Президентът наложи вето на Закона за МВР

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ ВЛАДИМИР ПИСАНЧЕВ

Президентът наложи вето на Закона за МВР

Приетият проект няма финансова обосновка и ограничава правата на гражданите

8303 прочитания

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ ВЛАДИМИР ПИСАНЧЕВ

© Надежда Чипева


Както се очакваше президентът Росен Плевнелиев наложи вето на приетият скоростно от управляващите изцяло нов закон за МВР.

"Държавният глава счита, че обществото трябва да чуе задълбочени аргументи за необходимостта от всяка законова промяна и какво ще струва тя на данъкоплатците", се казва в прессъобщението на президендството. 

Аргументите на държавния глава са няколко - в мотивите към законопроекта липсва финансова обосновка относно необходимите средства за 2014 г. и за допълнителните социални придобивки на полицаите. Такава сметка е необходима, защото ако бюджетът не предвижда подобен разход, промените могат да се окажат пожелателни. 

Според президентът проектът предвижда оперативно-издирвателен метод, който не е разяснен и това създава "рискове от накърняване на основни права и свободи на гражданите". Става дума за способа "изследване на поведението на лица и групи в контролирана среда", чиято същност така и не беше обяснена от вносителите по време на изслушването. "Липсата на яснота относно този метод крие рискове от накърняване на основни права и свободи на гражданите. Конституцията предвижда, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия, без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи", пише още в мотивите към ветото.

В изцяло новият закон има и разпоредби, които създават "предпоставки за нарушаване на конституционно защитеното право на достъп до обществена информация". В проекта на Цветлин Йовчев обаче е записано, че министерството може да отказва без да се мотивира фактически, а само правно. Законопроектът предвижда и "легализиране" на мълчаливия отказ по такива заявления, което противоречи на практиката на съда.  

Друг аргумент на президента да наложи вето е отнемането на правомощието му да назначава главния секретар на МВР с мотива, че "така президентът ще бъде лишен от механизъм да възпира назначаването на неподходящи фигури на висшата професионална длъжност". От президенството не намират и за уместно "липсата на основания за предсрочно прекратяване на мандата на главния секретар при тежко нарушение или при системно неизпълнение на служебните задължения, както и при извършването на действия, които накърняват престижа на министерството."

Президентът отправя още критики към отпадането на конкурсите, въвеждането на нещатни сътрудници (нормите са бланкетни), реформата в Главна дирекция "Национална полиция", неяснотите около даренията и т.н.

Рабоата по проекта за нов закон за МВР започна още в първите дни на правителството. Още тогава не стана ясно какво налага приемането на изцяло нов закон, а не просто промени на действащия нормативен акт. На практика гласуваният от БСП и ДПС проект (който неясно защо се превърна в приоритет за парламента тази пролет) връщаше структурата на министерството отпреди 2009 г., а освен това разширяваше значително социалните придобивки на полицаите - жест, който в средите за сигурност беше разтълкуван като опит на управляващите да спечелят симпатията на служителите на министерството. Проектът предвиждаше и ограничаване на синдикдатите в министерството, като критериите за представителност бяха свити така, че остана само един синдикат.  

Както се очакваше президентът Росен Плевнелиев наложи вето на приетият скоростно от управляващите изцяло нов закон за МВР.

"Държавният глава счита, че обществото трябва да чуе задълбочени аргументи за необходимостта от всяка законова промяна и какво ще струва тя на данъкоплатците", се казва в прессъобщението на президендството. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  Абсолютно. Само така. Като не може да ги спре по друг начин поне да ги забавя.

 • 2
  2.5 avatar :-?
  2.5

  "Още тогава не стана ясно какво налага приемането на изцяло нов закон, а не просто промени на действащия нормативен акт. "

  Комунистите нямат морално право да поправят закона след като са се обявили за предсрочни избори! Съвсем отделен въпрос е доколко те смятат така...

 • 3
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  Вечна слава на БКП!

 • kukuband

  Още рекет за данъкоплатеца, Вечна слава на МВР.

 • 5
  cnn avatar :-|
  cnn

  браво на плEVNелиев!

 • 6
  paradox22 avatar :-|
  paradox22

  Само като си представя как сегашните властващи съставят закони и ми се повръща от тези хорица.. Значи - представете си картинката - министри и политици бистрят закон за МВР и ДАНС .... ама така, че да бъде подготвен за точно определен пълничък човек.... министри и политици нагласят конкурс... ама така, че да бъде спечелен от точно определена фирма.... Хора без морал, без свян, без човещина.. алчни, глупави, дегенерати от класа... На плевнелиев мога само да му кажа - жалък си на това място човече!!!! Тук трябва на първо място да си - АВТОРИТЕТ.. после да си човек с висок МОРАЛ.. и не на последно място да си мъжкар и поне 180 см и над 90 килограма и винаги в добра спортна форма... Та значи когато следващия път сидеров вземе да ти се репчи в Президенстството.. да помолиш журналистите да напуснат .. да помолиш политиците да напуснат.... да останеш НАСАМЕ със сидеров да си "поговорите". Когато след 20 минути сидеров излезе раздърпан и със синьо око ще си най-обичания човек в тази държава.. А ти човече му се обясняваш и мънкаш... Не е това смисъла .. да мънкаш и да мрънкаш.. "Не мое брат да мъмриш..."

 • 7
  gogich avatar :-P
  Гогич

  Както е тръгнало, най-много БСП+ДПС да дадат новите правомощия в ръцете на Цвъ или на някой друг милиционер. Тогава ще ги питам, кон боб яде ли.

 • 8
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Има още една слабост на закона.
  Да се предвиди служба в МВР, която да завежда "Проектиране, изграждане и експлоатация на огради всякакви" :)))))))), за да може Йовчев да има законни основания за оградното си дело и да продължи успешно да опазва народните избранници от народната любов.
  И не би било лошо МВР да е задължено, да има 10% резерв в щата/бюджета, за командироване на полицаи от Силистра в Сандански и от София в населениете места с население под 100 човека. Без тези допълнения, пак няма да свърши работа този закон.

 • 9
  tanazius avatar :-|
  tanazius

  "Държавният глава счита, че обществото трябва да чуе задълбочени аргументи за необходимостта от всяка законова промяна и какво ще струва тя на данъкоплатците"
  Това обобщава всички дивотии на управляващите - всяка тяхна стъпка е в нарушение на някой закон или на конституцията! Да не говорим за поправките, писани от "Газпром"!
  Това правителство е най-лошото нещо, случвало се на България от наàлото на т.нар. "преход", според мен дори задмина Виденовото.

 • BlueWater

  "Според президентът проектът предвижда оперативно-издирвателен метод, който не е разяснен и това създава "рискове от накърняване на основни права и свободи на гражданите". Става дума за способа "изследване на поведението на лица и групи в контролирана среда"

  Чл. 10. (1) Оперативно-издирвателната дейност се извършва чрез:
  1. събиране, съхранение и обработване на информация;
  2. вземане на образци за изследване и изследване на предмети и документи;
  3. белязване на обекти и предмети;
  4. идентифициране и издирване на лица и предмети;
  5. оперативно внедряване;
  6. отправяне на предупреждения за спазване на правовия ред;
  7. контролирани доставки и доверителни сделки;
  8. извършване на насрещни проверки по документи;
  9. изследване поведението на лица и групи в контролирана среда.

  Точка 9 покрива всички видове следене на граждани БЕЗ ТЯХНО УВЕДОМЯВАНЕ и СЪГЛАСИЕ, включително и протестиращи. Това е метод използван от ДС или ДАНС!

  Тази точка 9 трябва да се атакува и в Конституционният съд, ако ветото бъде отхвърлено.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход