Директорът на парк "Българка" излъга, че фирмата му не е за дърводобив

Дружеството е заличено на 15 май и според Агенцията по горите, това решава проблема със скандалното назначение

Лидерът на ДПС Севлиево Али Алиев, който оглави парк "Българка"
Лидерът на ДПС Севлиево Али Алиев, който оглави парк "Българка"    ©  Велко Ангелов
Лидерът на ДПС Севлиево Али Алиев, който оглави парк "Българка"
Лидерът на ДПС Севлиево Али Алиев, който оглави парк "Българка"    ©  Велко Ангелов

"Фирмата вече е история и е заличена. По начало предметът на дейност е международен транспорт. Доста хора я обвързват с дърводобив, което не отговаря на истината". Това заяви Али Алиев, директорът на парк "Българка", край Габрово в ефира на bTV тази сутрин. От решение на Върховния административен съд от 9 май по дело за неплатени данъци от страна на компанията обаче става ясно, че изказването на Алиев, че компанията не се е занимавала с дърводобив е силно пресилено.

Назначението на Алиев в парк "Българка" предизвика на два пъти недоволство. В началото на февруари той беше назначен на поста на дългогодишния директор Мая Радева, която излезе в болнични след катастрофа. Тогава от Агенцията по горите обясниха, че назначението на Алиев е само временно. След връщането на Радева на работа обаче тя е сигнализирала в агенцията за нарушения извършени от заместника й, като вместо проверка на сигнала, преди дни Мая Радева беше отстранена, а на нейно място върнат Алиев.

Личността на новия директор, който ще управлява природен парк буди недоволство по няколко причини. Алиев е принадлежал към структурите на Държавна сигурност от 1985 г. насам под псевдонима агент Виктор. Политическата му принадлежност е силна. Той пристига в парка като лидер на ДПС в Севлиево и като общински съветник. И не на последно място до преди седмици има фирма за дърводобив - "Бара Али Алиев" ЕТ, макар и според него "това не отговаря на истината".

Една недърводобивна фирма

В решението на ВАС от 9 май обаче се вижда, че за да се определят дължимите от ЕТ "Бара – Али Алиев" данъци за годините 2004, 2007 и 2008 г., са изчилявани продажните цени за дърва за огрев и съответните разходи за техния добив. Делото е образувано по жалба на директора на дирекция "Обжалване и данъчно-осигурителна практика" – Велико Търново при Централно управление на НАП след дела във Великотърновския административен съд. "Касатора твърди, че съдът чрез едно просто математическо изчисление е определил данъчната основа за облагане за 2004 г., 2007 г. и 2008 г. на Али Алиев като едноличен търговец и като физическо лице като разлика между продажните цени на дърва за огрев и съответно разходите за техния добив, съгласно заключението на съдебно-счетоводната експертиза, но по този начин определена данъчната основа е в нарушение на нормата", се казва в решението на съда.

От него става ясно още и че новият шеф на парка не е бил много прецизен при подаването на нужната финасова информация - фирмата "не е подавала годишни данъчни декаларации или в подадените не е отразявало приходи, респ. разходи от дейността добив на дърва за огрев и съответно продажбата им".

В крайна сметка ЕТ "Бара-Али Алиев" е осъдена да заплати на дирекция "Обжалване и данъчно-осигурителна практика" – гр. Велико Търново при ЦУ на НАП дължимите си данъци от 1 342 лв. като развръзката във ВАС е помогнала на Алиев да прекрати съществуването на проблемната за него компания.

В името на Алиев

"В момента г-н Алиев отговаря на всички необходими компетенции. Ние сме гласували доверие на г-н Алиев", заяви в ефира на bTV Веселин Райчев, главен секретар на Агенцията по горите.

Мая Радева беше отстранена поради "обективна и трайна липса на качества", след 11 години на поста директор в парк "Българка". Причината е, че през зимата Агенцията по горите прави одит, според който по думите на Райчев "има неправомерно сключени граждански договори, неосъществен контрол по отношение на разходването на бюджетни средства и липса на прозрачност при избора на изпълнители по проектите по Оперативна програма "Околна среда". Нищо, че проектите вече са преминали през одити и одобрение от страна на управляващия орган в МОСВ. Уволнението й случайно съвпада с подадените от Радева сигнали до агенцията за нарушения, извършени от нейния заместник. Става въпрос за фактури, които не отговарят на счетоводните стандарти и сега паркът няма да може да си възстанови плащанията по тях от Оперативната програма и ще си останат за сметка на държавата.

Според Мая Радева, въпреки че компанията на Алиев вече е закрита, той все така остава лесовъд на частна практика и като такъв той може да издава позволителни за сечи в частни горски стопанства. Или конфликтът на интереси не е съвсем изчистен.