Началото на края

Изказването на Лютви Местан може да индикира договорка с ГЕРБ или липса на такава с БСП, но при всички случаи показва, че краят на това управление е близо

"Не бързайте, нали има вот на недоверие, предстои да видим доверието на парламента в правителството". Така миналия четвъртък председателят на БСП Сергей Станишев отговори на въпрос възможни ли са предсрочни избори наесен. Вотът на недоверие не мина, но изглежда, доверието е паднало на друго, много по-важно за социалистите място - Боянските сараи.

На специална пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан постави ясен срок на правителството и на БСП: избори до края на годината. "Идеята за пълен мандат не е път към стабилност", каза Местан, който обикновено говори доста завоалирано и оплетено. Този път той беше ясен. Анализът на изборните резултати, който движението е направило, предвижда три варианта за смяна на властта. Първият е настоящото правителство до работи до октомври 2015 г. и комбинирани парламентарни и местни избори. Вторият е отделни парламентарни избори следващото лято.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал