достъп до услуги за заетост, образование, обучение или до социални и здравни услуги за близо 15 хил. души от маргинализирани общности

- по-добър достъп до социални услуги за други 35 хил. души, в т.ч. деца, хора с увреждания и хора над 65 г.

- да бъдат създадени не по-малко от 300 социални предприятия, в които да се открият поне 1000 работни места.
Акцентите на програмата

Приоритетна ос 1 "Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места"

- Достъп до заетост на икономически неактивни и безработни лица

- Насърчаване на младежката заетост

- Подкрепа за стартиране на собствен бизнес

- Повече възможности за учене през целия живот

- Адекватност на знанията и уменията на заетите спрямо нуждите на бизнеса.

Приоритетна ос 2 "Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване"

- Интеграция на маргинализираните общности, в т.ч. роми, мигранти

- Активно включване на най-отдалечените от пазара на труда

- По-добър достъп до устойчиви услуги на достъпна цена, вкл. здравни и социални услуги

- Деинституционализация на деца и възрастни

- Развитие на социалната икономика и подкрепа на социалните предприятия.

Приоритетна ос 3 "Модернизация на институциите на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването"

- Подобряване на ефикасността на публичните администрации и услуги

- Модернизиране обществените служби по заетостта

- Развитие на практиките и инструментите при управлението на социалните и здравните услуги.

Приоритетна ос 4 "Транснационално сътрудничество" 

- Обмен на иновативни практики и опит между организации от България и други държави - членки на ЕС

- Принос към изпълнението на целите на Дунавската стратегия.

Приоритетна ос 5 "Техническа помощ"
По новата програма са заложени над 100 млн. лв. за развитие на предприемачеството.

Подобряване на заетостта, особено сред младите, намаляване на бедността, деинституционализация на деца и възрастни, интеграция на маргинализираните общности, модернизиране на институциите на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването. Това са основните приоритети на новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР), която ще функционира до 2020 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  ver27574675 avatar :-|
  ДЕКОРАТИВНА ТИКВА

  Много съм скептична как ще научиш безработен на предприемачество. Ако го има този дух, няма да е безработен, ако го няма, са хвърлени пари на вятъра, а това не е и в негов интерес, само кипи безсмислен труд.

 • krasi_skok

  Поредното "усвояване на средства" от роднини и близки. Разлика между заетост и работа трябва да има.

 • 3
  nogica avatar :-|
  nogica

  от предната програма още не се разплатили,нови мераци за разходи

 • 4
  dadmoroz2014 avatar :-P
  dadmoroz2014

  Може да не е 100% ефективна тази програма ,но трябва да се прави, безаработицата и социалната отчужденост е голям проблем за обществото.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK