Политическата криза ще оскъпи новия външен дълг

По изчисления на банков дилър оскъпяването може да е близо 4 млн. евро, което ще е за сметка на данъкоплатците

Политическата криза ще оскъпи новия външен дълг

Оставката на правителството държи висока рисковата премия на България

Гергана Михайлова
3622 прочитания

По изчисления на банков дилър оскъпяването може да е близо 4 млн. евро, което ще е за сметка на данъкоплатците

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Политическата криза ще постави нови трудности пред тегленето на 1.5 млрд. евро външен заем. Първо правителството отложи емисията за след евроизборите, за да не се шуми и пада рейтинга му, а вчера стана ясно, че до няколко дни то ще подаде оставка. Така заради тясно партийни интереси има риск външният дълг да се оскъпи, а оттам - да се натовари бюджета. 

Допреди няколко дни от пазара очакваха, че въпреки евентуалното намаление на рейтинга (S&P трябва да се произнесе в петък) процедурата ще се извърши при изгодни условия с доходност под 3%. Сега обаче анализатори и дилъри отказват да се наемат с конкретни прогнози. Държавата има нужда от парите, за да рефинансира дълг през следващата година и да запълни бюджетния дефицит.

Въпросите обаче остават - дали ще има повторно отлагане на процедурата и дали ще се покачи рисковата премия, която инвеститорите изискват, за да отпуснат финансиране на държавата. Експертите са категорични, че съществена промяна в макроикономическите показатели, които да настроят пазарите негативно към България, няма. Единствените фактори, които влияят отрицателно в момента, са политическата криза и проблемите около "Южен поток".

Пазарите са готови за новия рейтинг

Процедурата по тегленето на заема бе отложена веднъж за след 25 май, когато в България се проведоха избори за Европейски парламент. В опит да се опази от политически негативи управляващата партия пое риск новият дълг да излезе по-скъп на данъкоплатците. Анализаторите предупреждаваха, че пролетта е най-изгодният момент за пласиране на еврооблигации, тъй като тогава пазарите разполагат с ликвидност. С пропускането на момента държавата е забързана, тъй като традиционно през лятото облигационните пазари изпадат в летаргия и следващият благоприятен момент ще се появи чак през септември. Тогава обаче нуждата от пари в държавата ще е остра, а отношението на инвеститорите - непредвидимо. Експресното внасяне на документите по дълга за ратификация в Народното събрание преди малко повече от седмица не успя да изпревари календара на Standard & Poor's, според който на 13 юни ще бъде направено преразглеждане на рейтинга, като очакванията са, че той може да бъде свален с една степен до най-ниското инвестиционно ниво.

Според специалисти дори това да се случи, инвеститорите вече са калкулирали риска и това може да се види по нивата на Credit Defauld Swaps (CDS) - инструменти, които служат като застраховка срещу фалит на държавата. Нивото им през последния месец леко се понижава, но това е обща европейска тенденция, която се обяснява с въвеждането на отрицателни лихви по депозитите на Европейската централна банка (ЕЦБ). Тази мярка променя поведението на банките и така, вместо да държат свободния си ресурс на депозити, те ще трябва или да го раздават като кредити, или да го инвестират във финансови инструменти, каквито са държавните облигации. Ето защо рисковата премия за европейските държави чувствително се понижи през последната седмица, докато за България понижението е минимално. Така, ако през май икономистите следяха при какви лихви се финансират Литва и Латвия, сега вече сравненията с тях са неудачни и държавата е приравнена по-скоро на Румъния, която ползва помощ от Международния валутен фонд.

Най-големият риск остава политическият

Експерт от финансовите среди обръща внимание, че освен недостатъчното спадане на българския CDS (виж графиката) се наблюдава и леко покачване на доходността на вътрешния пазар, което се дължи на политическата несигурност. Според него дори говоренето за проекти като "Южен поток" се отразява върху инвеститорите, тъй като те си дават сметка, че за  реализацията им държавата ще трябва да търси нови заеми, а затънал в дългове емитент е по-рисков за кредиторите.

Влияние върху задържането на по-високата рискова премия за България оказват и нивата, на които се търгуват другите български еврооблигации, чийто падеж е 2017, което се обяснява с традиционна практика от страна на инвеститорите, които продават този тип книжа, за да си освободят ресурс за покупка от новата емисия.

Според финансист разликата от 25 базисни пункта между доходността, на която се финансират сравними с България държави, означава по-голям разход за лихви."Това просто означава 3.75 млн. евро повече разход за лихви на година за новия дълг от 1.5 млрд. евро за всяка една от годините до неговия падеж", изчислява експертът.

Има вариант и за ново отлагане

Все пак очакванията са дългът да бъде пласиран в седмицата 30 юни - 4 юли, като роуд шоуто в три чуждестранни столици ще се състои седмица по-рано. Ако дотогава правителството е подало оставка и има назначен служебен кабинет, сделката по дълга ще бъде подписана от служебен министър, още повече че вече е била ратифицирана от действащия парламент.

В представянето пред външните инвеститори маркетмейкърите на емисията ще трябва да убедят инвеститорите, че политическата обстановка не застрашава фискалната стабилност на държавата. Аргумент в тяхна полза е, че и през миналата година имаше оставка на правителството и дори актуализация на бюджета. Изоставането в приходната част на бюджета и увеличението на разходите, които се наблюдават в момента, са управляеми. Освен това подобни политически трусове е имало и в други европейски държави и те не са били санкционирани от инвеститорите с твърде високи лихви. В Румъния например през миналата година имаше операции за корупция срещу висши политици, но дори и в такава обстановка, държавата успя да набере необходимото й финансиране от пазарите.

Съществува и вариант за поредно отлагане на заема, но дали ще се стигне дотам, ще стане ясно през следващите дни, когато ще се проведе съгласуване между маркетмейкърите на емисията -  JP Morgan Chase, Citibank и британската HSBC.

Политическата криза ще постави нови трудности пред тегленето на 1.5 млрд. евро външен заем. Първо правителството отложи емисията за след евроизборите, за да не се шуми и пада рейтинга му, а вчера стана ясно, че до няколко дни то ще подаде оставка. Така заради тясно партийни интереси има риск външният дълг да се оскъпи, а оттам - да се натовари бюджета. 

Допреди няколко дни от пазара очакваха, че въпреки евентуалното намаление на рейтинга (S&P трябва да се произнесе в петък) процедурата ще се извърши при изгодни условия с доходност под 3%. Сега обаче анализатори и дилъри отказват да се наемат с конкретни прогнози. Държавата има нужда от парите, за да рефинансира дълг през следващата година и да запълни бюджетния дефицит.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  На документи да...Но като българин ви питам: Рисковата премия не трябва ли да е по-малка, щом не ни управляват вече БСП и ДПС?

 • 3
  krastitel avatar :-|
  krastitel

  Съмнявам се рисковата премия на българския дълг да спадне след оставка на това кофти управление, особено при перспективата да управлява Борисов без Дянков...
  Дълговете ще са ни скъпи!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Оставката на това некадърно правителство, което играеше по свирката на пУТИН и против основни чуждестранни инвеститори в България, ще е показателна за инвеститорите, че се прави

  СТЪПКА В ПРАВИЛНА ПОСОКА!

  Оставката трябва на всяка цена да е ПРЕДИ емисията!

  Всички, които мислят да инвестират в новите български бонове, следят какво става в България и са отлично информирани.

 • 5
  graf avatar :-|
  Graf

  "Според финансист разликата от 25 базисни пункта между доходността, на която се финансират сравними с България държави, означава по-голям разход за лихви."Това просто означава 3.75 млн. евро повече разход за лихви на година за новия дълг от 1.5 млрд. евро за всяка една от годините до неговия падеж", изчислява експертът."

  Ех тези анонимни "експерти". А от вестника даже не са ни казали, кои са сравнимите с България държави.
  Предполагам, те са членове на ЕС. Предполагам, не са въвели еврото, а също така предполагам, че не гледат държави под опеката на МВФ и Комисията.
  "Така, ако през май икономистите следяха при какви лихви се финансират Литва и Латвия, сега вече сравненията с тях са неудачни и държавата е приравнена по-скоро на Румъния.."
  Гениално невежествено. България си стои в общата група на държавите от Източна Европа, в която са Румъния, Чехия и Унгария, Полша, Хърватска... Т.е. членки на ЕС, които още не са въвели еврото.
  Сравненията с Литва и Латвия са неудачни, защото.. Защото едната страна - Литва въведе еврото на първи януари 2014, а другата е на входа на зоната.
  Да се върнем на разликата от 25 базисни пункта, защото такава няма. Изсмукана е от пръстите на "експерта". Или на списващия статията.
  CDS-а ни на 9 юни е 117 пункта, на Румъния е 128 пункта - с 11 пункта над нашия, на Унгария е 166 пункта. Словения, членка на еврозоната, е с CDS от 129 пункта или 12 пункта над нашия.
  По добре от нас стоят само Чехия и Полша от "нашата група", но силно вярвам, че "експертите" не са се водили по този аршин.
  От миналата година слушам и чета, какво страшно влияние върху цената на кредита ще има политическата нестабилност, а това влияние го няма и няма. Даже усилията на любимците ми от S&P не успяват да го докарат пустото влияние. Въпреки това мантрата се повтаря до втръсване:
  "Експерт от финансовите среди обръща внимание, че освен недостатъчното спадане на българския CDS (виж графиката) се наблюдава и леко покачване на доходността на вътрешния пазар, което се дължи на политическата несигурност."
  Къде го видя този "експерт" това "леко покачване", па и откри релация между несигурност и лихвени равнища е пълна загадка за мен.
  Или експертът не става за нищо, или имаме типична журналистическа измислица. От началото на годината по всички емисии, с всякакъв матуритет, има спад на лихвите, нещо, което може да се види даже на страницата на ЕЦБ, където са и данните за дългосрочния лихвен процент ползван за целите на конвергенцията.
  Ефектът от политическата нестабилност засега е равен на нула. И слава Богу. Цената на която може в момента да се рефинансира дълга е наистина добра, а това ще доведе до много по-ниски разходи за обслужването му след януари 2015 г. Без значение кой ще управлява тогава.

 • 6
  graf avatar :-P
  Graf

  До коментар [#4] от "BlueWater":


  [quote#4:"BlueWater"]Всички, които мислят да инвестират в новите български бонове, следят какво става в България и са отлично информирани.[/quote]

  Ъхъ..
  И са склонни да четат, слушат и се доверяват на огладнелия BlueWater. :D
  Има и добра новина. Инвеститорите в държавни дългови книжа даже не знаят за болките и страданията на местния форумен "експерт". Гледат у едни наръчници с данни за равнище на дълг, за кредитен рейтинг, за тренд на доходност и цена, гледат пазара на риска(CDS), оглеждат се за нещо друго, а ако няма по-добро - купуват.
  Да дадем един комикс на местния капацитет да видим дали може да мисли: http://sdw.ecb.europa.eu/browseChart.do?node=bbn3146&SERIES_KEY=229.IRS.M.BG.L.L40.CI.0000.BGN.N.Z&SERIES_KEY=229.IRS.M.CZ.L.L40.CI.0000.CZK.N.Z&SERIES_KEY=229.IRS.M.LT.L.L40.CI.0000.LTL.N.Z&SERIES_KEY=229.IRS.M.PL.L.L40.CI.0000.PLN.N.Z&SERIES_KEY=229.IRS.M.RO.L.L40.CI.0000.RON.N.Z&SERIES_KEY=229.IRS.M.LV.L.L40.CI.0000.EUR.N.Z&SERIES_KEY=229.IRS.M.SI.L.L40.CI.0000.EUR.N.Z

 • 7
  today avatar :-|
  today

  А политическата криза е предизвикана от БСП. Казано накратко -
  БСП оскъпява живота на хората!
  Гласувайте!

 • 8
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#6:"Graf"]Гледат у едни наръчници с данни за равнище на дълг, за кредитен рейтинг, за тренд на доходност и цена, гледат пазара на риска(CDS), оглеждат се за нещо друго, а ако няма по-добро - купуват.[/quote]Елементарни "разсъждения" на един червен икономически манупулатор. :)

  Защо тогава Гърция успя да пласира през април емисия пет годишни бонове за 3 млрд. евро при близо седем кратно презаписване (20 млрд. евро) с лиха от 4.95%, въпреки че и трите кредитни агенции и даваха рейтинг с осем девет нива под инвестиционния, и отписване на огромни дългове преди това?

  Очевидно инвеститорите гледат и други неща за които вие не знаете. :)

 • 9
  graf avatar :-|
  Graf

  До коментар [#8] от "BlueWater":

  Щото са петгодишни, на лихва аха без малко 5%, за страна от еврозоната.
  И зад дълга на Гърция стоят МВФ, ЕЦБ и ЕК.
  Затова.
  Ако си мислиш, че лихва от 4.95% по петгодишни книжа за страна от еврозоната е ниска, значи си влезнал да пишеш глупости, което ти е обичайното състояние. :)
  Само ще те ограмотя, че преди два дена местният пазар финансира Орешарски с лихва от 1.8% за петгодишните му хартии. На 12 май за десетгодишни такива поискаха лихва 3.16%
  Капацитет, гръцкият рейтинг е само шест нива под най-ниския инвестиционен, а не [quote#8:"BlueWater"]осем девет нива под [/quote]
  Е, цената на риска е калкулирана, и е над два пъти по висока от онази, на която ние бихме взели заем за пет години. :)

 • 10
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Внимавайте за кого гласувате.Всичко следващо ,зависи от това.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал