С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
21 8 юни 2014, 17:51, 9578 прочитания

Прекратяването на договори е безрасъдно действие, за което ще платят данъкоплатците

Гари Левсли, изпълнителен директор на ,,КонтурГлобал Марица-изток 3" пред "Капитал Daily"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Предложеният от ДКЕВР ценови модел ще доведе НЕК до моментален финансов колапс и хаос в целия енергиен сектор.
Правителството посредством своите държавни агенции, институции и държавни компании се опитва да окаже административен натиск върху търговските взаимоотношения между две дружества.
Към 03.06.2014 г. задълженията на НЕК към нас възлизат на 194 млн. лв. По-голямата част от тях - 145 млн. лв., са просрочени.

За да задържи цената на електроенергията и за да влее средства в АЕЦ "Козлодуй", за новия регулаторен период 2014-2015 г. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране буквално изтри около 1 млрд. лв. Регулаторът просто реши, че на централите, произвеждащи възобновяема енергия, и на двете частни централи - ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "AES  Гълъбово", НЕК ще плаща само 50% от дължимите им пари. Както ВЕИ-тата, така и двата ТЕЦ-а имат дългосрочни договори с фиксирани цени за изкупуване, които при последните са и гарантирани с приходите от продажба на електроенергия от НЕК. Т.е. ако държавната компания спре да им плаща по договорните условия, двете централи могат да си прихванат парите от плащанията на електроснабдителните предприятия към НЕК. Това ще доведе до сигурен фалит за държавната електрическа компания.
Договорите на двата ТЕЦ-а, които са договаряни в период на икономически растеж и постоянен ръст на цените на електроенергията, наистина са скъпи. Но до този момент държавата никога не е се е опитала да ги предоговори, а сега се опитва да ги промени и едностранно. За това, за възможните схеми за преструктуриране и за рисковете за инвестиционната среда в България говорим с Гари Левсли, който е изпълнителен директор на "КонтурГлобал Марица-изток 3" и изпълнителен директор в "КонтурГлобал" за Източна Европа. Левсли е заемал мениджърски позиции във Великобритания, Казахстан, Унгария, Грузия и Украйна, работейки за AES и Donbass Fuel & Energy Company.


Преди три седмици ДКЕВР публикува своя доклад за цените за периода 2014– 2015 г. и с отделно решение поиска 
промяна на вашето Споразумение за изкупуване на електроенергия (СИЕ). Бяхте ли уведомени предварително, или бяхте поставени пред свършен факт?
Не, не бяхме уведомени нито от НЕК, нито от някоя друга организация, преди сами да прочетем съобщението на уебстраницата на регулатора. Също така за нас бе доста обезпокоително да научим, че съветът на директорите на НЕК е взел решение да поиска предоговаряне на нашия дългосрочен договор, преди регулаторът да е взел решение. Това действие ни остави с убеждението, че в България не съществува подобно нещо като независим регулатор. Понастоящем цялата система се ръководи "ръчно" и функционира в разрез с всякакви принципи, отнасящи се до енергийния сектор в страните от ЕС. Освен това е важно да се отбележи, че настоящият председател на регулатора до съвсем скоро заемаше длъжността изпълнителен директор на БЕХ, чиято дъщерна компания е НЕК.


Ние винаги сме вярвали, че имаме добри работни отношения с НЕК и българския енергиен сектор, макар и при трудни обстоятелства. Но последните събития показват, че тези отношения се променят или вече са се променили, което е доста странно предвид факта, че НЕК е важен миноритарен акционер в "КонтурГлобал Марица-изток 3" с дял от 27%.

Решението на ДКЕВР само по себе си не е в наш ущърб, тъй като изисква двете страни да започнат преговори за изменение на СИЕ. Също така в него се казва, че договорите и оттук всичките условия по тях остават в сила, докато не се договори предлаганото изменение. Въпреки това по-обезпокоителен и дори стряскащ е докладът на регулатора, публикуван на 29 май, според който, за да се ограничи покачването на цените на електроенергията за крайните потребители до нива нула или близки до нулата (преди възможни избори), в него се правят напълно нереалистични предположения, като предоговарянето на СИЕ с "КонтурГлобал Марица-изток 3" до 1 юли 2014 г. при условия, които са абсолютно неприемливи за нас. Можете ли да си представите как един договор, отговарящ на международните стандарти и на стойност стотици милиони евро, и чието договаряне и сключване е отнело няколко години, ще бъде променен за по-малко от месец само защото една от страните казва, че си е променила решението? Това е напълно в сферата на фантазиите. Очевидно е, че правителството посредством своите държавни агенции, институции и държавни компании се опитва да окаже административен натиск върху търговските взаимоотношения между две дружества.

Нашата позиция е, че ДКЕВР не е страна по СИЕ, вследствие на което тя няма право да налага условия по нашия договор с НЕК. ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" е най-евтината и отговаряща на екологичните изисквания базова електроцентрала в българската енергийна система. Ние очакваме правителството да спази своите задължения по споразумението.Много хора в България биха казали, че тези договори са доста скъпи.
Не е възможно някой просто така да изиска промяна в Споразумението за изкупуване на електроенергия с натиск или понеже така му е хрумнало само защото времената са тежки. Трябва да има диалог и взаимоизгодни решения както за инвеститора, така и за клиента.

Трябва да имате предвид, че това е почти изцяло обновена електроцентрала, затова не можете да я сравнявате с такива, чиито инвестиции са вече отдавна изплатени. Инвестираните в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" 650 милиона евро за периода от шест години (2004 г. – 2009 г.) я превърнаха в първата екологосъобразна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа. Около една трета от тях бяха вложени в мерки, целящи опазване на околната среда.

Докъм 2005 -2006 г. област Стара Загора и особено Маришкият басейн е сред най- замърсените райони в Европа с атмосферен въздух, който буквално е бил опасен за здравето на населението. В края на 90-те години, когато България обмисля присъединяване към ЕС, са съгласувани определени условия за приемането й, като едно от тях е повишаване качеството на атмосферния въздух в област Стара Загора в съответствие със стандартите на ЕС. Оттук всъщност се раждат проектите за рехабилитация на ТЕЦ "Марица-изток 3" и за изграждане на нова електроцентрала "Марица-изток 1".

В допълнение ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" е една от най-надеждните, ако не и най-надеждната електроцентрала в България, осигуряваща постоянно производство на електроенергия за страната и региона, както беше потвърдено от българския Електроенергиен системен оператор. Централата привлича много енергийни експерти от чужбина, които черпят опит и искат да научат как да модернизират своите стари електроцентрали, така че да достигнат стандарт като нашия.

Ако ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" бе в състояние да работи на пълна мощност, цените щяха да са значително по-ниски. Цената на мегават час е 85 лв., но ако централата работи на пълна мощност. Поради намаленото й диспечиране крайната цена е с 60% по-висока, защото включва цялото плащане за разполагаемост, което НЕК дължи на централите независимо дали работят или не.

Вече повече от година има спекулации, че НЕК преговаря с "КонтурГлобал"и AES за промяна на споразуменията за изкупуване на електроенергия. Това така ли е, или става въпрос просто за общи дискусии?

По време на последните три правителства в България често сме чували различни хора да говорят публично за предоговаряне на дългосрочните договори в българската енергийна система, включително и на нашия. Въпреки това не е имало такива обсъждания или работни групи, а само общи дискусии и намерения.

По-конкретно от времето на протестите в началото на 2013 г., довели до оставката на предишното правителство, досега сме получили няколко неофициални искания за обсъждане на евентуални промени в СИЕ, които да облекчат затрудненията на НЕК в краткосрочен план. В отговор ние изразихме готовността и желанието си да се създадат работни групи за преговори, но това никога не се случи поради непрестанните промени в ръководството на НЕК. Ние се съгласявахме да водим диалог с даден изпълнителен директор и неговия екип и в крайна сметка този екип биваше сменян и това забавяше процеса. Разбирате, че ние няма как да седнем в залата и да преговаряме сами, нали?
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Медиен съветник от кабинета "Орешарски" оглави пресцентъра на прокуратурата Медиен съветник от кабинета "Орешарски" оглави пресцентъра на прокуратурата

До преди дни Веселин Иванов беше главен редактор на сайта "Правен свят", който подкрепяше всички действия на главния прокурор Сотир Цацаров и криткуваше противниците му

26 яну 2020, 3 прочитания

Каква е прогнозата за прогнозните сметки за парно Каква е прогнозата за прогнозните сметки за парно

Нова наредба се очаква да сложи край на проблемите с такса "сградна инсталация", но има съмнения, че текстовете ще сработят

26 яну 2020, 482 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Отчетът на Орешарски и контрапрочитът на ГЕРБ

Управляващите гледат отминалата година през с розови очила, от партията на Борисов смятат, че документът няма общо с действителността

Още от Капитал
Свинското: скъпо и дефицитно

Чумата по свинете в Азия вдигна световните цени, създаде дефицит и проблемите заразиха и България

Защо си отиват експертите

Отстраняването на неудобните и неадекватните партийни назначения подменя функцията на държавната администрация

Маневрите на Путин: Той си тръгва, за да остане

Руският президент не мисли да изпуска властта през 2024 г., а да си запази лостове за влияние и да си намери друга силна роля в новата политическа схема

Възраждането на "Пирогов"

В болницата бяха открити нови клиники и приходите я нареждат на първо място в София

Берлинска ръченица

Електронният артист Стефан Голдман за новаторския си поглед към музиката и защо винаги ще имаме нужда от човека в технологията

Ален де Ботон, писател, философ, основател на The School of Life: Ние сме любов и мрак

Ботон за емоционалната интелигентност, стоицизма и деструктивното в човешкия вид пред "Капитал"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10