Къде ми е линейката?

В края на месеца София може да остане съвсем без "Спешна помощ" и здравното министерство панически търси екипи за дежурства

Здравното министерство се опитва със сила да замени лекарите в линейките с техни колеги.
Здравното министерство се опитва със сила да замени лекарите в линейките с техни колеги.    ©  Юлия Лазарова
Здравното министерство се опитва със сила да замени лекарите в линейките с техни колеги.
Здравното министерство се опитва със сила да замени лекарите в линейките с техни колеги.    ©  Юлия Лазарова

Няма пари за увеличаване на заплатите на полицаите. Но се намират за командироване на пазители на реда от провинцията, които да бранят кабинета "Орешарски" и управляващото мнозинство от мирните протести. Това беше през миналата година.

През тази здравният министър Таня Андреева се опитва да повтори челния опит на МВР с командировките, само че с екипи и линейки от провинцията, които да заменят подалите оставка столични медици от "Спешна помощ". Командировките са поредната екзотична мярка, с която министърът се опитва да заобиколи 150 оставки на лекари, сестри, фелдшери, шофьори и администрация, които по този начин протестират за по-високи заплати, по-добри условия на труд и връщане на работа на досегашния директор д-р Георги Гелев.

Засега опитите на министъра да овладее задаващата се криза не се увенчават с успех. Опасността София да остане почти без линейки на 29 юни и човек да загине само заради доказаната неспособност на ведомството на Андреева да се справи с основно свое задължение, изглежда все по-ясна. Въпреки че премиерът Орешарски обяви, че Андреева си е много добра и няма да я сменя заради "мнението на малка група хора".

Здравното министерство имаше една година, за да очертае своя начин да преодолее проблемите в спешната помощ. Досега се говори само за стратегия, която никой не е виждал и не е публикувана за публично обсъждане. От невидимия текст има само една реплика на министърка за "малките пироговчета", която сигурно е втръснало на всеки, познаващ поне малко структурата на здравния сектор и това, че в болниците отдавна има спешни приемни отделения, т.е. "малки пироговчета".

Специалистите непрекъснато предлагат мерки, за които се говори малко по-високо при смъртен случай и обикновено в контекст, че няма пари. През седмицата барман, завършил ветеринарен техникум, оказа първа помощ на пациент със сърдечна недостатъчност поради това, че двата спешни екипа в Девин били на адреси, далеч от болницата.

Сега различните начини за скоростно преодоляване на кризата изглеждат по-скоро на пожар.

Защо закъсняват линейките?

В София работят средно между 11 и 15 екипа на "Спешна помощ" на смяна при нужни 40-50, а повикванията са минимум 300 на денонощие. Линейките са безотказни и се отзовават на леки случаи, при които личният лекар не е намерен, на повиквания на пациенти без здравни осигуровки, на които по закон се полага само спешна помощ, на множество фалшиви сигнали и естествено – на тежки случаи на животозастрашаващи състояния. Логично, не достигат. Заплатите на лекарите бяха увеличени от началото на тази година с 10% и в момента средната заплата на един медик със специалност е 860 лв. и затова няма много желаещи. През миналата година беше въведена възможността лекарите да запишат без конкурс която специалност пожелаят, защото работят в линейка. Текстът обаче беше отменен. Но дори и възползвалите се от тази възможност специализират два пъти по-дълго – около 6 до 8 години, тъй като са на работа и не могат да присъстват в болницата, както останалите специализанти. С много трудности побоите върху екипите на линейките бяха криминализирани. Наказание има и за фалшиви сигнали до 112, но глобени почти няма.

Ако се върнем на столицата, в нея работят над 60 болници - държавни, общински и частни. По традиция линейките би трябвало да карат пациентите в най-близката. Обикновено екипът отива с пострадалите в държавните болници. Не са изключение и случаите, при които екипите имат договорка с колеги да отведат болния в частна клиника, като болниците се подозират една друга в договорка със "Спешна помощ" и обикновено не са доволни от разпределението на тежките и скъпоплатени от здравната каса пациенти. Директорът на "Спешна помощ" – София, д-р Георги Гелев е ветеран на поста, той го заема от 1998 г.

Как да бъде уредена услугата отговаря държавата в лицето на здравното министерство, на чието подчинение са линейките.

Тук линейка, там линейка, няма я

След смъртта на 40-годишна жена в София здравният министър реши да отстрани директора на спешната помощ, който в момента е в болнични. На негово място беше назначен досегашният директор на РЗИ - София (бившето ХЕИ). В знак на солидарност служителите на центъра подадоха оставки и всеки ден протестират пред здравното министерство с искане за увеличени заплати, връщане на директора и по-добри условия на труд. Ведомството разпространи одитен доклад на центъра, в който се сочат злоупотреби, министърът обяви, че лекарите получават големи заплати и после се извини, че не е така.

Таня Андреева реши да игнорира исканията за връщане на стария директор, окачестви го като "истерична реакция", а за заплатите обеща да провери. След това се впусна в търсене на резервни екипи, за да заобиколи подадените оставки.

Първата възможност бяха университетските болници, които са държавни, а Андреева е техен принципал и като такъв назначава управата им. От големите софийски клиники обещаха дежурни екипи за "Спешна помощ". Освен това директорите на университетските клиники написаха открито писмо, в което твърдят, че според тях Андреева се е справила много добре със спешната помощ и че ще излязат на мълчалив протест, ако тя бъде уволнена.

Явно желаещите за линейки след целодневно дежурство не са били толкова много, защото на 4 юни здравният министър издаде заповед до всички 28 центъра за спешна помощ, с които им разпорежда да командироват екипи в София. Реакцията на работещите там дойде няколко часа по-късно. Те настояха министърът да отмени незабавно заповедта си, ако не иска да последват протести и оставки и в останалата част от страната.

"Заявяваме категоричното си несъгласие да бъдем командировани в София. Никой спешен медик никога не предава друг спешен медик, защото работим в екип, и по тази причина, ние никога няма да заемем местата на колегите, подали оставките си от ЦСМП - София-град. Не разбираме обясненията, че няма пари за увеличение на заплатите ни, а се намериха пари за командировъчни, нощувки и заплати на командированите екипи", коментира д-р Десислава Кателиева, председател на асоциацията на работещите в спешна помощ, пред "Капитал". Тя допълни, че стъпката е необмислена, защото ще оголи и без това недостатъчната помощ в останалите градове. Освен това лекарите от страната не могат да си представят как ще се справи шофьор на линейка от провинцията в двумилиона София, която не познава добре.

Следващата временна мярка, на която засега разчита ведомството, е столичните общински болници да осигурят четири екипа за линейките. "Екипите ще бъдат командировани за срок от 45 дни, а след това се надяваме, че Министерството на здравеопазването ще осигури 30 екипа, какъвто ангажимент пое министър Андреева", съобщи след среща във ведомството Йорданка Фандъкова, кмет на София. Тя доуточни, че общината е готова да съдейства с екипи за нощните дежурства в поликлиниките, но трябва да се намери механизъм за заплащане на извънредния труд.

Част от частните клиники в София също планират да предоставят екипи на линейките, като идеята не е точно да подкрепят здравното министерство, а да демонстрират несъгласието си с досегашното разпределение на болните пациенти.

Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков в министерството са пристигнали молби за работа в линейките от 90 лекари и 40 сестри, като част от тях са на медици, които искат да работят на втори трудов договор.

Кой обаче ще плати за командировките и колко ще продължат те е абсолютно неясно.

Не може ли спешната помощ да проработи веднага?

Краткият отговор е не.

Професията на спешния медик е най-слабо платената в сектора, с най-голямо напрежение и линейките не са добре оборудвани. За това трябват пари. На среща с асоциацията на спешните медици здравният министър обещала, че ако в края на юни има излишък, ще говори с финансовия министър за увеличаване на заплатите сега, а иначе ще има ръст с 20%, но от следваща година. Бюджетният дефицит към края на април е 865 млн. лв.

Все още е в проект възможността лекарите в линейките да бъдат заменени с парамедици. През миналата година около 30 парамедици завършиха няколкомесечен курс, но се оказа, че в нормативната база тяхната професия не е описана и не могат да работят в линейките. Досега промяна няма.

Другият голям проблем на линейките – кой пациент е спешен и кой не, също не е решен. Затова екипите ще продължат да ходят на всеки адрес.

"Трябват незабавни нормативни промени, с които да се определят алгоритми при кого трябва да се праща линейка. Разбрахме се, че заедно с научното дружество по спешна медицина до края на месец юни ще представим предложения за алгоритми", отбеляза д-р Кателиева.

Неразбориите след въвеждането на телефон 112 и връщането на телефон 150 само за медицинска помощ също не могат да се преодолеят веднага. Здравният министър е обещала да говори с вътрешния за това. В бъдеще време остават и исканията на медиците от линейките да бъде монтиран паник-бутон за връзка с МВР заради честите физически посегателства срещу екипите от близки на пациенти.

Всички опити на сегашното ръководство на здравното министерство обаче изглеждат закъснели и неубедителни. След една година във властта и практически никакви сериозни резултати сегашната активност едва ли ще доведе до някакви сериозни промени. Спешната медицинска помощ ще продължи да бъде въпрос на късмет - злокобна рулетка, в което може и да дойде линейка, може и не.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 1
  ver27574675 avatar :-|
  ДЕКОРАТИВНА ТИКВА

  "Засега опитите на министъра да овладее задаващата се криза не се увенчават с успех. "

  Защо не виждам опити за овладяване на кризата, а тъкмо напротив? Заплати на лекарите като за лекари, а не за чистачки, оборудване на линейки, набавяне на допълнителни - и кризата е овладяна. Пари нямало! Пари бол, но се харчат не по предназначение.

 • 2
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Уважаема,г.жо,Десислава Николова ,всички т.н. Действителен Случай : -2005. г. Х-л "Ленинград",Пловдив. Стотици лекари имат тържество. Кардиолози, какви ли не. Д-р Дим...ва се чувства зле .Извън ресторанта пада и почва да умира. Умира,умира,колко умира. Клинична смърт.
  Реаниматори,кардиолози,колкото щеш . Спешна помощ се намира на 2 светофара време. Идва буквално на минутата. Всички реанимират . Закарват я в реанимация на ПОкръжна Болница. Всички реанимират .
  Изход - летален изход . Д-рката е номинирана за награда , но така и не можа да й се порадва . Въпреки всичко - Биологична смърт .
  Въпроси към всички от ред № 1 .
  Защо умря д-рката, защо умря фотографката .
  За д-рката Вие не знаете,за фотографката... И т.н.
  Както и да е. Драскайте,каквото си искате.Пишете си колкото искате /+/ на Вас и на мен съответно / - / .

 • 3
  hitrata_svraka avatar :-(
  Хит®ата Св®ака ;)

  БОГ да пази България :(

 • 4
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Просто "Спешна помощ" в общините е работа на самите общини. Те имат нужда, те могат да си добри позволят заплати спрямо местния стандарт. Те могат да са гъвкави и да поддържат съответния брой линейки необходим за дадената община. Това не е работа на държавата.

  Същото и с полицията - общините трябва да си поддържат толкова полиция колкото им трябва - за охрана и т.н.

  Националната полиция - трябва да е за охрана на обектите с национално значение, за разследване на престъпления и т.н.

  В момента имаме безумна централизация водеща до това големите градове да получават повече услуги от провинцията. От друга страна, тъй като има различия в стандарта на живот в големите градове и малките.. еднаквите заплати в държавната администрация, в Спешна помощ и т.н. не са правилни - едно е да получаваш 1000лв в София, друго в малък град...

  Време е общините да станат много по-самостоятелни и да си поемат извършването на местните услуги към своите граждани.. разбира се платени най-вече с местни данъци и такси + малко помощ от държавата за по-изостаналите общини. Това се отнася за инфраструктурата в общните, за Спешна помощ, охраната.. даже Общинските училища.. а не както е сега - всички да стоят и чакат държавата да им свърши работата.

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Стандарта на живот в различните общини, населени места е различен. Частните фирми се съобразяват с това. Държавата обаче - не. Това е голяма глупост.

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Например заплащането на държавните чиновници, лекарите даже трябва да е от две части едната да идва от държавата, а другата от общините/за компенсиране на разликите в стандарта на живот/

  за да може заплащането да е конкурентно с частниците.

 • 7
  pandelka avatar :-|
  pandelka  [quote#2:"oyh53308658"]Д-р Дим...ва се чувства зле .Извън ресторанта пада и почва да умира. Умира,умира,колко умира. Клинична смърт.
  Реаниматори,кардиолози,колкото щеш . Спешна помощ се намира на 2 светофара време. Идва буквално на минутата. Всички реанимират . Закарват я в реанимация на ПОкръжна Болница. Всички реанимират .
  Изход - летален изход . Д-рката е номинирана за награда , но така и не можа да й се порадва . Въпреки всичко - Биологична смърт .
  Въпроси към всички от ред № 1 .
  Защо умря д-рката, защо умря фотографката .
  За д-рката Вие не знаете,за фотографката... [/quote]

  Нещо не става ясна тезата ви-реанимацията невинаги е успешна, макар и проведена по всички правила и определено не може да възкресява, дори и да имате дефибрилатор под ръка по всяко време. Има състояния, които дори и да се случат в централна реанимация,пак е вероятно да си останат необратими.

 • 8
  t_ avatar :-|
  t_

  До коментар [#2] от "oyh53308658":

  Давам ви друг пример:

  На мой приятел почина баща му от инфаркт. Линейката идва бързо, но не успяват да го спасят. Този е същия. Понякога не могат да помогнат дори и да са там в момента.

  Пример 2: Седим у еди приятел и гледаме мача. Той става да отиде до другата стая, спъва се в оставената чанта и буквално минава през стъклената врата. Уж нищо му няма, но след малко се оказва, че не е съвсем така и не може да спрем кръвта. Звъним веднага на линейка. Чакаме 30 минути, при условие, че е 10 вечерта, движение няма и болницата е съвсем близо. Звъним пак, пак ни уверяват, че идва. Чакаме още 15 минути - не. Нашият човек е вече подозрително бял на цвят. Качвам го в колата и за 5 - 6 минути е в болницата. По пътя губи съзнание за момент. Значи, ако бяхме чакали линейката, можеше да не му стигне кръвчицата. За този проблем става въпрос. За това, че бързата помощ хич не е бърза.

  А за заплатите - какво да говорим. Кой леко нормален човек ще се хване да я работи тази работа - стрес, бързане, може и малко бой. И всичко това за парите, които всеки олигофрен може да вземе като седи на някоя паркинг бариера.

  И една мисъл, която ми светна, като прочетох колко екипа има спешната помощ. Добре де, ако е разчетена спешната помощ да има 40 - 50 екипа, тоест бъджетът и да е предвиден за толкова, а има двойно по - малко, какво се случва???? Значи държавата прави по - малко от половината разходи, а пари пак няма??? Значи определено може да им вдигнат заплатите с 30 - 40 процента и да попълнят екипите до около 25 - 30 броя. И то веднага. И едва ли има нужда от някакви големи промени в законодателство. И няма никаква нужда от прекрояване на бюджета. Дано аз да не съм разбрал съвсем правилно.

 • 9
  rainbou1 avatar :-|
  rainbou1

  До коментар [#8] от "t_":

  Най-вероятно не сте.
  И най-вероятно някой, който е забелязал същото като вас, но със съответните правомощия, е намерил начин парите да бъдат пренасочени към съответните "пера"

 • 10
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  До [#8] - "t_": 1. Да,де и аз това казвам : че и не секундата да почне реанимацията,човек си умира. Аз съм викан да спасяван 20 годишен,умрял от секс . Той си нямаше дишане,сърце ....10 минути не дишаш ли,няма смисъл да те спасяват.
  2.Също така ,от смъртта на фотографка, която съм сигурен ,че като д-рката на минутата да я реанимираха,щеше да си е умряла, направиха световен проблем . Този и др. форуми и стати и др. медийни изяви ,само помагат зца заплащането на журнал ист ите и всички по веригата.
  3.Ви е говорите ,че лявото правителство не може да направи Спешната ,каквато трябва. НИкой не може.И най - десния и средния.Сам .
  4.Всички искате в Спешна да вземат 4 000 лв заплати,но ако им ги дадат,ще скочите против . На фона на повечето Ваши,няма как да вземат в Спешно толкова. ВИе не внасяте,за да вземат те.
  5. 20 % от форумците ,сте Здравно Не Осигурени.
  6.Та,такива ми ти раПтииииииииииииии,вьььььььь ,господа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход