Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лавината в енергетиката

ДКЕВР вече води към фалит не само зелените централи и отделни тецове, а и НЕК

3921 прочитания

Ако някой ви каже, че в енергетиката настъпва страшна криза, вероятно ще си кажете "айде стига, това го слушаме вече пет години". И ще сте прави. Снежната топка в енергийния сектор набира скорост от доста време и често изглежда, че а-ха и лавината ще ни засипе. Сега обаче топката се оформя все по-голяма, а движението й - хаотично, и става все по-трудно да бъде спряна.

Причина за лавината може да стане последното предложение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, което трябва официално да бъде прието в рамките на две седмици. В него наглед няма нищо ново - регулаторът задържа цените на електроенергията, така както прави от поне 2008 г. насам (под политически натиск). Под повърхността ситуацията този път обаче е различна, за което има два основни фактора. Натрупаните дефицити, т.е. пари, които енергийните предприятия трябва да получат за доставена от тях, но неплатена от потребителите електроенергия, са вече огромна величина (само задълженията на НЕК към производителите са малко над 800 млн. лв. към края на миналата година).

Вместо да запълни тези дупки, като компенсира енергийните компании, ДКЕВР редовно предприема административни действия като налагане на такси или ограничения на производството, за да свие разходите - вече две години оплакванията на централите на възобновяема енергия, трите ЕРП-та, сега и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "AES Марица-изток 1", не са спирали. Но досега регулаторът поне се опитваше да придаде законна форма на действията си.

Сега обаче за пръви път ДКЕВР решава да задържи цените, съвсем съзнателно приемайки модела за тяхното формиране, който няма как да се получи и който няма дори формално законово основание. Това ще доведе до нова огромна дупка в бюджета на НЕК - минимум 424 млн. лв., максимум над милиард. Това е една трета от всички приходи на компанията. И тъй като това действие е преднамерено, спокойно може да се каже, че регулаторът води държавното дружество към умишлен фалит. Като предупреждение трябва да звучат думите на Славчо Нейков, бивш член на ДКЕВР и бивш главен секретар на Министерството на енергетиката, че вече има съдебна практика за търсенето на отговорност и от колективни органи, какъвто беше случаят с "Топлофикация София".

Планирането на умишлени дефицити

Ако моделът на регулатора стане факт, то първата липса ще се образува от заложеното намаляване на плащанията на НЕК от 424 млн. лв. по дългосрочните му договори за изкупуване на електроенергия от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "AES Марица-изток 1". ДКЕВР вече е включил намалението в цените, но собствениците на двете централи едва ли ще се съгласят на такова драстично орязване на приходи. Изпълнителният директор на "КонтурГлобал" Гари Левсли вече коментира за "Капитал Daily", че едностранни действия от страна на НЕК ще предизвикат използването на предвидените в договорите предпазни клаузи. ДКЕВР всъщност е предвидила това и инструктира НЕК да плаща по съществуващите договори, докато не предоговори споразуменията с двете централи. Това обаче може да отнеме година или дори години, през които задълженията на държавната компания просто ще се увеличат. Опитите за позоваване на Европейската комисия са нелепи - тя наистина призовава за разваляне на дългосрочните договори на конвенционалните производители, но само след справедлива компенсация за инвеститорите. За да се стигне до това в Унгария, комисията води тригодишно разследване (между 2005 и 2008 г.).

Втората част от преднамерения опит за приемане на пробит ценови модел е предложението да се ограничат преференциалните плащания на ВЕИ централите до 50% от дължимото им по договорите, като останалатa част се заплаща по значително по-ниска цена. Това предложение нарушава и дългосрочните договори на централите, и два закона - за енергията от възобновяеми източници и за енергетиката. Това също е предвидено от ДКЕВР, която на 29 май излезе с решение, обясняващо, че за да се приложат тези промени, има нужда от законодателни действия. Ден по-късно, дори преди евентуални поправки в законите да са внесени в Народното събрание, регулаторът вече прилага мярката в ценовия си модел. Бившият член на ДКЕВР и за кратко председател на регулатора Евгения Харитонова каза, че не си спомня някога да е вземано подобно решение, което да е в явно противоречие със закона. "Няма как да стане, защото Върховният административен съд ще го отменени веднага", допълва тя.

Сега с изгледите за блокиране на работата на парламента е малко вероятно законодателните промени да минат, което означава вълна от съдебни дела от страна на ВЕИ (прецедент вече има с отменената от съда такса достъп, наложена през 2012 г.), която ще доведе до невиждан хаос в енергийната система.

Автор: Капитал

По следите на изгубения разум

Ефектът от предлаганите действия ще доведе до лесно предвидими катастрофални последици. Ако НЕК все пак реши да не изпълнява дългосрочните си договори с ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "AES Марица-изток 1", те ще се обърнат към предвидените гаранции. "КонтурГлобал" и AES могат да започнат да си прехващат дължимите им по договор средства от плащанията на трите ЕРП-та към НЕК, както е предвидено в договорите им. Това с почуда беше установил бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев, когато в началото на 2013 г. започнаха да циркулират идеите за предоговаряне на условията с двете централи. Тоест, вместо НЕК да намали разходите си за електроенергия, държавната компания съвсем ще се лиши от приходи.

Ако бъдат приети идеите за 50-процентно признаване на преференциалните плащания на ВЕИ-тата пък, то ще бъде буквално издевателство. Кумулативният ефект от прилагането на всички ограничителни мерки от началото на годината може да достигне до 90% от приходите на фотоволтаичните и 60% от приходите на вятърните централи (виж таблицата). Причината е все същата бурна деятелност на ДКЕВР, която предлага рестрикция след рестрикция. Ако все пак се приеме, че регулаторът ще измени част от предишните си ограничения (което не личи в предложенията за промяна на решения и наредби, но се вижда от предложения ценови модел), то от вятърните и фотоволтаичните централи ще бъдат отнети съответно поне 52 и 63% от приходите им. Това естествено означава неминуем фалит. По подобен начин ДКЕВР всъщност просто можеше да изтрие разходите за ВЕИ от модела си и така да постигне максимален популистки ефект.

Тези действия, макар и невидими за потребителите (и гласоподаватели), не могат да останат без последствия. В декларация американската търговска камара AmCham обвинява регулатора в експроприация. От AmCham предупреждават, че мерките срещу ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "AES Марица-изток 1", заедно с предложението на регулатора за ограничаване на вятърните и фотоволтаичните централи, ще доведе до съдебни дела и тежки финансови последици за държавата. Следващата седмица, за да донесе това послание, идва и висш чиновник от американския департамент по търговията.

Перспективата за масови фалити вече накара и Асоциацията на банките в България (АББ) за пръв път да вземе официално становище (преди това същото ставаше на ниво отделни банки). "Следва да се има предвид, че голяма част от тези стопански субекти са клиенти на банките, с множество кредити, разчетите при отпускането на които, в това число приходи от дейността, погасителен план и т.н., са направени на базата на различни от формиращите се сега параметри, като подчертаваме, че в миналото не е имало възможност да се предвидят рисковете от неблагоприятни решения на ДКЕВР", предупреждават банките. От АББ посочват, че решенията в енергийния сектор са важни и за финансовата стабилност на страната. Кредитите за изграждането на ВЕИ централи в България са поне 4 млрд. лв., твърдят от сектора (минималната стойност на инвестициите във фотоволтаичния сектор е 2 млрд. евро). Разклащане на такъв обем кредити няма как да не се отрази на стабилността на цялата банкова система.

Как от 3 плюс 3 да направиш 4

Трябва да се признае, че работата на ДКЕВР не е лесна, тъй като енергийният пазар на България е тотално дебалансиран. Прогнозите от 2005 и 2006 г. за търсенето на електроенергия в България, на които се основаваха голяма част от взетите решения за строеж на нови централи и стимулиране на ВЕИ, не се сбъднаха. Сега търсенето е с близо 10 милиона мВтч по-ниско от очакванията тогава. Така страната има излишък на мощности както конвенционални, така и ВЕИ. Поради свиването на регулирания пазар (от който излязоха голяма част от бизнес клиентите) делът на скъпите и с гарантирано изкупуване производители в него нараства. А само там НЕК може да продава скъпия ток, миксирайки го с по-евтина енергия. Тъй като пазарът е по-малък и количеството е по-малко, това създава натиск за още по-рязко покачване на цените за регулирания пазар, т.е. за домашните потребители. В същото време регулаторът не прехвърля достатъчно от скъпия ток на свободния пазар (през т.нар. такса "задължение на обществото", която се добавя в цената на тока за индустрията), за да не предизвика скок на цените там и да заплаши работни места. Така парата избива през крайни действия като орязване на цените на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", AES Марица-изток 1", ВЕИ-тата и лишаването на ЕРП-тата от значителни суми (които щяха да отидат основно за поддръжка на мрежата им). 

Този проблем трябваше да започне да се решава отдавна - със спиране на ТЕЦ-ове, които не отговарят на екологичните норми, постепенно въвеждане на по-пазарни мерки при производителите с дългосрочни договори и умерен ръст на цените. Това обаче не се случи - единствената спряна се оказа ТЕЦ "Варна", която не е най-мръсна, но работи с вносни въглища. Само заради предишни опити за задържане на цените, сега миксът на НЕК, формиран от ДКЕВР, е по-скъп с близо 10%, тъй като компанията трябва да бъде компенсирана за минали загуби. Заради дупката в НЕК вместо в следващия регулаторен период част от цената на ВЕИ да се покрива с приходи от продажба на въглеродни квоти, с тях ще се плащат минали разходи на държавната компания. Тази политика ще води до нови регулаторни трикове, за да се задържи цената, а лавината ще става все по-неудържима.

ДКЕВР прави и някои стъпки в правилната посока. Централи като ТЕЦ "Бобов дол" и "Марица 3" - скъпи и с екологични проблеми, са изкарани от гарантираното изкупуване от НЕК, като оттук насетне те ще трябва да се оправят на свободния пазар. Регулаторът се опитва да отчете и реалното производство на ВЕИ, вместо изкуствено да го занижава, и така да създава скрити загуби за НЕК.

Тези мерки обаче можеха да влязат още преди година, тъй като бяха предложени от служебното правителство. Те освен това са и недостатъчни да поправят всички щети от безотговорното поведение на ДКЕВР и поредица правителства.

Има начини за внимателно калибриране на цените - предоговаряне с помощта на държавата на кредитите на ВЕИ-тата, така че производителите на зелена енергия да понесат значително орязване на преференциалните си цени; професионални преговори с ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", AES Марица-изток 1"; внимателен преглед на разходите на ЕРП-тата; инвестиции за увеличаване на износа на електроенергия. Вместо това пак се вземат пожарни и незаконни действия, вероятно под политически натиск. Или както обобщава Славчо Нейков, усещането е, че всички решения са били на принципа "наш'те да спечелят изборите, пък после ще водим. Обаче наш'те не спечелиха".


4 коментара
 • 1
  nuzzo avatar :-|

  Тежката очевадна зависимост на членовете на ДКЕВР от назначилите ги политически покровители, води до логично изпълнявани поръчки на същите Тези политици, към ДКЕВР, с една единствена цел - да се харесат на електората, за да го ползват за трупане на политически капитал, а оттам на повече власт по вертикала и хоризонтала на държавата.
  Но БСП са се доказали, исторически, че са късогледа и ретроградна партия рушаща държавата икономически, водена от твърдоглавото си убеждение, че така помага на населението, което, о пардокс, е същността на държавата.
  Въпреки, че съм убеден демократ и плуралист, се замислям за една оздравителна, за обществото и държавата, забрана за политическа дейност на БСП, и с цел даже да я предпазим от самата нея си.

 • 2
  voklev avatar :-|
  voklev

  Е, колко пъти вече го пиша - енергетиката храни комунистите от последните 50-60 години. Борбата у нас за власт е борба за енергетика. Станишев си вземаше умерено 70-80 млн. , дойде Борисов и вземането стана 300-400 млн. партийни, лични пари де.... та всички изпищяхме. Вкараха еретепетата за да ги вземат законно, пък е те да лапат. С две думи - оправия няма :(

 • 3
  reckless avatar :-P
  Consumer

  НЕК отдавна е в състояние на фалит, поддържат я на изкуствено дишане докато имат интерес, после някой хубавец ще се изкаже от трибуната на парламента и ще й дръпнат шалтера.

 • 4
  sashkodg avatar :-|
  Alexander Galabov

  Енергетиката на България не е излязла още от ерата на комунизма.Както казват старите комунисти- "навремето имаше работа за всички и нямаше безработица".Тази изкуствена липса на безработица доведе до фалита на Държавата.И не само тя.Сега са на път да фалират и Енергетиката с малоумните си приказки за "ниски цени на енергията" и "лошите колонизатори".В крайна сметка имаме повече мощности и производство на електроенергия отколкото можем да си позволим.Но за тази идиотщина са ни виновни чужденците.Алоооо комунисти скапани,студената война свърши преди годиииини.Заврете си тази реторика...знаете къде.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK