Облекченията за продажби от малки ферми се оказаха частични

Промени в наредба разширяват възможностите за директна реализиция от дребните земеделци, но не решават най-важните проблеми

Преобладаващата част от животновъдите отново няма да имат право да предлагат продукцията си на крайни клиенти
Преобладаващата част от животновъдите отново няма да имат право да предлагат продукцията си на крайни клиенти    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Преобладаващата част от животновъдите отново няма да имат право да предлагат продукцията си на крайни клиенти
Преобладаващата част от животновъдите отново няма да имат право да предлагат продукцията си на крайни клиенти    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
"Приетите корекции са козметични, нищо няма да се промени",

Магърдич Хулиян, сдружение на малките семейни ферми

Обещаната порция промени в наредбата за директни продажби на фермерска продукция на крайни потребители вече е факт, но от бранша не очакват това да доведе до разцвет на този тип бизнес. Накратко земеделското министерство разрешава на малките фермери да продават повече, но не и цялата си продукция на крайни клиенти, както и в повече, но все пак ограничен брой градове. Въвежда се възможност за използването на мобилни мандри и хладилни витрини, каквито досега не бяха позволени. Все още обаче промените не предвиждат смекчаването на регистрационните режими и санитарни изисквания за малките производители, за каквото настояват всъщност от бранша. "Приетите корекции са козметични и като цяло нищо няма да се промени", коментира председателят на националното сдружение на малките семейни ферми Магърдич Хулиян.

Малко повече продукти на повече места

Промените в наредбата за директни доставки на малки количества фермерска продукция, която беше обнародвана в Държавен вестник във вторник, увеличава възможностите за продажби. Така например малките ферми с до 50 животни ще могат да продават 60 на сто вместо досегашните 35% от продукцията си, а тези с до 100 животни - 50 вместо сегашните 30% директно на потребители. Увеличение има и при продажбите на риба, които могат да бъдат 5000 килограма годишно при 2000 килограма сега. Птицевъдите вече могат да реализират двойно повече яйца на пазара - 1000 вместо 500 броя седмично. Разширяват се и възможностите за пчеларите, които досега може да предлагат само мед. Оттук нататък те ще могат да извършват директни продажби и на пчелни продукти като например прашец, клей, пчелен восък и други.

Другата по-голяма промяна е свързана с местата, където може да се реализира продукция. Досега малките производители имаха право да предлагат стоките си само в административната област, в която се намират. Отсега нататък те ще могат да осъществяват продажби и в някоя от съседните области.

В наредбата е заложено и частично облекчение на изискванията, на които трябва да отговарят производителите, искащи да осъществяват директни продажби. Така например досега прясно мляко в млекомат можеше да се продава само ако фермерът е собственик на машината, но вече се дава възможности и той да е наемател.

Без съществени облекчения

В първите си коментари представители на дребния бизнес заявиха, че настоящите промени няма да доведат до съществено увеличение на този тип търговия. Така например според Магърдич Хулиян земеделското министерство е увеличило количествата, които могат да бъдат продавани директно от малки ферми, но въобще не би трябвало да съществува ограничение. "Необходимо е да се направят промени в санитарно-хигиенните изисквания и преработката", коментира още той. Така например в момента животновъдите могат да осъществяват директни продажби на мляко и млечни продукти само ако са от т.нар. I категория ферми. Според данните на агроминистерството такива са около 1/3 от производителите. Така фермите от II категория, или преобладаващата част, отново ще могат да предлагат млякото си само на мандри. "Трябва да се облекчат и регистрационните режими", коментира още Хулиян.