Пленумът не гласува доверие на Сергей Станишев

Националният съвет на партията не се съгласи с оценката на правителството, Пламен Орешарски може да не подаде оставка в петък

Пламен Орешарски слуша изказването на Сергей Станишев в компанията на някои от зам.-председателите на БСП
Пламен Орешарски слуша изказването на Сергей Станишев в компанията на някои от зам.-председателите на БСП    ©  Надежда Чипева
Пламен Орешарски слуша изказването на Сергей Станишев в компанията на някои от зам.-председателите на БСП
Пламен Орешарски слуша изказването на Сергей Станишев в компанията на някои от зам.-председателите на БСП    ©  Надежда Чипева

Орешарски не е потвърдил за оставката

Премиерът не е потвърдил, че ще подаде оставка нито пред пленума, нито извън него. Той се е изказал, след като Сергей Станишев обяви, че е правилно министър председателят да се оттегли след гласуването по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ. Това се очаква да стане този петък. Премиерът обаче благодарил за подкрепата на БСП, коментирал постиженията за една година от управлението, но и отбелязал проблемите с кадрите, най-вече в приходните агенции. Заради гласуваната крайна формулировка, че БСП ще обсъжда с останалите политически сили дата за избори възможно най-скоро, най-вероятно оставката на Орешарски ще се съобрази с договорките.

Председателят на БСП Сергей Станишев на практика беше бламиран от Националния съвет - той не получи в чист вид доверие да води партията на предсрочните избори, те най-вероятно няма да са през юли, както предложи и Пламен Орешарски няма да подаде оставка този петък. След заседание, продължило осем часа пленумът не гласува предложението на Станишев да му бъде дадено доверие - тази формулировка не е подложена на вот.

В официалното решение, което разпространиха по-късно тази вечер от "Позитано" 20 обаче има друго изречение - "Дава мандат на председателя на БСП Сергей Станишев за организиране на предстоящите предсрочни парламентарни избори с всички необходими промени и действия", което според Антон Кутев е равнозначно на гласувано доверие.

Станишев освен това получил мандат да преговаря с останалите парламентарни и извънпарламентарни сили, както и с президента за дата на предсрочни избори, които да се проведат възможно най-скоро.

В бурното обсъждане повечето от изказалите се са заявили, че вот през юли е невъзможен по конституция, а и не зависи от желанието на БСП. След евентуална оставка на Пламен Орешарски, започва процедура по връчване на проучвателни мандати и в крайна сметка решението за сроковете и дата на изборите е основно в правомощията на президента Росен Плевнелиев.

В изказванията била отхвърлена и възможността да се гласува доверие на Станишев, защото, по думите на участник "той си е председател, има си отговорности, откъде накъде пак доверие ще му даваме". Тази формулировка изобщо отпаднала. Вместо това с много на малко подкрепа било прието БСП да настоява за избори час по-скоро, а преди това да се проведе конгрес. Кога точно ще бъде свикан форумът зависи от датата на изборите, но със сигурност ще е преди тях, твърдят членове на пленума.

Това ще е заседание на действащия конгрес т.е. няма да се избират нови делегати от регионите, а ще се съберат вече определените през 2012 г. Дали на него ще има смяна на председателя ще зависи от дневния му ред, който ще се определи месец по-рано. Все пак повечето участници в пленума твърдят, че едва ли на него може да се очаква смяна на председателя, тъй като няма време да се организира вътрешната опозиция.

Пред Националния съвет били обявени други две оставки - на Корнелия Нинова като зам.-председател на парламентарната група, и на Георги Кадиев, но повечето от участниците не разбрали от коя позиция - от Народното събрание или от Националния съвет. Той бил и най-директен с искането за оставка на Станишев. Телефонът на Кадиев беше изключен. Според говорителя на БСП Ангел Найденов, цитиран от Дневник, той напуска парламента.

Пленумът се възпротивил на оценката на правителството, изготвена от зам.-председателя на партията Янаки Стоилов. Това е третият документ, раздаден на участници доста след началото на заседанието. В него имало крайни оценки от типа, че правителството е корумпирано и е заложник на корпоративни интереси. "Самоубийствено е, като харакири да отиваш на избори с оценка, че си участвал в подобно управление", е мнението, около което се обединили повечето изказали се. Гласуването било отложено.

Приети били другите два документа - анализ на резултатите на евровота и на свършеното през първата година на управлението на Орешарски. Добавен бил интересен преамбюл, в който се споменавал поименно Делян Пеевски - назначението му начело на ДАНС било припомнено като "политическа грешка".