LIVE: Реакциите след изявлението на Станишев

Политическите коментари след заявката за оставка на кабинета

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

"Най-отговорно" е кабинетът "Орешарски" да си подаде оставката след вота на недоверие за финансовата политика, а изборите да се проведат най-късно в края на юли. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при откриващата си реч на пленума на БСП. След изказването му извънредни пресконференции обявиха от ГЕРБ и ДПС. Междувременно продължава и пленумът на социалистите. По-долу можете да следите първите позиции на основните политически лица след изявлението на Станишев.

19:20 Все още не е решено дали ще се гласува вотът на доверие към Сергей Станишев, коментира пред журналисти Антон Кутев от БСП, цитиран от агенция "Фокус". Според него "хората искат бързи избори" и от БСП очакват висока избирателна активност.

18:25 "От избори през лятото са заинтересовани купувачите на гласове, които ще разчитат на контролиран вот. Тези, които не искат истинска кампания, а механично гласуване", се казва в позиция на АБВ по въпроса с предсрочните избори. Според формация на Георги Първанов от "прибързано организиран "вот" губи активната част в обществото, тази която иска промяна, но за пореден път ще бъде лишена от тази възможност".

18:15 "Избори през юли са най-бързият път към ада и за държавата, и за БСП. Те решават личния проблем на десетина човека да си наредят листите и нито един друг проблем. И връщат ГЕРБ на власт. Това ли искаме?", написа в профила си във Facebook Георги Кадиев от БСП.

17:50 Към този момент по преценка на участници в заседанието на пленума на БСП има заявки за изказвания за близо още час. Гласуване все още не е провеждано.

17:25 След изявлението на Сергей Станишев ние от ГЕРБ считаме, че внесеният от нас вот на недоверие е успешен, поради което дебатите по него в Народното събрание стават безпредметни. Това коментира членът на изпълнителната комисия на ГЕРБ Цецка Цачева на извънредна пресконференция. Според нея парламентът трябва да приключи веднага работа. Цачева заяви, че от ГЕРБ ще оттеглят вота на недоверие, ако управляващите отменят първата точка от утрешното заседание на парламента - избор на членове на Сметната палата. От ГЕРБ ще настояват също парламентът да приеме решение за провеждането на референдум по предложението на президента заедно с предсрочните избори. "ГЕРБ е категорично за задължително гласуване", допълни Цачева. По повод възможната дата за предрочните избори тя коментира, че решението зависи от заседанието на КСНС във вторник, но "ГЕРБ е готова за избори по всяко време".

17:20 "Ние сме готови за избори, ще участваме в тях когато и да са и ще бием БСП", коментира лидерът на ДСБ и говорител на Реформаторския блок Радан Кънев в прессъобщение. Според него "последният ход на БСП и Станишев е да се опита да вкара изборите във време, в което българите да не гласуват". "Българите свалиха едно правителство, нелегитимно от първия си ден и ще гласуват, когато и да сложат датата на изборите", коментира още Радан Кънев.

17:15 Премиерът Пламен Орешарски си е тръгнал от "Позитано" 20 без да коментира нищо по време на пленума на социалистите по повод евентуална оставка на кабинета.

16:40 "Ако е окончателно решението от пленума на БСП, няма какво да се коментира. Решението е на мандатоносителя", така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира решението на Сергей Станишев да поиска оставката на кабинета "Орешарски". За разлика от лидера на БСП, Местан не посочи кога трябва да са изборите. Той добави, че ДПС не е предопределила, а е ускорила вземането на "вярното решение в интерес на българските граждани". Местан също така се самопохвали, че позицията на движението за "Южен поток" остава най-правилната: а именно, че "това е важен проект за България и други европейски страни, но не може да се случва въпреки Брюксел, а само в диалог с Брюксел."

16:30 Има риск за Станишев да бъде бламиран от Националния съвет на БСП. Преобладаващите изказвания по време на закритата част на пленума на социалистите до тук са конгрес на партията след месец и за избори през октомври. Гласуване все още няма.

16:15 "Бързането на Станишев издава паника, опитват да избегнат служебно правителство", коментира Меглена Кунева, лидер на ДБГ и член на Реформаторския блок. Според нея да се правят избори по време на лятната отпуска е "поредният технически трик на БСП и наказване на избирателите, а не истинско желание за честни и демократични избори".

16:10 "Обмисляме да изтеглим вота на недоверие срещу правителството, защото то капитулира". Това коментира пред ПИК лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Вашингтон. Повече за позицията на ГЕРБ се очаква от пресконференцията им в 17 часа.

16:00 Президентът Росен Плевнелиев заяви, че следващата седмица ще свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, на което да се обсъди възможната дата за избори и други важни теми като "Южен поток", подготвянето на бюджета за 2015 г. и процедурата за излъчване на еврокомисар. Плевнелиев заяви още, че предсрочни избори не са самоцел, а за служебно правителство е още рано да се говори.