AmCham: Енергийният регулатор предлага експроприация

Предоговарянето на условията на частните маришки централи и ограничаването на ВЕИ ще имат финансови последици

В края на май ДКЕВР инструктира НЕК да предоговори дългосрочните договори на "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица-изток 3" и дори зададе конкретни параметри
В края на май ДКЕВР инструктира НЕК да предоговори дългосрочните договори на "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица-изток 3" и дори зададе конкретни параметри    ©  Kapital
В края на май ДКЕВР инструктира НЕК да предоговори дългосрочните договори на "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица-изток 3" и дори зададе конкретни параметри
В края на май ДКЕВР инструктира НЕК да предоговори дългосрочните договори на "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица-изток 3" и дори зададе конкретни параметри    ©  Kapital
Според камарата предложенията на ДКЕВР са дискриминационни - рестрикции за част от сектора и държавна помощ за НЕК.

Инструкциите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) към Националната електрическа компания (НЕК) да предоговори дългосрочните договори на "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица-изток 3" са опит за експроприация на собственост. Заедно с предложението на регулатора за ограничаване на вятърните и фотоволтаичните централи това ще доведе до съдебни дела и тежки финансови последици за държавата. Това се казва в становище на Американската търговска камара в България (AmCham), изпратена до президента, премиера, енергийния министър, парламентарната енергийна комисия и председателя на ДКЕВР с дата 9 юни. От камарата настояват управляващите да не предприемат значителни промени в сектора, преди да е изготвена нова дългосрочна енергийна стратегия. Като се има предвид и обявената ден по-късно предстояща смяна на правителството, всякакви радикални мерки в сектора изглеждат още по-прибързани.

Конкретни параметри

Становището на американския бизнес е провокирано от две решения на енергийния регулатор от края на май. С едното се инструктира НЕК да предоговори дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия с "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица-изток 3". ДКЕВР поставя и конкретни параметри. За първата централа това включва намаляване на пълната изкупна цена с 30% и преминаването на един от двата блока на ТЕЦ-а към работа за свободния пазар (т.е. НЕК да няма задължение да изкупува енергията). За "Контур глобал" регулаторът иска цената да падне с 20%, а два от четирите блока на централата да излязат на свободния пазар.

Според AmCham ако тези инструкции бъдат изпълнени, ще са равностойни на опит за експроприация на собственост от независими частни производители. Това най-вероятно ще доведе до потенциален банкрут на един прозрачен сегмент от енергийния сектор и неизпълнение на заемни задължения.

Последствия за банките

Решението, с което се предлагат промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, предвижда НЕК да изкупува само 50% от зелената енергия по преференциални цени. Нещо повече, това важи само за тока от вятърните и фотоволтаичните централи, докато тези на биомаса и ВЕЦ-овете няма да бъдат засегнати. Останалата половина от енергията според регулатора трябва да се плаща по цената за излишък на балансиращия пазар, която сега е 29 лв. (т.е. около шест пъти по-ниско от преференциалните цени при вятърните централи и около 17 пъти по-ниско при фотоволтаичните централи).

От камарата предупреждават, че ако бъдат изпълнени, тези предложения ще имат пагубно влияние върху икономиката на страната, тъй като ще бъде компрометирана финансовата стабилност на банковата система. Според анализи, цитирани от AmCham, ВЕИ производителите имат близо 4 млрд. лв. банкови заеми. Вероятността много от тези заеми да бъдат преструктурирани ще окаже въздействие върху рентабилността на банките и потенциално ще доведе до ограничаване на кредитирането в други сектори, предупреждават от камарата.

Очакван ефект

Целта на предложените от ДКЕВР мерки е да се избегне поскъпване на тока от 1 юли. В модела обаче са заложени редица "бомби", които неизбежно в даден момент ще отворят дупка в системата, която по различни оценки ще е между 1 и 1.5 млрд. лв. В този дефицит влиза например очакването, че договорите с двете американски централи ще бъдат предоговорени точно по начина, заложен от регулатора -  нещо, което от компаниите не са казали, че ще приемат. Преди ден стана ясно, че дори самите преговори не са започнали, а краен срок за приключването им няма. В същото време на базата на тази прогноза са сметнати новите цени на тока, които ще влязат в сила от следващия месец.

Намаляването на т.нар. средногодишна продължителност на работа на ВЕИ (за която им се плаща по преференциални цени) наполовина ще спести на НЕК разходи от 1 млрд. лв. за следващия регулаторен период по оценки на ДКЕВР, но със сигурност ще доведе до съдебни дела, които операторите най-вероятно ще спечелят, а данъкоплатците ще платят.

За това предупреждават и от AmCham. Според камарата изпълнението на тези мерки ще наруши буквата и духа на договорни задължения, поети от държавата или от държавни компании, и най-вероятно ще доведе до съдебни и арбитражни процедури. Оттам определят предложенията на ДКЕВР като дискриминационни, тъй като рестрикциите ще засегнат значително само една част от сектора, докато в същото време ще доведат до предоставяне на държавна помощ на други участници в него, в това число на НЕК. Най-лошото е, че продължаващата регулаторна непредвидимост ще има дългосрочен негативен ефект върху инвестиционния климат в страната, подчертават от AmCham.

 

"Да спасим енергетиката" иска мораториум върху решенията в сектора

Мораториум върху всички решения в енергийния сектор поискаха от инициативата "Да спасим енергетиката". В отворено писмо участниците в инициативата посочват, че проекторешенията на ДКЕВР за цените на топлинната и електрическата енергия са необмислен акт, който залага на нереалистични приходи в отрасъла и почива на хипотези за бъдещи възможности, а не на законовите и договорните реалности в страната. Евентуалното едностранно прекратяване на съществуващите договори с "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица-изток 3", с компаниите от ВЕИ сектора и намеренията за отнемане на лицензите на крайните снабдители ще доведат неминуемо до лавина от съдебни дела срещу българската държава на стойност, не по-малка от 12 млрд. лв. Тази сума заедно с лихвите ще бъде платена от българските граждани, се посочва в писмото. От инициативата настояват за незабавно изпълнение на препоръките от доклада на Европейската комисия за българската енергетика. Призоваваме за налагане на мораториум върху всички подготвяни регулаторни и законодателни промени до постигането на консенсус за бъдещето на енергетиката в България, както и за спешни преговори и постигане на политически консенсус за въвеждането на енергиен борд под мониторинга на ЕК, се казва в писмото.

 

ДКЕВР е "оскъпила" парното в София

Очакваното поскъпване на парното в София от 1 юли с 11.6% се дължи най-вече на ДКЕВР. Това стана ясно, след като държавният регулатор публикува сравнителна таблица на поисканите от топлофикациите цени за следващия регулаторен период и тези, предложени от работната група на ДКЕВР. Преди ден топлинните дружества се оплакаха, че регулаторът е предложил прекалено голямо увеличение (между 6 и близо 20% в различните градове), което ще доведе до отлив на клиенти. От браншовата асоциация посочиха също, че самите дружества са поискали по-малко поскъпване. От сравнителната таблица става ясно, че "Топлофикация София" е предложила цена на топлинната енергия с 2.7% по-висока от действащата в момента (82.08 лв./мВтч спрямо 79.89 лв.), но ДКЕРВ е заложил над четири пъти по-голямо увеличение (89.15 лв.). Това обаче е за сметка на преференциалната цена за кафява енергия (ток от комбинирано производство), която е с 35% по-ниска от поисканата от компанията. Подобни корекции са направени и в цените на "Топлофикация ВТ" и "Софиягаз". По принцип от сектора одобряват да се прекрати кроссубсидирането между двата вида енергия (евтино парно за сметка на висока цена на тока от когенерации), но смятат, че преходът трябва да е по-плавен. Целта на ДКЕВР е пък да ограничи по всякакъв възможен начин поскъпването на електроенергията.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  А тия какво очакват от цоцалистите? Открай време се знае, че обичат да прибират чужда собственост.

 • 2
  bulair avatar :-|
  Булаир

  Всеки договор може да бъде прекратен при неизпълнение на ангажиментите - азбучна истина в правото.
  Всеки договор може да бъде предоговорен
  Хайде първо да видим договорите,

 • 3
  bulair avatar :-|
  Булаир

  ... пък тогава да говорим за експроприация.
  Няма как НЕК едностранно да предоговори или прекрати договорите. За това се искат правни аргументи.
  ... Друг въпрос е, че ако имахме държава на място, едно гонене "по устав" щеше да направи американците много по-отстъпчиви ... Ама като видях как един сенатор, ей така, пътьом, преобърна мнението на правителството - няма надежда.

 • 4
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  До коментар [#3] от "Булаир":

  Що говориш глупости - такива преговори може и да доведат до нещо, а можеи да не доведат. ДЕКВР няма право на база на бъдещи предположения да определя цени. Въобще цялата помия в енергетиката се дължи на това, че комунистите "държат" този сектор още от 89-та и той никога не е бил реформиран, а само се източват средства и се краде народа с АЕЦ-и и Потоци дето никога няма да станат.

 • 5
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  Ей, и сега костов ония пари ще трябва да ги връща , така ли ?

 • 6
  bulair avatar :-|
  Булаир

  [quote#4:"hellwitch"]Що говориш глупости - такива преговори може и да доведат до нещо, а можеи да не доведат. ДЕКВР няма право на база на бъдещи предположения да определя цени. Въобще цялата помия в енергетиката се дължи на това, че комунистите "държат" този сектор още от 89-та и той никога не е бил реформиран,[/quote]

  До коментар [#4] от "hellwitch":

  Хайде подред:
  1. Глупост е да не искаш да предоговориш очевАдно неизгодни за потребителя (и държавата) договори. ДКЕВР не промена едностранно договори - настоява за предоговаряне. Схващаш ли разликата ???
  2. ДКЕВР е наясно (или би трябвало) с цената на всяка съставка в микса на закупувания (и препродаван) от НЕК ток - затова не само има право, а е длъжна да прави анализи за влиянието на всяка съставка върху цената. Ако прецени, че има резерви в раздути двуцифрени норми на възвръщаемост - има основание да иска преразглеждане на договореното.
  3. За комунистите в енергетиката съм почти съгласен ... само, че не виждам нищо добро в алтернативата, налагана и практикувана от у нас от пазарните демокрации. Къде е пазарното в реформи от типа "гарантиран пазар", "гарантирана цена" и "гарантирана норма на възвръщаемост" ??? Ти на това реформа ли му викаш ???

 • 7
  gogich avatar :-P
  Гогич

  Лобистите за дългосрочни договори на високи, субсидирани изкупни цени изпълзяха отново. Като цяло са си прави за тях си, от какъв зор да се разделят с част от печалбите си. Има си договори. Държавата е без полезен ход. Не бих се учудил обаче, ако по някое време въпросните договори бъдат лийкнати към някой сайт.

 • 8
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  До коментар [#1] от "today":

  Не е до социалистите, а до гнидата Костов, която подписа без никаква логика дългосрочни договори с американците. Нали уж е десен, къде е пазарът при дългосрочни договори на такива цени. На практика за никаква либерализация и борса не може да става дума, тъй като 42% от ел. енергията в страната се изкупува на дългосрочни договори. А за опорните точки на агнешката глава от Разград е ясно, че ще бъде засегнат и се опитва да оказва натиск чрез медията си. ВЕИ секторът се разрасна прекалено бързо, основно по времето на ГЕРБ, дали заради "зелената" Цветелинка и петролния бос Златев, с който Тиквата играе карти, не знам. Не е нормално, а и морално, да имаме АЕЦ със 100-150% по-евтин ток и да купуваме от тези подлоги. Да, има договори, но има и маса за преговори.

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  Каква експроприация е това, да те оставят да си правиш каквото си искаш със собствеността? Пълна свобода! Ако намериш някой да ти купува тока по-съкпо - продавай му го на него.

  Експроприация имаше върху парите в джоба на потребителя, под благовидната формулировка на "фиксирани за 20 години напред цени"

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  АmCham - написано на ангийски, да звучи като Ню Йорк Таймс или Ю Ес Ей Тудей, леле-мале. А то за какво става въпрос: американски авантюристи правили бизнес с местни племенни вождове, мутри, сводници, каналджии и наркотрафиканти. Работата се разпърдяла и днес всеки се тюхка какво да прави...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход