Лавината в енергетиката

ДКЕВР вече води към фалит не само зелените централи и отделни тецове, а и НЕК

Ако някой ви каже, че в енергетиката настъпва страшна криза, вероятно ще си кажете "айде стига, това го слушаме вече пет години". И ще сте прави. Снежната топка в енергийния сектор набира скорост от доста време и често изглежда, че а-ха и лавината ще ни засипе. Сега обаче топката се оформя все по-голяма, а движението й - хаотично, и става все по-трудно да бъде спряна.

Причина за лавината може да стане последното предложение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, което трябва официално да бъде прието в рамките на две седмици. В него наглед няма нищо ново - регулаторът задържа цените на електроенергията, така както прави от поне 2008 г. насам (под политически натиск). Под повърхността ситуацията този път обаче е различна, за което има два основни фактора. Натрупаните дефицити, т.е. пари, които енергийните предприятия трябва да получат за доставена от тях, но неплатена от потребителите електроенергия, са вече огромна величина (само задълженията на НЕК към производителите са малко над 800 млн. лв. към края на миналата година).

Вместо да запълни тези дупки, като компенсира енергийните компании, ДКЕВР редовно предприема административни действия като налагане на такси или ограничения на производството, за да свие разходите - вече две години оплакванията на централите на възобновяема енергия, трите ЕРП-та, сега и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "AES Марица-изток 1", не са спирали. Но досега регулаторът поне се опитваше да придаде законна форма на действията си.

Сега обаче за пръви път ДКЕВР решава да задържи цените, съвсем съзнателно приемайки модела за тяхното формиране, който няма как да се получи и който няма дори формално законово основание. Това ще доведе до нова огромна дупка в бюджета на НЕК - минимум 424 млн. лв., максимум над милиард. Това е една трета от всички приходи на компанията. И тъй като това действие е преднамерено, спокойно може да се каже, че регулаторът води държавното дружество към умишлен фалит. Като предупреждение трябва да звучат думите на Славчо Нейков, бивш член на ДКЕВР и бивш главен секретар на Министерството на енергетиката, че вече има съдебна практика за търсенето на отговорност и от колективни органи, какъвто беше случаят с "Топлофикация София".

Планирането на умишлени дефицити

Ако моделът на регулатора стане факт, то първата липса ще се образува от заложеното намаляване на плащанията на НЕК от 424 млн. лв. по дългосрочните му договори за изкупуване на електроенергия от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "AES Марица-изток 1". ДКЕВР вече е включил намалението в цените, но собствениците на двете централи едва ли ще се съгласят на такова драстично орязване на приходи. Изпълнителният директор на "КонтурГлобал" Гари Левсли вече коментира за "Капитал Daily", че едностранни действия от страна на НЕК ще предизвикат използването на предвидените в договорите предпазни клаузи. ДКЕВР всъщност е предвидила това и инструктира НЕК да плаща по съществуващите договори, докато не предоговори споразуменията с двете централи. Това обаче може да отнеме година или дори години, през които задълженията на държавната компания просто ще се увеличат. Опитите за позоваване на Европейската комисия са нелепи - тя наистина призовава за разваляне на дългосрочните договори на конвенционалните производители, но само след справедлива компенсация за инвеститорите. За да се стигне до това в Унгария, комисията води тригодишно разследване (между 2005 и 2008 г.).

Втората част от преднамерения опит за приемане на пробит ценови модел е предложението да се ограничат преференциалните плащания на ВЕИ централите до 50% от дължимото им по договорите, като останалатa част се заплаща по значително по-ниска цена. Това предложение нарушава и дългосрочните договори на централите, и два закона - за енергията от възобновяеми източници и за енергетиката. Това също е предвидено от ДКЕВР, която на 29 май излезе с решение, обясняващо, че за да се приложат тези промени, има нужда от законодателни действия. Ден по-късно, дори преди евентуални поправки в законите да са внесени в Народното събрание, регулаторът вече прилага мярката в ценовия си модел. Бившият член на ДКЕВР и за кратко председател на регулатора Евгения Харитонова каза, че не си спомня някога да е вземано подобно решение, което да е в явно противоречие със закона. "Няма как да стане, защото Върховният административен съд ще го отменени веднага", допълва тя.

Сега с изгледите за блокиране на работата на парламента е малко вероятно законодателните промени да минат, което означава вълна от съдебни дела от страна на ВЕИ (прецедент вече има с отменената от съда такса достъп, наложена през 2012 г.), която ще доведе до невиждан хаос в енергийната система.

По следите на изгубения разум